Hanna Linnakko
Anna-Liisa Hämäläinen teksti
Kulttuurijohtaja Pirjo Airaksinen
Pieni valkoinen koira kulkee nätisti Pirjo Airaksisen kintereillä helsinkiläisessä puistossa ja tekee täsmälleen sitä, mitä Pirjo lempeällä ja rauhallisella äänellä kehottaa.
Pirjo ja hänen puolisonsa Pertti Ruuskanen tutustuivat Pinguun kahdeksan vuotta sitten. Leikattu amerikanterrieriuros oli Pertin tyttären ja tämän puolison koira. Kun tytär nelisen vuotta sitten erosi, koira jäi puolisolle, joka asui lähellä Pirjoa ja Perttiä.
– Silloin Pingusta tuli bonuskoiramme. Se viettää meillä viikonloppuja ja lomia kesällä ja talvella. Se sopii meille molemmille. Toinen saa vapaa-aikaa, ja meistä on kiva olla koiran kanssa.
Kun Pingu on Pirjon ja Pertin luona, se on innokkaasti mukana kaikessa. Se matkustaa mielellään autossa, pitää veneilystä ja seisoo suppilaudalla kuin patsas. Se nukkuu sängyn jalkopäässä.
Sama elämä kahdessa kodissa
Tullessaan Pingu muuttaa Pirjon ja Pertin rytmin, koska koira ei saa olla liian kauan yksin.
– Pingun kanssa lenkkeilemme paljon enemmän. Kävelemme pitkin rantoja yhdessä ja erikseen. Kun Pingu lähtee, tulee ikävä. Muutama päivä menee tottuessa siihen, ettei sen kynsien ääni kuulu kotona.
Pirjolla on aiemmin ollut isoja koiria, kuten bernhardilainenw ja kultainennoutaja. Hän tietää, että oma koira on iso sitoumus. Mutta niin on myös vastuu bonuskoirasta.
– Koiran elämän pitää olla järjestelmällisesti samanlaista kummassakin kodissa. Se tuo koiralle turvallisuuden tunnetta.
Pirjo sanoo, että bonushauva sopii ihmiselle, jolla on kokemusta koirista.
– Oman koiran kanssa voi opetella joka päivä. Bonuskoiran kanssa pitää tietää, miten koira käyttäytyy. Itse antaisin koiran hoitoon vain ihmiselle, johon luotan sataprosenttisesti.
Mari Lahti
Kati Ilomäki
Mari Lahti
Kati Ilomäki
Minna Kurjenluoma
Hanna Linnakko
Sini-Marja Niska
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
LUE OMA AIKA