Teksti Irma Heiskanen-Haarala
Kuva Mari Lahti
1 Vaihdevuosia ei pidä ohittaa hormonihoidolla
Tarua. Hormonit suojaavat terveyttä ja niiden väheneminen sairastuttaa. Kun useimmat meistä elävät vielä vuosikymmeniä vaihdevuosien jälkeen, en näe mitään syytä sietää huonoa elämän-
laatua ja suuria sairastumisen riskejä vain siksi, että näin käy kaikille luonnostaan.
2 Jos käyttää estrogeeni-hoitoa, oireet siirtyvät
Tarua. Vaihdevuosioireita ei siirretä hormonihoidolla. Jos nainen ei käytä estrogeenihoitoa, hänen oireensa voivat helpottaa kahdessa, viidessä tai kymmenessä vuodessa. Jos oireet olisivat helpottaneet viidessä vuodessa ja nainen käyttää hormonia kuusi vuotta, oireet eivät palaa. Usein oireet jatkuvat jopa vuosikymmeniä. Silloin ne palaavat aina, kun hormonihoitoa käyttävä nainen yrittää pienentää annosta tai lopettaa hoidon.
3 Hormonihoitoa ei voi aloittaa uudelleen
Tarua. Kyllä voi. Moni nainen haluaa kokeilla, palaavatko oireet, jos annosta pienentää tai hoidon lopettaa. Jos oireet palaavat, voi hoidon aloittaa uudelleen.
Toisaalta ei ole perusteita lopettaa hoitoa jonkin määräajan kuluttua, vaikka osa lääkäreistä suosittelee lopettamaan esimerkiksi kymmenen vuoden käytön jälkeen. Naiset, jotka käyttävät hormonihoitoa, voivat paremmin, tarvitsevat vähemmän lääkkeitä ja pysyvät terveempinä kuin naiset, jotka eivät käytä.
4 Hormonit lihottavat
Pääosin tarua. Hormonihoitoa käyttävien naisten paino nousee. Hormonihoitoa käyttämättömien naisten paino näyttää nousevan enemmän. Ilmeisesti pian 40 ikävuoden jälkeen aineenvaihdunta muuttuu niin, että painon kurissa pitäminen hankaloituu.
Jos nainen käyttää estrogeenia hänelle oikeaa annosta, ei turvotus yleensä lisäänny. Hormonihoito tiivistää rintarauhaskudosta ja yleensä hoidon alussa tai annosta suurennettaessa rinnat voivat turvota ja aristaa. Tämä yleensä helpottaa, kun hoito jatkuu.
Keltarauhashormoniin liittyvät haitat ovat yksilöllisiä. Joillakin harvoilla naisilla kohdun sisälle annosteltu keltarauhashormoni hormonikierukassa nostaa painoa selvästi. Usein haitta häviää, kun estrogeenitaso on räätälöity tasaiseksi ja yksilöllisesti oikeaksi. Muutkin keltarauhashormonit voivat aiheuttaa haittaoireita kuten turvotusta, painon nousua tai masentuneisuutta. Yleensä sopiva keltarauhashormoni löytyy etsimällä.
5 Hoito ei sovi lihavalle eikä tupakoivalle
Tarua. Lihava ja tupakoivakin voi saada erittäin hankalia vaihdevuosioireita. On tietysti hyvä, jos saa painoa pudotetuksi ja erityisesti, jos pystyy lopettamaan tupakoinnin.
Tupakointi lisää sepelvaltimotaudin ja luun haurastumisen riskiä. Nämä riskit kasvavat selvästi, jos vielä estrogeeniakin on vähän. Parasta olisi, jos pystyisi lopettamaan tupakoinnin ja käyttäisi estrogeenia. Toiseksi paras vaihtoehto on käyttää estrogeenia, vaikka tupakasta ei pääsisikään eroon. Huonoin vaihtoehto on jatkaa tupakointia ja pidättäytyä estrogeenin käytöstä.
Lihavuuteen voi liittyä diabetesriski, kohonnut verenpaine ja korkeat kolesterolit. Näitä riskejä estrogeeni vähentää. Saamattomuus on yksi vaihdevuosioire ja painon pudottamiseen tarvittava energia voi olla hakusessa ilman estrogeenia.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.