Kati Ilomäki
Kuka?
Sisko Turunen, 60, työskentelee shiatsu-hierojana ja aikido-ohjaajana omassa yhdistyksessään.
Perhe: tytär Suomessa.
Asuu: Caldes de Montbuissa Kataloniassa, Espanjassa.
Harrastukset: japanilainen miekanvetotaito iaidō, lukeminen suomeksi, ranskaksi, espanjaksi ja englanniksi.
En koskaan halunnut tai tullut Espanjaan auringon takia. Jos joku olisi sanonut 30 vuotta sitten, että tulet, Sisko, asumaan Espanjan mantereella pikkukylässä ja vedät omaa aikidosalia, olisin sanonut, että älä höpötä, en usko!
Asun nyt Caldes de Montbuin kylässä, runsaan puolen tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta. Kylän ulkopuolelta täällä käy yleensä eläkeläisiä kylpylöissä. Caldes de Montbui tarkoittaa kiehuvien lähteiden vuorta. Kuumat lähteet ovat olleet käytössä jo Rooman vallan aikana.
Japaniin etsimään aitoa lajia
Aloin harjoitella aikidoa Kuopion Suurmäentien väestönsuojassa vuonna 1979. Olin tyytyväinen suomalaisiin opettajiini. Ihmettelin kuitenkin, että jos aikido on niin pehmeä laji, miksi olen aina kipeä ja mustelmilla.
Vuonna 1993 matkustin kahdeksi kuukaudeksi lajin lähtömaahan, Japaniin. Halusin etsiä aidon aikidon. Ajattelin, että jos sieltä jotain löytyy, jatkan – ja jos ei, lopetan. Ja sieltä löytyi. Tapasin nykyisen opettajani ranskalaisen Gérard Blaizen ja myös hänen opettajansa, 10. danin mestarin.
Suomeen palattuani tuli näkökannoista erimielisyyksiä vanhan seuran kanssa. Perustin oman seuran. Vuokrasin Väinölänniemen jalkapallostadionin katsomon alta pienen, vinokattoisen tilan. Treenasimme alussa painimatolla, mikä oli ihan kauheaa. Kun muutin pois Suomesta, pari oppilastani yritti jatkaa, mutta lopulta seura lakkasi olemasta.
Vauvan kanssa Mallorcalla
Tapasin toisen mieheni aikidoleirillä Mallorcalla 90-luvun puolivälissä. Asuimme Matarossa lähellä Barcelonaa ja Kuopiossa. Sitten mieheni siirtyi poliisiksi Mallorcalle. Muutin sinne noin vuoden kuluttua.
Etsin välittömästi kylästä kuntosalin, jossa aloin vetää aikidotunteja. Kun salin omistaja vaihtui, menin toiseen kylään ja aloitin ohjaamisen siellä.
Ensimmäinen ammattini oli kampaaja. Olin vaihtanut alaa juuri ennen Mallorcalle muuttoa ja valmistunut shiatsu-hierojaksi ja makrobioottiseksi kokiksi.
Kuvittelin tietysti, että toimin shiatsu-hierojana ja että töitä olisi runsaasti. Tyttäremme syntyi Mallorcalla vuonna 1999. Pienen lapsen kanssa ei ollut helppoa, kun oma äiti asui Suomessa ja miehen vanhemmat manner-Espanjassa. Tukiverkko puuttui täysin.
Vauva syntyi keskosena, ja treenien ajan se nökötti babysitterissä tai vaunuissa. Heti kun vauva pääsi rinnasta eroon, palkkasin lastenhoitajan aina pariksi tunniksi. Espanjassa äitiysloma kesti vain pari kuukautta. Ja kuka minulle olisi maksanut äitiyspäivärahaa, kun en ollut ollut töissäkään?
Mallorca alkoi ahdistaa
Elämä Mallorcalla alkoi vuosien saatossa ahdistaa Barcelonasta kotoisin olevaa miestäni. Ilmapiiri oli sisäänlämpiävä. Mieheni sai vuonna 2004 uuden työn Caldes de Montbuista. Kun muutimme tänne, ajattelin: hyvänen aika, mikä vauhti ja kiire!
Ensimmäiset vuodet opetin aikidoa paikallisella kuntosalilla ja matkustin miltei kahdeksan vuotta opettamaan myös Barcelonaan.
Vuonna 2009 syntyi päätös perustaa rekisteröity yhdistys. Vuonna 2011 vuokrasin seuralleni oman salin. Parin vuoden ajan salilla ovat ohjanneet harjoituksia myös karate- ja taekwondo-opettajat.
Vuonna 2013 erosimme mieheni kanssa. Tytär oli silloin 13-vuotias ja jäi asumaan kanssani.
Minulla ei ole kahta samanlaista viikkoa. Viikossa saatan hieroa kuusi tuntia ja vetää 12 tuntia aikidoa. Tulot vaihtelevat. Elokuussa ei käy lapsiryhmiä ollenkaan. Silloin rahaa tulee tosi vähän, ja pystyn hädin tuskin maksamaan vuokran, veden ja sähkön. Onneksi on terapiatöitä, joilla pystyy klaaraamaan oman elämän.
Ilmapiiri on kiristynyt
Viime vuonna Katalonian itsenäistymispyrkimykset näkyivät myös Caldes de Montbuissa.
Olen puheissani neutraali, ja olen kieltänyt oppilaitakin puhumasta politiikkaa salilla, koska siitä ei seuraa mitään muuta kuin sanaharkkaa.
Ilmapiiri on hyvin kireä. Yksi Madridista kotoisin oleva hyvä oppilas ja ystävä asuu ja on töissä täällä. Treenikaverit ovat ruvenneet nokkimaan häntä. Minkä hän sille mahtaa, jos hän on kotoisin sieltä?
Katalonialaisilla on niin paljon vihaa ja kaunaa Espanjaa kohtaan. Itsenäistymistavoite ei siirry täällä taka-alalle, vaan hautuu kuin hyvä muhennos.
En mieti eläköitymistä
En vaihda ikinä kansalaisuuttani. Luen joka aamu Suomen uutiset ja käyn äänestämässä Suomen konsulaatissa Barcelonassa.
En osaa sanoa, palaanko Suomeen. Tytär muutti viime syksynä Suomeen, kun hän aloitti Turun yliopistossa espanjalaisen filologian opinnot.
Tytär ei ollut koskaan lukenut suomea missään. Olen lukenut hänelle Aku Ankkoja, satuja ja näyttänyt muumivideoita sekä puhunut koko ajan suomea. Hän on käynyt lukion Kataloniassa. Kaikki opetus, joka ei ole kielenopetusta, on katalaaniksi. Hän sai stipendin ja olisi päässyt yliopistoon täälläkin. En kyseenalaistanut hänen valintaansa lähteä Suomeen.
Asun vuokralla kouluni salin yläpuolella. Haluan aamulla aikaa. Luen uutiset ja syön hyvän aamupalan. Virta lisääntyy iltaa kohden.
Treenaan niin kauan kuin jalat toimivat. Vielä ei väsytä. Eläkkeelle jäämistä en ole ehtinyt miettiä. Oman salin jättäminen tuntuisi tosi raskaalta. Hoidan ja teen täällä kaiken. Enkä ole vielä miettinyt, kuka aikido-oppilaistani jatkaisi työtäni täällä.
Kolme x motto
1. Seuraa sydämesi ääntä. Tämä hetki on kohta mennyt, eikä palaa koskaan.
2. Eteenpäin, sanoi mummo umpihangessa. On elettävä elämänsä vastoinkäymistä huolimatta.
3. Kaikki on väliaikaista. Mikään ole ikuista: ei kehomme, omaisuutemme tai edes perhe.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.