Sini-Marja Niska
Päivi Lipponen teksti ● Sini-Marja Niska kuvat
Kuka?
NinaPakkanen, 51
Koulutus:
Taide-yliopiston Sibelius-Akatemia, musiikin maisteri, A-kanttori
Perhe:
puoliso FT Raimo, 60, lapset Hilja, 25 ja Anton, 23.
Harrastukset: melonta, kalastus
Muutimme mieheni työkomennuksen perässä Saksaan yhdessä Hilja-tyttäremme kanssa. Halusin, että perhe on yhdessä ja että mieheni pystyisi keskittymään nousujohteiseen musiikkiuraansa. Koti perustettiin pieneen kylään. Opintoni keskeytyivät, enkä osannut lainkaan saksaa.
Minulla on monta sisarusta ja toivoin useampaa lasta. Pian odotin Antonia. Synnytys jännitti. Ensimmäinen synnytykseni ei ollut helppo. Oli mahdollista, että myös seuraava synnytys olisi riskialtis.
Olin vaarassa kuolla synnytykseen
Tapahtumat menivät pieleen heti alusta. Synnytys pitkittyi. Kun vauvan hapensaannin todettiin olevan vaarassa, minä olin niin huonossa kunnossa, että anestesialääkäri kieltäytyi nukuttamasta minua, vaikka kirurgi oli valmis leikkaamaan.
Allekirjoitin sopimuksen, jossa sairaala vapautettiin vastuusta, jos menehtyisin operaatiossa. Kätilö tuli myöhemmin osastolle katsomaan, elänkö vielä. Hän oli varma, ettei siitä synnytyksestä selviäisi kukaan.
Niin kuitenkin selvisimme. Antonin ja Hiljan ikäero oli kaksi vuotta. Anton näytti terveeltä ja kasvoi vauhdilla. Maitoa tuli paljon.
Neuvolassa ihmeteltiin, saattoiko poika kasvaa niin mahdottomasti pelkällä rintamaidolla. Jouduimme jopa poistumaan Linnan juhlista vauhdilla, kun iltapukuni selkävetoketju repesi äkisti maidon noustua.
Mieheni ura eteni. Muutimme Kölnin lähelle Erfstadt-Lechenichiin. Pääsin siellä seurakunnan kanttorin virkaan.
Ensin epäiltiin kuuroutta
Huolestuin, kun Anton ei oppinut kannattelemaan päätään ja oli keholtaan vetelä. Lihaksissa ei ollut jäntevyyttä. Hänen puheensa ei käynnistynyt.
Anton otti aina kengät pois ja juoksi paljain jaloin vuodenajasta riippumatta. Nypin tikkuja pienistä jalkapohjista hänen nukahdettuaan. Hän kelpuutti vain Marimekon raitapaidat ja niitä hankittiin paljon.
Poika oli kiinni minussa kuin marakatti. Anton ei osannut leikkiä ja otti katsekontaktia vain minuun ja läheisimpiin. Ongelmatilanteissa hän heittäytyi lattialle ja iski päätä lattiaan niin että otsanahka hankautui vereslihalle. Jos ruoka oli liian kuumaa, hän puri pöydän reunusta.
Lääkärit epäilivät Antonia kuuroksi, kun poika puhuttaessa vain katsoi ohi, ei reagoinut. Lähdimme Saksasta Turkuun korvalääkärille, joka antoi lähetteen sairaalaan kahden viikon jatkotutkimuksiin.
Diagnoosiksi tuli keskivaikea autismi. Se oli kauhea tunne. Kuulovammaa epäiltiin ja autismiin päädyttiin. Kuin ruumisarkun kansi olisi lyöty kiinni.
Itkin menetettyä elämää
Itkin paljon ja kysyin itseltäni: Miksi minun lapseni ei ole terve? Miksi Jumala rankaisee minua näin?
Itkin poikani menetettyä elämää, avioliittoa ja lapsenlapsia. Silloin en tiennyt autismista juuri mitään. Se näyttäytyi minulle pahimpana mahdollisena tuomiona.
Irtisanouduin työstäni. Päätin muuttaa lasten kanssa Suomeen, jossa Anton saisi hoitoa äidinkielellään. Omistauduin Antonin asialle. En halunnut hänelle laitoselämää, vaikka sairaala suositti sitä minulle.
Oma elämä Suomessa
Mieheni jatkoi muusikonuraansa Saksassa. Hän purki suruaan työhön. Olin vihainen mieheni valinnasta.
En voi häntä moittia, mutta silloin ei minulta empatiaa herunut. Suomeen muutettuamme aloitin musiikkiterapian opinnot Sibelius-Akatemiassa.
Anton pääsi päiväkotiin, jossa oli viiden autistisen lapsen erityisryhmä. Poikaa ei voinut jättää hetkeksikään yksin. Tuo aika oli rankkaa. Ilman isovanhempien sekä siskoni tukea en olisi jaksanut.
Antonin puhe alkoi kuitenkin kehittyä. Kun sata sanaa oli hallussa, hän pääsi puheterapiaan. Kun poika edistyi ja kehittyi, uskalsin hakea takaisin kanttorin työhön ja sain viran seurakunnasta.
Diagnoosi lieveni ja koulu alkoi
Diagnoosia alettiin lieventää vuosi vuodelta ja lopulta päädyttiin Aspergerin oireyhtymään.
Anton meni avustajan kanssa normaalille luokalle peruskouluun. Pian avustajasta luovuttiin.
Elin käytännössä yksinhuoltajan arkea. Meille syntyi omat arjen rutiinit.
Kun isä tuli kotiin käymään, kaikki muuttui. Se kuormitti Antonia. Vartuttuaan hän pyysi, että isän tulosta tuli ilmoittaa hänelle viisi päivää aikaisemmin.
Puolisoni palasi Suomeen, mutta arvomme ja näkemyksemme olivat muuttuneet eikä yhteyttä löytynyt. Ero kesti eikä mennyt niin fiksusti kuin olin toivonut.
Emme olisi tässä tilanteessa Antonin kanssa, ellen olisi osannut pyytää ja saanut Suomen terveydenhuollolta niin paljon. Lastenlinna oli turvaverkkoni, HUS:n neuropsykiatria tuki aikuisuuteen siirtymässä.
Koen kiitollisuutta. Poika kirjoitti ylioppilaaksi ja opiskelee ammattikorkeassa. Hän on asunut omillaan vuoden, onneksi melkein kivenheiton päässä luotani.
Rakastuin koko sydämelläni
Tutustuin Raimoon netissä. Kirjoittelimme puoli vuotta päivittäin ja kerroimme arjestamme. Hänellä oli ero kesken ja lapsi huollettavana. Hän kalasti – ja tarjosin hänelle villasukkia vastineeksi kalastusretkestä.
Ensimmäisellä retkellämme aurinko paistoi ja meri oli peilityyni. Tunsin syvää rauhaa. Kalastimme kuusi tuntia. Meri yhdisti meidät. Rakastuin koko sydämen voimalla.
Tapailimme, meloimme ja kävelimme paljon. Anton ihmetteli mummulle, että miten äiti voi kävellä näin paljon. Mummu oli myhäillyt, että ”kyllä se selviää meille. ”
Lapset toivoivat häitämme
Halusimme Raimon kanssa asua omissa talouksissamme siihen asti, että lapset ovat täysi-ikäisiä. Kun ilmoitimme aikovamme vihille, lapset tuumasivat, että he olivat jo menettäneet toivonsa, että saammeko mitään aikaiseksi.
Vaikeuksien keskellä sain voimaa uskosta. Koen, että Jumala pysäytti minut ja antoi elämääni suurimman lahjan: elämän värit syvine ja kirkkaine sävyineen. Anton on erityislapsi ja kokee maailman toisin. Hän on fiksu ja empaattinen. Antonin kanssa olen oppinut ajattelemaan uudella tavalla.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.