Fabian Björk
Anu Virnes-Karjalainen teksti ● Fabian Björk kuvat
tunteet
Kun Tuula Portin, 52, astui uransa alkuvuosina sairaalan potilashuoneeseen, tuntui kuin ihmiset olisivat katseellaan kyselleet, kuka on kuolemaisillaan?
– Enää se ei ole niin. Olen saanut olla tekemässä muutostyötä ja sairaalateologi pyydetään tänä päivänä paikalle muulloinkin kuin kuoleman lähestyessä. Usein ihminen kaipaa sairauden tuomassa kriisissään keskusteluapua.
Vaikka takana on jo 14 vuotta sielunhoidollista työtä, ensimmäiseen tapaamiseen potilashuoneeseen Tuula menee aina aralla mielellä. Potilas on ehkä juuri saanut kuulla, että parantavaa hoitoa ei ole.
– Se ei ole koskaan helppoa. Menen mielessäni rukoillen.
Potilaan kanssa puhutaan niistä asioista, joista hän haluaa. Keskustelun ei tarvitse olla hengellistä, vaikka sairaalateologi hengellisten asioiden asiantuntija onkin. Tärkeintä Tuulan mielestä on aito läsnäolo ja se, että potilas saa puhua ja tuntea kuten hän haluaa.
– Minun tehtävänäni on ottaa se vastaan.
Potilaiden kohtaamisten lisäksi Tuula on myös omaisia ja sairaalan henkilökuntaa varten.
Veljen kuolema aloitti etsikkoajan
Portinin hengellinen etsikkoaika aloin pikkuveljen kuolemasta 1989. Armeijaa käyneen veljen itsemurha oli täydellinen pysäytys ja tapahtui keskellä kiivaimpia missivuosia. Tuula oli valittu Miss Suomeksi kolme vuotta aiemmin.
– Olin käymässä lapsuudenkodissani Lapualla, kun tieto veljen kuolemasta tuli. Siitä alkoi hengellinen etsikkoaikani.
Jano hengellisten asioiden pariin oli kova. Uskovaisia tuttuvia hänellä ei niihin aikoihin ollut, mutta kristillisestä kirjakaupasta löytyi luettavaa. Käteen tarttui jo edesmenneestä evankelistasta Kalevi Lehtisestä kertova kirja. Kirja päättyy rukoukseen, joka sopii avuksi hengellisessä etsinnässä.
– Halusin rukoilla, ja niin tein. Sain siinä hetkessä varmuuden, että olen Jumalan lapsi ja koin iloa siitä, kuinka tuhlaajatyttö on tullut kotiin. Vaikka elin suruaikaa, ilo oli läsnä.
Lapsuudenkoti ei ollut uskovainen, mutta lapsuuden pyhäkoulu oli jättänyt kiinnostuksen kipinän uskoa kohtaa. Raamatun tarinat ja pyhäkoulun rakkaudellinen ilmapiiri kiehtoivat Tuulaa. Hän ajattelee nyt, että se oli Jumalan ensimmäinen kutsu. Rippikoulussa uskonasiat eivät sen sijaan olisi voineet vähempää kiinnostaa.
Uskoontulo aikuisena oli käännekohta ja sen jälkeen elämä sai uuden suunnan. Elämään tuli rukous, raamatun lukua ja tunne kristittyjen yhteydestä. Ajattelu muuttui.
– Mutta ei ihmisestä tule virheetön tai pyhä. Elämä on jatkuvaa kilvoittelua ja kompurointia.
Uskosta tuli julkinen
Tuula muistaa kirkkaasti hetken pian uskoontulon jälkeen. Hän oli laittautumassa Sirpa Rydmanin muotishowta varten, kun Sirpa tuli kysymään ”Mitä sinulle on tapahtunut? Oletko rakastunut?”.
– Naurahdin, että seurustelen Ismon kanssa edelleen, mutta kun Sirpa kysyi ’Oletko tullut uskoon?’, vastasin hämilläni ’joo’. Se oli ensimmäinen tunnustautuminen.
Toinen tunnustautuminen tuli, kun teologiseen tiedekuntaan päässeiden nimilista julkistettiin. Tuula oli sisään päässeiden joukossa. Iltapäivälehti tarttui tietoon, ja niin uskosta tuli julkinen.
Uskoontulo oli ’mieletön juttu’. Hän oli varma, että omat, nyt jo edesmenneet, vanhemmatkin haluavat varmasti tulla uskoon. Ehkä he eivät vain olleet ymmärtäneet, että Jeesus on Golgatan ristillä kuollut heidänkin puolestaan.
– Mutta eihän se niin mene. Usko on aina Jumalan antama lahja, itse en voi sitä toisissa synnyttää, Tuula toteaa nyt kolme vuosikymmentä myöhemmin.
Kuolema ei ole piste
Sairaalateologin työ on ajoittain raskasta ja asiat saattavat jäädä mielen päälle. Tuula on huomannut, että etenkin sellaiset asiat, jotka muistuttavat omasta elämästä tulevat helpommin iholle.
Palautumisessa auttaa perhe, työnohjaus ja itsestä huolehtiminen.
– Työt jäävät taka-alalle, kun tulen kotiin ja teini kysyy mitä syödään.
Lisäksi viime vuosina elämässä on korostunut kauniiden, kepeiden ja iloisten asioiden tärkeys. Tuulalle sellaisia ovat lenkit ystävättärien kanssa, kuntoilu ja lapsenlapsi, joka suloisuudellaan vie ajatukset valoisille urille.
Raskaiden asioiden äärellä lohduttaa myös ajatus siitä, että aika täällä on lyhyt ja päämääränä on iankaikkinen elämä. Tuula ajattelee, että elämme syntiin langenneessa maailmassa ja siihen kuuluu myös kärsimys.
– Se, että tässä ei ole kaikki, auttaa jaksamaan. Kuolema ei ole piste vaan pilkku.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.