Teksti Minna Hietakangas
Kuvat Fotolia
Oma aika 9/2014
Uppoat innostuneena työhösi, mutta virtaa riittää myös vapaa-ajalla. Sohvalle lojahtamisen sijaan pyrähdät lenkkipolulle.
Töissä stressaa välillä, mutta olet sitoutunut työhösi ja tekeminen tuntuu merkitykselliseltä. Ehkä kuvailet energistä oloasi näin: ”Olen ihan liekeissä.”
Sitten asiat alkavat kasautua. Haluaisit tehdä työsi hyvin, mutta et ehdi. Työpaikallasi liikkuu huhuja yt-neuvotteluista. Kotona painaa huoli aikuistuvista lapsista ja toisella paikkakunnalla asuvista vanhemmista. Kumppanillekaan ei tule enää puhuttua huolista. Olo on hiipunut, mikään ei oikein tuota iloa. Arki muuttuu harmaaksi kamppailuksi päivästä toiseen. Sana burnout kuvaa hyvin tilannetta. Liekki on muuttunut hiljaa kyteväksi hiillokseksi. Pahimmillaan kirkkaaseen leimuun välähtäneestä tulitikusta on jäljellä musta ranka.
Ilmiö löytyi yli 40 vuotta sitten Yhdysvalloissa työelämästä. Siksi burnout päätettiin Suomessakin kääntää työuupumukseksi. Ihminen voi tietysti uupua millä elämänalueella tahansa:
ihmissuhteet rakoilevat, terveys pettää tai töissä jää liian ison kuorman jyräämäksi. Eikä kukaan voi pilkkoa mieltään niin, että murehtisi vain yhtä elämänaluetta.
Pitkittynyt stressi altistaa sairauksille
Työstressistä palautuu rentoutumalla ja lepäämällä. Se voi olla myös myönteistä ja siivittää hyvään suoritukseen. Ihminen tietää olevansa stressaantunut, mutta muut eivät sitä välttämättä huomaa.
”Ajoittain on hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä fiilis itsellä on. Olenkin sanonut, että vaikka perjantaisin työviikon päätteeksi voisi miettiä, miten viikko on mennyt ja olisiko syytä tehdä korjausliikkeitä”, työuupumuksesta väitöskirjan tehnyt työterveyspsykologi Kirsi Ahola neuvoo.
Pitkittynyt stressi kuluttaa. Mielialoissa vuorottelevat ärtymys, alakulo ja syyllisyys siitä, ettei selviä. Muisti pätkii, keskittymiskyky heikkenee, ja ajatukset puuroutuvat. Töissä ennen niin tehokas ihminen valahtaa saamattomaksi. Hallinta pettää: tulee unohdeltua ja tehtyä virheitä. Sen huomaavat muutkin.
Myös keho reagoi pitkittyneeseen stressiin. Stressihormoni kortisoli on koholla. Sydän voi loikkia kuin säikähtänyt pupu.
Vointia nakertaa ehkä flunssakierre, vatsaa kipristää ja päätä puristaa panta. Usein keho tuntuu käyvän ylikierroksilla. Pitkittynyt stressi altistaa sairauksille, kuten kohonneelle verenpaineelle, metaboliselle oireyhtymälle, keskivartalolihavuudelle ja diabetekselle.
Usein uupumuksen huomaavat ensin muut
Jos stressi vain jatkuu, ihminen hyytyy. Työhönsä uupunut ei palaudu levossa tai lomallakaan. Työasiat herättelevät aamuyöstä eikä ystäviäkään huvita nähdä, jottei kurja olo paljastuisi heille. Lauseet alkavat mutku ja sitku. Usein uupumisen huomaavatkin ensimmäisenä perhe ja ystävät, juuri sen sohvalla voimattomana töiden jälkeen jumittavan alakuloisen hahmon.
Työterveyslaitoksella tiimipäällikkönä työskentelevä Ahola sanoo, että merkit tunnistaa itsekin, mutta se vaatii pysähtymistä.
On kaksi hyvää mittaria: mieliala ja toimintakyky. Jos mielialaa leimaavat kyyniset ajatukset, toivottomuus ja ahdistus, eikä töissä ja muilla elämänalueilla saa oikein aikaiseksi, on stressi muuttunut uupumiseksi.
Uniongelmat ovat yksi burnoutin merkki
Parasta olisi, jos uupumuksen merkkejä huomatessaan puhuisi puolison tai ystävän kanssa, kävelisi esimiehen pakeille töissä tai varaisi ajan työterveyshuoltoon.
Mutta usein niin ei käy. Vaikka ihminen kiikuttaa auton äkkiä korjaamolle, kun kojetaulussa alkaa vilkkua punainen merkkivalo, hän saattaa hammasta purren uupuneenakin puksuttaa eteenpäin. Koska ihmisen hälytyskellot alkavat usein kalkattaa pikkuhiljaa, tilanne saattaa päästä pitkällekin.
Toinen ongelma on, että jaksamisensa kanssa kamppaileva alkaa hoitaa oiretta, ei syytä. Työpäiväänsä venyttävä napsii univaikeuksien syyn selvittämisen sijaan unilääkkeitä ja lievittää pingottunutta oloa alkoholilla.
”Uupumisen kehittymistä voisi kuvata suppilona, jossa ihminen tipahtaa yhä syvemmälle. Usein ensimmäisenä kuvaan astuvat uniongelmat”, kuvailee työterveyspsykologi ja psykoterapeutti Arto Pietikäinen.
Vaikka keho on lahjomaton, mieli voi sinnitellä kauan. Se, missä ajassa uuvutaan, on yksilöllistä, mutta useimmiten puhutaan ennemmin vuosista kuin kuukausista.
Ketkä uupuvat?
Äskettäin tehdyn tutkimuksen mukaan työuupumus voi johtua palavasta puurtamisesta, tylsistymisestä tai loppuun kulumisesta. Tutkimukseen osallistui 426 yliopiston työntekijää. Siinä selvisi, että ensimmäisen ryhmän uupujat ovat kunnianhimoisia, kuumeisesti suorittavia työntekijöitä, jotka haluavat menestyä työssään.
Toiset taas tylsistyvät, kun työ ei tarjoa mahdollisuuksia kehittyä. He alkavat vältellä työtä selviytyäkseen stressistä.
Kolmas ryhmä ”kuluu loppuun”. He haluavat saavuttaa tavoitteensa, mutta työnteko on tehotonta.
Mutta työuupumusta ei koskaan aiheuta ihminen yksinään. Siihen tarvitaan aina työympäristöön liittyvät tekijät.
Uupuminen on yksilöllistä
Uupumisessa kummittelee stressiä aiheuttavan asian lisäksi ihmisen käyttäytyminen, sillä teot joko tukevat hyvinvointia tai nakertavat sitä. Tilannetta pahentaa, jos syö miten sattuu, juo, unohtaa ystävänsä ja luopuu harrastuksista. Toisaalta voimavaroja voi tankata ihmissuhteista ja terveellisistä elämäntavoista.
Kolmas muuttuja uupumisyhtälössä – hyvässä tai pahassa – on oma mieli, sillä jokainen tulkitsee tavallaan stressaavia tekijöitä. Jos järjestettäisiin koe, jossa kaksi ihmistä tuupataan yhtä stressaavaan tilanteeseen, huomattaisiin, että toinen uupuisi ja toinen ei. Uupuminen uhkaa, jos yrittää tehdä kaiken
kiltisti tai murehtii muutoksia ja epävarmuutta ympärillään. Se
on vaarana myös, jos ihminen on vaativan mielensä vanki ja
tavoittelee täydellisyyttä.
Toiset meistä ahdistuvat herkemmin
Tutkijoita kiinnostaa, kuinka paljon selityksiä voi löytää perimästä. Jotkut luonteenpiirteet ovat meissä syntymästä saakka.
”Ahdistumisherkkyydessä on perinnöllisiä eroja. Toiset reagoivat muita herkemmin tunteella. Joku esimerkiksi saattaa helpommin ahdistua ympärillä vellovan epävarmuuden vuoksi”, Pietikäinen selittää.
Paitsi geenejään, ihminen ei voi valita lapsuuden perhettään ja varhaista kasvuympäristöään. Ehkä voisi puhua sosiaalisesta perimästä: jos lapsuuden perheessä on purtu vain hammasta vaikeina hetkinä, samaa kaavaa toistaa helposti aikuisena.
Hyvä uutinen on, että ajatus- ja toimintamallit ovat opittuja. Niinpä niitä voi myös muuttaa.
Burnoutin kokenut voi havahtua ajoissa
Jotta ihminen toipuisi, menon pitää muuttua työelämässä ja omassa elämässä. Muuten kyse on vain laastarin laittamisesta, ja oravavanpyörä raksahtaa taas käyntiin.
”Hyvä uutinen on, että kerran uupuneet havaitsevat merkit paremmin ja havahtuvat ajoissa”, Ahola sanoo.
”Voi olla niinkin, että työpaikalla on toisesta välittämisen kulttuuri. Työnkuvaa vaikkapa muutetaan, työkuormaa vähennetään ja työstä tulee mielekkäämpää. Ja ihminen alkaa toimia tavoilla, jotka parantavat hyvinvointia”, Pietikäinen sanoo.
Omien ajatusmallien kääntäminen vie enemmän aikaa. Jos uupumiseen liittyy vaativa mieli, se ajaa helposti tavoittelemaan täydellisyyttä. Silloin ei auta, vaikka vaihtaisi työpaikkaa.
”Tätä on vaikea itse muuttaa. Siksi kannattaa puhua ulkopuolisen kanssa, vaikka mennä työterveyshuoltoon”, Pietikäinen opastaa.
Uupuminen on kuin viestintuoja
Loppuunpalaminen on rankka kriisi, mutta se voi myös avata uuden oven. Voi havahtua miettimään, mihin haluaa käyttää vuorokauden 24 tuntia tai loppuelämänsä. Joku lähtee opiskelemaan uutta ammattia, toinen suuntaa sapattimatkalle. Pietikäinen pitää sapattivapaita loistavana mahdollisuutena myös oman arvokompassin rehelliseen tarkasteluun.
”Uupumista voi ajatella viestintuojana. Onko omassa elämäntilanteessa jotain, jota pitäisi muuttaa? Kun uupunut saa taas voimia, hän usein ymmärtää, ettei ole ollut pitkään aikaan tyytyväinen elämäänsä. Kriisi voi näyttää arvot uudessa valossa. Muistutan usein siitä, että meillä on vain tämä yksi elämä, ja omilla valinnoilla voi vaikuttaa siihen, mihin sen käyttää”, Pietikäinen summaa.
Aloita siis vaikka ystävistä. Jos he ovat kadonneet matkan varrella, mieti yksi, jonka äänen haluaisit taas kuulla. Ja sitten tartu puhelimeen.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.