Annabella Kiviniemi
Nanjingin vanhin puutarha Zhãn Garden on rauhallinen keidas keskellä kaupunkia.
Annabella Kiviniemi
Itäisen Kiinan Jiangsun maakunnassa, Jangtse-joen varrella on Nanjing, jonka nimi tarkoittaa eteläistä pääkaupunkia – olihan se vuosisatojen ajan Kiinan pääkaupunki. Mahtavan Ming-dynastian kaudella 1300 –1600-luvuilla Nanjing oli Kiinan suurin kaupunki. Nyt muut metropolit ovat kasvaneet sen ohi koossa, mutta kulttuurinähtävyyksien ja historian osalta Nanjing on edelleen suuri.
Ensivaikutelma Kiinan Nanjingista on puistobulevardeja, siistejä katuja ja viehättäviä puutarhoja. Oman leimansa kaupunkiin tuo veden läheisyys, sillä Jangtsen sivuhaaran Qinhuai-joen kanavat halkovat katuja. Kaupungissa on myös järvi.
Shanghain ja Pekingin megakaupunkeihin verrattuna Nanjing on rennompi matkakohde.
– Kiinalaisella mittapuulla Nanjing on pienehkö kaupunki, täällä asuu vain 8 miljoonaa asukasta, paikallinen opas Sun Jun kertoo.
Esimerkiksi Shanghaissa on 24 miljoonaa asukasta, ja eron kyllä huomaa: Nanjingin tunnelma on rauhaisampi.
Kaupungissa on upeita Ming-dynastian aikaisia rakennuksia ja temppeleitä. Kauneuden ja loiston elämyksiä voi saada myös toinen toistaan runsaammissa ostosparatiiseissa.
Zhān Gardenissa Ming-dynastian tyyliset rakennukset ja iäkkäät bonsaipuut ihastuttavat.
Annabella Kiviniemi
Puutarhojen ihmeisiin
Nanjingin eteläosassa Fuzimiaossa katujen varsilla on putiikkeja ja kioskeja. Punaisen portin takaa paljastuu rauhan tyyssija, hiljainen puutarha Zhān Garden. On suloisia lampia, kiemuraisia bonsaipuita, viehättäviä paviljonkeja ja pikkuisia polkuja kallioiden kupeessa. Zhān Garden on Nanjingin vanhin puutarha, jonka historia juontaa ainakin Ming-dynastian ajoilta 600 vuotta sitten.
Kaupungin pohjoispuolella on Xuanwujärvi puistoineen, temppeleineen ja teehuoneineen (Xuanwu Lake Park).
Järven viideltä saarelta toiselle kävellään siltoja pitkin. Lähellä sijaitsee alun perin 300-luvulla rakennettu buddhalainen Jiming-temppeli alueineen. Temppelin pagodista näkee Nanjingin ja järven yli.
Nishou Mountainin palatsi Usnisa Palace on vaikuttava näky. Pituutta sillä on yli 200 metriä ja korkeutta yli 90 metriä. Maan yläpuolella on kolme kerrosta ja maan alla kuusi.
Annabella Kiviniemi
Usnisa Palacen alimmassa kerroksessa sijaitseva Relic Hall saa päänpyärälle., Kaikki on kullan ja värien peitossa.
Annabella Kiviniemi
Mykistävä Buddhapalatsi
Vaikuttavin buddhalainen nähtävyys löytyy kaupungin ulkopuolelta, vehreältä Nisho-vuorelta, jolla voi viettää koko päivän luonnosta nauttien. Laajan puistoalueen uskomattomin paikka on Usnisa-palatsi, jonka ensimmäisen kerroksen salissa ihmetyttävät korkealentoinen arkkitehtuuri ja kolmesti päivässä järjestettävät mahtipontiset esitykset. Uutta arkkitehtuuria edustava palatsi on rakennettu buddhalaisen pyhäinjäännöksen kunniaksi. Itse pyhäinjäännös on kätkössä syvällä maan alla, mutta varsinainen nähtävyys onkin arkkitehtuuri ja sen koristelun loisto.
Kun laskeutuu viisi kerrosta maan uumeniin, silmät leviävät ja pää meinaa mennä pyörryksiin. Suuren salin (Relic Hall) kultaiset ja marmoriset puitteet koristeellisine patsaineen ovat kuin surrealistisista unista! Salilla on korkeutta peräti 28 metriä ja Buddha-patsaita on 36.
– Tämän jälkeen Vatikaani ei tunnu enää miltään, eräs häkeltynyt matkaseuralainen vitsailee.
Hanki Nanjingista kauniita astioita kotiin. Kannella varustettu teemuki pitää juoman kuumana.
Annabella Kiviniemi
Näkemisen arvoinen paikka on maanlainen ostoskeskittymä Fashion Lady.
Annabella Kiviniemi
Muotia ja kuplateetä
Nanjingin katukuvassa näkyy paikallisten tapa pukeutua: Tyylikästä, linjakasta ja yksinkertaista. Shoppailukärpänen puraisee helposti myös matkailijaa. Oppaan mukaan kaupungissa on peräti 17 ostoskeskusta, joten valitsepa siitä sitten mihin menet!
Aivan kaupungin keskustassa (Xinjiekou) Hanzhong- ja Zhongshan-katujen risteyksen ympäristössä on useita ostoskeskuksia, joten unohda suuntavaisto ja lähde seikkailemaan. Näkemisen arvoinen paikka on maanlainen ostoskeskittymä Fashion Lady, jossa on värikkäitä valoja ja nuorekasta porukkaa.
Ostoskeskuksissa odottavat niin paikalliset trendiketjut kuin kansainväliset suosikit. Esimerkiksi Deji Plazalla piisaa laatutuotteita, mutta siellä kannattaa varautua rahanmenoon, sillä oppaan mukaan se on kaupungin kallein ostoskeskus. Ostosalueiden ruokapaikoista saa nopeaa syötävää. Kupillinen teetä on suosittu juoma kuumalla kelillä, ja teekioskeihin kiemurteleekin yllättävän pitkät jonot. Kokeile jotakin vilvoittavaa lajiketta tai hittijuomaa kuplateetä, jonka hyytelömäiset, makeat kuplat putkahtavat pillin läpi suuhun.
Hotelliin voi mainiosti palata taksikyydillä. Taksin saa kadulta viittomalla, mutta muista pyytää hotellista mukaasi osoitteet ja hotellin nimi kiinaksi kirjoitettuina, jotta voit näyttää ne tarvittaessa taksikuskille. Englantia täällä ei juuri puhuta. Pyydä myös mittari päälle tai neuvottele hinta etukäteen. Tipit voi unohtaa hyvällä omallatunnolla, sillä niitä ei ole tapana antaa.
Fuzimiaossa riittää putiikkejä täynnä monenlaista ostettavaa.
Annabella Kiviniemi
Konfutsen temppelin lähettyvillä riittää ruokakioskeja ja ravintoloita. Zhanyuankadun hauskoissa puodeissa myydään muun muassa kenkiä ja astioita.
Annabella Kiviniemi
Jokiajelulle ja silkkiputiikkeihin
Illan hämärtyessä säpinää, tunnelmallisia lyhtyä ja kutsuvia puoteja löytyy kaupungin eteläosasta Konfutsen temppelin ympäristöstä (Fuzimiao). Liikkeet suorastaan pursuavat somia kenkiä, silkkihuiveja, viuhkoja ja mitä kauneimpia teepannuja. Kuumalla kelillä viuhkalle tulee oikeasti käyttöä. Kokeile tinkimistä putiikeissa tilanteen mukaan, mutta pysy aina kohteliaana.
Nälän tullen löydät helposti ruokaa fiiliksen mukaan. Alueella on ainakin 70 ravintolaa, joten valinnanvaraa riittää.
Hämärtyvä Nanjing on upeimmillaan Konfutsen temppelin suunnilla, kun lyhdyt syttyvät Qinhuai-joen ylle.
Annabella Kiviniemi
Illan tullen on aika tehdä veneajelu Qinhuai-joella. Nouse Konfutsen temppelin edustalta veneen kyytiin, nautiskele tarjottua vihreää teetä ja ihaile öisiä maisemia. Kanavan varrella näkyy perinteisiä taloja lyhtyineen ja jättimäisiä valokoristeita. Reilun puolen tunnin mittainen ajelu maksaa noin 60 yuania eli 8 euroa – öisin hiukan enemmän.
Nanjingissa kannattaa vierailla vaikkapa juuri lyhtyjuhlan (Lantern Festival) aikoihin helmikuussa, kun kaupunki kylpee lukemattomien lyhtyjen hohteessa.
Nanjingin tärpit
Tarjolla illallispöydässä rapuja, salaattia ja perinteistä suolattua ankkaa.
Annabella Kiviniemi
1. Maista ankkaa
Maista paikallista perinneruokaa suolattua ankkaa. Ankkaa on valmistettu täällä samalla tavalla Ming-dynastiasta saakka. Annos on tapana jakaa seurueen kesken.
2. Näe merkkimiesten mausoleumit
Kiinalaiset pitävät Nanjingin päänähtävyyksinä suurmiesten mahtipontisia hautamuistomerkkejä. Purple Mountainilla on niitä kaksi: Ming Xiaoling on Ming-dynastian ensimmäisen keisarin Hongwun hautamuistomerkki 1300-luvulta. Uudempaan Sun Yat-senin mausoleumiin noustaan 392 porrasta. Sun Yat-sen oli vallankumousjohtaja ja Kiinan tasavallan ensimmäinen presidentti 1900-luvun alussa.
3. Pengo lähiseutujen kanavakaupungit
Lähde käymään Sūzhōussa ja Tonglissa. Sūzhōu tunnetaan upeista puutarhoistaan ja Tongli vanhoista kanaaleistaan. Sūzhōuhun pääsee Nanjingista luotijunalla jopa puolessatoista tunnissa. Jatka Sūzhōusta Tongliin bussilla tai junalla tunnissa.
4. Hemmottelua Wuxissa
Vieraile Wuxissa buddhalaisella Lingshanin temppelialueellla. Kaupungin ravintolat hemmottelevat kasvisruuasta intoilevaa kulinaristia, ja nautiskelijalle löytyy kuumien lähteiden ympärille rakennettuja kylpylöitä. Wuxiin pääsee Nanjingista luotijunalla ja Lingshaniin voi jatkaa bussilla.
Maisema Buddha-patsaan jalkojen juurestra ison temppelialueen yli Wuxin Lingshanissa.
Annabella Kiviniemi
Paikalliset suutelevat sen suuria varpaita ja sitten he saattavat napata kuvan koskettavasta rituaalistaan – niin nuoret kuin vanhatkin.
Annabella Kiviniemi
Oppaamme ottaa minusta kuvan, joka sommitellaan niin, että minun ja suuren Buddha-patsaan kädet koskettavat. Kuvan uskotaan antavan voimia ja tuovan onnea.
Annabella Kiviniemi
Temppeliretkellä Wuxissa
Olo on niin mitätön ja pieni. Katson hämmentyneenä ylös 88 metriä korkeaa Buddha-patsasta, joka ojentaa käsiään kohti aurinkoa. Paikalliset suutelevat sen suuria varpaita ja sitten he saattavat napata kuvan koskettavasta rituaalistaan – niin nuoret kuin vanhatkin. Kiina on kiinnostava yhdistelmä modernia ja mennyttä.
Temppelialueella ihmiset sytyttävät suitsukkeita ja kynttilöitä. Niillä toivotaan terveyttä, menestystä sekä onnellista ja pitkää elämää. Päivän esitys suuressa salissa on aika villi: lootuskukkia laskeutuu katosta, jättinäytöllä lentelee galakseja ja tanssijat marssivat kultaisissa puvuissa.
Buddhalaisuus on taolaisuuden ohella maan tärkeimpiä uskontoja. Opas Sun Junin mukaan keskeinen oppi perustuu ajatukseen, että ihmisen on päästävä eroon haluista. Se voi tarkoittaa esimerkiksi lihansyönnistä luopumista. Tämä näkyy Wuxissa niin, että kaupungissa on hyvä valikoima kasvisruokaravintoloita. Lingshanin temppelialueelle matkaa paljon buddhalaisia turisteja esimerkiksi Taiwanista.
Monet viettävät temppelialueella kokonaisen päivän. 210 yuanin eli noin 30 euron hintaan sisältyy pääsy alueelle ja esitys suuressa salissa. Alueella on myös ravintola.
Retken lopuksi opas kysyy, haluaisinko saada paikallisen rituaalin mukaisesti Buddhan voimat itselleni. No, kelpaa kyllä! Hän ottaa minusta kuvan, joka sommitellaan niin, että minun ja suuren Buddha-patsaan kädet koskettavat. Kuvan uskotaan antavan voimia ja tuovan onnea.
Erään tarinan mukaan kiinalaisissa puutarhoissa sillat ovat mutkaisia siksi, että pahat henget eivät pystyisi ylittämään niitä helposti.
Annabella Kiviniemi
Pyöreät ovet kertovat, kuinka muita tulee kohdella: sydämellä ja anteeksi antaen.
Annabella Kiviniemi
Kiinalaisia silkkimekkoja myynnissä Sūzhōussa. Aito silkki maksaa. Jos hinta on kovin edullinen, vaate tuskin on silkkiä.
Annabella Kiviniemi
Puutarhojen ja kanaalien Sūzhōussa
Vesi merkitsee vaurautta, kalliot energiaa, puut pitkää elämää ja rakennukset kotia. Kaikella on merkitys upeassa puutarhassa Humble Administrator’s Gardenissa Sūzhōussa. Astelen paviljonkiin lammen äärelle.
– Nämä pyöreät ovet kertovat, kuinka muita tulee kohdella: sydämellä ja anteeksi antaen. Tämä kulmikas pöytä kertoo, miten kohdella itseä: kunnioittaen ja periaattein, puutarhaa esittelevä opas kertoo.
Yli 500 vuotta vanha puutarha on yksi pagodeistaan ja puutarhoistaan tunnetun Sūzhōun kauneimmista. Rauhalliset aamut ovat parhaita aikoja puutarhassa vierailuun.
Illalla kutsuu vanha Pingjiang Lu -katu. Siellä ymmärtää, miksi Sūzhōuta kutsutaan Idän Venetsiaksi. Kun lyhdyt syttyvät kanavan varrelle ja putiikkien kulmille, katu on parhaimmillaan. Sieltä voi ostaa posliinia, teetä, sisustusesineitä ja taidetta. Lukemattomat silkkiliikkeet kertovat samaa kuin opaskin: silkki on tärkein elinkeino täällä.
Tee on mainio tuliainen kotiin, mutta tarkkana pitää olla. Saan teenmyyjästä maksuvaiheessa irti tiedon, että kyseinen tee on Saksasta! Kukapa lähtisi Kiinaan asti ostamaan saksalaista teetä? Tuotteen alkuperää kannattaa siis tiedustella.
Nälän iskiessä ruokapaikkoja riittää. Minulle maistuisi lämmin nuudelikeitto, mutta ilman kiinan kielen taitoja ei ruokalista selkene. Elehdin auttamaan tulleille paikallisille nuorille, että kaipaisin listasta jotain hyvää. He osoittavat yksimielisesti samaa kohtaa ja laitan sen tilaukseen. Yllätys on kuitenkin melkoinen, sillä lämpimän ruuan sijaan eteeni tupsahtaa jälkiruokakeitto riisipallojen kera. Tytöt päättelivät maiskuttelevista eleistäni, että haluan jotakin makeaa.
Lähde Tonglissa tunnelmalliselle veneajelulle ja koe kanavakaupungin lumo.
Annabella Kiviniemi
Kuuluisa kapea Hot Moving Alley (Chuanxin Lane) ikivanhassa Tonglin kaupungissa.
Annabella Kiviniemi
Annabella Kiviniemi
Unescon maailmanperintökohde Tonglin Tuisi Garden on rakennettu vetäytymistä ja mietiskelyä varten.
Annabella Kiviniemi
Siltojen ja kujien Tongli
Kaipaatko Nanjingin reissulle vielä lisää historiallisia kortteleita ja tunnelmallisia kanavia? Suuntaa silloin Tongliin, Sūzhōusta 18 kilometriä etelään. Yli tuhatvuotiaan kaupungin kujat ja 49 erilaista siltaa vievät aikamatkalle vanhaan Kiinaan.
Hyppää Tonglissa paatin kyytiin kanava-ajelulle, käy tutustumassa kolmeen tärkeimpään siltaan Taipingiin (Peace Bridge), Jiliin (Auspicious Bridge) ja Changqingiiin (Lasting Celebration Bridge), hiippaile kapeilla kujilla ja pysähdy syömään kanavan varrelle. Sadan yuanin eli 13 euron hintaan voit kierrellä vapaasti alueen nähtävyyksissä. Tonglissa on upeita puutarhoja, jotka ovat Unescon maailmanperintökohteita. Tuisi (Meditation) Garden on viehättävä.
Viuhkamyymälä Sūzhōussa.
Annabella Kiviniemi
Kiina
Kiinan väkiluku on noin 1,4 miljardia. Nanjingin väkiluku on 8 miljoonaa.
Kiinassa puhutaan kantoninkiinaa ja mandariinikiinaa.
Viisumia on suositeltavaa hakea noin kuukausi ennen matkaa. Hinta vaihtelee matkatoimistosta riippuen, mutta varaudu maksamaan 80–100 euroa.
Suosi käteistä reissussa, länsimainen luottokortti ei välttämättä käy maksuvälineenä.
Suomen ja Kiinan välinen aikaero on kuusi tuntia, kesäaikana viisi.
Kiinan valuutta on yuan (CNY). Sitä kutsutaan myös renminbiksi (RMB). Yksi euro on noin 7 yuania
.
Kiinassa Facebookin ja Googlen alaiset sivustot ja sovellukset on estetty. VPN-sovelluksen avulla voit huijata puhelimen sijainnin, jolloin palveluiden käyttö onnistuu.
Jiangsun maakuntaan kannattaa matkustaa kevät- ja syyskuukausina, jolloin ilma ei ole niin tukahduttavan kuuma kuin kesäaikaan.
Finnair lentää Nanjingiin ympäri vuoden. Lento kestää noin yhdeksän tuntia.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.