Hyksin hormonipoliklinikan ylilääkäri Aila Tiitinen pohjustaa keskustelun vaihdevuosista pohtimalla ihmisnaaraan biologiaa: ”Eläimillä elämä ja hedelmällisyys päättyvät yhtä aikaa. Naisen hedelmällisyys päättyy viisikymppisenä. Selitykseksi on tarjottu isoäitihypoteeseja.”
Ihmislajille on ollut eduksi, että ikänaisilla on aikaa osallistua lastenlasten hoitoon, kun eivät voi itse enää saada lapsia.
Naisen munarakkuloiden määrä vähenee koko eliniän ja kiihtyvällä vauhdilla, kun nainen lähestyy 40. ikävuottaan. Kun munarakkulat vähenevät, elimistön estrogeenitaso laskee.
Toisilla naisilla estrogeenituotanto putoaa nopeasti, toisilla hiipuu hitaasti. Usein tyttärellä on samantyyppiset vaihdevuodet kuin äidillään.
Jos naisella on kohtu tallella, kuukautisten häilyminen ja vuotohäiriöt ovat varmin merkki lähestyvistä vaihdevuosista. Ensin kuukautiskierto lyhenee, sitten se pitenee ja lopulta loppuu.
”Hedelmällisyys alkaa heiketä jo 35-vuotiaana, jos menopaussi tulee 50-vuotiaana. Emme voi tietää etukäteen, onko oma menopaussi 43-vuotiaana vai 58-vuotiaana. Se todetaan jälkikäteen”, Tiitinen muistuttaa.
Jos kohtu on poistettu tai nainen tupakoi, menopaussi tulee todennäköisesti aikaisemmin kuin olisi tullut ilman tupakointia tai kohdun poistoa. Myös pitkäaikaissairaus voi aikaistaa menopaussia.
Munasarjojen poisto aiheuttaa ennenaikaisen menopaussin, samoin solunsalpaajahoito.
Kiusalliset kuumat aallot
Tyypillisiä vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot, hikoilu, sydämentykytys, limakalvojen kuivuminen, unihäiriöt, mielialan ailahtelu ja alakulo sekä seksuaalinen haluttomuus. Vaihdevuosien fysiologisiin muutoksiin voi liittyä myös päänsärkyä ja nivel- tai lihaskipuja.
Kuumista aalloista – kuumotuksesta, hikipuuskista ja kasvojen ja kaulan punoituksesta – on harmia erityisesti öisin ja jännittävissä tilanteissa. Jännitys lisää kuumien aaltojen todennäköisyyttä. ”Vaihdevuosioireisiin ei ole muuta tehokasta hoitoa kuin hormonihoito.
Mielialalääkkeillä saadaan taitetuksi oireiden pahinta kärkeä”, Tiitinen sanoo. Liikunnasta on tutkitusti jonkin verran apua. Rentoutuminen, akupunktio ja monipuolinen ravinto voivat helpottaa oloa.
Vaihdevuosioireiden hormonihoito, josta ennen puhuttiin hormonikorvaushoitona, on niin sanottu systeeminen lääkehoito. Se tarkoittaa, että estrogeenia tulee elimistöön ja verenkiertoon, annostellaan se sitten suun kautta tabletilla tai ihon kautta laastarilla tai geelillä.
Emättimeen annosteltava paikallinen estrogeeni sen sijaan huoltaa vain alueen limakalvoja. Se ei auta hikoiluun, ei vaikuta rintaan eikä ehkäise osteoporoosia.
”Paikallishoidolla ei ole ’systeemivaikutuksia’ hyvässä eikä pahassa”, Tiitinen kiteyttää.
Jos naisella on kohtu tallella, vaihdevuosien hormonihoitoon kuuluu estrogeenin ohella keltarauhashormoni, joka varmistaa, ettei kohdun limakalvo kasva liikaa. Keltarauhashormoni otetaan tabletteina erikseen tai yhdessä estrogeenin kanssa. Vaihtoehto on kohtuun asennettava hormonikierukka.
Hormonit – hyötyä ja haittaa
Vaihdevuosien hormonihoidosta on keskusteltu kiivaasti yli kymmenen vuotta. Yhdysvaltalainen Women’s Health Initiative (WHI) keskeytti hormonihoitojen satunnaistetut hoitokokeet 2000-luvun alussa, koska hormonihoitoa saaneiden naisten rintasyöpien määrä ja myös sydän- ja verisuonisairaudet lisääntyivät hälyttävästi.
”Kun isot WHI-tutkimukset 1990-luvulla suunniteltiin, ajateltiin, että estrogeenilla on merkitystä kroonisten sairauksien estossa: sydän- ja verisuonisairauksien vähentäjänä ja osteoporoosin ehkäisyssä”, Tiitinen kertoo.
WHI-tutkimuksen keskimääräinen osallistuja oli 63-vuotias ja poikkesi muutenkin naisesta, jolle suomalainen lääkäri kirjoittaa hormonireseptin.
Tutkimuksen keskiverto-osallistujalla ei ollut vaihdevuosioireita, menopaussista oli yli kymmenen vuotta, painoindeksi oli 28, nainen tupakoi tai oli tupakoinut ja omasi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.
Tiitinen kertoo, että estrogeenista on hyötyä verisuonille juuri vaihdevuosiiässä ja erityisesti naisille, joilla on hikoiluoireita ja joiden verisuonet ovat kunnossa. Myöhemmin estrogeeni kääntyy haitaksi sydämen terveydelle. Luille estrogeenihoito on hyödyksi, aloitetaan se milloin vain.
”Nykykäsityksen mukaan estrogeeni voikin olla ensisijainen osteoporoosihoito naiselle, jolla on vaihdevuosioireita.”
Hormonihoidosta on sekä hyötyä että haittaa. Yksilöllistä riskiä on mahdoton täysin arvioida.
Amerikkalaistutkimus ja siitä seurannut keskustelu muuttivat hormonihoidon hoitolinjauksia myös Suomessa.
Nykyisin hoitoa suositellaan vain naisille, joilla on oireita, ja pienintä mahdollista annosta ja lyhintä mahdollista käyttöaikaa.
Rintasyöpäriski askarruttaa
Hormonihoitoon liittyvä rintasyöpäriski askarruttaa naisia eniten. Pitkän hormonihoidon vuoksi naisella on 1,4-kertainen riski sairastua rintasyöpään.
Yksi annos alkoholia päivässä lisää riskiä lähes saman verran. Lihavuus ja tupakointi ovat kumpikin moninkertaisia rintasyöpäriskejä hormonihoitoon verrattuna.
Estrogeenihoitoa ei voi käyttää, jos sairastaa rintasyöpää tai muuta hormoniriippuvaista syöpää. Rintasyövästä parantunut voi tietyin edellytyksin käyttää hormonihoitoa vaikeisiin vaihdevuosioireisiin.
Jos naisella on hormonihoidon tarve ja laskimotukoksen riski, estrogeenihoitoa voidaan harkita ihon kautta annosteltuna. Tabletteina otettuna tukosriski on suurempi.
”Aivoinfarktin suhteen olen eniten varuillani. Sen sairastaneille hormonihoidosta voi tulla vakavia seuraamuksia”, Aila Tiitinen toteaa.
Munasarjat sammuvat
Vaihdevuodet tulevat naiselle tavallisesti 45–55 vuoden iässä ja kestävät noin vuodesta viiteen vuoteen. Menopaussi – viimeiset oman kehon tuottamat kuukautiset – osuu keskimäärin 51. ikävuoteen.
Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta sammuu ja naisen hedelmällinen ikä päättyy. Hormonaaliset muutokset ovat kaikilla naisilla samanlaiset. Kun estrogeenitasot heittelevät ja laskevat, toiset oireilevat, toiset eivät.
Noin viidesosa naisista selviää ilman vaihdevuosioireita ja saman verran saa vaikeita oireita. Osalla vaikeasti oireilevista vaivat kestävät yli 15 vuotta.
Noin viidesosa vaihdevuosioireista kärsivistä käyttää hormonihoitoa.
Pieni kävely ei riitä
Vaihdevuosi-ikäisen naisen elimistössä tapahtuu jyrkkä hormonaalinen muutos.
”Kun ajatellaan liikuntaa hoitona, sillä on muutosvaiheessa isompi vaikutus kuin tilanteessa, jossa ei ole fysiologisia muutoksia”, kertoo UKK-instituutin tutkimusjohtaja, työterveyslääkäri Riitta Luoto.
Vaihdevuosi-ikäisille naisille suositellaan liikuntaa erityisen lämpimästi juuri siksi, että liikunnan arvellaan tässä vaiheessa pohjustavan myös tulevien vuosien terveyttä ja hyvinvointia.
Liikunta ei kokonaan poista vaihdevuosioireita, mutta lievittää niitä. Liikunta-annoksellakin on merkitystä; pieni käveleskely ei riitä.
Tamperelaistutkijoiden kokeellisessa tutkimuksessa liikunnan lisääminen vähensi selkeästi naisten kuumia aaltoja yöaikaan. Suurin hyöty liikunnasta koitui naisille, jotka olivat ennestään liikkuneet vähän ja lisäsivät liikuntaa tuntuvasti.
Kunnon treeni auttaa
Tutkimukseen osallistui 43–63-vuotiaita naisia, jotka eivät käyttäneet hormonihoitoa, joilla oli vaihdevuosioireita ja jotka eivät olleet tähän tutkimukseen liian kovakuntoisia.
Tutkimuksessa liikuntaryhmän naiset liikkuivat reippaasti 50 minuuttia neljä kertaa viikossa, mikä on rankka määrä aktiiviseen liikuntaan tottumattomille.
Naisten kunto parani selvästi. Verrokkiryhmää ei ohjattu liikkumaan, mutta tässäkin ryhmässä naiset lisäsivät liikuntaansa.
Tutkijat olettivat etukäteen, että vaihdevuosioireet vähenevät noin kolmasosan liikunnan ansiosta. Tutkimuksen tulokset olivat lähtöoletuksia paremmat: liikunnan lisääminen vaikutti paitsi yöllisiin kuumiin aaltoihin, myös mielialaan, elämänlaatuun ja fyysiseen terveyteen.
Luoto arvioi, että liikuntaa lisäämällä on hyvät mahdollisuudet saada helpotusta oloon vaihdevuosissa: ”Yksittäisen oireen kanssa tulee toimeen, jos muu elämä ja mieliala ovat kunnossa.”
Liikunnasta on hyötyä myös hormonihoitoa käyttäville naisille, sillä liikunnan lisääminen vähentää rintasyöpäriskiä.
Vaihdevuosioireita pidettiin hermostooireina, kunnes hormonien vaikutus ymmärrettiin. Anna Westerlund ja Saana Saarinen ovat keränneet Näin selviät vaihdevuosista -kirjaansa vaihdevuosikäsitysten ja -hoitojen historiaa 1920-luvun lopulta 1970-luvun loppuun.
Poimimme kirjasta lyhennellen parhaita paloja.
1929Naisen elimistö tarvitsee aikaa ehtiäkseen mukautua uusiin oloihin. Etenkin hermosto, joka on tottunut sukupuolielinten jaksolliseen toimintaan, häiriytyy tasapainostaan joksikin ajaksi. Tämä ilmenee levottomuutena, sydämentykytyksenä, hiostumiskohtauksina, verentulvana päähän, unettomuutena ja alakuloisuutena. Välillisesti kärsivät muutkin elimet.K. Eskelin: Kotilieden Lääkärikirja (1929)
1930Kuukautisvuodon ehkäistyminen voi aiheutua munasarjoista leviävästä kasvaimesta. Muutoin ei kuukautisten lakkaamisella ole mitään merkitystä. Tahdomme erityisesti huomauttaa tästä vastustaaksemme sitä laajalle levinnyttä harhaluuloa, että muka ruumiiseen seisahtunut veri ’nousee päähän’ ja saa aikaan mielisairautta.Olai Basilier: Kodin Lääkärikirja (1930)
1932Klimakteristen häiriöitten aikana lienee ravinto tärkeimpiä tekijöitä yleisen terveyden kannalta.Hermostuneitten on kieltäydyttävä alkoholista, kahvista, tupakasta ja teestä, on vältettävä runsasta lihan ja rasvaisten ravintoaineiden syöntiä. Muistettava on, että ruumiinliikunta ja ihon hoito pitävät kurissa epämiellyttäviä hermosto-oireita.Kaarina Kari: Terveydenhoidon opas kodeille ja naisille (1932)
1941Vaihdevuosina follikkelihormonin eritys käy heikommaksi ja seurauksena ovat tunnetut monet yleisoireet.Paikallisesti huomataan sukupuolielimien kudoksissa tapahtuvaa surkastumista hormonaalisen kasvukiihotuksen lakatessa.A.M. Ritala: Gynekologiset taudit ja niiden hoitoperiaatteet (1941)
1945Miehen tulee suhtautua ymmärtäväisesti tähän ylimenokauteen kaikkine toisinaan epämiellyttävine ilmiöineen. Hän ymmärtäköön, että vaihdevuodet naiselle eivät ole vain ruumiillisten kärsimysten aikaa, vaan ennen kaikkea vaikea sielullinen elämys, ja koettakoon auttaa naista läpi ’vaarallisen iän’ kriitillisten kuukausien.Fritz Kahn: Sukupuolielämämme (1945)
1946Kun sisäisissä sukupuolielimissä säännöllisesti uudistuvat ilmiöt alkavat lakata, joutuu nainen niin sanottuihin vaihdevuosiin (klimakterium, ehtymisikä), jotka toisilla kestävät vähemmän, toisilla kauemman aikaa ja jotka saattavat venyä jopa kolmeksi vuodeksi, kunnes kuukautiset vihdoin lopullisesti taukoavat ja naisesta tulee matroona.Th. H. Van de Velde: Täydellinen avioliitto – sen fysiologian ja tekniikan tutkielma (1946)
1951Sielulliset muutokset vaihdevuosia elävässä naisessa eivät ole läheskään niin yleisiä kuin luullaan. Harvoin voidaan puhua suoranaisista mielisairauksista, useimmiten on kysymyksessä ohimenevät luonteen muutokset. Joskus luonteen muutokset ovat ehtineet vakiintua siinä määrin, että on syytä turvautua psykoterapian hoitokeinoihin. Kuitenkin näyttää tärkein hoitomenetelmä olevan puuttuvan östriinin korvaaminen sopivalla annoksella östrogeenisiä aineita.Henry Olsen: Lääkärin neuvoja sukupuoliasioista (1951)
1967Monilla naisilla vaihdevuosien myötä tapahtuu vielä kerran seksuaalisten tunteiden voimakas elpyminen – ikään kuin liekki ennen sammumistaan lehahtaa kirkkaaksi.Herman Paull: Nainen: Täydellinen tietoteos (1967)
Mitä ovat miesten kuumat aallot?
Miehellä kivesten hormonitoiminta ei lopu äkillisesti, ellei sitä lopeteta lääkkeellä tai poistamalla kivekset. Mieshormoneista 90 prosenttia erittyy kiveksistä, ja mieshormoneista erityisesti testosteroni kiihdyttää eturauhassyövän kasvua. Jos syövän hoito vaatii kivesten hormonitoiminnan lopettamisen, miehelle voi tulla testosteronin puutteesta samanlaisia kuumia aaltoja kuin naiselle estrogeenituotannon laskusta.
Asiantuntijat ovat keskenään eri mieltä siitä, onko miehillä vaihdevuodet samaan tapaan kuin naisilla. Testosteronitaso laskee hitaasti hiipien, ja vain pieni osa miehistä huomaa muutoksen kehossaan.
Miehen hikoiluoireet 50–60-vuotiaana voivat johtua hormonaalisista muutoksista, mutta myös ylipainon ja metabolisen oireyhtymän vaikutuksista.
LÄHTEITÄ:KONSENSUSLAUSUMA : VAIHDEVUOSIEN HORMONIHOITO.SUOMALAINEN LÄÄKÄRISEURA DUODECIM JA SUOMEN AKATEMIA 26.11.2004.ANNA WESTERLUND – SAANA SAARINEN: NÄIN SELVIYDYT VAIHDEVUOSISTA. KUSTANNUS OY DUODECIM 2011.MAIJA KAJAN : SUKELLUS KUUMAAN AALTOON. NAISEN VAIHDEVUODET, TERVEYS JA HORMONIT. MINERVA KUSTANNUS 2010.RIITTA LUOTO, TOMI MIKKOLA JA EIJA TOMÁS: ELINTAPOJEN MERKITYS VAIHDEVUOSI-IÄSSÄ. AIKAKAU SKIRJA DUODECIM 1/2012.
IRMA HEISKANEN-HAARALA TEKSTI / 123rf kuvitus
Riitta Luodon ja kumppaneiden tutkimus Effect of aerobic training on hot flushes and quality of lifeon julkaistu Annals of Medicine -lehdessä 6/2012.
Oma Aika 3/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.