Päivi Lipponen
Professori Alf Rehn, 46, saapuu Musiikkitalon kahvilaan suoraan lentokentältä. Alf Rehnillä on professuuri Tanskan Odensessa sijaitsevassa Syddanskin yliopistossa. Hän kertoo nauraen omaavansa maailman komeimman ja kaikki tieteet yhdistävän tittelin: Professor of innovation, design and engineering management.
Epäilemättä tuon tittelin takaa on pokkaa puhua maailman huipputukijoille ja yritysjohtajille. Ja heitä Rehn on ehtinyt tavata lukuisia. Hän ei ole vaatimaton, saati ujo, ja miksi pitäisi olla. Seinäruusu tuskin pärjäisi maailman kilpakentillä.
Viikonloppuisä
Alf Rehnin pojat asuvat Odensessa, ja siellä on yksi koti. Toinen on Lontoossa naisystävä Katen luona.
Kuusivuotias kuopus Noël on liitosta tanskalaisen professorin kanssa. Sean, 22, ja Line, 18, ovat liitosta suomalaisen sosiologin kanssa.
Isyys on Alf Rehnille elämän tärkein vastuu. Kun lapset olivat pieniä, hän oli koti-isä reilun vuoden. Nykyisin hän tapaa Noëlia joka toinen viikonloppu. Line-tyttären kanssa vietetään aikaa ja ollaan päivittäin yhteydessä puhelimen ja netin avulla.
– Ilahduin, kun kuusivuotiaani totesi, että sun luona oleminen on luksusta, koska verkko toimii ja täällä saa limpsaa. Joskus asiat ovat yksinkertaisia.
Alf miettii, kuinka erilaista on olla kuusivuotiaan ja 22-vuotiaan isä.
– Vein Noëlin kouluun ja menin sitten Seanin kanssa aamupalalle.
Lasten varttuessa suhde syvenee ja muuttuu vaikeammaksi. Esikoisen Seanin kanssa keskustelut polveilevat elämän tarkoituksesta tieteentekoon. Suhde on kaverillinen ja tasa-arvoinen. Hän muistuttaa, että vanhemmuuteen kuuluu aina vastuu. Kaveruuden taakse ei voi piiloutua.
– Ainakin lasten aikuistuminen koettelee kukkaroa. Tytär saattaa soittaa, että lentoliput Berliiniin pitäisi maksaa, Alf myhäilee.
Hän kokee olleensa läsnäoleva isä. Toki avioero ja työhön liittyvä matkustaminen ovat vaikuttaneet isän ja lasten suhteisiin. Alf tunnustaa usein miettivänsä, mitä olisi vanhempana voinut tehdä paremmin.
Paimentolaiselämää kaupungeissa
Alf Rehn mielletään turkulaiseksi, mutta hän ei ole turkulainen saati suomenruotsalainen, vaikka puhuu suomea aksentilla. Alf syntyi Turussa, ja kun hän oli kuusi, perhe muutti isän työn vuoksi Tukholmaan. Sieltä siirryttiin Medelpadiin Pohjois-Ruotsiin, Ouluun, Uudellemaalle ja sitä rataa.
– Helsingissä en ole asunut. Minulla on lämpimiä tunteita Turkua kohtaan, mutta ei selkeitä kotijuuria.
Alf Rehn sanoo kotoutuvansa aina sinne, missä asuvat lapset ja naisystävä Kate. Hän vilauttaa salkkuaan ja sanoo, että kunhan vain on puhtaat kalsarit ja sukat laukussa.
Alf ei halua omistaa asuntoa. Hän on tykästynyt paimentolaismaiseen elämään. Mielikaupungit ovat Lontoo ja Kööpenhamina. Jälkimmäisestä lentää nopeasti Saksaan ja Espanjaan. Hän pitää myös kaupunkien suvaitsevaisuudesta.
Näköalapaikka talouselämään
Alf Rehn on etuoikeutettu. Hänellä on näköalapaikka talouselämään, yliopistomaailmaan ja globalisoituvaan maailmaan. Häntä huolestuttavat kilpailun kiristyminen ja eriarvoistuminen. Sosiaalinen hissi ei enää kulje ylöspäin kuten ennen.
Perhetausta ohjaa entistä vahvemmin nuoren elämää. Vanhempien taloudelliset mahdollisuudet, kyky ohjata nuoren oppimista, jakaa lapselleen verkostoja ja lahjoittaa sivistyspääomaa ovat hyvin erilaiset. Koulujärjestelmät eivät enää tuota tasa-arvoa. Alf Rehn näkee, että nuoressa sukupolvessa taloudellinen ja sosiaalinen pääoma tiivistyvät yhä pienemmän ryhmän etuoikeudeksi.
– Vanhin poikani särki jalkansa armeijassa ja piti välivuoden. Hän perusti oman yrityksen ja vaatemerkin. Se oli mahdollista, koska hänellä oli osaamisverkosto ja pääomaa. Aiemmin oli mahdollista koulutuksen kautta nousta ylempään keskiluokkaan. Nyt loikkaa on vaikeampi tehdä.
Professoriksi 31-vuotiaana
Alfin oma ura käynnistyi rakettimaisesti. Hän nousi 31-vuotiaana professoriksi ja kokee nimityksensä olleen malliesimerkki siitä, kuinka miesten on helpompi edetä urallaan. Nuorella miehellä on aina pari pelimerkkiä enemmän kuin naisella. Tuo määrä riittää etuoikeuteen, hän toteaa.
– Olen itse hyötynyt etuoikeudesta ja tiedostan sen. Olen yrittänyt auttaa naisia eteenpäin urallaan.
Maailman ongelmat huutavat selitystä, mutta yliopistotutkijat vain kummastelevat, miksi heitä ei arvosteta. Alf on puolestaan tunnettu räväköistä ulostuloista. Siitä hän kiittää ”hautakivivirkaa”, joka antoi vapauden sanoa oman mielipiteen.
Alf kokee, että hänellä on velvollisuus osallistua julkiseen keskusteluun, sanoa epämukavia asioita ja ottaa lokaa niskaan muiden puolesta. Hän ei ole epäröinyt puhkoa arkoja tabuja kuten syrjintää, seksuaalisuutta ja epätasa-arvoa.
Toinen puoli rockstaramaineesta tulee Alfin taipumuksesta suutahtaa. Sellainen hetki koitti, kun kansanedustaja Päivi Räsänen kertoi homouteen liittyvistä eheyttämisnäkemyksistään. Alf Rehn esitti, että mokoma tyyppi pitäisi karkottaa maasta hygieniasyistä.
– Iltapäivälehden toimittaja soitti ja pyysi facebook- kirjoituksestani kommenttia. Ensin huvituin: eikö Suomessa ole tärkeämpiä uutisia kuin somepäivitykseni. Koen, että minulla on oikeus henkilökohtaiseen jutusteluun somessa, jopa oikeuteen jakaa tyhmiä vitsejä. Sain paljon palautetta tappouhkauksia myöten.
Alf kertoo, että hän perusteli näkemystään jokaiselle ja vaati vapautta omaan mielipiteeseen.
– Minä en ota edes tappouhkauksia vakavasti. Saan palkkaa siitä, että otan turpaani. Raja tuli vastaan siinä, kun tyttärelleni soitettiin ja hän koki sen uhkaavana. Silloin otin yhteyttä soittajaan ja tarjosin heti matsia salilla. Minulle voi sanoa mitä vain, mutta ei lapsilleni.
Mistä haaveilee ihminen, jolla on asemaa, kunniaa ja mainetta? Mitä hän pelkää?
– Haaveilen, että seuraava kirjani myy paremmin kuin Harry Potter ja suo mahdollisuuden vapauteen tutkia. Suurin pelkoni on Brexit, koska asun osittain Lontoossa. Kate sanoi, ettei hän halua lapsia eikä usko avioliittoon. Nyt kun Brexit todellistuu, hän tuhisi vihaisena, että hänen on naitava minut, jos Theresa May ei lopeta sekoiluaan. Hän joutuisi naimisiin kanssani, Alf nauraa onnellisena.
Lue juttu kokonaisuudessaan Oma Aika -lehdestä 2/2019.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.