Fabian Björk
Mirjami Haimelin
Moni muistaa Pentti-Oskari Kankaan varsinkin Seitsemän seinähullua veljestä -huumoriorkesterista. Sen riveissä ja taustavoimissa on vuosien mittaan hääräillyt niin Irwin, Sammy Babitzin, Vexi Salmi kuin Sakari Kuosmanenkin.
– Perustimme bändin vuonna 1966 Rauman opettajaseminaarin kavereiden kesken. Suunniteltiin, että kesä keikkaillaan, ja sitten mennään opettajiksi.
Suunnitelmaksi jäi: yhtye keikkailee edelleen. Uuden Iloisen Teatterin orkesterina se ehti toimia miltei kolmekymmentä vuotta.
Pentti-Oskari tosin jättäytyi melko pian yhtyeen viikonloppuisäksi ja keskittyi oman ohjelmatoimistonsa pyörittämiseen. Ajoitus oli täydellinen, sillä tanssipaikkoja oli noina vuosina Suomessa kolmisentuhatta, ja orkestereja saman verran.
– Se oli elävän musiikin kultakautta.
Positiivista itsekkyyttä
Nykyisin Pentti-Oskari isännöi Turussa Ukko-Pekka-höyrylaivaa ja tanssipaviljonki Vaakahuonetta sen vieressä. Saaristomeren rannikolla Rymättylässä hänellä on lomaelämyksiä ja majoitusta tarjoava Herrankukkaro. Aiempaa ja nykyistä liiketoimintaa leimaa tekemisen vimma. Johtoajatuksena on, että mennään ja tehdään eikä turhia muhitella. Sillä ei ole niin väliä, onko haarukka lautasen vasemmalla vai oikealla puolella. Paljon tärkeämpää on, että muistaa hymyillä.
– Minulta puuttuu kaikenlainen itsekriittisyys, hän julistaa.
Yrittäjyys on miehellä verissä, vaikka helpommallakin olisi voinut päästä. Välillä ympärivuorokautiset työpäivät ovat rassanneet fyysisesti ja psyykkisesti, välillä taas viivan alle jäänyt luku ei juuri ole mairitellut.
Kaiken ytimenä on kuitenkin ihmisten palvelu.
– Sanon aina uusille työntekijöillemme, että palveluammatissa ei epäitsekäs ihminen pärjää. Pitää olla sen verran perso kehuille, että viitsii yrittää parhaansa. Se on positiivista itsekkyyttä.
Ihmisiä, joilla ei ole mitään
Pentti-Oskarin sydän sykkii Saaristomerelle ja sen luonnolle, mutta on hänessä myös joulupukin vikaa. Kaikki alkoi vuonna 1985 tehdystä lomamatkasta Sri Lankalle, ”hymyjen saarelle”, kuten mies itse maata kutsuu. Kaunis luonto ja ystävälliset ihmiset tekivät vaikutuksen.
Pentti-Oskari ja hänen vaimonsa Marja alkoivat juurtua Hikkaduwan seudulle Sri Lankan eteläosaan. Paikalliset tulivat tutuiksi, ja vähitellen alkoi pienimuotoinen hyväntekeväisyystyö. Pariskunta auttoi koulun katon korjaamisessa ja otti kummilapsia, järjesti niitä tuttavilleenkin. Moni köyhä lapsi pääsi kouluun.
– Sri Lankassa on pieni eliitti, ja sitten on ihmisiä, joilla ei ole mitään. ”Ei mitään” tarkoittaa sitä, mitä jää jäljelle, kun muurahaisen keittää seitsemässä eri vedessä.
Johtoajatuksena Kankaiden hyväntekeväisyystyössä on toimia ruohonjuuritasolla, yhteistyössä kyläpäälliköiden kanssa. Lapset ja nuoret pitää saada koulutuksen piiriin, jotta he voivat tulevaisuudessa itse auttaa itseään.
Tsunami muutti elämän
Vuonna 2002 Kankaat rakensivat Sri Lankaan kakkoskodin ja alkoivat viettää maassa yhä pidempiä aikoja. Talo valmistui vain hieman ennen tuhoisaa tapaninpäivän tsunamia.
Kun aallot iskivät, pelkästään oman kylän alueelta kuoli 13 000 ihmistä ja 40 000 jäi kodittomiksi. Pentti-Oskari ja Marja selvisivät naarmuitta, koska heidän talonsa sijaitsi etäämmällä sisämaassa, ”kamalassa hetteikössä”.
Kun katastrofin laajuus alkoi selvitä, pariskunta tyhjensi tilinsä ja lähti kiertämään paikallisten munkkien kanssa lähiseudun temppeleitä, joihin selvinneet olivat kokoontuneet. He antoivat neljä euroa kaikkiaan 6 500 perheelle – se riitti ruokaan noin kolmeksi viikoksi.
Pikkurosvoja pitää rakastaa
Tsunamin jälkeen apua tuli tulvimalla, ja Kankaat organisoivat sen jakamisen jo aiemmin perustamansa Lotus Hill -järjestön alle. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Lotus Hill on tätä nykyä myös Sri Lankan valtion virallisesti rekisteröimä järjestö.
Järjestön aikaansaannoksiin kuuluvat muun muassa kahden eri vammaiskeskuksen sekä niin kutsutun Unohdettujen laakson koulun rakennuttaminen. Koulu on Sri Lankalla siinä mielessä ainutlaatuinen, että oppilaille tarjotaan maksuton ruokailu – ihan kuin Suomessa.
Lisäksi pariskunta organisoi mittavat uudistustyöt valtion lastenkotiin, joka toimi aiemmin käytännössä nuorten pikkurikollisten vankilana. Nyt Toivolaksi nimetyssä keskuksessa on koulutettua henkilökuntaa, kirjasto, leipomo, tietokoneluokka sekä asialliset hygieniatilat.
– Kerran yksi pieni poika tuli kysymään, että Onkkeli – kuten lapset minua kutsuvat – miten sinä voit minua rakastaa, vaikka olenkin tällainen pikkurosvo?
Kankaat myös keräävät vuosittain rahaa lasten koulukenkiin. Se on monessa perheessä asia, johon kouluunmeno tyssää. Kuusi ja puoli euroa kengistä on yksinkertaisesti liikaa.
– Suomessa sillä rahalla ostaa pari karkkipussia, Pentti-Oskari vertaa.
Buddhalaista tyyneyttä
Sri Lankan köyhyyttä vasten suomalaisten kiittämättömyys on ainoita asioita, joka saa Pentti-Oskarin hiiltymään. Kun hän oli palaamassa kolme kuukautta tsunamin jälkeen Suomeen, eräs suomalaismatkustaja valitti lentokoneessa kovaan ääneen, miten Suomessa on kaikki niin vaikeaa, esimerkiksi jugurttipurkin avaaminen.
Silloin tuntui, että ihmisiltä toden totta puuttuu perspektiiviä.
– Moni, joka mesoaa, ettei ulkomaalaisia tarvitse auttaa, ei auta heikompiosaisia Suomessakaan.
Matkustaminen on ollut yksi Pentti-Oskarin elämän suurimmista rikkauksista. Hänen mielestään on viisasta, että ihmiset sekoittuvat kuin Baabelintornissa. Siinä on pakko oppia toinen toiselta.
Pentti-Oskari viettää yhä Sri Lankassa vajaan puolet vuodesta.Vaikka hoidettavia asioita on paljon, takki ei ole koskaan reissun jälkeen tyhjä. Päinvastoin.
– Ihailen buddhalaista tyyneyttä. Kerran kun valtava kobra luikersi etuovesta keskelle olohuonettamme, vartija avasi kylmän viileästi sille takaoven.
Pentti-Oskari Kangas, 74
Matkailuyrittäjä ja muusikko. Tunnetaan Seitsemän seinähullua veljestä -orkesterista.
Pyörittää hyväntekeväisyystyötä Lotus Hill -hankkeen puitteissa Sri Lankassa vaimonsa Marjan kanssa.
Julkaissut kirjan Kalahullun päiväkirja sekä seitsemän Onnellisen miehen tarinoita -kertomuskokoelmaa.
Kaksi aikuista lasta.
Lue lisää: positiivarit.fi/lotushill ja perjantairesepti.fi.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.