➤ Kuntoilu kannattaa jakaa ainakin kolmelle päivälle viikossa. Yhden liikuntasuorituksen tulee kestää vähintään 10 minuuttia, mieluummin kuitenkin 30–45 minuuttia kerrallaan. Aloittelijalle sopiva liikunta-aika viikossa on kaksi ja puoli tuntia.
➤ Viikko-ohjelmaan tulisi kuulua aerobista harjoittelua, lihaskuntoharjoittelua ja kehoa huoltavaa harjoittelua.
➤ Jos viime vuodet ovat kuluneet tv:n ääressä eikä arkikaan ole kovin aktiivista, voit hyvin aloittaa arkiliikkumisen lisäksi kahdella puolen tunnin viikoittaisella kävelylenkillä. Jo se nostaa sekä aerobista- että lihaskuntoa. Koska keholla kestää 8–12 viikkoa tottua harjoitteluun, voit tämän ajan kuluttua lisätä erillisen lihaskuntoharjoituksen ohjelmaasi.
➤ Jos olet liikkunut säännöllisesti, pidä yllä 3–5 viikkokerran tahtia. Huolehdi siitä, että liikuntasuoritus saa sinut hengästymään. Hyväkuntoinen liikkuja tarvitsee kunnon kohottamiseen raskaampaa liikuntaa, mutta aikaa ei tarvitse käyttää niin paljon.
Lue myös: Urheilulääkärin vinkit: Nelikymppinen, treenaa näin!
➤ Lajeja voivat olla esimerkiksi ylämäki- ja porraskävely, juoksu, maastohiihto, nopea pyöräily, kuntouinti ja vesijuoksu. Nopeat maila- ja juoksupallopelit sekä aerobic-jumpat ovat kestävyyttä parantavia ryhmäliikuntalajeja.
➤ Terveyden kannalta vähäinenkin säännöllinen kuntoilu on parempi kuin ei ollenkaan, mutta terveysliikunnaksi eivät kuitenkaan riitä muutaman minuutin kestoiset arkiset askareet.
Uutta näyttöä on siitä, että terveyshyödyt lisääntyvät, kun liikkuu pidemmän aikaa tai rasittavammin kuin minimisuosituksessa suositellaan.
https://youtu.be/2aOFMJml2X0
Lue myös:
Treenaa kehotyyppisi mukaan
4 harhaluuloa reisien treenaamisesta
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA