SAMI TAKALA TEKSTI / FABIAN BJÖRK JA ARSI IKÄHEIMONEN KUVAT Oma Aika 5/2013
”Hyvää huomenta, hyvät naiset ja herrat, tässä puhuu koneen kapteeni”, naisääni sanoo, ja Airbusin moottorit jyrähtävät käyntiin.
Yllättyneitä ilmeitä, hiljaista supinaa.
Viimeistään, kun lentokone nousee pilvien päälle, istuinvyön merkkivalo sammuu ja juomakärryt ilmestyvät matkustamoon, selviää, mikä on tämän lennon ykköspuheenaihe. Pilottina on nainen, mutta matkustamohenkilökunta koostuu yhtä lukuun ottamatta miehistä.
Tällä Frankfurtin-lennolla miehistön sukupuolirooleissa tuntui olevan jotain outoa.
Erikoistutkija Hanna Ylöstalo Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksesta ei ylläty, kun hän kuulee, että lentohenkilökunnasta tuli puheenaihe.
TOIMITUSJOHTAJA NINA KOPOLA, 53
”Nahka on paksuuntunut”
Keskuskauppakamarin mukaan Suomessa on tasan yksi pörssiyhtiön toimitusjohtaja. Hän on kuitukankaita, kosteuspyyhkeitä ja joustopakkauksia valmistavan Suomisen Nina Kopola. Häntä ennen naistoimitusjohtajia on ollut vain muutama.
Kopola ei koe, että kukaan olisi suhtautunut hänen valintaansa toimitusjohtajaksi ihmetellen. Hänen ei ole tarvinnut todistella osaamistaan.
”Ihmiset onnittelivat, mutta ei se herättänyt sen kummempaa reagointia kenessäkään. En itsekään ihmettele, mitä minä tässä teen, koska olen nainen. Tämä oli luonnollinen askel urallani.”
”Uskon, että naiset, jotka pääsevät eteenpäin, ovat parempia kuin miehet, koska heitä on niin paljon vähemmän. Huonot naiset eivät pääse eteenpäin, mutta huonot miehet saattavat päästä.” Toimitusjohtaja on ollut vähemmistössä opiskeluajoista lähtien ja uskoo, että siitä on ollut hyötyä työelämässä.
”Tiedän, että eriarvoistamista on, mutta itse en ole kokenut syrjimistä. Olen koko ikäni ollut miesvaltaisessa ympäristössä: opiskellut diplomi-insinööriksi
ja työskennellyt teollisuudessa. Miesten keskellä olen tottunut erilaiseen huulenheittoon. Nahka on paksuuntunut.”
Kopolan mielestä sukupuolen sijasta uralla etenemiseen vaikuttavat enemmän oma persoona ja asenne. Hän arvelee, että naisjohtajia on vähän, koska naisilta puuttuu rohkeus. Heidän pitäisi ottaa isompia riskejä ja uskoa enemmän itseensä.
”Naiset asettavat itselleen aivan liian korkeita vaatimuksia. He tavoittelevat täydellisyyttä, ja se rajoittaa mahdollisuuksia edetä uralla. Sattuma vaikuttaa enemmän kuin kuvitellaan. Jos tulee tilaisuus, siihen pitää tarttua. Pitäisi uskaltaa tehdä, mitä haluaa.”
KOTITALOUSOPETTAJA PETER BJUGG, 49
”Vanhemmat ovat olleet myönteisesti yllättyneitä”
Kevätlukukausi on päättynyt, mutta Peter Bjugg istuu vielä työpaikkansa Munkkiniemen yhteiskoulun pihalla. Kun työkaverit tyhjentävät työpöytänsä, kotitalousopettaja jää kuuraamaan keittiötä. Siinä riittää työtä lomapäivillekin.
Bjugg on yksi harvoja ja ensimmäisiä mieskotitalousopettajia. Hän päätyi ammattiin sattumalta.
”Isävainaani oli pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen. Hän sanoi, että ruoan parista saa aina töitä. Olin monta
kesää töissä silloisessa hotelli Hesperiassa. Lukion jälkeen menin ravintolakoulu Perhoon, jossa tein tarjoilijan tutkinnon.”
Bjugg jatkoi opiskelua Haaga-instituutissa ja valmistui restonomiksi. Sitten hän tapasi hammaslääkäriksi opiskelevan vaimonsa ja halusi yliopistoon.
”Yksi tuttu opiskeli kotitalousopettajaksi. Ajattelin, että haen sinne. Voisin sitten vaihtaa pääainetta, kun pääsen sisään, mutta toisin kävi. Professori Terttu Tuomi-Gröhn
innoitti minua opettajanhommassa. Samaan aikaan Keijo Mikkonen valmistui ensimmäisenä miehenä kotitalousopettajaksi”, Bjugg sanoo.
Hän ei koe, että ihmiset pitäisivät hänen ammatinvalintaansa erikoisena.
”Oppilaat suhtautuvat mieskotitalousopettajaan kuin muuta vaihtoehtoa ei olisi. Vanhemmat taas ovat olleet myönteisellä tavalla yllättyneitä, että lapset saavat miehestä esikuvaa kodinhoitoon. En usko, että hirveästi mietitään, onko mies vai nainen. Tärkeintä on, että osaa tehdä työnsä hyvin.”
Miehenä olemisesta on hyötyä koulumaailmassa ainakin auktoriteetin kannalta.
”Meno on muuttunut semmoiseksi, että välillä pitää olla kova ja tyly. Siinä miehenä oleminen helpottaa”, Bjugg sanoo.
Hän ei ole sukunsa ainoa, joka edustaa vähemmistöä työssään.
”Siskon tytär on Suomen ensimmäinen naispuolinen Hornet-lentäjä.”
Hänen mukaansa moni ”miesten töissä” oleva nainen ja ”naisten töissä” oleva mies joutuu yhä selittelemään uravalintaansa.
Se johtuu Ylöstalon mukaan kulttuurisista, kasvatuksellisista ja luonnollisista syistä. Suurin syistä on perinteistä kumpuava stereotyyppinen ajattelu. Jaottelu sukupuolirooleihin alkaa jo vauvana ja näkyy jopa puolivuotiaiden neuvolakorteissa.
”Opimme jäykät sukupuoliroolit varhain. Neuvolakorteissa tytöistä kirjoitetaan, että aurinkoinen, suloinen, ihana nappisilmä ja prinsessa, kun taas pojista, että jämäkkä, tomera, voimakas ja johtaja-ainesta”, hän sanoo.
”En kiellä sukupuolten biologisia eroja, mutta ei niitä vauvoissa tuossa määrin ole. Jos puolivuotiaasta asti hoetaan, että on suloinen tai johtaja-ainesta, kyllä se vaikuttaa siihen, millaisiksi aikuisiksi kasvamme.”
OSAAMISTAAN JOUTUU TODISTELEMAAN
Työmarkkinoiden sukupuolittumiseen vaikuttaa myös se, että Suomessa naiset ovat tulleet työelämään verrattain aikaisin ja naisille tyypillisiä aloja on näin ehtinyt muodostua.
”Täällä naisten työllisyysaste on erittäin korkea. Monissa muissa maissa on vähemmän jaottelua tai eri alat ovat naisille ja miehille tyypillisiä. Monesti esimerkiksi ulkomailla tarjoilijat ovat miehiä”, Ylöstalo sanoo.
Hän ei löydä mitään hyvää siitä, että töitä jaetaan sukupuolen mukaan: se jäykistää työmarkkinoita, rajoittaa valinnanvapautta, estää potentiaalisen osaamisen käyttöä ja aiheuttaa tasa-arvo-ongelmia.
Tutkijan mukaan miesten on naisia helpompaa tehdä vastakkaiselle sukupuolelle tyypillisiä töitä.
”Miehet otetaan usein avosylin vastaan naisvaltaisilla aloilla, kuten opetuksessa ja päivähoidossa. Toisaalta miehille voi olla leimaavampaa tehdä naisten töitä, koska ne ovat usein vähemmän arvostettuja kuin miehille tyypilliset työt”, Ylöstalo sanoo.
”Esimerkiksi naisvaltaista hoiva-alaa ei nähdä erityistä ammattitaitoa vaativana työnä. Monissa maissa on kotirouvakulttuuri, ja naiset tekevät hoivatyötä palkatta kotona. Sitä pidetään kodinhoidon jatkeena, jota naiset tekevät luonnostaan.”
Ylöstalon mukaan naiset saavat yhteiskunnallista arvostusta, kun he toimivat miesenemmistöisillä aloilla, mutta joutuvat todistelemaan osaamistaan.
HOIVAAVISSA ISISSÄ ON TULEVAISUUS
Erikoistutkija Hanna Ylösatalo ei usko, että käsitys naisten ja miesten töistä poistuu täysin, ainakaan lähitulevaisuudessa.
Vaikka miehiä kouluttautuukin naisvaltaisille aloille, työyhteisössä hierarkiat Ylöstalon mukaan yleensä säilyvät. Hän ottaa esimerkiksi opetusalan, jossa miehet nousevat helposti rehtoreiksi.
”Ihmiset voivat kuitenkin toteuttaa omaa sukupuoltaan nyt vapaammin. Miehille on annettu mahdollisuus aktiiviseen vanhemmuuteen, ja uskon, että miesten vanhempainvapaat lisääntyvät.”
Tällä on hänen mukaansa positiivisia vaikutuksia: naisten ei enää tarvitse tehdä samassa määrin kaksinkertaista työpäivää, eli tehdä kotitöitä, hoitaa lapsia ja käydä vielä palkkatyössä.
Ylöstalo veikkaa, että näin myös naisten mahdollisuudet edetä uralla paranevat ja sukupuolten väliset palkkaerot tasoittuvat pikkuhiljaa.
”Kun lapset saavat mallin hoivaavasta isästä, ehkä seuraavalle sukupolvelle eri sukupuolille epätyypilliset valinnat voivat olla myös vähemmän leimaavia.”
OSASTONHOITAJA ERKKI LUOMANSUU, 59
”Miehet parantavat työilmapiiriä”
Kun Töölön sairaalan tapaturma-aseman osastonhoitaja Erkki Luomansuu valmistui sairaanhoitajaksi 35 vuotta sitten, hänellä ei ollut työkaverina monta miestä.
Ala vetää edelleen enimmäkseen naisia. Sairaanhoitajien liiton mukaan 75 000:sta työssä olevasta sairaanhoitajasta 4 500 eli kuusi prosenttia on miehiä.
Luomansuu ei ole kohdannut eriarvoisuuden tunnetta,
päinvastoin.
”Kaikki ovat sanoneet, että miehiä tarvitaan tällä alalla. En voi sanoa, että minulla olisi ollut suurta kutsumusta, mutta päivääkään en ole katunut valintaani. Sairaanhoitajana pääsi varmaan ammattiin. Töitä riittää.”
Luomansuu ei koe, että miessairaanhoitajien olisi helpompi nousta esimiesasemaan naisvaltaisella alalla.
”Töölön sairaalassa on 17 osastonhoitajaa, joista kolmeon miehiä. Neljästä ylihoitajasta yksi on mies. Minulla ei ole ollut uraputkiajattelua, vaan minua on aina pyydetty esimieheksi. Persoona ja ammattitaito vievät eteenpäin.”
Luomansuun mukaan miehet suosivat enemmän ”action-paikkoja” eli päivystyspoliklinikoita, leikkaussaleja ja teho-osastoja. Esimerkiksi vanhustenhoidossa miehiä on vähemmän.
”Päivystyksessä on paljon aggressiivisia potilaita ja huumehörhöjä.
Potilaat saattavat kokea olonsa turvallisemmaksi, kun ympärillä on mieshoitajia. Naiskollegat ovat taas sanoneet, että miehet parantavat työilmapiiriä. Ei tule klikkejä niin helposti”, Luomansuu listaa miesten antia työyhteisöön.
Miksi miessairaanhoitajia on sitten niin vähän?
”Palkka ohjaa ihmisiä aika paljon, eikä se ole kovin ruusuinen tällä alalla.”
PAPPI PIRKKO POISUO, 58
”En ole kirkon täti, vaan pappi”
Kesäkuussa tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Malmin seurakunnan kappalainen Pirkko Poisuo vihittiin papiksi. Vieläkään kaikki eivät hyväksy häntä eikä muita naisia pappina.
”Minulla on hyviä tuttavia, joilla on erilainen virkakäsitys. He eivät tulleet pappisvihkimykseeni. Se tuntui surulliselta”.
”Itselleni merkitsivät paljon yhden vanhuksen sanat. Hän sanoi ensin kauhistuneensa, kun näki, että nainen tulee siunaamaan. Hetken kuunneltuaan hän oli huomannut, ettei mikään ollut muuttunut.”
Poisuo sanoo, että juuri seurakuntalaisten kannustus antoi alussa voimaa.
”Jotkut sanoivat, että otathan pappisvihkimyksen, kun se joskus on mahdollista.
Monesti tuli hetkiä, jolloin toivoin, että saisin kulkea ihmisten rinnalla loppuun asti.”
Kirkolliskokouksen viimeiset äänestykset naispappeudesta 1980-luvun lopulla olivat myrskyisiä.
”Silloin käytiin marginaalista keskustelua, kuten kuuluuko naisen ääni, ja miltä hän näyttää raskaana alttarilla. Ajattelin, että onneksi olen sentään lapseni synnyttänyt.
Sain rivoja ja loukkaavia viestejä, jotka eivät kestä päivänvaloa.”
Yksi maanviljelijä syytti Poisuota siitä, että hänen porkkanasatonsa oli mennyt pilalle. Joskus joku pappi taas on jäänyt sakastin ulkopuolelle odottamaan, että naispapit poistuvat.
”Se ei loukkaa minua. Identiteettini kestää sen kyllä. Se, että kääntää toiselle selän, on mielestäni lapsellista ja huonoa käytöstä.”
Alkuvuosina Poisuo joutui uteliaisuuden kohteeksi. Kerrankin yksi autoilija oli vähällä ajaa kolarin, kun hän näki naisen papin puvussa.
”Nykyinen kirkkoherra on korostanut, että seurakunnassamme on naisia ja miehiä, ja kaikkien on tehtävä töitä toistensa kanssa. Pikkuisen harmittaa, jos joku esittelee minut lapselleen kirkon tätinä. En ole täti. Olen pappi.”
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.