Ulla-Maija Paavilainen Mika Pollari kuvat
Nyt Heikki Hiilamo, 53, näyttää ulkoisesti sosiaalipolitiikan professorin kliseekuvalta.
Hänellä on yllään humaanin älykön tummanruskea vakosamettipuku. Sen oikeassa rintamuksessa loistaa vaalea tahra kuin kunniamerkkinä siitä, että ympärillä kiehuu monia tärkeämpiä seikkoja kuin ulkoasu.
Kakaistaan ulos ensiksi se ihan kaikkein huolestuttavin asia: työmarkkinoiden ulkopuolella olevat pitkäaikaistyöttömät, olkoot he minkä ikäisiä tahansa.
– Ansioturvan piirissä olevien sosiaali- ja eläketurvat ovat aika hyvät. Mutta työttömän perusturva on alhainen ja silloin eläketurva jää todella matalaksi.
Moni mies jää yksin ja perheettömäksi. Yksinäisyyttä seuraavat helposti päihde- ja mielenterveysongelmat ja somaattiset sairaudet.
– Perusturvauudistus olisi tarpeen. Se vähentäisi pysyvän toimeentulotuen tarvetta, Hiilamo sanoo.
Lähes kaikilla puolueilla on jo oma osallistumistulon mallinsa. Nuorten osallistumistulo velvoittaisi osallistumispalveluihin, jotka kannustavat opiskelemaan ja työhön ja ehkäisisivät syrjäytymistä. Hiilamo on toiveikas, että iso perusturvauudistus voitaisiin toteuttaa seuraavalla hallituskaudella.
Näkymätön lapsi
Toiveikkuudesta ei ollut tietoakaan, kun 16-vuotias Heikki Hiilamo seisoi uuden koulunsa pihalla. Hän oli päättänyt yhdeksännen luokan Lahden Steinerkoulussa, kun opettajien keskinäiset riidat leimahtivat. Isä pyysi Heikille numerotodistuksen, että poika saattoi vaihtaa koulua laudaturtehtaana tunnettuun Lahden Yhteiskouluun.
Heikki oli viihtynyt hyvin Steinerkoulussa, jota myös hänen kolme nuorempaa sisarustaan ovat käyneet. Pähkinä- ja luumupuiden keskellä oppilaat kantoivat halkoja puulämmitteiseen taloon, eikä läksyjä tarvinnut juurikaan tehdä.
Yhteiskoulun ensimmäisessä pitkän matematiikan kokeessa Heikki sai yhden pisteen. Englannin kurssikoe näytti arvosanaa 5–.
Heikki oli luokkansa huonoin oppilas.
– Koulupäiväni muistuttivat kertomusta näkymättömästä lapsesta: opettajat ja muut oppilaat eivät kiinnittäneet minuun juuri huomiota.
Englannin toisesta kurssikokeesta Heikki sai arvosanaksi 4,5. Kyyneleet valuivat hänen silmistään koko tunnin. Mielessä pyöri pelko luokalle jäämisestä. Mutta opettaja Elli Toppola antoi armon käydä oikeudesta. Todistukseen tuli numeroksi vitonen.
Lukion kolmannen luokan syksyllä samainen Elli mainitsi ohimennen Heikille, että tämä kirjoittaisi englannista laudaturin. Heikki ei ollut uskoa korviaan. Hän oli yhä luokkansa huonoimpia, ja paras koenumero oli 7–.
Opettajan luottamus oppilaaseensa alkoi kuitenkin rohkaista häntä.
Ellin lausahdus oli itseään toteuttava ennuste. Heikistä tuli viiden laudaturin ylioppilas ja hän teki ennätyksiä numeroiden nostamisessa.
Uskonnollinen herääminen
Vanhempien asema määrää paljon lasten tulevaisuutta. Heikki Hiilamon oma isä ja kaikki hänen neljä sisarustaan ovat opiskelleet samassa tiedekunnassa valtiotieteitä. Myös kaksi hänen lapsistaan on suorittanut siellä tutkinnot.
Heikki lähti kauppakorkeakouluun lukemaan kansainvälistä markkinointia. Hänellä ei ollut selvää ajatusta siitä, mikä hänestä tulisi isona.
Isä johti Ewald Oy:tä, vaatetusalan perheyhtiötä.
Kodin arvomaailma pohjautui perinteisiin porvarillisiin arvoihin: yrittäjyyteen, kotiin, uskontoon ja isänmaahan. Heikki valmistui kauppatieteiden maisteriksi vuonna 1988.
– Aika nopeasti kuitenkin tajusin, että kauppatieteet eivät ole minun juttuni.
Parikymppisenä Heikki tutustui Navigaattorit-liikkeeseen, kristilliseen palvelujärjestöön, joka toimi Suomessa vuoteen 1995 saakka ja myöhemmin kansainväliseen ekumeeniseen taize-liikkeeseen.
Vaimonsa Kirsin hän tapasi kansainvälisen ekumeenisen taize-liikkeen järjestämällä Rooman matkalla. Kirsi Hiilamo on psykoterapeutti ja pappi.
Heikki oli 25-vuotias, kun perheen ensimmäinen lapsi syntyi.
Taloudelliset realiteetit tulivat Hiilamon perheelle tutuiksi, kun lapsiluku kasvoi ja asuntolainaa oli paljon.
– Silloin piti rahat laskea tarkkaan ja suunnitella, mihin ne riittäisivät. Olimme onnekkaita, että meillä molemmilla oli työpaikat. Lastenhoitoapua saimme appivanhemmilta.
Työ Stakesilla oli ensimmäinen paikka tutkijana.
– Tavallaan jouduin aloittamaan uuden uran aivan alusta kymmenen vuoden toimittajaidentiteetin jälkeen.
Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorina Hiilamo aloitti vuonna 2013.
Vuosien aikana Hiilamo on väitellyt kahdesti tohtoriksi ja julkaissut yli parikymmentä tietokirjaa.
Pakko sanoa jotakin
Sanotaan lopuksi se kansaa puhuttavin, kiihdyttävin ja ärsyttävin sana: sote.
Hiilamo tunnetaan soten asiantuntijana ja tunnettiin sen vastustajana, kunnes hän viime keväänä näytti äkkiä kääntäneen kelkkansa. Käännös herätti ajatuksia hänen mahdollisista kytkennöistään.
– Otan asiat vakavasti. Usein lähtökohtani on, että tähän on nyt ihan pakko sanoa jotakin.
Hän näytti vanhalle sote-mallille näytin punaista valoa, mutta uuden esityksen kanssa voidaan Hiilamon mielestäni mennä eteenpäin.
– Oppositio hoitaa rooliaan haukkumalla sote-mallia, mutta osin perusteeton kritiikki jyrää alleen muut mielipiteet ja vahvistaa kertomusta, että esityksessä on kaikki pielessä.
Hiilamo listaa yksinkertaistetusti soten plussat ja miinukset.
Plussaa nykyiseen malliin verrattuna on, että järjestäviä tahoja on vähemmän ja oman lääkäriaseman voi valita. Se parantaa lääkäriin pääsyä ja siirtää painopisteen erityispalveluista peruspalveluihin. Yksityiset palveluntarjoajat toimivat julkisten sisällä ja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen on samoissa käsissä.
Miinusta on markkinaohjautuva valinnanvapaus, jolla voi olla ennustamattomia vaikutuksia.
Soten lykkääntymisessä Hiilamoa hirvittäisi, että syntyisi vaikeasti ohjattavia villejä ja kirjavia malleja. Hallitsematon kehitys johtaisi suuriin alueellisiin eroihin.
Hän itse hoidattaa mahdollisia terveysongelmiaan työterveyshuollossa, mutta muistelee muutaman vuoden takaista polvileikkaustaan.
Polven eturistiside katkesi judoharjoituksissa. Judoliiton vakuutus korvasi juuri leikkauksen hinnan, 5000 euroa. Fysioterapia ja seurantakäynnit hän joutui maksamaan itse.
– Yritin saada hoitoa julkiselta puolelta, mutta kyllä se vaikutti olevan kovin vaikeaa ja hankalaa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.