Anu Vallinkoski Hanna Linnakko kuvat
Kansanperinteen vaalija Hilu Toivonen-Alastalo
Jos sanoisin, että olen saanut kansanperinteeltä elämän, se olisi liioittelua. Mutta paljon se on antanut: elinikäisiä ystäviä, valtavasti kokemuksia meiltä ja maailmalta, uusia taitoja ja paljon tietämystä.
Kansantanssi ja -musiikki, kansallispuvut, tarinat omasta suvusta ja kotiseudusta ovat olleet osa elämääni niin kauan kuin muistan. Lapsuudenkodissani perinteet olivat arkea. Niin jokapäiväistä, että olen tunnistanut osan lapsuuden arkisista puuhista kansanperinteeksi vasta nyt aikuisiällä.
Olen syntynyt Helsingissä, mutta muutimme 1967 Hollolan Messilään äidin kotitilalle. Olin tuolloin puolivuotias.
Vanhempani tekivät rohkean päätöksen. Sosiologiäitini ja historioitsijaisäni alkoivat puuhata lomakeskusta. Lehmät myytiin, ja tilalle ruvettiin rakentamaan majoitustilaa.
Vuosien mittaan Messilään raivattiin laskettelurinne, pystytettiin hiihtohissit ja tehtiin golfkenttä. Monessa asiassa vanhempani olivat ensimmäisiä Suomessa.
Esiintyminen on verissä
Messilään kuuluivat myös paikallisten kansantanssiryhmien esitykset, hämäläiset perinnepidot, kansallispukunäyttelyt sekä perinnejoulut ja juhannukset taikoineen.
Pienestä pitäen osallistuin kolmen sisarukseni kanssa erilaisiin esityksiin. Tanssimme, lauloimme ja lausuimme. Vuosien vieriessä Hollolan kansallispuvut vaihtuivat aina numeroa suurempaan kokoon.
Alle kouluikäisenä aloitin kansantanssiharrastuksen. Mukana oli hirveästi kavereita. Edes murrosikä ei saanut meitä lopettamaan. Esiintymään viiletettiin mopolla, kansallispuku päällä tietysti.
Nautin esiintymisestä ja innostuin lomakeskuksen askareista. Tein kaikkia hommia. Vapaallakin notkuin vastaanotossa.
Tulevaisuuden suunnitelmat olivat selvät: Ensin opiskelemaan matkailu- ja ravintola-alaa ulkomaille ja Suomeen. Sitten töihin alalle johonkin toiseen yritykseen, katsomaan ja oppimaan, miten muualla tehdään. Ja lopulta Messilää vetämään siskon kanssa.
Lama vei uudelle uralle
Toisin kuitenkin kävi. 1990-luvun lama vei lomakeskuksen ja äidin kotitilan. Pankin mukaan vakuuksien arvo oli romahtanut, ja ajauduimme konkurssiin. Äidin terveys mureni menetyksen vuoksi.
Itse en heti tapahtunutta sisäistänyt. Olin töissä Helsingissä hotelli Inter-Continentalissa ja odotin esikoistani. Omassa elämässä tapahtui niin paljon samaan aikaan.
Toisen lapsen syntymän jälkeen palasin töihin. Huomasin pian, että työ isossa hotelliketjussa ei ollut minua varten. Halusin jotain muuta.
Mietin, että jokaisella itseään kunnioittavalla kansalla pitää olla oma ammattikansantanssiryhmä. Tartuin toimeen ja 1998 perustin tanssiryhmä Tsuumin, joka toimii yhä. Tanssishowt alkoivat pyöriä teatteri Pikku-Lillanissa Helsingissä kuutena päivänä viikossa.
Alku oli rankkaa. En voinut maksaa itselleni palkkaa, vaan elimme mieheni tuloilla. Söimme puuroa ja perunaa. Kahdessa ja puolessa vuodessa paloin loppuun ja jäin vuoden sairaslomalle.
Vähitellen aloin nousta. Menin suorittamaan Sibelius-Akatemiaan Arts Management -tutkintoa ja tein tuottajan töitä tanssipiireissä. Tanssiteatteri Hurjaruuth, Pispalan sottiisi, Folklandia-risteilyt, Kaupunkitanssit pääkaupunkiseudulla…
Viimeiset seitsemän vuotta olen työskennellyt Karjalaisen Nuorisoliiton toiminnanjohtajana.
Keskittymisen taito
Kansanperinne ei ole minulle vain työ tai harrastus vaan elämäntapa, osa minua. Ihan kirjaimellisestikin. Olen tatuoinut iholleni pätkän kansallispuvun raidallisesta hamekankaasta.
Yksi perinteiden hienouksista on se, että ne tuovat sukupolvet yhteen. Poloneesia tanssivat yhdessä niin 2- kuin 80-vuotiaat.
Minusta perinteen välittäminen on etenkin isovanhempien tehtävä. Itse kuuntelin mummuni tarinoita, omat lapseni isäni kertoilua. Nyt saan siirtää seuraavalle polvelle kaikkea kuulemaani ja oppimaani.
Toinen hienous on itse tekeminen. Kansallispuvun millinpituisten pistojen ompelu on ollut kuin retriitti. Ommellessa ei voi olla ajattelematta, että samalla tavalla ovat ommelleet lukuisat naiset ennen minua.
Minulla on diagnosoitu adhd, mutta niin vain olen pystynyt ompelemaan käsin parikin kansallispukua. On ollut mahtavaa löytää keskittymisen taito.
”Tuunaa mun perinne”
Ilman historiaa ja mennyttä ei olisi kansanperinnettä, mutta perinne elää ja muuttuu. Muuttumattomuus tarkoittaa kuolemaa. Olen pannut merkille, että perinteeseen liittyy paljon purismia. Moni ajattelee, että perinnettä voi toteuttaa vain yhdellä tavalla.
Kehitin pari vuotta sitten Karjalaisen Nuorisoliiton kampanjaa varten hashtagin #tuunaamunperinne. Ajatuksena oli, että perinnettä tuotaisiin iloisesti ja luovasti tähän päivään, arkeen ja juhlaan. Kansallispuvun taskun voi solmia vyötärölle arkena farkkujen kanssa tai kansallispuvun takin eli röijyn voi pukea pikkumustan kaveriksi kokkareille.
Tunnus on alkanut elää omaa elämäänsä. Alan hardcore-harrastajat käyttävät lyhennettä #tmp.
Kipinä puolisollekin
Helsingin vuosien jälkeen olen asettunut Akaaseen Viialan kylään. Uuden kotiseudun olen ottanut niin omakseni, että olen ommellut itselleni Akaan seudun naisen puvun.
Miehelleni tein lahjaksi Sortavalan puvun, hänen toiveestaan. Hän tulee aivan perinnepiirien ulkopuolelta, vaikka hänet löysinkin Folklandia-risteilyltä. Hän oli kansanmusiikki- ja kansantanssitapahtumassa töissä äänimiehenä.
Ehkä olen jonkinlaisen perinnekipinän miehelle antanut, sillä hän tulee aina mukaani huoltojoukoiksi tanssifestareille.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.