Minna Kurjenluoma
Päivi Lipponen
Metsätie päättyy keltaisen kartanon eteen. Jykevät tammet reunustavat pihapiiriä. Talon oikealla puolella sijaitsee lampola. Kymmenvuotias susikoira Nappe tarkkailee halliin uskaltautuvaa tulijaa.
Flyygelin kaunis sointi kaikuu salista. Talon isäntä Olli Mustonen astelee kädet ojossa toivottamaan tervetulleeksi. Vaimo Sole laskeutuu alas portaita. Poika Vilho on vielä koulussa.
Olli Mustonen on saapunut konserttikiertueelta Italiasta. Alkuvuosi on ollut hänelle kiireinen. Euroopan-kiertueiden lisäksi hän tekee vuosittain muutamia konserttimatkoja esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Australiaan ja Japaniin.
Kun työ vie maailman metropoleihin, kodin ja perheen merkitys korostuu.
– On varmaankin niin, että mitä enemmän oleskelee ulkomailla, sitä keskeisemmäksi muodostuu suhde omaan kotimaahan, omaan kieleen ja suomalaiseen luontoon. Täällä Hausjärven kodissamme on sielunmaisemani, joka matkustaa mukanani, Olli Mustonen sanoo.
Luonnon keskellä
Olohuonetta hallitsee musta Fazioli-flyygeli. Sen päällä lepää nuotteja. Suuresta ikkunasta avautuu kaunis näkymä: niitty, perinneaita, metsä ja kauempana siintävä, pieni järvi.
– Kerran näimme hirven pysähtyvän tuon aidan eteen. Majesteettinen eläin kohottautui takajaloilleen ja sitten vain astui ihmeellisen helpon näköisesti korkean aidan yli. Eilen kettu vaelsi niityn poikki kaikessa rauhassa pysähtyen välillä rapsuttelemaan korvantaustaansa. Ei tiennyt, että me täältä salatarkkailimme sitä, Olli Mustonen kertoo.
Mustosen perhe kulkee yhdessä metsässä ja seurailee peurojen polkuja.
– Polut vaikuttavat yhdistyvän eri puolilta ja johtavan eräänlaiselle turnajaispaikalle. Saattaa jopa aavistella, että ehkäpä peurat ovat siellä hinkanneet sarviaan männyn runkoihin ennen soidintaisteluja. Tuollaiset ovat maagisia kokemuksia. Metsän eläimet ovat käyttäneet luomiaan reittejä ehkä jo vuosisatoja, Mustonen pohdiskelee.
Tuike näkyy vain pimeässä
Olli Mustosen mielestä luonnon havainnointi opettaa taitoa tarkastella asioita monella tasolla.
– Muistan kuulleeni joskus tarinan Sibeliuksen lapsenlapsesta, joka oli ollut metsässä kävelyllä. Säveltäjä kysyi: ”Näitkö siellä mitään mielenkiintoista?” Lapsi vastasi: ”Enpä mitään erityistä.” Tähän Sibelius: ”No siinä tapauksessa sinun kannattaa mennä sinne takaisin ja katsoa tarkemmin!”
Lähes joka kerta luonnossa liikkuessaan hän huomaa jotain, mitä ei koskaan aiemmin ole kokenut.
– Jos käyttää taskulamppua öisessä metsässä, huomaa vain sen, mihin valokiila osuu. Silmän on annettava tottua pimeään. Metsä avautuu uudella tavalla. Syys-lokakuussa näimme tuikematoja. Niiden heikko fosforin kajastus väikkyi, syttyi ja himmeni. Ensin näimme yhden, sitten toisen.
Silloin, kun ei näy mitään, voi kuunnella metsän ääniä.
– Tunnistan varpuspöllön keväthuudon, joka taitaa yleensä olla sävelkorkeudeltaan fis, mutta en ole vielä koskaan nähnyt sitä.
Tieto avaa uusia mysteerejä
Olli Mustosen mielestä asiat muuttuvat tiedon kertyessä yhä ihmeellisemmiksi ja järisyttävämmiksi. Hän ei kyllästy, vaan uusia mysteeerejä avautuu.
Voisiko se olla yksi merkittävän taiteenkin kriteeri, että elämys ei kulu käytössä?
– On musiikkia, joka kuulostaa ensi kuulemalta ihan mukavalta, mutta kerta kerralta kokemus ikään kuin laimenee. Suuri musiikki sen sijaan on jo ensi kuulemalta tavattoman kiehtovaa. Mutta mitä syvemmälle musiikkiin pääsee, sitä enemmän siitä tuntuu löytyvän uusia tasoja, Mustonen kuvailee.
Minne musiikki haluaa mennä?
Säveltäminen ei ole vain nuottien järjestykseen laittamista. Säveltäjän on kuunneltava, mihin musiikki haluaa. Millaiselle aukiolle polut voivat johtaa?
– Tehtäväni on auttaa musiikkia kuin oliota etenemään siihen suuntaan, johon se haluaa mennä, Olli Mustonen kuvaa.
Sävellystyössä voi kokea myös toivottomuuden hetkiä. Mutta Olli Mustonen on oppinut, että ajan kanssa löytyy tie eteenpäin.
– Taidetta ei tehdä kuin makkaraa. Säveltäjänä kokee vastuuta, että musiikki syntyy sellaiseksi kuin sen pitää.
Kun säveltää isoa teosta, voi sävellystä työstää myös monesta kohdin yhtä aikaa eli aina sieltä, missä asiat parhaiten soljuvat eteenpäin.
Kerran Olli Mustonen oli pulassa sävellyksensä kanssa. Teos oli jumittunut toivottomalta näyttävään ongelmaan. Hän lueskeli samaan aikaan kirjaa vanhoista kreikkalaisista geometrisistä todistuksista.
– Kun palasin sävellykseni pariin, tuntui kuin nuo kreikkalaisten ihmeelliset oivallukset tuhansien vuosien takaa olisivat auttaneet minua lähestymään sävellystäni uudesta kulmasta. Ongelma näyttäytyi uudessa valossa, ja ratkaisu tuntui lopulta aivan itsestään selvältä ja syvästi luonnolliselta.
Konsertin energialataus on purettava kotona
Suurelle yleisölle taideteos avautuu konsertissa. Olli Mustonen vertaa, että konserttiin valmistautuminen on kuin urheilijan kilpasuorituksen hiominen.
– Siihen liittyy rankkaa fyysistä harjoittelua, teosten tietoista analysointia ja monenlaista hienosäätöä. Mutta lopulta on myös hyvin tärkeää, että uskaltaa vain antaa asioiden tapahtua.
Monen viikon konserttikiertueista palautuminen on vaativaa. Esiintymisen jälkeen kierrokset ovat korkealla ja nukkumaanmeno mahdotonta.
– Kun olen kaksi viikkoa konserttikiertueella ja lähes joka ilta on esiintyminen tai rankka harjoitus, minulle kertyy joka illaksi valtavasti energiaa. Sisälläni on kuin tulivuori. Kotiin palattua energia on purettava jotain muuta tietä pois.
Mustonen tarvitsee raskasta liikuntaa, jotta voi nukkua. Tulivuoren lauhduttamiseen hän lukee myös tietokirjallisuutta.
Luovuus ei yksin riitä, mutta sydäntä on kuultava
Säveltäjän ja soittajan työssä ei riitä pelkkä äly tai tekninen lahjakkuus. Eikä luovuudellakaan tee yksin mitään. Tarvitaan synteesi.
Olli Mustonen kutsuu intuitiota sisäiseksi ääneksi.
– Jos on tehtävä jokin tärkeä päätös elämässään, tekeekö sen tunteella vai järjellä? Ihminen yrittää varmaankin ottaa mahdollisimman paljon asioista selvää, ehkä keskustella arvostamiensa ihmisten kanssa. Tästä kaikesta toivottavasti hiljalleen muodostuu jokin sisäinen ääni, jota voi seurata.
Parhaansa voi yrittää, mutta järjen tai sydämen ääntä kuuntelevillekin sattuu virheitä. Itse voi kuitenkin vaikuttaa siihen, millaisia virheitä tekee.
– Jos on tehnyt virheen noudattaen sisäistä ääntään, sen voi antaa itselleen anteeksi. Mutta jos on tehnyt virheen pelkästään laskelmoiden ja auktoriteetteja kuunnellen, sisäistä ääntään vastaan – sellaista harmittelee vielä vanhana kiikkustuolissa.
Fakta
Olli Mustonen
Pianisti, säveltäjä, kapellimestari
Puoliso oboisti Sole, poika Vilho
Harrastaa metsäkävelyjä, melontaa, uimista, lukee mieluiten tiedettä, historiaa ja politiikkaa käsittelevää kirjallisuutta.
Motto: Seuraa sisäistä ääntäsi
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.