mirjami haimelin kuva Fabian Björk
Kiihkeällä 1970-luvulla muuan nuori amerikkalainen tanssi itsensä koko maailman tietoisuuteen Saturday Night Fever -elokuvassa säihkyvien diskopallojen alla. Hieman yllättäen suomenruotsalainen versio samasta sähköjäniksestä löytyy räntäsateisena maanantaina Tukholmasta.
– Mä olen John Travolta, huudahtaa Maria Sid,
49, ja ketkuttaa lennokkaasti lanteitaan Fotografiska-
museon yläkerrassa.
Pyörähdykset ovat vauhdikkaita ja katse luja tavoittaessaan kameran. Tasaisena hakkaava nauru on näyttelijän naurua, mutta yhtä kaikki sellaista, että hyväntuulinen energia leviää koko seurueeseen.
Tätä lienee karisma.
Työkavereina Abba-legendat
Maria Sidin ansioluettelo rönsyilee moneen suuntaan. Hän on näytellyt My Fair Lady -musikaalin pääosan mutta myös ohjannut samaisen teoksen. Kiinassa hän on käynyt ohjaamassa Play Me -musikaalin, Tukholmassa Kristina från Dufvemålan, Helsingissä 1800-
lukulaista oopperaa. Kotimaan tv-ruuduissa Maria on juontanut niin kokkiohjelmia kuin tuomaroinut kykyjenetsintäkilpailuja.
Tällä hetkellä Marian aisapareina työskentelevät Abba-legendat Björn Ulvaeus ja Benny Andersson, joiden käsialaa on syksyllä Helsingin Svenska Teaternissa nähtävä Chess-musikaali.
– Hetki meni ennen kuin kehtasin tunnustaa, että olin itse enemmänkin Beatles-tyttöjä, Maria kertoo.
Ruotsissa Marian läpimurto tapahtui vuonna 2008 suositun Livet i Fagervik -televisiodraaman myötä. Suomessa se nähtiin nimellä Oikeutta ja rakkautta Fagervikissä ja on nytkin katsottavissa Yle Areenasa. Maria esitti juurevaa ja hurmaavaa suomalaissyntyistä yksinhuoltajaäitiä, Annikaa.
Näyttelijä ällistyi jo pelkästä koekuvauskutsusta ruotsalaiseen sarjaan, puhumattakaan siitä, että sai sarjan pääroolin.
– Ajattelin aina, että vain todelliset starat pääsevät töihin Tukholmaan.
Pelkoja päin
Oli aivan hilkulla, että Mariasta ylipäätään tuli näyttelijä. Kun yläkoulun päätteeksi piti miettiä seuraavaa askelta, Marialla oli kaksi tasavahvaa vaihtoehtoa. Kallion ilmaisutaidon lukio ja Sammatin emäntäkoulu.
Jälkimmäiseen häntä veti nuori rakkaus: maatalon isäntä, johon Maria oli korviaan myöten rakastunut.
– En osaa ollenkaan jossitella. Mutta olisihan emäntäkoulusta alkanut varmasti aika erilainen tie.
Jokin kuitenkin veti Mariaa estradeille. Vaikka hän oli lapsena umpiujo, hän löysi itsensä viittaamasta, kun opettaja tarvitsi vapaaehtoista laulajaa luokan eteen. Sydän hakkasi, pelotti ja punastutti, mutta niin vain käsi nousi.
– Hakeudun uudestaan ja uudestaan omia pelkojani kohti. Jostain syystä tekemisteni pitää aina olla pirun haastavia.
Haasteena lasikatto
”Kiva nuori likka siinä kivassa kampauksessa jotain juttelee.”
Sellainen oli vastaanotto eräänkin teatterin hallituksessa, jonne Maria oli nuorena itsensä kammennut. Se tuntui omituiselta, varsinkin kun itse ajatteli puhuvansa palavereissa täyttä asiaa.
Ei Mariaa ollut kasvatettu kiltin tytön rooliin, tai
oikeastaan tytön rooliin ensikään. Ei sukupuolella ollut koskaan ollut sen kummemmin väliä. Kaikkihan oli mahdollista, olit tyttö tai poika.
Siksi lasikatto tuli vastaan yllätyksenä.
– Patriarkaalinen systeemi on täysin aikansa elänyt. Siinä ei voita kukaan, näpäyttää Maria.
Etenkin naisohjaajana on yhä vaikeaa saada statusta, vaikka ammattitaito ei katso sukupuolta. Ylipäätään naisjohtajien asema on Marian mukaan ahtaampi kuin tismalleen samaa työtä tekevien miesten.
Puhumattakaan siitä, millainen tilanne on monella ikääntyvällä naisnäyttelijällä.
– Aiemmin näyttelin yhdessä Santeri Kinnusen kanssa. Kului muutama vuosi, ja suudeltavaksi vaihtui Heikki Kinnunen. Yhtäkkiä en enää kelvannutkaan saman ikäisen miesnäyttelijän pariksi.
Ikiaikainen leirituli
Toukokuussa on uusien syntymäpäivälahjojen aika, kun mittariin tulee viisikymmentä vuotta. Lukema ei Mariaa hetkauta, sillä päällimmäinen tunne on kiitollisuus.
– Mä olen niin saakelin kiitollinen, hän sanoo ja viittilöi kohti ikkunan takana siintävää merenlahtea.
– Siitäkin, että saan nyt istua tässä paikassa. Katso, miten mieletön maisema!
Matkan varrelle on mahtunut kipeitäkin asioita, kuten tuskallinen avioero vanhimman tyttären ollessa vuoden ikäinen. Vaikea ero jätti jälkensä itsetuntoon ja tuntui kaikin tavoin epäonnistumiselta.
– Kuulostaa hirveältä kliseeltä, mutta en olisi nyt näin onnellinen, jos en olisi silloin ollut niin onneton.
Yksi kiitollisuuden aihe on sekin, että Maria saa nykyisin käydä lounaskeskustelunsa Tukholman kaupunginteatterissa työskentelevien idoliensa kanssa. Hän nimittäin uskoo vakaasti, että kulttuuri on voima, joka vie eteenpäin niin yksilöitä kuin yhteiskuntaa.
– Se on se ikiaikainen leirituli, jonka ympärille kokoonnutaan kertomaan tarinoita ja jakamaan asioita toisten ihmisten kanssa.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.