Anna-Liisa Hämäläinen
Kävin Kuubassa ensimmäisen kerran marraskuussa 2014 työmatkalla. Olin tapaillut salsan askeleita zumbatunneilla. Parisalsasta eli casinosta en tiennyt mitään – minkä huomasin konkreettisesti, kun minua haettiin tanssimaan enkä osannut mennä mukana ollenkaan. Noloa, kiusallista, ärsyttävää.
Trinidadin Casa de la Trovassa seurasin ihmisiä, jotka tanssivat täydestä sydämestään, hymyillen ja iloiten. He olivat kaikenikäisiä ja -kokoisia, ja kaikista välittyi yhtäläinen riemu.
Päätin oppia tanssimaan myös parin kanssa. Harrastin nuorena vuosia jazzia ja afroa, joten ensin aloittamillani soolotunneilla koen päässeeni jyvälle melko helposti, vaikkakin ärsyttää, että sarjoja ei opi enää kertakatsomalla kuten nuorena. Mutta paritanssi on eri laji. Alussa olin surkea. Ylipäätänsä minulle on ollut helpompaa opetella koreografiaa kuin oppia tulkitsemaan ja seuraamaan viejää, joista jokainen on erilainen.
Olen onnekseni saanut harjoitella ja oppia niin soolo- kuin paritanssiakin kokeneiden, taitavien ja kärsivällisten opettajien ja kanssatanssijoiden seurassa. Välillä olen edelleen hukassa, varsinkin jos jännitän, joskus opettajaa, joskus kanssatanssijoita.
Suuria epäilyksiä ennen matkaa
Vuosien varrella huomasin, että tanssimatkoilta Havannasta palaa säteileviä ihmisiä. Ajatus alkoi kyteä, mutta monta henkistä estettä oli ylitettävänä, ennen kuin päätin lähteä.
Kyseessä olisi aktiiviloma ja ryhmämatka, jonka ohjelma olisi ennalta suunniteltu. En tuntisi ihmisiä, joiden kanssa reissaisin. Saisin henkilökohtaisen, paikallisen tanssinopettajan. Entä jos yhteistyö ei toimisi? Lähes kaksi viikkoa on pitkä aika, ajattelinpa mitä tahansa edellä mainittua aspektia.
Elämäni on kymmeniä vuosia ollut yhtä aikataulua ja myös toisten ihmisten ja tapahtumien aikataulujen organisointia. Ennusteeni onnistuneelle ohjatulle ryhmämatkalle ei lähtökohtaisesti ollut hyvä.
Ja miten matka olisi järjestetty? Järjestän työkseni - ja myös yksityiselämässäni – asioita lakkaamatta ja olen kuullut olevani hyvä järjestämään. Olen organisatorisesti aika herkkä. Puhumattakaan siitä, että en ole matkustanut vapaa-aikana ilman perheenjäseniä. Pelkäsin ikävöiväni heitä ja koiria kamalasti.
Päätin ottaa riskin. Lähdin ohjatulle tanssimatkalle Havannaan.
Asuimme Vedadon kaupunginosassa. Siellä on paljon kotimajoitusta ja ravintoloita sekä kaksi suurta hotellia, Habana Libre ja Nacional de Cuba. Tunnelma on kuitenkin vähemmän turistinen kuin vanhassa Havannassa.
Antauduin ohjattavaksi ja nautin
Joskus olen ollut tv-ohjelman kuvauksissa ja muistan yhä tunteen, miten ihanaa oli antautua ohjaajan huomaan. Ammattilaiset neuvoivat, mitä tehdä ja milloin puhua. Oli rauhoittavaa vain mennä mukana.
Samanlainen fiilis tuli Havannassa. Siinä on suuri ansio matkanjärjestäjällä, Aura Forsmanilla, jonka järjestelyt toimivat luotettavasti.
Seurasin rutiinia tyytyväisin mielin. Päivät toistuivat samankaltaisina: aamiainen casassa, kahden tunnin yhteistreenit ja yleensä sen jälkeen tunnin yksityistreeni, kämpille eli casaan, jossa ruokaa, viidestä yhdeksään matinea ja vapaata tanssia ja sitten nukkumaan, joskus pizzan tai hampurilaisen kautta. Ainut oma-aloitteisuus, jota tarvittiin, oli olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja pysyä rytmissä.
Tanssillisesti suurin juttu oli oppia läsnäoloa. Ehkä ensi kertaa paritanssiharrastukseni aikana uskalsin antautua tanssille, olla hetkessä miettimättä, teenkö yksityiskohdat juuri oikein – mitä minulla on helposti tapana ajatella lakkaamatta.
Hotelli Nacional de Cuba valmistui 1930 ja ollut luksusta siitä asti. Viihtyisä uima-allas on auki myös muille kuin hotellin asukkaille. Lysti maksaa 25 cucia eli euroa, ja sillä voi syödä ja juoda. Vertailun vuoksi: harva kuubalainen ansaitsee 25 cucia kuussa.
Ja miten sujui tanssinopettajan kanssa?
Sain opettajakseni ammattitanssijan Conjunto Folklorico Nacional de Cubasta. Hän korjasi, jaksoi toistaa ja kannusti. Oli myös kiinnostavaa kuulla hänen elämästään, opinnoistaan ja työstään. Ryhmäni tarkkaa palautetta antanutta vetäjää ja kurssin pääopettajaa arvostan niin ikään paljon.
Olen joskus lukenut juttuja, joista tulee kuva, että kuubalaiset ammattitanssijat ja tanssinopettajat joutuvat myöntymään opettamaan tanssia ulkomaalaisille, pääasiassa eurooppalaisille naisille ja peräti itseni ikäisille naisille, koska palkat ovat matalat. Erityisen alentavalta vaikuttaa, että opettajat ovat oppilaan mukana myös matineoissa, oppilaan kustantamana. En ihan ymmärrä tätä. Tulkitsen, että opettaja oli silloinkin töissä ja me oppilaat saatoimme harjoitella vapaatanssia ja sokerina pohjalla hauskaa ruedaa. Koin tilanteen mukavana ja neutraalina. Lisäksi elävän musiikin matineoiden sisäänpääsymaksut ja meikäläiselle edulliset juomat ovat paikallisille ihmisille suhteessa kalliita.
Suurin osa myös suomalaisista – ja ylipäätänsä kai kaikista tanssinopettajista – ansaitsee leipänsä tai lisätienestiä opettamalla eritasoisia harrastajia tanssimaan. En näe eroa siinä, opettaako suomalainen tai vaikka kuubalainen opettaja harrastajia Helsingissä vai kuubalainen tanssija/opettaja ulkomaalaisia harrastajia Havannassa. Kuuban palkkatason tietäen en usko, että pesti esimerkiksi oman matkani opettajana on huono juttu. Osa opettajista on ollut mukana vuosia, näin ymmärsin.
Sosialistiset iskulauseet kuuluvat Kuuban katukuvaan. Fidel Castro kuoli marraskuussa 2016, mutta nimi elää. Castrojen valtakausi päättyy pian, sillä nykyinen presidentti Raul Castro on pian 87-vuotias ja ilmoittanut luopuvansa tehtävästään lähitulevaisuudessa.
Ryhmä on mielenkiintoinen asia
Ensimmäisen kerran kohtasin tulevia matkakavereitani infossa jo syyskuussa, kun matka alkoi joulukuun lopussa. Uusia kasvoja – ja tuttuja kasvoja erilaisilta tanssitunneilta.
Suurin osa matkusti ystävän tai tutun kanssa, mutta meitä oli kuitenkin aika monta, jotka lähtivät reissuun yksin. Valtaosa ihmisistä ei tuntenut toisiaan ainakaan hyvin.
Voin vilpittömästi sanoa, että kohtasin kiinnostavia, viehättäviä ja fiksuja ihmisiä. Erilaisia, eri ikäisiä, eri taustaisia, eri puolilta Suomea. Meitä yhdistävä asia oli tanssi, ja se riitti hyvin.
Opin myös muutaman kikan, kuten sen, että rommilla kurlaamalla saa palautetuksi kadonneen äänen. Se olikin ainoa, päivän kestänyt terveysharmi matkallani ja arvatenkin seurausta yhden matineapaikan jäätävästä ilmastoinnista.
Minusta on hyvä, että ryhmä on iso. Parikin cruellaa – tiedättehän elokuvan 101 dalmatialaista… - voisi viillellä haavoja pienessä ryhmässä. Isossa ryhmässä näin ei käy, koska se voi muotoutua kuin ameeba ja ihmiset voivat vaihdella seurueita halutessaan.
Tykkään – ammattini koulimana – myös jututtaa ja seurailla ihmisiä. Siinä mielessä matka oli kuin kaksiviikkoinen karkkipäivä, kun lähelläni pyöri lähes 60 hengen joukko suomalaisia ja kuubalaisia ihmisiä tarinoineen ja edesottamuksineen.
Matkan herkullisimmat ateriat nautin oman casamme keittiössä emäntämme Josefan tarinoiden ryydittäminä. Lounas maksoi 10 cucia, ja siihen sisältyi kolme ruokalajia ja kahvi.
Kotimajoitusta ja pakokaasua
Asuimme casa particularissa, kotimajoituksessa. Se on mainio tapa tutustua kuubalaiseen elämänmenoon - ja vielä mukavampi, jos osaa edes auttavasti espanjaa.
Olennaista on, että casat ovat Kuuban ratkaisu yhdistelmään paljon matkailijoita ja heikko infrastruktuuri. Toisin sanoen hotellien kapasiteetti ei riitä.
Yhdysvaltain asettama kauppasaarto haittaa rakentamista ja yhteiskunnan kehitystä. Edelliseltä matkaltani muistan Habana Libre -hotellin hissit. Hotelli oli alun perin Hilton, joka valmistui 1959 juuri ennen Fidel Castron valtaannousua. Tietysti hissit ovat amerikkalaiset. Kaksi hissiä ylipäätänsä toimi, ja toisessa istui koko ajan nainen pitelemässä piuhoista kiinni. Aloin kävellä kymmenenteen kerrokseen. Kauppasaarron takia amerikkalaisia hissejä ei voitu korjata, koska niihin ei saanut varaosia, selitettiin. En tällä kertaa käynyt tsekkaamassa, montako hissiä Habana Libressä nyt toimi.
Ja ne romanttiset vanhat autot – suurin osa on karmeita saastuttajia. Paluumatkalla Tropicana-showsta olin pökertyä meitä kuljettaneen, sinänsä kauniin, mutta muuten ikivanhan auton pakokaasun katkuun.
Emäntämme Josefa ja hänen apulaisensa Judy huolehtivat meistä vieraista ystävällisesti.
Josefan luona kuin kotona
Tämä matka ei olisi ollut yhtä hieno ilman Josefaa, casamme emäntää..
– Jokainen taloni kynnyksen astuva ihminen kuuluu perheeseeni, Josefa sanoi.
Matkailijoiden majoittaminen on hänen ammattinsa, mutta kyllä siellä tuntui kodilta.
Paitsi, että minua palveltiin lakkaamatta ruoalla, siivouksella ja pyykinpesulla, mitä ei tapahdu kotona, jossa palvelu olen yleensä minä. Huolenpito tuntui niin mukavalta, että taidan itsekin nyt passata toisia poikkeuksellisen iloisella mielellä.
Josefan ruoat olivat taivaallisia. Ihania olivat myös vuolaat tarinat, joita hän kertoi niiden valmistamisesta. Ei voi kuin ihailla hänen ruokatarjoilujaan kaupungissa, jossa voi joutua etsimään vettä ja jossa omenoiden saapuminen kauppaan on kadulle laitettavan mainoskyltin arvoinen asia.
Josefan kaupunkitalon elämäntyylissä oli jotain samaa kuin lapsuudenkodissani maalla. Vieraita tuli ja meni. Iloinen rupattelu oli vastassa olohuoneessa, jossa myös telkkari oli auki koko ajan. Keittiön pöydän ääressä istui lähes joka päivä joku uusi kasvo syömässä tai muuten vaan. Josefan puhelin soi tiuhaan.
Huoneeni sisustus oli värikäs: violettia ja mintunvihreää. Näkymä oli vastapäisen talon seinä ja päivänvalon saattoi vain aavistaa. Mutta se ei haitannut, sillä huoneessa ei juuri ehtinyt muuta kuin peseytyä ja nukkua ja casan tunnelma oli ihana.
Kaksi viikkoa ilman älypuhelinta
Havannassa vietin kaksi viikkoa räpläämättä älypuhelintani, sillä ilman erillisiä toimia käytössä ei ollut verkkoa. Ei siis whatsappia, sähköpostia, verkkolehtiä eikä somea.
Toki olisin voinut ostaa erillisen kortin ja mennä läheiseen puistoon hoitelemaan asioitani. Päätin olla tekemättä niin, sillä tiesin, mitä siitä olisi seurannut: olisin joka päivä tarkistanut työsähköpostin ja takuulla kuikuillut Hesaria ja sosiaalista mediaakin. Tekstiviestit kulkivat perheelle ja muutama nopea puhelu soitettiin. Viikon kohdalla tuli muuten eksistentiaalinen tanssikriisi ja hirveä ikävä perhettä, mutta sitten se meni ohi.
Offline teki hyvää. Olin yhdessä paikassa ja yhdessä hetkessä. Tuli tunne, että hallitsen informaatiota eikä ärsyketulva minua. Yhtään tärkeää asiaa ei jäänyt tietämättä tai kertomatta. Ja ehkä pateettista, mutta jotenkin tuntui, että sain otetuksi syvemmin yhteyttä myös itseeni, kun jatkuvia ulkoisia impulsseja oli vähemmän.
Matkan aikana kirjoitin päiväkirjaa käsin joka päivä. Senkin olin päättänyt etukäteen, sillä käsin kirjoittaminen tekee hyvää aivoille ja hienomotoriikalle. Siinä joutuu ajattelemaan tarkemmin ja eheämmin. Lauseita ei voi muokata mielin määrin, kuten tietokoneella, vaikka tykkäänkin sanojen vapaudesta näytöllä. Lisäksi piti kirjoittaa huolellisesti, jotta tänäänkin pystyn lukemaan, mitä olen muistiin laittanut.
Ja: ensi vuonna lähden uudelleen, mikäli elämä ei yllätä tavalla, joka tekee matkustamisen mahdottomaksi.
P.S. Tanssitunneilta ei ole valitettavasti kuvia, koska niitä en kerinnyt ottaa, koska tanssin.
Havannan lähellä on hienoja rantoja. Meidän retkemme suuntautui Playa del Estelle uudenvuodenaattona. Meduusoita oli sekä rannalla että vedessä jonkin verran, mutta muutoin ranta oli siisti.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.