PÄIVI ARVONEN TEKSTI JA KUVAT
Satu Beverley on asunut omakotitalossaan Sydneyn keskustan tuntumassa jo lähes viisi vuosikymmentä. Talon vehreä puutarha banaanipuineen ja palmuineen on kuin pala sademetsää miljoonakaupungin sykkeessä.
– Jee, puutarha on hiukan villiintynyt, mutta villi on välillä emäntäkin, Satu Beverley sanoo, iskee silmää ja puhkeaa hersyvään nauruun.
Hän nappaa syliinsä pienen chihuahua-koiran, joka haukkuu antaumuksella portin ohi kulkenutta miestä ja koiraa.
– Chloe, just leave it, good girl (anna olla, hyvä tyttö), hän sanoo koiralle, joka painaa kuononsa emäntänsä rintaa vasten tyytyväisesti tuhisten.
Sadun puheessa vilahtelevat englannin sanat. Hän lähti Australiaan vuonna 1970 aikomuksenaan olla maassa kaksi vuotta. Laivamatkalla hän kohtasi amerikkalais-englantilaisen Alan Beverleyn, jonka kanssa avioitui pian.
– Asuimme tässä talossa ensin vuokralla ja ostimme sen sitten omaksi. En osaa ajatella asuvani missään muualla.
Kahden kodin arkea
Nyt Satu asuu isossa talossa yksin, sillä Alan kuoli kymmenisen vuotta sitten. Chloe on Sadun tyttären Alinan koira, jota Satu hoitaa Alinan ollessa skitsofrenian takia sairaalassa. Alinalla on oma kerrostaloasunto, jossa Satu käy nukkumassa koiran kanssa ja hoitamassa Alinan kissaa.
– Nyt Alinan sairaalajakso on ollut poikkeuksellisen pitkä, mutta tätä samaa, eli välillä sairaalassa ja välillä kotona, tämä on ollut viimeiset kaksikymmentä vuotta, Satu sanoo.
Alina pääsee sairaalasta viikonloppuisin muutamaksi tunniksi lomalle, jolloin hän viettää usein aikaa lapsuudenkodissaan.
Hän sairastui psykoosiin 19-vuotiaana ja sai skitsofreniadiagnoosin.
– Vasta silloin tajusin, että Alinan ongelmat olivat paljon vakavampia kuin olin ymmärtänyt. Alinan teinivuosista lähtien olin havainnut merkkejä siitä, että kaikki ei ollut kunnossa, Satu kertoo.
Lapsi oli Sadun haave. Alan ei ollut innostunut. Satu oli Alinan syntyessä 36-vuotias kiireinen psykologi. Alan oli enemmän kotona ja hoiti Alinaa. Usein seurana oli myös Alanin paras ystävä.
Itsemurhayritys hotellissa
Alina alkoi pelätä tulta ja tulipaloa hysteerisesti noin kuusivuotiaana. Syytä pelkoon ei kukaan tiennyt, ja se selvisi vasta paljon myöhemmin.
– Alina oli ja on hyvin älykäs, mutta hänen koulunumeronsa eivät olleet viimeisenä lukiovuonna hyviä. Ylioppilastodistus oli meille kaikille pettymys, Satu muistelee.
Lukion jälkeen Alina aloitti sairaanhoitajaopinnot, joiden eteneminen oli takkuista.
Yhtenä iltana tultuaan myöhään kotiin töistä Satu ihmetteli, miksei Alina ollut kotona. Selvisi, että hän oli mennyt hotelliin Sydneyssä.
– Minulle hän sanoi, että kaikki on kunnossa ja ettei tarvitsisi olla huolissaan. Naapurimme kertoi Alinan käyttäytyneen aiemmin päivällä omituisesti ja puhuneen demoneista. Silloin pelkäsin, että Alina tekee jotain itselleen.
Naapurin avulla Satu sai selville Alinan olinpaikan. Selvisi, että tytär oli yrittänyt tappaa itsensä veitsellä, mutta ei ollut löytänyt oikeaa suonta ranteestaan. Satu vei hänet sairaalaan, jossa hänellä diagnosoitiin syvä masennus ja myöhemmin skitsofrenia, johon määrättiin vahvat lääkkeet.
– Alina oli pystynyt peittämään kaiken jopa minulta. Muistin, että tein itse samoin, kun olin parikymppisenä niin masentunut, että yritin itsemurhaa. En kertonut kenellekään mitään, Satu sanoo.
Kyyneleet klovnin naamarin takana
Satu tajusi, että Alina oli toiminut murheiden suhteen samalla tavalla kuin hän itse.
– Suljen laatikkoon kaiken, mitä en voi käsitellä. En näytä, että on huolia, vaan olen aina positiivinen ja nauran paljon. Kuin olisi klovnin naamari, joka aina nauraa, eikä kukaan tiedä mitä naamarin takana tapahtuu, Satu kuvailee.
Hän myöntää myös Alinan edelleen tekevän niin.
– Alina tekee kaikkensa peittääkseen vaikeimmat hetkensä. Hän ei haluaisi huolestuttaa minua.
Aluksi Satu ei puhunut kenellekään Alinan sairaudesta.
– Vasta vuosia Alinan sairastumisen jälkeen menin mukaan vertaistukiryhmiin ja tajusin, miten tärkeää on puhua.
Vertaisryhmässä voi puhua turvallisessa ilmapiirissä ihmisille, joilla on samanlaisia kokemuksia ja siksi kykyä ymmärtää, mistä puhut.
Satu on kertonut Alinan sairaudesta myös ystävilleen ja tuttavilleen.
– En julista joka tilanteessa, että olen omaishoitaja ja skitsofreenikon äiti, mutta on parempi olla avoin kuin peitellä asiaa. Mielen sairaus ei ole häpeä, eikä salailu poista sairautta.
Omat tarpeet toisella sijalla
Alinan sairaus on tuonut Sadun elämään paljon rajoitteita.
– Alina on aina ykkössijalla. Omat tarpeeni ovat toissijaisia. Pahimmilla hetkillä ei ole varaa tunteisiin, pitää vain toimia ja laittaa omat tunteet lukkojen taakse, koska muuten lamaantuu.
Pahoja tilanteita on riittänyt. Satu sanoo lopettaneensa Alinan itsemurhayritysten laskemisen.
– Minun on pitänyt oppia elämään sen kanssa, että jonain päivänä Alina ehkä tekee itsemurhan. Toivon, ettei sitä päivää koskaan tule. Mutta se saattaa tulla, enkä minä voi sitä estää. Olen tukena ja apuna niin paljon kuin voin, mutta Alina tekee itse valintansa.
Satu on oppinut myös sen, että jaksaakseen omaishoitajana hän tarvitsee omaa aikaa.
– Omasta jaksamisesta on huolehdittava. Jos en pidä itsestäni huolta, en voi auttaa Alinaakaan. Alina haluaa, että minulla on myös oma elämä.
Voin olla Alinalle vain läsnä
Omaa aikaa Sadulle ovat erityisesti ulkomaanmatkat, joiden ajaksi hän järjestää Alinalle mahdollisimman hyvät tukitoimet. Välillä he tekevät yhteisiä matkoja.
– Huoli on läsnä aina, mutta olen matkalla hyvällä omallatunnolla, koska olen tehnyt parhaani.
Matka Etelä-Amerikkaan muutama vuosi sitten päättyi huonosti. Satu sairastui matkalla vuoristotautiin ja oli sairaalassa kriittisessä tilassa.
– Mielessäni takoi vain, etten voi kuolla, koska Alina tarvitsee minua, ja onneksi selvisin hengissä.
Alinan vointi on jatkuvasti melkoista vuoristorataa. Tilanteet voivat vaihdella toiveikkuudesta syvimpään synkkyyteen salamannopeasti.
– Voin vain olla läsnä. En halua menettää toivoani, sillä hoitomuodot ja lääketiede kehittyvät koko ajan. Mutta totuus on, että ainoa syy miksi Alina ei ole vielä tappanut itseään on se, ettei hän haluaisi tuottaa minulle niin suurta tuskaa.
Piirrän, kirjoitan ja teen koruja
Alina ei ole jaksanut suorittaa loppuun opintojaan. Parempana jaksona hän on palannut yliopisto-opintojen pariin, mutta stressi on käynyt ylivoimaiseksi. Kaksikymmentä vuotta elämää ovat rytmittäneet sairaalajaksot, jotka kestävät parista viikosta puoleen vuoteen.
Alina on lahjakas piirtäjä ja piirtää paljon silloin, kun jaksaa keskittyä. Hän tekee koruja, joita myy verkkokaupassa ja myyjäisissä. Piirroksissa näkyy hänen synkkyyteensä ja epätoivonsa.
Piirroksia ja maalauksia on myös kolme vuotta sitten julkaistussa omaelämäkerrallisessa kirjassa The Girl in the Mirror (Tyttö peilissä). Suomennos on valmistumassa, ja se tulee myyntiin Suomessa myöhemmin tänä vuonna.
– Kirjoitin kirjan salanimellä Lumi Winterson, koska en ollut riittävän rohkea kertoakseni tarinaani nimelläni. Sain niin hyvää palautetta, että uskalsin paljastaa, että olen kirjoittaja, Alina kertoo.
Haluan vähentää ennakkoluuloja
Tavatessamme Alina on päivälomalla sairaalasta ja juo Coca-Colaa Sadun puutarhassa. Chloe tuhisee emäntänsä sylissä.
– Kirja ei olisi ollut mahdollinen ilman äidin panosta. Hän on paras tukijani ja on myös aina ollut paras ystäväni. Olen erittäin onnellinen, että äiti on aina ollut tukenani.
Kirja on kokoelma tarinanpätkiä Alinan elämän varrelta. Erityisesti se kertoo siitä, millaista on elää mielisairauden kanssa. Alinan tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja häpeäleimaa.
– Kirja on myös kertomus siitä, miten tärkeää puhuminen on. Suomessa kehitetty avoimen dialogin menetelmä on auttanut minua paljon enemmän kuin lääkkeet, vaikka lääkkeetkin ovat tärkeitä, koska ilman niitä en pärjäisi.
Avoimen dialogin menetelmä pyrkii paneutumaan keskustelun keinoin syihin, jotka ovat saaneet aivot suojaamaan mieltä traagisilta tapahtumilta.
Raiskaus oli syy tulen pelkoon
Alinan kohdalla jäljet johtavat 34 vuoden taakse. Reilut kymmenen vuotta sitten taideterapiassa selvisi, että hän oli koteloinut mielestään muistot siitä, että hänen isänsä paras ystävä raiskasi hänet, kun hän oli kuusivuotias. Kaksi psykiatria on todistanut muistikuvien aitouden.
– Päällimmäisenä oli kauhun tunne, että joku oli tehnyt pahaa lapselleni ja uhannut tappaa minut ja Alanin murhapoltossa, jos Alina koskaan kertoo tapahtuneesta. Tässä oli syy Alinan hysteeriseen tulen ja tulipalon pelkoon, Satu sanoo.
Hän olisi mennyt tekemään poliisille rikosilmoituksen, jos olisi saanut tietää raiskauksesta silloin kun se tapahtui.
– Liian paljon aikaa oli kulunut, ja Alina oli tapahtuneen ilmi tullessa hyvin huonossa kunnossa. Asian vatvomisesta ei olisi seurannut mitään positiivista. Jälkeenpäin olen miettinyt, että Alina tuskin oli ainoa uhri. Ilmeisesti miehen vaimo tiesi tapahtuneesta, Satu pohtii.
Alina ei halua puhua hyväksikäytöstä, mutta kertoo muiston kirjassaan.
Olen saanut sisälleni rauhan
Alina täytti tammikuussa 40 vuotta.
– Tuntuu, että viimein tiedän, kuka olen, ei tarvitse enää etsiä. Tavallaan olen saanut rauhan sisälleni, Alina kuvailee tunteitaan.
Mieliala on silti synkkä.
– Nyt en saa iloa mistään, en ole toiveikas enkä näe tulevaisuutta.
Tapaamisemme jälkeen Alina lähettää viestin:
”Toivon, että uusi lääke auttaa tilannettani. Olen kirjoittamassa Tyttö peilissä -kirjaan päivitystä ja haluan ottaa siitä uuden painoksen. Toivon, että kirjani antaa toivoa mielisairauden kanssa eläville ja heidän läheisilleen ja olen iloinen, että kirjaa on käytetty suositeltuna oheislukemistona sairaanhoitajien koulutuksessa Australiassa.”
Alina vastaa mielellään yhteydenottoihin (englanniksi) ja antaa lisätietoja The Girl In The Mirror -kirjasta:
lumiwinterson@yahoo.com.au ja Facebookissa: www.facebook.com/lumiwinterson/
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.