Teksti IRMA HEISKANEN-HAARALA
Kuvat 123RF
Unettomuus on noidankehä, joka jää nopeasti päälle. Ajatukset kiertävät kysymystä, milloin nukahdan ja miten pärjään huomisen. Jos odottaa unta silmät teelautasen kokoisina, on mahdotonta nukahtaa.
1. OVATKO TOISET LUONNOSTAAN AAMU-UNISIA, TOISET ILTAUNISIA?
Meitä on ilta- ja aamutyyppejä, mutta unirytmiin vaikuttaa enemmän sosiaalinen oppiminen kuin hermoston rakenne. Viivästyneitä tai aikaistuneita unirytmejä on vain yhdellä prosentilla väestöstä. Vuorokausirytmin tärkein tahdistaja on valo, joka säätelee melatoniinin eritystä. Jos pistää kirkkaat valot päälle, kun melatoniini alkaisi vaikuttaa, hormonin eritys siirtyy ja sitä nukahtaa vasta iltayöstä. Iltaihminen jaksaa helpommin valvoa pitkään. Aamuvirkku taas pystyy paremmin tahdistamaan aivojensa ”keskuskelloa”.
2. PITÄÄKÖ NUKAHTAAKSEEN PYSTYÄ RENTOUTUMAAN?
Kyllä, nukahtaminen on irti päästämistä ja kontrollista luopumista. Fyysinen ja emotionaalinen rentoutuminen on vaikeaa, jos keho käy ylikierroksilla tai pelot ryntäilevät mielessä.
3. SAIRASTUTTAAKO UNETTOMUUS?
Unettomuus aiheuttaa lihomista, jolloin aikuistyypin diabetesriski kasvaa. Unettomuus lisää stressihormoni kortisolin eritystä, mikä huonontaa yöunen laatua ja lisää mahdollisesti ahdistuneisuutta. Immuunijärjestelmä heikkenee unettomuudessa. Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsivillä on todettu valtimoiden sisäseinämän paksuuntumista ja suonten endoteelikerroksen toiminnan heikentymistä, mikä tarkoittaa eräänlaista kroonista tulehdustilaa. Pitkäaikaisissa tutkimuksissa on voitu osoittaa, että unettomuus on yksi tärkeimmistä masennuksen riskitekijöistä.
4. VOIKO UNIVELKAA KERÄTÄ?
Kyllä voi, jos ei ole unihäiriöitä eikä unettomuutta. Painetta nukkumiseen kannattaa aina kasvattaa esimerkiksi aikaerossa. Ennakkoon ei voi eikä kannata nukkua, mutta velat voi maksaa, ja tämän nuoriso osaa hyvin.
5. VÄHENEEKÖ UNEN TARVE IÄN MYÖTÄ?
Periaatteessa ei, mutta unen rakenne muuttuu. Vanhetessa kevyttä ja torkeunta on enemmän, syvää ja rem-unta vähemmän.
6. LIITTYVÄTKÖ LIHAVUUS JA KUORSAUS YHTEEN?
Joskus kuorsaukseen liittyy ylipaino, mutta ei aina. Kuorsaus johtuu ylähengitystiekudosten löystymisestä. Syynä voi olla anatomisiakin seikkoja, kuten ahtaat ylähengitystiet. Iän myötä kaikki löystyy, ja siksi vanhat kuorsaavat useammin kuin nuoret.
7. AUTTAAKO ”YÖMYSSY” NUKAHTAMAAN?
Kyllähän alkoholi rentouttaa ja yksi yömyssy varmaankin auttaa – sama juttu kuin nukahtamisvalmisteissa. Useampi alkoholiannos rikkoo yöunta: kun mielihyväkeskus ei enää saa mitä haluaa, ihminen herää.
8. AUTTAVATKO HIILIHYDRAATIT NUKAHTAMAAN?
Hiilihydraatit väsyttävät ja sikäli auttavat. Nopeat hiilihydraatit eivät ole pitemmän päälle hyväksi kokonaisterveydelle. Voi kokeilla pastapitoista iltaruokaa, kuten kanapastaa tai kasviksia ja pastaa. Suosittelen kuitenkin mieluummin kevyttä iltapalaa, esimerkiksi viiliä tai hapankorppua ja maitoa. Nälkäisenä ei kannata mennä nukkumaan. Terveellinen, aktiivinen päivä ja rentoutuminen illalla vaikuttavat enemmän kuin viime hetken pasta-ateria.
9. ONKO LIIKUNTA HYVÄKSI VAI PAHAKSI ENNEN YÖUNIA?
Rauhallinen liikunta, kuten iltakävely, edistää nukahtamista. Sykettä nostavaa liikuntaa ei pitäisi harrastaa kello 19 jälkeen, ellei ole ammattiurheilija. Rivakka liikunta virkistää ja nostaa kehon lämpötilaa, mutta lämpötilan lasku muutaman tunnin kuluttua on yksi nukahtamista helpottava tekijä.
Yleisin unihäiriö on unettomuus. Siitä kärsii arviolta miljoona suomalaista tälläkin hetkellä.
10. TYÖSTÄÄKÖ ALITAJUNTA ASIOITA ÖISIN?
Meillä on kokemus, että unen aikana asiat järjestäytyvät. Unen fysiologiaa tutkiva Tarja Stenberg havaitsi, että rottien aivot aktivoituivat samassa järjestyksessä unen aikana kuin ne olivat aktivoituneet edeltäneen valveen aikana. Olisiko se osoitus siitä, että jotenkin me käymme yöllä läpi päivän tapahtumia? Toimiiko siinä alitajunta vai onko se vain rem-unen vaihe? Psykologi Soili Kajaste painottaa, että huonounista auttaa huolihetki ennen nukkumista. Pistä päivä pulkkaan ja kirjaa huolet paperille ja pois aivokuorelta. Huolen viereen kirjoitetaan ratkaisu, ja lapun voi repiä: case is closed.
11. NÄKEVÄTKÖ KAIKKI UNIA?
Kyllä, kaikilla on enemmän tai vähemmän rem-univaiheita. Vastasyntyneellä rem-unta on 50 prosenttia unesta, aikuisella normaalisti 25 prosenttia. Lapsi tarvitsee runsaasti rem-unta oppiakseen fyysiset ja motoriset taidot. Iän mukana rem-uni vähenee ja vanhana unen rakenne alkaa muistuttaa vauvan unta – se on pätkittäistä.
Asiantuntijana uniongelmiin erikoistunut sairaanhoitaja Anne Huutoniemi.
Lähteet: Markku Partinen ja Maarit Huovinen, Terve uni (WSOY 2007), Markku Partinen ja Maarit Huovinen, Unikoulu aikuisille (WSOY 2011), Susan Pihl ja Anna-Mari Aronen, Unentaidot (Duodecim 2012), Tarja Stenberg, Hyvää yötä: Kohti parempaa unta (Edita 2007), Soili Kajaste ja Juha Markkula, Hyvää yötä: Apua univaikeuksiin (Kirjapaja 2011), Unettomuus (Käypä hoito -suositus 2008).
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.