EIJA AATELA TEKSTI / ARSI IKÄHEIMONEN JA HANNE MANELIUS KUVAT Oma Aika 1/2014
Työn kohtuullistaminen, downshiftaus, on aihe, joka on aika ajoin noussut julkiseen keskusteluun.
Nyt aihetta on sivuttu myös Tekesin rahoittaman Dinno-tutkimusohjelman osahankkeessa Kohtuullistaminen (downshifting) organisaatioiden uudistumiskyvyn tukena.
Vanhempi tutkija Antti Kasvio Työterveyslaitokselta vastaa tämän tutkimusosion toteutuksesta. Hän käyttää downshiftauksesta mieluummin nimeä työn kohtuullistaminen. Kasvion mukaan se on Suomessa sekä suuri että pieni ilmiö.
”Onhan meillä ollut joitain esimerkkejä julkisuudessakin, kuten entinen opetusministeri, joka jättäytyi rivikansanedustajaksi saadakseen enemmän aikaa perheelleen. Kun rohkeita, isoja valintoja nousee esiin, ne kiinnostavat ihmisiä, ja moni muukin alkaa miettiä, pitäisiköhän itse tehdä samoin.”
Erilaisten mielipidekyselyiden mukaan aika iso prosentti ihmisistä on kiinnostunut työn keventämisestä. Naisia se kuitenkin innostaa enemmän kuin miehiä. Heidän keskuudessaan suurinta mielenkiintoa asiaan osoittavat erityisesti keski-ikäiset, hyvin koulutetut uranaiset.
”Tietyllä tavalla jonkinlainen kulminaatiopiste oli, kun naistenlehti Anna teki viime keväänä testin keskiluokkaan kuulumisesta. Yhtenä kysymyksenä – keskiluokkaan kuulumisen kriteerinä – oli se, onko koskaan ajatellut downshiftaamista.”
Kasvion mukaan on vaikea määritellä, kuinka suuri osa työn keventämisestä kiinnostuneista myös toteuttaa mielitekonsa.
ON SAAVUTETTAVA, JOTTA VOI LUOPUA
Työn kohtuullistamisessa on sisäänrakennettuna logiikka, että ensin ihmisen täytyy saavuttaa jotain, jotta siitä voisi vapaaehtoisesti luopua.
Oleellisena on pidetty sitä, että downshiftatessaan ihminen nimenomaan vapaaehtoisesti luopuu työelämänsä urakehityksessä yleisesti tavoitelluista asemista joidenkin arvokkaampina pitämiensä asioiden vuoksi.
Kasvio toteaa, että kun tehdään paljon saneerauksia, henkilövähennyksiin johtavia yt-neuvotteluja ja organisaatiomuutoksia, ei ole kovin helppoa vetää rajaa siihen, milloin downshiftaaminen on todella vapaaehtoista, milloin pakotettua tai milloin tulevien realiteettien ennakointia.
Vielä vähän aikaa sitten, ennen nykyistä taantumaa, elettiin hyvässä taloudellisessa tilanteessa. Toiveita työn keventämistä oli ehkä helpompi ajatella ja esittää työpaikalla – varsinkin jos kyse oli ihmisestä, joka jollakin tavalla oli korvaamaton organisaatiossaan.
Tuolloin esimiehet ehkä saattoivat kokea, että toiveisiin on pikku pakko suostua, koska muutoin työyhteisölle arvokas työntekijä saattaisi lähteä etsimään muita töitä.
Nyt tilanne on muuttunut.
Kun monet aikaisemmin vakavaraisetkin organisaatiot ovat taloudellisesti tiukassa tilanteessa ja joutuvat miettimään menojen vähentämistä, asia ei voi olla vaikuttamatta halukkuuteen ryhtyä työn keventäjäksi.
Nekin ihmiset, jotka mieltävät itsensä hyviksi työntekijöiksi, alkavat tällaisessa tilanteessa helposti miettiä, onko minulla kanttia pyytää nyt työn helpottamista.
”Kyllä halukkuus työn keventämiseen on siis aika vahvasti kiinni suhdanteistakin.”
IHAILUSTA PAHEKSUNTAAN
Yhteiskunnan normipaine vaikuttaa myös. Suomessa ihmiset ovat vahvasti sisäistäneet perinteisen protestanttisen työetiikan.
Nyt kaikkialla julistetaan, että työuria pitää pidentää ja kaikin mahdollisin tavoin lisätä työnteon määrää, jotta hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus saadaan turvatuksi. Se todennäköisesti hillitsee haljua downshiftata.
Kasvio toteaa, että aikaisemmin downshiftaajat olivat moraalisen ihailun kohteena.
”Nyt työn keventämistä suunnitteleva voikin joutua miettimään, olenko kauhean syntinen ja laiska, jos haluan vähentää työntekoani juuri nyt, kun kaikkialla patistetaan työnteon lisäämiseen.”
TARPEET OVAT TODELLISIA
Kohtuullistajien tai sitä vakavasti harkitsevien joukossa on Kasvion mukaan monen ikäisiä ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa.
Osa on vähän varttuneempia työntekijöitä, jotka haluavat ehkä jäädä vuorotteluvapaalle tai osa-aikaeläkkeelle. Osa on nuoria aikuisia, jotka yrittävät löytää parempaa työn ja perheen tasapainoa.
Osa taas toivoo työn keventämiseltä pientä hengähdystaukoa miettiäkseen elämäänsä tai hakeakseen ehkä uutta virtaa tekmisiinsä. Osa pohtii työn keventämistä terveydellisistä syistä.
”Kyllä ne yleensä ihan todellisia tarpeita ovat. Työn kohtuullistamisen tarpeita on tämän päivän työelämässä hyvin paljon”, Antti Kasvio sanoo.
Aina ruoho ei kuitenkaan ole vihreämpää aidan toisella puolella.
Kasvio arvelee, että se on ehkä ongelmakin downshiftauksen ympärillä käydyssä julkisessa keskustelussa.
”Ihmiset kertovat mielellään onnistumisista, mutta epäonnistumisista vaietaan.
KUNNANJOHTAJASTA IT-ALALLE
”Ajattelin omaa terveyttäni”
Kymmenen vuotta Pihtiputaan kunnanjohtajana toiminut Erkki Nikkilä, 50, irtisanoutui kolme vuotta sitten virastaan. Kyseessä ei ollut ajolähtö.
”Irtisanoutuminen oli monen tekijän summa. Mitään yksittäistä syytä ei ollut, päätös kypsyi pitemmän ajan kuluessa.”
Taustalla oli kunnassa tehtyjä erittäin vaikeita päätöksiä kuten kolmen kyläkoulun sulkeminen ja homeongelmien ratkaisuja useissa kunnan kiinteistöissä. Lisämausteena oli, että kunnallisvaalit muuttivat asetelmia luottamusmiesjohdossa. Uuden luottamusmiesjohdon kanssa oli havaittavissa jonkinlaisia näkemyseroja kunnan johtamisesta.
”Myös kymmenen vuoden työrupeama jo sinänsä alkoi vaatia veronsa.”
Kunnanjohtajan työ varsinkin pienessä kunnassa on niin täysipainoista, että se kulkee koko ajan mukana. Viikonloput olivat pääsääntöisesti vapaita, mutta työviikkoa ei voinut ajatellakaan kahdeksan tunnin päivinä. Kokouksia oli paljon, ja päivät venyivät. Työtä olisi aina ollut tarjolla enemmän kuin ehti tehdä.
”Omaa aikaa ei juuri jäänyt. Ehkä se osin oli kiinni myös omasta asennoitumisestani. Olin ehkä vähän liiankin tunnollinen kunnanjohtajan hommaan. Pitäisi olla vähän suurpiirteisempi, mutta minkäs luonnolleen voi.”
Oman ajankäytön ohjailu oli haasteellista. Varsinkin niiltä vuosilta, kun lapset vielä olivat pieniä, hän muistaa yhä riittämättömyyden tunteen, joka vaivasi sekä töissä että kotona.
”ELÄMÄSSÄ ON AJATELTAVA MUUTAKIN KUIN RAHAA”
Muutamia kuukausia Erkki Nikkilältä kului aktiivisesti pohtiessa, mitä lähdöstä seuraa. Päätöksen synnyttyä asian eteenpäin vieminen ei tuntunut enää vaikealta.
Kun hän irtisanoutui, hänellä ei ollut työpaikkaa valmiina, mikä ihmetytti monia. Kummasteltiin myös, miten tuon tasoisesta hommasta voi haluta pois, kun kunnanjohtajaksi yleensä kynsin hampain pyritään.
”Elämässä on kuitenkin ajateltava muutakin kuin rahaa. Siinä vaiheessa kyllä ajattelin enemmän omaa terveyttäni.”
Konkreettisia terveysongelmia ei ollut, mutta Nikkilä tajusi selvästi, että ilman elämänmuutosta niitä tällä menolla tulee.
Liikunta on ollut aina Nikkilälle tärkeää. Kunnanjohtajavuosina liikuntaharrastuksille ei jäänyt aika. Se vaivasi häntä.
Kun hän irtisanoutui, edessä oli puolen vuoden irtisanomisaika. Hän arveli, että siinä ajassa löytyy uusi kunnanjohtaja ja että hän itsekin parhaassa tapauksessa löytää uuden työn.
Vaikka uutta työpaikkaa ei ollut takataskussa, tilanne ei ahdistanut. Hän uskoi, että hänen kokemuksellaan ja koulutuksellaan jotain kyllä löytyy.
”Mietin, että olen valmis tekemään suurin piirtein mitä tahansa. En ajatellut jääväni työttömäksi.”
”ETÄTYÖ ON MUUTTUNUT TODEKSI”
Perhe eli vaimo ja kolme lasta olivat Erkki Nikkilän tukena päätöksessä.
”He olivat vain tyytyväisiä. Yhteistä aikaa jäi enemmän. Perhe myös väitti, että muutuin erilaiseksi myönteisessä mielessä. Itse en sitä niinkään huomannut, mutta ehkä ne kaikki vaikeita päätöksiä vaatineet kunnan asiat olivat jotenkin näkyneet myös olemuksessani.”
Irtisanomisajan päättyessä Nikkilällä oli jo uusi työpaikka Tierassa. Yritys tarjoaa kunnille it-palveluja, joiden tarkoituksena on yhtenäistää kuntien tietojärjestelmiä ja -prosesseja.
Nikkilä toimii Tierassa asiakkuuspäällikkönä. Uuden työn myötä edes kotipaikka ei vaihtunut. Nikkilällä on oma toimisto Pihtiputaalla. Siellä hän on päivän pari viikosta.
”Tierassa on hyvin jalkautettu työntekokulttuuri ja -järjestelmä, ihmiset työskentelevät eri puolilla Suomea ja verkkoa hyödynnetään työnteon välineenä. Kokouksistakin suurin osa pidetään verkkokokouksina. Paljon puhutaan etätyöstä, mutta tässä se on muuttunut todeksi.”
Suurin osa työviikosta kuluu asiakaskäynteihin kunnissa. Sitä työtä ei voi tehdä pelkästään verkossa, vaan se vaatii läsnäolon asiakkaan kanssa. Pääasiassa hän tekee asiakaskäynnit omalla autolla. Kun Pihtipudas sijaitsee keskellä Suomea, sieltä on kohtuumatka vähän joka puolelle.
”Matkustaminen ei saa olla tässä työssä peikko, lähtemisen on oltava aika helppoa. Sekin on tietysti asennekysymys”, hän toteaa.
”OLEN LISÄNNYT LIIKUNTAA ARKIELÄMÄÄNI”
Nikkilä myöntää, että ajankäytöllisesti uusikin työ on pikku hiljaa ottanut isomman osan elämästä kuin ehkä tarkoitus oli. Henkinen irrottautuminen työstä loma-aikoina, viikonloppuisin ja jopa päivittäinkin sujuu nyt kuitenkin aiempaa helpommin.
”Uuden työn myötä olen pystynyt lisäämään liikuntaa arkielämääni.”
Jo nuoresta saakka monipuolisesti urheilua harrastanut Nikkilä on nyt kaksi vuotta pelannut pesäpalloa maakuntasarjassa – parikymmentä vuotta itseään nuorempien miesten rinnalla!
Lisäksi hän harrastaa tennistä, lenkkeilyä, kuntosalia ja tekee välillä metsätöitä – hyötyharrastus, joka käy myös tehokkaasta kuntoilusta.
Nikkilä oli mukana Kuorosodassa Pete Parkkosen luotsaamassa Pihtiputaan kuorossa. Nyt musikaalisen miehen kitara soi kotosalla vapaahetkinä.
Jotain se kielii varmasti onnellisuudestakin.
JOHTAJASTA ASIAKAS-TYÖHÖN
”Nyt nukun yöni”
Vielä runsas vuosi sitten helsinkiläinen Pirjo Strandén-Bagans toimi palvelujohtajana kuntayhtymässä, joka tuottaa kehitysvammaisten palveluja.
Nyt 58-vuotias Strandén-Bagans tekee töitä neuvolapsykologina ja on tyytyväinen elämänmuutokseensa.
Palvelujohtajana hän työskenteli neljä vuotta. Sitä ennen hän toimi 15 vuotta kuulomonivammaisten lasten kuntoutusyksikön johtajana. Johtajan työssä työaikaa ei ole määritelty. Kun työtä oli paljon ja intoa tehdä sitä, päivät venyivät.
Toimistoonsa Mäntsälään ajokortiton Strandén-Bagans matkusti yleisillä kulkuneuvoilla. Tavallisen toimistopäivän edestakaisiin työmatkoihin hujahti helposti jo kolme ja puoli tuntia.
Hänen johdettavanaan oli yli 20 kehitysvammaisten toimintakeskusta akselilla Raasepori–Loviisa–Heinola. Toimintakeskuksiin hän matkusti junilla tai linja-autoilla ja teki matka-ajat töitä.
Vaikka matkustamista oli paljon, se ei kuitenkaan ollut ensi sijainen syy siihen, että hän alkoi miettiä, oliko tämä juuri sitä, mitä hän halusi tehdä työuransa loppuun saakka.
Pirjo Strandén-Bagans on koulutukseltaan psykologi. Palvelujohtajana hänen työhönsä ei kuulunut ollenkaan asiakastyötä. Edellisessä työpaikassa, kuntoutuskotia johtaessa, hänellä vielä oli ollut asiakaskontakteja vammaisten lasten vanhempien kanssa. Kun kaikki sellainen nyt puuttui, hän huomasi kaipaavansa sitä.
”Aloin pikku hiljaa kokea olevani liian kaukana niistä ihmisistä, joiden parissa halusin tehdä työtä”, hän sanoo.
”LÄHDIN NEUVOLAPSYKOLOGIN SIJAISEKSI”
Samoihin aikoihin monet Pirjo Strandén-Bagansin oman ikäisistä tutuista alkoivat jo puhua siitä, mitä tekisivät, kun jäisivät eläkkeelle.
Strandén-Bagans ei osannut ajatella niin. Hän halusi työurallaan vielä jotain uutta, jotain sellaista, jossa voisi tavallaan aloittaa aivan alusta.
Hän pyöritteli työn vaihtamista mielessään vähintään vuoden. Sitten hän huomasi ilmoituksen Helsingissä avoinna olevasta neuvolapsykologin sijaisuudesta ja haki paikkaa.
Työpaikan vaihdon aikeistaan hän kertoi vain kotiväelle. Aikuiset tyttäret kannustivat äitiä. Työyhteisössään hän ei hiiskunut asiasta etukäteen.
Strandén-Bagans sai kuulla tulleensa valituksi neuvolapsykologin sijaisuuteen kesken johtoryhmän kehittämispäivän.
”Kun ilmoitin johtoryhmän kokouksessa lähteväni, kaikki olivat hyvin yllättyneitä.”
”LÄHTIESSÄNI TUNSIN ITSENI LUOPIOKSI”
Omituiselta tuntui myös Strandén-Bagansin oma olo. Tunteet olivat ristiriitaisia. Hän oli koko ikänsä tehnyt vammaistyötä. Hän tunsi syvää huolta siitä, miten vammaiset joutuvat aina vain ahtaammalle, kun kuntien resurssit niukkenevat.
”Se teki lähdöstä kertomisen vaikeaksi. Olin aina sanonut esimiehellenikin, joka myös on pitkän linjan vammaistyöntekijä, että jos me luovutamme emmekä jaksa taistella, niin kuka sitten. Kun nyt ilmoitin lähteväni, tunsin itseni luopioksi.”
Strandén-Bagansin sydäntä kevensi ajatus, että alan vaihdosta huolimatta hän voi aina tehdä työtä vammaisten parissa vapaaehtoistyöntekijänä.
Hän ei ole vielä päässyt toteuttamaan aiettaan. Ensimmäinen vuosi ja uuden oppiminen on vienyt paljon energiaa, mutta mihinkään hän ei ole ajatustaan haudannut.
Moni hämmästeli, kuinka uhkarohkeasti Strandén-Bagans toimi. Irtisanoutua nyt yli viisikymppisenä vakituisesta virasta johtajana lähteäkseen huonommin palkattuun työhön sijaiseksi ilman varmuutta siitä, että työ edes jatkuu.
”Olisihan siinä voinut huonostikin käydä. Olin tietoinen riskistä ja hyväksyin sen. Ajattelin, että jos sijaisuudelle ei löydy jatkoa, jotain kuitenkin aina löydän tällä kokemuksellani. Olenhan tehnyt pitkän uran.”
”PALKKAPÄIVÄNÄ SAATAN VÄHÄN KATUA RATKAISUANI”
Pirjo Strandén-Bagansille kävi hyvin. Nyt tehtävä on vakinainen. Hän toimii neuvolapsykologina Helsingin kaakkoisella alueella. Hän tekee työtään alle kouluikäisten lasten, raskaana olevien ja synnyttäneiden äitien kanssa, ja onpa neuvolapsykologin luona muutama isäkin käynyt.
”Iloitsen siitä, että tässä työssä pystyy antamaan sellaista nostetta ihmisille, että he pääsevät ehkä vähän eteenpäin omassa elämässään. Ja lapset ovat valloittavia. Heidän kanssaan oleminen on hurjan palkitsevaa.”
Hän on ollut tyytyväinen elämänmuutokseensa ja nauttinut uuden oppimisesta. Ylimääräisenä plussana tuli lyhyt työmatka. Nyt hän kävelee työpaikalleen vartissa.
Arjen rauhoittuminen näkyy unenkin laadussa. Nyt Strandén-Bagans nukkuu yönsä hyvin eikä näe enää unia, joissa yö yön jälkeen laskee työpaikalla miljoonien budjetteja.
”On vain yksi päivä kuukaudessa, jolloin saatan vähän katua ratkaisuani: palkkapäivä. Taloudellisesti menetin paljon, kun palkka putosi hurjasti. Mutta kaikkea ei voi mitata rahassa.”
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.