Anu Virnes-Karjalainen Hanna Linnakko kuvat
Tapaamme Markku Kanervan kanssa keskellä parasta lomakautta, mutta kovin pitkään valmentajalla ei ole aikomus lomailla.
– Otan päivän sieltä ja toisen täältä. On niin paljon sellaista, jossa täytyy ja jossa haluan olla mukana. Elokuussa menemme vaimon kanssa Chicagoon. Ehkä ehdin siellä myös katsomaan jonkun pelin.
Jalkapallo on Kanervalle työ ja elämäntapa. Hänen on täysin mahdotonta kuvitella yhtä viikkoa ilman jalkapalloa.
– Olen jäänyt koukkuun jalkapalloon. Se on kiinni kuin tatuointi.
Lempinimi pihapeleistä
Jalkapalloaltistus alkoi Helsingin Malmilla 1970-luvun alussa. HJK:n seitsemänvuotiaiden kaupunginosajoukkue oli ilman valmentajaa, ja Markun isä otti homman vetääkseen.
Niiden vuosien pihapeleistä on peräisin Markun lempinimi ’Rive’ brassitähti Roberto Rivelinon mukaan. Rivelino oli voittamassa Brasilialle MM-kultaa 1970.
– Noista kisoista on jo joitakin muistikuvia. Jalkapallo alkoi viehättää enemmän ja enemmän. Englannin liigan seuraaminen televisiosta lauantaisin Aulis Virtasen selostamana oli viikon kohokohta.
Jos 1970-luvulla tv-pelejä tuli katsottua yksi viikossa. Nyt saattaa sopivana viikonlopun päivänä mennä neljäkin peliä.
– On niin vaikea olla katsomatta. Kiinnostavia pelejä tulee koko ajan. Jos pitää valita katsonko pelin vai luenko kirjaa, valitsen pelin. Useimmiten.
Tarkkaa seurantaa
Suurin osa miesten maajoukkueen pelaajista pelaa ulkomailla. Heidän otteitaan Markku seuraa tiiviisti. Apuna on esimerkiksi Instat-verkko-ohjelma, josta näkee muutamalla klikkauksella peleihin liittyvän statistiikan ja videotallenteet.
– Koko peliä ei tarvitse katsoa, vaan voin poimia ne asiat, jotka juuri sillä hetkellä kiinnostavat. Jos tietyn pelaajan pääpelaaminen on seurannassa, voin keskittyä siihen. Ja jos näen seurapeleissä jotain, joka voisi toimia myös maajoukkueessa, voin käyttää videoklippejä keskustelun tukena.
Pelkkä videoseuranta ei kuitenkaan riitä. Iso osa päävalmentajan työtä on kiertää maailmalla tapaamassa pelaajia heidän omassa seuraympäristössään ja keskustella seuravalmentajien kanssa. Kaiken kerätyn tiedon tuloksena hän valitsee sopivimmat pelaajat kuhunkin otteluun.
– Saan pelaajista kuormitusraportit ja kuulen, mitä mieltä valmentajat ovat. Tärkeintä on nähdä omin silmin, missä kunnossa pelaaja on ja tarvitseeko hän mahdollisesti tukea. Työ perustuu avoimuuteen. Myös seurat hyötyvät tietojen vaihdosta.
Parin viime vuoden aikana matkapäiviä on kertynyt kiitettävästi. Matkakohteista on olemassa listaus, tottahan toki. Proffaksikin kutsutulta valmentajalta löytyy tilasto asiaan kuin asiaan.
– Odotapas, kun katson koneelta. Olen käynyt pelaajia katsastamassa Dubaissa, Puolassa, Belgiassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, USA:ssa… Seurannassa on parina viime vuonna ollut koko ajan yli 40 pelaajaa.
Sukupolvien unelma
Pelaajaratkaisut ja strategiat ovat osuneet kohdalleen, sillä tuskin koskaan ennen Suomen miehet ovat olleet näin lähellä EM-kisapaikkaa kuin nyt. Kesäkuussa 2–0 voitot Bosnia-Hertsegovinasta ja Liechtensteinista nostivat Suomen lohkokakkoseksi. Joka lohkon kaksi parasta pääsee EM-kisoihin.
Pelejä on lokakuun alussa jäljellä kolme. Jos lohkosijoitus ei vielä vie kisoihin, takaporttina on Kansojen liigassa liiga C:n lohkovoiton ansioista paikka EM-pudotuspeleissä, joista joka tasolta lopputurnaukseen selviää yksi joukkue.
– Kisapaikka on sukupolvien unelma, johon uskon lujasti. Jos en uskoisi, miksi tekisin tätä työtä?
Unelman jahtaus jatkuu 12.10., kun Suomi kohtaa Bosnia-Hertsegovinan.
Koska pelaajat pelaavat ympäri maailmaa eri seurajoukkueissa, ennen maajoukkuepelejä ei yhteistä aikaa ole hukattavaksi.
– Aikaikkuna on entisestään kaventunut. Suurseurat antavat pelaajat maajoukkueisiin vain lyhyeksi ajaksi.
Yhteishenki ja ryhmädynamiikka tärkeintä
Ennen maajoukkuetapahtuman ensimmäistä ottelua joukkue on yhdessä yleensä kolmesta neljään päivää. Ensimmäinen yhteinen päivä menee matkustamisesta palautumiseen ja henkilökohtaisten palautteiden antamiseen edellisestä tapahtumasta. Vasta sitten päästään keskittymään taktiseen harjoitteluun parin kolmen päivän ajan. Sitten onkin jo pelipäivä.
Yhteishengen luominen ja hyvä ryhmädynamiikka ovat Markun valmennusfilosofiassa ensiarvoisen tärkeät. Niitä harjoitellaan aina, kun joukkue on koolla.
– Se voi olla esimerkiksi improvisaatiota, leikkimielisiä kisailuja tai tietokilpailuja. Sellaista, joka vaatii heittäytymistä ja yhteistyötä. Sitä tarvitaan kentällä.
Markku seuraa porukan ryhmäytymistä eri tilanteissa. Ruokailuissa hän mielellään ohjeistaa kapteenistoa sekoittamaan pakkaa niin, että kuppikuntia ei synny ja että kaikki pääsevät tutustumaan toisiinsa.
Samanlaisia oppeja hän tottui käyttämään jo kauan aikaa sitten työskennellessään ala-asteen opettajana Haagassa.
kysymys on ihmisjohtamisesta
Markku Kanerva ei ollut ajatellut uraa opettajana. Hän pyrki opiskelemaan fysioterapeutiksi, mutta jäi pisteen päähän opiskelupaikasta. Kun tuttu Haagan ala-asteen rehtori tarjosi yllättäen sijaisuutta, Markku suostui ja jäi sille tielleen.
– Sijaisuuden innoittamana pyrin opettajakoulutukseen Helsingin yliopistoon ja pääsin sisään. Samaan aikaan pelasin HJK:ssa ja kouluttauduin valmentajaksi.
Kun HJK vuonna 1998 selvisi Mestareiden liigan lohkovaiheeseen, Markku oli joukkueen ainut pelaaja, joka kävi pelaamisen ohella töissä. Opettajan hommista on sittemmin ollut paljon hyötyä.
– Koululuokassa ja joukkueessa pätevät samat lainalaisuudet. Motivointi ja tavoitteenasettelu toimivat samalla tavalla, kuten myös ryhmädynamiikka. Onhan kyse ihmisjohtamisesta.
Tulos tai ulos
Se, missä opettajan hommat eroavat valmentajan hommista, lienee varmuus töiden jatkumisesta. Valmentajan työtä tehdään tulos tai ulos -mentaliteetilla.
– Se on ymmärrettävä heti, kun tähän leikkiin ryhtyy. Mutta liikaa mahdollisia potkuja ei pidä miettiä. Silloin alkaa tehdä vääriä ratkaisuja. Ja onhan kokemuksesta tässäkin apua.
Turvallisuuden tunne syntyy, kun tietää tehneensä kaiken voitavansa asioissa, joihin itse voi vaikuttaa.
– Yritän järkiperäistää kaiken mahdollisen. En usko intuitiolla valmentamiseen.
Pelien välillä on osattava rentoutua. Markulle se tarkoittaa omasta kunnosta huolehtimista – ja ehkä parin matsin katsomista. Työn ja vapaa-ajan raja saa suosiolla olla häilyvä.
Jos pelit menevät hyvin ja paikka EM-kisoissa toteutuu, voi avautua kokonaan uusia mahdollisuuksia.
– Silloin voisi ehkä tulla mahdollisuus valmentaa ulkomailla. Uskon, että työskentelen tulevaisuudessakin jalkapallon parissa, mutta ei opettaminenkaan ole poissuljettua. •
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.