Teksti Mia Vatka
Kuvat Fotolia
Oma aika 11-12/2014
Ujellusta, pauketta, pöllyävää mustaa lunta ja verta: viereeni juoksuhautaan mätkähtää haavoittunut sotilas.
Herään hiestä märkänä ja sydän hakaten omaan huutooni. Olen taas väistellyt puoli yötä ammuksia talvisodassa. Tämän unen olen nähnyt ennenkin.
”Unet ovat viestejä itsellemme, eikä ole sattumaa, millaista filmiä minäkin yönä katselemme”, sanoo psykoterapeutti, tietokirjailija ja uniohjaaja Anne Lindholm-Kärki.
Unen sisältöön vaikuttaa kaikki päivällä koettu, nähty ja ajateltu. Varsinkin sillä on merkitystä, millä mielellä illalla käymme levolle.
”Jos elää koko päivän keskellä kaaosta ja menee pää pyörällä nukkumaan, unet tuskin ovat kovin seesteisiä. Mieli kannattaisi rauhoittaa ja päässä pyörivät keskeneräiset ajatukset vaikka kirjata, jotta ne eivät pelottelisi yöllä painajaisina”, Lindholm-Kärki vinkkaa.
Päivän puuhien ja pähkäilyjen lisäksi uneen vaikuttaa koko eletty elämämme, mitä olemme olleet, mitä olemme nyt ja mitä kohti olemme kulkemassa.
Jopa kulttuuri vaikuttaa: intialainen tuskin näkee unta lumesta, eivätkä kaikki suomalaisetkaan uneksi talvisodasta. Evakon tyttärenä ja tuhat tarinaa sodasta kuulleena minä heilun unimaailmassani rintamalla ase kourassa heti, kun valve-elämässäni stressaannun.
Ehkä toistuva uni kertoo minulle myös jotain syvempää, mutta en tiedä, miten pääsen siihen käsiksi.
Mene unisymbolin taakse
”Unia tutkittaessa on tärkeää aluksi miettiä, mikä tunnetila unessa ja heti herättyä on”, Lindholm-Kärki opastaa.
Koska ponkaisen sotaunestani pystyyn hikisenä ja ahdistuneena, on aika selvää, että alitajuntani pyörittelee jotain pelottavaa. Käynkö kenties valve-elämässä sotaa jotain ihmistä tai asiaa vastaan? Vai sodinko itseni kanssa? Enkö uskalla tehdä päätöstä, joka ahdistaa?
Uni puhuu symbolikieltä, joka on kaikilla omanlaisensa. Lindholm-Kärki ei usko yleismaailmallisiin unisymboleihin tai symboliikkaa listaaviin unikirjoihin. Sota ahdistaa monia, mutta kaikki symbolit eivät ole yhtä yksiselitteisiä.
”Koira symboloi unessa ihan eri asiaa eläinystävälle ja ihmiselle, jota koira on joskus purrut. Jokaisen olisikin luotava oma symbolikirjansa, mitä mikin asia merkitsee juuri minulle. Valmiit opukset ovat yksinkertaistettuja oikoteitä, jotka antavat asialle ulkoisen selityksen. Unityöskentelyssä tärkeintä on oppia etsimään vastaukset itseltään,” Lindholm-Kärki tiivistää.
Pelkkä symbolin tunnistaminen ei tosin vielä auta, vaan on päästävä symbolin taakse. Esimerkiksi unessa nähty kiukkui nen kaupan kassa ei ole yksi yhteen lähikaupan tutun kassamme kanssa, vaan symboli jostain toisesta, meille merkityksellisestä ihmisestä.
”Kun symbolia alkaa tutkia, voikin huomata, että kassa muistutti vaikkapa ala-asteen ankaraa opettajaa, jonka sanat ovat jääneet painamaan. Unet voivat vinkata meidät käsittelemättä jääneiden, hyvinkin vanhojen asioiden äärelle. Kun ymmärrät uniasi, ymmärrät itseäsi”, Lindholm-Kärki sanoo.
Unet ovat viestejä itsellemme. Ei ole sattumaa, millaista filmiä minäkin yönä katselemme.
Näin valjastat unet käyttöösi
1. Pidä unipäiväkirjaa. Kirjaa heti herättyäsi, mitä unta näit ja millainen tunnetila sinulla unessa ja herätessäsi oli.
2. Mieti, mitkä asiat elämässäsi juuri nyt ovat vailla vastauksia. Yrittävätkö unesi kertoa jotakin juuri niistä?
3. Työstä uniesi symboloimia asioita valveilla. Mieti, millaiseen tunnetilaan haluaisit paitsi unessasi myös unesi symboloimassa asiassa päästä. Vahvista tuota tunnetilaa valveilla.
4. Mieti toistuville painajaisille hyvä ratkaisu. Kun pyörittelet ratkaisua valveilla ollessasi, pystyt vielä joskus tietoisesti ohjaamaan untasi sitä kohti.
5. Ylläpidä hyviin uniin liittyviä positiivisia tunnetiloja ja ammenna niistä energiaa päivääsi.
Mikä on selkouni?
● Kun näemme selkounta, tiedostamme näkevämme unta, vaikka se tuntuukin hyvin todelta. Selkounessa pystymme jonkin verran vaikuttamaan myös unen sisältöön. Voimme esimerkiksi tavata muistojemme henkilöitä, jopa lentää tai taikoa. Selkounissa fysikaaliset tai sosiaaliset rajoitukset eivät päde ja koemme ne siksi usein hyvin vapauttavina ja voimaannuttavina.
● Yli puolet ihmisistä on nähnyt joskus selkounen. Niiden säännöllinen näkeminen on kuitenkin harvinaista. Selkounien näkemiseen on kehitetty tekniikoita, mutta niiden tehokkuus riippuu henkilöstä. Jotkut näkevät selkounia luonnostaan ja usein, kun taas toisille yhdenkin saavuttaminen voi vaatia pitkällistä harjoittelua. Harjoittelussa voi käyttää apuna yllä olevia vinkkejä.
Unen viestille pitää olla valmis
Torjuttuihin asioihin palaaminen tekee kipeää ja siksi ne sysää mieluusti syrjään vastakin, mutta uni vie torjutun äärelle uudelleen.
”Unien sanomaa kannattaisi kuunnella ja vinkkeihin tarttua, sillä kaikki torjuttu ja kätketty kapeuttaa elämäämme ja syö luovuuttamme”, uniohjaaja sanoo.
Unien tulkinta vaatiikin paitsi opettelua myös ennen kaikkea ikävien tunnetilojen sietämistä ja käsittelemistä. Tarvitaan rohkeutta, jotta uskaltaa ottaa vastaan pelottavien unien tarjoamat viestit.
”Toisaalta kannattaisi ottaa hyöty irti myös iloisesta unesta ja hyväntuulisesta heräämisestä. Sitä muistelemalla ja tunnetilassa viipyilemällä saa valtavan energialatauksen päiväänsä”, Lindholm-Kärki toteaa.
Rem-unen vaihe muistuttaa aivoissa luovaa flow-tilaa. Unessa voikin löytää vastauksen mieltä vaivaavaan kysymykseen, mutta se edellyttää, että asiaa puntaroi myös valve-elämässä, mikään automaatti uni ei ole. Toimittajat ovat muokanneet otsikoita unissaan, kirjailijat keksineet tarinoilleen juonen ja säveltäjät kuulleet kadoksissa olleen melodian, mutta niitä on aina työstetty ensin tietoisesti, joskus jopa pitkään. Anne Lindholm-Kärki kertoo esimerkin omasta elämästään:
”Mietin vuosia yksityisvastaanoton perustamista. Päätöksenteko oli vaikeaa, koska viihdyin hyvin silloisessa työpaikassani. Pohdin ja puntaroin ja näin useita unia, joissa kävin päätöksentekoprosessia läpi. Vihdoin näin unen, jossa kollegani ryntäsi luokseni huutaen, että työhuoneeni palaa, on viimeinen hetki pelastautua. Unen jälkeen tiesin olevani valmis, päätös lähtemisestä oli tehty.”
Unille ja niiden tulkinnalle on siis annettava aikaa. Emme kuule sisäistä viestiämme, jos emme ole sille vielä valmiita.
Mieti painajaiselle onnellinen loppu
Palataan talvisotauneeni. Sisäiset ristiriidat ovat suurin syy painajaisiin. Jotain minussa on siis menossa, kun stressi heittää minut rintamalle.
”Olet kuullut pienestä pitäen sukulaistesi kertomuksia sodasta ja sen jaloista pakenemisesta. Sotauneesi kytkeytyy todennäköisesti valtava turvattomuuden tunne. Lähde purkamaan, mikä asia elämässäsi pelottaa ja rikkoo rauhaasi juuri nyt. Kun pääset ristiriidan lähteille, pyri ensin hyväksymään siihen liittyvät tunteet ja ala sitten työstää itse ristiriitaa”, Lindholm-Kärki neuvoo.
Joskus myös auttaa, että painajaisessa konkreettisesti kohtaa pelottavan, symboliksi pukeutuneen asian. Ahdistelijaa unessa pakoon juosseet saattavatkin pysähtyä ja potkaista vastustajaansa eikä painajaista tämän jälkeen enää tule. Miten minä saisin sotani sodittua?
”Eläydy uneen valvetilassa ja mieti sille onnellinen loppu. Kuvittele, miten nouset juoksuhaudasta valkoinen lippu ylhäällä, maailma hiljenee ympärilläsi ja toteat rauhan tulleen. Ajattele helpotuksen tunnetta, mikä tilanteeseen liittyy. Joudut todennäköisesti työstämään sisäistä ristiriitaasi pitkäänkin ja käyt vielä useita unisotia, ennen kuin rauhanlippu liehuu. Mutta kun vihdoin näin käy, tiedät saaneesi jonkin mieltäsi vaivanneen asian päätökseen”, uniohjaaja neuvoo.
Unta ei voi suoraan manipuloida. Ehkä minäkään en koskaan konkreettisesti heiluta lippua unessa, vaikka kuinka päättäisin niin tehdä. Mutta saatan vielä joskus sotapainajaisessani halata vihollisiani tai kutsua heidät kahville. Sekin olisi viesti saavutetusta sisäisestä rauhasta. Mutta ensin minun on uskallettava nimetä ja nitistää sisäiset vastustajani valve-elämässä.
Unessa voi löytää vastauksen mieltä vaivaavaan kysymykseen, mutta se edellyttää, että asiaa puntaroi myös valve-elämässä. Uni ei ole automaatti.
Uniin kytkeytyy koko elämämme: mitä olemme olleet, mitä olemme nyt ja mitä kohti olemme kulkemassa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.