Anu Karanko
Löysin burleskin vähän vahingossa reilut viisi vuotta sitten, kun kaverini pyysi minua seuraksi burleskiesitykseen. En tiennyt siitä mitään. Mieleeni nousi outoja ja likaisia kuvia: punaisia lyhtyjä, karvaisia naisia ja kääpiöiden heittelyä.
Aloin miettiä, mitä pukisin päälleni. Googlasin, miltä burleski näyttää. Ruudulle aukesi kuvia isoista sulista ja hyvin naisellisista naisista. Tiesin heti, että halusin pukeutua mieheksi.
Valitsin mieheni kaapista housut, joissa on vähän hopealankaa. Otin valkoisen paidan, mustat henkselit ja pappalippiksen. Kävin meikkaajalla. Ripsiini kiinnitettiin strutsinsulat.
Burleski hurmasi
Baaritilaan laskeuduttiin portaita. Alhaalla vastassa oli kaksimetrinen mies lateksiasussa ja pupunkorvissa. Hän halasi minua ja kysyi: ”Missä sä oot ollut koko mun elämän?” Mihin minut oli oikein tuotu?
Moni oli pukeutunut huolitellusti. Miehillä oli silinterihattuja ja liivejä. Se koko maailma – kaikki blingbling ja glamour – näytti aivan erilaiselta kuin mikään aiemmin näkemäni.
Esitykset vaihtuivat, enkä aina tiennyt oliko esiintyjä mies vai nainen. Jokainen oli täysillä läsnä. Yleisö kannusti yhtä vapautuneesti.
Oli kuin tajuntani olisi mennyt eri maailmaan! Voisin kuvitella, että uskoontulo on yhtä voimakas kokemus. Tiesin heti, että burleski on minun juttuni.
Aloitin burleskitanssin. Ensimmäisellä tunnilla selvisi, että olin vahingossa ilmoittautunut jatkoryhmään. Sitä opetti burleskin Suomeen tuonut Bettie Blackheart. Ryhmä harjoitteli esitystä varten. Jo kolmen viikon päästä esiinnyin ryhmän kanssa.
Kiusallisia baarikokemuksia
Olen avoin ja helposti lähestyttävä ihminen. Ehkä siitä ja värikkäästä pukeutumisestani johtuu, että minulla on paljon ikäviä kokemuksia tavallisista baareista.
Heti on joku mies kyselemässä ja lääppimässä. En saa istua rauhassa omien kavereitteni kanssa. Kun en suostu miesten seuraan, he alkavat huudella minulle kaikenlaista.
Burleskikansan keskuudessa tunnen oloni kotoisaksi ja turvalliseksi. Siellä ei ole koskaan huudeltu asiattomuuksia. On kuin olisin tuntenut ne ihmiset koko ikäni.
Ristiriitaiset roolit
Elämässäni on monta roolia. Lapsillani täytyy olla äiti, miehelläni vaimo, työnantajallani hyvä työntekijä ja burleskiyleisöllä taitava esiintyjä.
Kun tyttäreni oli ala-asteen viimeisillä luokilla, häntä alkoi häiritä, että äiti on niin erikoinen. Tytön kaverit seurasivat minua Instagramissa. Tyttö itse ei halua nähdä äitiään paljastavissa kuvissa.
Poikani sen sijaan elää vielä pienten poikien maailmassa, eikä ole kiinnostunut äidin tanssimisesta. Joskus pojan kaverit ihmettelevät mallinukkeani, jolle on puettu valmisteilla oleva esiintymisasu ja outo päähine.
Mieheni ei ole innostunut siitä, että olen burleskiesiintyjä. Hän käy katsomassa esityksiäni, mutta kiusaantuu, kun vaimo riisuu yleisön edessä.
Toisaalta hän taiteilijana ymmärtää, miten tärkeää esiintyminen on minulle. Tarvitsen hetkiä, jolloin sydän hakkaa. Ja se fiilis, mikä on keikan jälkeen, sitä ei voi rahassa mitata!
Lavalla olen oma itseni
Burleskiesitys on taideteos, jossa yhdistyvät tarina, tanssi, näyttävät asut ja yleensä myös huumori. Esiintyjä flirttailee yleisön kanssa, ja improvisaatio on tärkeässä roolissa. Usein esityksen edetessä esiintyjän vaatteet vähenevät yleisön kannustaessa.
Burleskissa jotkut esiintyjät ottavat itsensä liian vakavasti. He kontrolloivat ilmeitään, ettei tulisi kaksoisleukaa, ja haluavat valita itsestään julkaistavat kuvat.
Kun minä esiinnyn, haluan irvistellä ja hassutella. En halua miellyttää, vaan ilmaista itseäni vapaasti.
Paljastamisella on raja
Burleskilavalla on yllätyksiä. Pahin kommellus osui ensimmäiseen kertaan, kun mieheni oli katsomassa sooloani. Esityksen lopussa käännyin selin yleisöön ja heitin rintaliivit pois. Samalla tajusin, että nännien peitoksi teipatut tasselit olivat irronneet ja lensivät liivien mukana lattialle.
Kääntyessäni takaisin yleisöön päin näin vain eturivissä istuvan mieheni. Tuntui, että hän oli yksin valokeilassa ja kaikki muu pimeänä.
Mieheni näytti järkyttyneeltä. Hän luuli, että olin ilman tasseleita tahallani. Hän oli poissa tolaltaan, kun vaimo fiilisteli kannut täysin paljaina yleisön edessä.
Tuolla hetkellä tajusin, että en ole vastuussa pelkästään itsestäni. Tekemiseni vaikuttaa myös siihen, miltä minun miehestäni tuntuu.
Hyväksyn itseni ja kroppani
Monella ihmisellä, joka ryhtyy harrastamaan burleskia, on pahoja itsetunto-ongelmia – kuten minullakin oli. Usein heidät on kasvatettu ajattelemaan, että tietyn ikäinen nainen ei voi pitää punaisia hiuksia tai käyttää bikinejä.
Burleski on muuttanut sitä, miten kohtelen itseäni ja kroppaani. Enää minun ei tarvitse näyttää tietyn ikäiseltä tai mahtua tiettyyn muottiin. Oma kroppani saa olla juuri sellainen kuin se on. Ihmiset, joihin olen tutustunut burleskimaailmassa hyväksyvät minut tällaisena.
Mimmy Snowflake, 41
Perhe: aviomies, 8- ja 13-vuotiaat lapset
Ammatti: myymäläetsivä
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.