Silmän mykiö on kupera, läpinäkyvä linssi. Terve nuoren ihmisen mykiö pystyy muuttamaan muotoaan ja taittovoimaansa, mutta iän myötä mykiö jäykistyy.
Mykiö myös kasvaa koko ihmisen elinajan, ja kasvaessaan mykiö tiivistyy ja pyöristyy. Keski-iässä, 40 ikävuoden jälkeen, mykiön mukautumiskyky ja elastisuus alkavat useimmilla olla niin heikkoja, että lähinäkö kaipaa korjausta. Noin 60–65-vuotiaana mykiön mukautumiskyky on käytännössä kadonnut kokonaan. Ikänäkö ja harmaakaihi liittyvät luonnolliseen vanhenemiseen. Molempien taustalla on mykiön kasvu ja jäykistyminen.
Useimmat meistä tarvitsevat vanhetessaan lukulasit tai lisää plussaa olemassa oleviin laseihin eli käytännössä moniteholasit. Miinuslaseja käyttävä, sopivasti likitaittoinen voi tosin huomata, että pystyy vielä lukemaan ilman laseja.
Moniteholaseissa on joko plussaa ja miinusta tai plussaa ja lähilisäplussaa, tai hajataiton korjaukseen niin sanottua sylinteriä. Monovision on tekniikka, jossa toinen linssi hiotaan kaukonäköä varten ja toinen lähietäisyydelle.
Ikänäköä korjataan tavallisimmin kaksitehoisilla tai monitehoisilla silmälaseilla. Joskus korjaus tehdään piilolaseilla tai leikkauksessa monovisiona: toinen linssi tarkentaa lähelle,
toinen kauas.
LASEROINTI EI KORJAA IKÄNÄKÖÄ
Taittovirheleikkauksessa sarveiskalvoa muotoillaan lasertekniikalla. Laserointi ei korjaa ikänäköä. Siksi se on vaihtoehto nuorille aikuisille, joilla on tarve päästä eroon silmälaseista tai varttuneemmille, joille on tärkeää nähdä hyvin kauas ilman laseja.
”Taittovirheleikkaukset ovat ok, kun ne tehdään harkiten ja turvallisuudesta huolehtien.
Pienellä korjauksella saavutetaan melkein poikkeuksetta erinomainen tulos. Joissakin
ammateissa, kuten sotilaan, palomiehen ja poliisin, taittovirheleikkauksen tuoma riippumattomuus silmälaseista helpottaa työntekoa”, sanoo Timo Tervo, Helsingin yliopiston soveltavan silmälääketieteen professori ja HUS Silmäklinikan osastonylilääkäri.
Laserleikkaus ei sovellu silmiin, jotka ovat vahvasti kaukotaittoiset eli laseissa on paljon plussaa. Tervon mukaan kirurgisen taittovirhekorjauksen voi tehdä vielä viisikymppisellekin, jos sarveiskalvo on tarpeeksi paksu, taittovirhe on laserilla korjattavissa ja silmälaseista eroon haluava harrastaa vaikka purjehdusta, missä sankalasien käyttö on hankalaa. Jos sarveiskalvo on kovin ohut, leikkausta ei voi tehdä. Leikkaus ohentaa sarveiskalvoa, eikä hyvin ohut kalvo enää pidä muotoansa ja kehittyy niin sanottu kartiopullistuma.
LINSSILEIKKAUKSEEN LIITTYY RISKEJÄ
Niin sanottuihin linssileikkauksiin Timo Tervo suhtautuu varauksella. Hän ei lähtisi tekemään leikkausta terveeseen silmään, jossa ei ole kaihia.
”Silmäkirurgiasta on tullut rahasampo. Linssileikkaus on hämäysnimi: Leikkaus tehdään kirkkaaseen mykiöön kuten kaihileikkaus, ja silmään jää vain entisen mykiön takakotelo, niin sanottu kapselipussi. Loppu mykiöstä tyhjennetään, ja tilalle asennetaan monitehoinen tekomykiö”, Tervo kertoo.
Linssileikkauksen tulos on aina eräänlainen kompromissi, eikä saavutettu näöntarkkuus välttämättä tyydytä varsinkaan tarkan työn tekijää. Silmänsisäiseen leikkaukseen liittyy myös riskejä, kuten tulehduksen ja jälkikaihin mahdollisuus.
NAISEN SILMÄT KUIVUVAT ENEMMÄN
Iän myötä silmät kuivuvat. Naisilla vaiva on yleisempi kuin miehillä, joiden kyynelissä on enemmän rasvaa. Myös estrogeenikorvaushoito voi Tervon mukaan lisätä tulehdusta silmän pinnassa ja kyynelrauhasessa ja pahentaa kuivasilmäisyysoireita.
Kuivat silmät tulehtuvat helpommin kuin silmät, joita kyynelneste sopivasti kosteuttaa. Myös laserleikkaus kuivattaa silmiä, sillä siinä katkaistaan tuntohermoja, jotka säätelevät kyynelten eritystä.
Ellei kuivasilmäisyys estä, piilolinssit sopivat kaiken ikäisille, mutta piilolinssien käyttöaikaa joudutaan iän myötä usein lyhentämään ja rajaamaan niiden käyttö harrastuksiin. Erityisesti kovat, happea läpäisevät linssit hiertävät kuivaa silmää. Pehmeät piilolinssit sopivat kuiviin silmiin paremmin. Piilolinssejä saa nykyisin myös monitehoisina.
HARMAAKAIHI EI OLE VAARALLINEN
Harmaakaihi kehittyy osittain samasta syystä kuin ikänäkö: mykiö kasvaa, tiivistyy ja pullistuu. Harmaakaihin kehittymistä edistävät jotkut sairaudet, kuten diabetes ja eräät lääkeaineet, esimerkiksi kortisoni. Myös kosminen säteily ja ultraviolettivalo vaikuttavat vuosien mittaan mykiöön.
Useimmiten kaihi muuttaa silmää likitaittoiseksi, ja kaihin alkuvaiheessa lähinäkö saattaa parantua.
”Harmaakaihi ei ole vaarallinen, ja se kannattaa leikata vasta, kun se alkaa vaivata niin, että siitä on selvää haittaa elämässä ja leikkauskriteerit täyttyvät. Harmaakaihin vuoksi näkökenttä voi olla himmeä, värit voivat muuttua ja vastavalo häikäisee. Kaihissa silmän tila ei yleensä pahene eikä leikkauksen ennuste huonone, vaikka hoito viivästyisi. Siinä mielessä harmaakaihi ei ole sairaus”, Tervo toteaa.
Kaihileikkauksessa silmään laitetaan tekomykiö, jonka avulla voidaan korjata myös taittovirheitä, ja leikkauksen jälkeen potilaat näkevät usein hyvin sekä kauas että lähelle.
SILMÄLÄÄKÄRIIN JOKA VIIDES VUOSI
Yli 50-vuotiaiden kannattaa käydä silmälääkärissä viiden vuoden välein.
”Pelkkä silmänpaineen tarkkailu ei riitä, sillä vain perusteellinen silmänpohjan tutkimus paljastaa silmän takaosan taudit, verkkokalvon ikärappeuman ja glaukooman”, Tervo painottaa.
Kun arvioidaan näkökykyä, silmän ja sen suorituskyvyn tutkiminen ei yksin riitä.
”Aivot ovat näkemisen prosessori, ja monet aivosairaudet vaikuttavat näkökykyyn tai aistimuksen tulkintanopeuteen. Esimerkiksi aivoinfarkti voi aiheuttaa näkökenttävaurioita, jotka haittaavat autolla ajamista”, Tervo muistuttaa.
IRMA HEISKANEN-HAARALA TEKSTI / 123RF KUVAT
LÄHTEET: SILMÄTAUTIOPPI. TOIM. K. M. SAARI. KANDIDAATTIKUSTANNUS OY, 2011.
DIABEETTINEN RETINOPATIA. KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS. DUODECIM, 2006.
GLAUKOOMA. KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS, 2007.
KAIHI. KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS, 2010. TOHTORI.FI/SILMAKLINIKKA
Oma Aika 7/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.