Vaikka myös leskeneläkkeiden kustannukset ovat nousseet, niiden osuus kaikista eläkkeistä on laskenut jo kymmenen vuotta, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) kattavasta selvityksestä.
ETK on ennustanut, että perhe-eläkemenot ylittävät työkyvyttömyydestä aiheutuneiden eläkkeiden menot vuonna 2030, mutta näin ei näytäkään käyvän.
Tätä nykyä perhe-eläkkeisiin kuluu runsaat 1,6 miljardia euroa vuodessa, josta orpolasten osuus on 110 miljoonaa euroa. Työkyvyttömyyseläkkeisiin hupenee 2,4 miljardia.
Perhe-eläkkeen saaja on yleisimmin keskimääräistä köyhempi 80-84-vuotias nainen, joka saa leskeneläkettä 434 euroa kuussa. Leskimies saa keskimäärin 202 euroa kuussa. Monet lesket jäävät kokonaan ilman.
SUOSII KOTIIN JÄÄMISTÄ?
Keskustelu ”hirmuisista” leskeneläkkeistä lähti Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Reija Liljan viimevuotisesta tutkimuksesta, jonka mukaan sadan eniten leskeneläkettä kuittaavan suomalaisen eläkkeen keskiarvo oli 6750 euroa kuukaudessa.
Liljan mielestä järjestelmä on kallis, epäoikeudenmukainen ja suosii eläkkeellä köllöttelyä töihin menon sijasta. Leskeneläkkeet maksetaan yhteisestä potista, eli niiden saajat eivät ole itse tienanneet etuaan. Siksi työssä käyvät suomalaiset maksavat 2,1 prosenttia ”liian suuria” eläkemaksuja, Lilja laski.
Eniten nettikeskustelijoita kiihdytti tieto siitä, että järjestelmä suosii perinteisiä sukupuolirooleja: parhaan leskeneläkkeen saa kotona viihtyvä nuori nainen, joka nai haudan partaalla hoippuvan äveriään miehen.
Lilja laski, että miehen työurasta syntyy 47 vuoden rasite eläkejärjestelmälle, jos nainen on 24 vuotta miestään nuorempi. Jos miehen omaeläke on ollut noin 3000 euroa, hänen 24 vuotta nuorempi leskensä saa suuremman eläkekertymän kuin tavallinen työssä käyvä nainen kykenee kerryttämään koko 40-vuotisella työurallaan.
”(…) leskeneläkejärjestelmä antaa merkittävän taloudellisen tuen kaikkien järjestelmän säännöt tuntevien vanhenevien miesten (ja myös puumanaisten) itseään selkeästi nuorempien aviopuolisoiden hankintayrityksille”, Lilja kirjoitti.
NUORET LESKET KOVILLA
”Ekonomistille ehkä tyypillinen lähestymistapa. Tuskinpa tavallinen nainen tutkii lakikirjan kanssa kotona, paljonko siitä saa, kun aviomiehestä aika jättää”, ETK:n erikoistutkija Mervi Takala hymähtää.
Takalan ja hänen tutkijakumppaninsa sai liikkeelle Liljan aiheuttama keskustelu, koska perhe-eläkkeitä on tutkittu todella vähän. Myös työmarkkinajärjestöt ovat eläkeriitelyissään useimmiten jättäneet perhe-eläkkeet rauhaan.
”Eläkeikä on selkeä juttu, mutta perhe-eläkkeet ovat aidosti arka aihe. Jos leskeneläkkeisiin halutaan puuttua, silloin käydään aidosti mummojen kimppuun”, Takala sanoo.
ETK:n tutkimuksen mukaan kaikkiin eläkeläisiin verrattuna eläkeläisleskien toimeentulo on 15 prosenttia matalampi, koska he asuvat useimmiten yksin. Eläkeläisleskistä 60 prosenttia sijoittuu tulotason luokituksessa kolmeen alimpaan ryhmään, ja köyhyysriski on muita isompi.
”Monet nuoret lesket ovat todella kovilla pienten lasten kanssa eivätkä saa leskeneläkettä lainkaan, koska oma eläke ei ole ehtinyt karttua ja työura on pätkittynyt”, Takala sanoo.
Yli 6000 euron eläkkeestä nauttivia on noin sata eli 0,04 prosenttia tel-eläkeläisistä.
JARMO AALTONEN TEKSTI / 123RF KUVA
Oma aika 8/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.