Päivi Lipponen teksti Minna Kurjenluoma kuvat
Vihreitä arvoja kannattava muskelimies, joka rakastaa kiviä, vanhoja rakennuksia ja bisnesideoita. Näkyvä ja kuuluva pölynimuritehtailijan poika, verojuristi ja moninkertainen kehonrakennuksen osavaltionmestari. Iloinen kaveri, jolla on korvarengas ja isoja villakoiria.
Sellainen on Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck, joka on asettunut Suomeen pestinsä päätyttyä.
Oreck ojentaa iPadin katsottavaksi. Ruudulla komeilee raamikas nuori Bruce. Valkoinen hymy hohtaa ja salama paisuttaa jättimäiset lihakset kerrassaan muhkeiksi. Kuva on muisto hänen kehonrakentajan loistovuosiltaan. Oreck voitti monta vuotta peräkkäin Coloradon osavaltion kehonrakennuksen mestaruuden. Ehdotan, että kuvasta tulisi jalostaa taideteos olohuoneen seinälle. Mutta Oreck hymyilee kainosti ja huitaisee ranneliikkeellään idean pois.
Mies on sopeutunut hyvin Suomeen. Hänen asuinmaansa, ammattinsa ja aviosäätynsä ovat muuttuneet lyhyessä ajassa. Kaksi aikuista tytärtä elävät Yhdysvalloissa. Heistä vanhempi toimii lääkärinä ja nuorempi tekee elokuvia. Esikoistytär odottaa vauvaa, joten pian Oreckilla alkavat isoisänpäivät.
- Suvussamme neljä sukupolvea oli vain poikia. Minulle syntyivät ensimmäiset tytöt, hän kertoo ylpeänä.
Kaivopuistosta keskustaan
Amerikassa kaikki on suurempaa, mitä muuta voisi todeta Brucen lemmikistä. Vaalean isovillakoira Deckardin säkäkorkeus yltää metriin ja painoakin on 40 kiloa. Ikää koiraherralla on 10 vuotta. Oikea takajalka on alkanut vihoitella, mutta se ei touhuja hidasta.
- Deckard on Yhdysvalloista. Tätä rotua ei ole vielä Suomessa, sanoo Oreck ja kumartuu hellimään lemmikkiään.
Koira nuuhkii, pyrkii syliin ja tarkkailee jokaista liikettä. Oreckin mukaan se rakastaa erityisesti valokuvaamista. Koirasta kehittyi varsinainen linssilude hänen suurlähettiläskaudellaan Kaivopuiston residenssissä.
Bruce Oreckin uusi asunto sijaitsee Vanhan kirkon kupeessa, Helsingin keskustassa. Autojen ja ratikoiden hälinä ei kuulu ylimpään kerrokseen. Isäntä kiittelee ikkunoista avautuvaa vehreää näkymää ja arvelee, että ilman 1700-luvun hautausmaata puisto olisi rakennettu täyteen taloja.
Puolet vuodesta Bruce Oreck asuu Suomessa ja toisen puolikaan Meksikossa, missä hänellä on iso talo valtameren rannalla. Siellä hän vaeltaa, meloo kajakilla, katsella merta ja kuuntelee aaltojen kohinaa.
Arvot koulusta
Lapsuudenkotinsa ikkunoista Bruce Oreck näki New Yorkin Central Parkiin. Perhe omisti ison asunnon puiston länsipuolella 75. kadun kohdalla.
- Puisto oli mahtava paikka. Talvella pikaluistelin sen radalla ja kesäisin harrastin kalliokiipeilyä. Vaikka asuimme keskellä New Yorkia, luonto oli aivan läsnä.
Oreckin isä oli pölynimuritehtailija ja äiti sisustussuunnittelija. Nyt vanhemmilla on ikää jo 92 ja 95 vuotta. Perheeseen kuuluu Brucea viisi vuotta vanhempi veli Steven, joka opiskeli lääkäriksi ja 18 kuukautta nuorempi veli Tom, joka löysi uransa liike-elämästä. Bruce itse valmistui verojuristiksi. Ennen suurlähettiläsnimitystä hän toimi myös perheen yrityksessä.
Kun Oreck miettii arvojaan, hän antaa kunnian koululleen. Se ei ollut aivan tavallinen opinahjo. Opetussuunnitelmassa korostettiin filosofian ja etiikan opetusta.
- 1950-luvulla koulumme oli edelläkävijä kansalaisoikeustaistelussa. Tuolloin amerikkalainen yhteiskunta oli hyvin jakautunut. Musta väestö oli valkoisia väestöä heikommassa asemassa sosiaalisesti ja taloudellisesti. Valkoisten ja mustien välillä ei ollut tasaveroisia ystävyyssuhteita. Muutos tähän päivään on suuri, Bruce Oreck kuvailee.
New York ei ole entisensä
Aina käydessään New Yorkissa Oreck haluaa vierailla Luonnonhistoriallisessa museossa.
- Menin lapsena ja menen edelleen aina ensimmäisenä mineraalinäyttelyyn. Jättiläisvalaat ja dinosaurukset ovat myös vaikuttavia.
Toinen lempiasia on kunnon hampurilainen. Sen Bruce Oreck syö Shake Shack -ketjun ravintolassa pirtelön, ranskalaisten ja sipulirenkaiden kera.
Lapsuuden New York on kuitenkin kadonnut. Ennen kaupungissa asui työväestöä ja keskiluokkaa varakkaiden lisäksi. Nykyisin vain hyvin rikkailla on mahdollisuus elää siellä.
- Vanhempani ostivat kotimme 7000 dollarilla 1950-luvulla. Vuonna 2012 samanlaista asuntoa myytiin 14 miljoonalla dollarilla. Inflaatio ei selitä noin isoa muutosta hintojen nousussa, Bruce Oreck puistelee päätään.
New York on Oreckille silti kaupunkien ykkönen.
- New York on New York. Kun on juossut maratonin, tuntee sydämenlyöntiensä kiihkeyden. New Yorkin sydän lyö aina kiivaasti ja asiat tapahtuvat nopeasti. Siellä syntyy tunne, että vuorokaudessa ei ole tarpeeksi tunteja.
Presidentti Obaman tukija
Muutama vuosi sen jälkeen, kun Oreckin suvun pölynimuribisnes myytiin, Bruce Oreck tuli esiin demokraattien presidenttiehdokkaan Barack Obaman kampanjan tukijana. Hänet mainitaan Foreign Policy -lehden jutussa yhtenä Obaman suurimmista varainkerääjistä rahassa mitaten. Yleisen tavan mukaan avokätisimmät varainhankkijat saavat USA:ssa presidentiltä palkinnoksi suurlähettiläänpaikkoja.
- Osallistuin Barack Obaman presidentinvaalikampanjaan, koska pidin miehen ajatuksista. Oma hyöty ei näytellyt siinä mitään osaa, Oreck sanoo.
Kun Obama valittiin presidentiksi, Oreckille tarjottiin kiitoksena suurlähettilään pestiä. Se yllätti. Bruce valitsi kohdemaaksi Suomen, josta hän ei tiennyt yhtikäs mitään.
- En tiennyt Suomesta muuta kuin että se oli High Northissa, sanoo Oreck nauraen.
Oreck saapui Suomeen kesällä vuonna 2009. Amerikan suurlähettilään tehtävä on hänen mielestään maailman paras työ, jos Yhdysvaltain presidentti on maailmalla suosittu, ja Barack Obama oli.
- Seuraajallani on hiukan vaikeampaa.
Oreck arvostaa presidentti Obamaa ja hänen saavutuksiaan.
- Barack oli syvästi ajatteleva poliitikko ja periaatteen mies. Hänellä skandaalit eivät seuranneet toinen toistaan. Barack teki paljon. Tuolloin oli joka viikko uusi kriisi ulko- tai talouspolitiikassa ratkaistavana, ja hän kykeni siihen.
Nykyisen presidentin kriisinratkaisukykyihin Oreck ei usko. Trumpin valinta presidentiksi oli hänelle yllätys. Oreck korostaa, että enemmistö amerikkalaisista äänesti presidentiksi Hillary Clintonia.
- Herra Trump edustaa pahinta Amerikassa. Hänen kannattajansa eivät ole sitä. Trump on pelottava, koska hän tekee päätökset vain tunteella.
Oreck katsoo, että presidentti Trump on vain lyhyen ajan ongelma. Hän uskoo, että seuraavissa vaaleissa Yhdysvallat saa uuden presidentin ja USA ottaa entisen paikkansa maailmanpolitiikassa.
Lähetystörakennus ja Suomi uuteen uskoon
Lähettiläsvuosien 2009-2015 aikana Bruce Oreck jatkoi vihreiden arvojen ja vihreän teknologian edistämistä. Hän nosti uuden teknologian ja innovaatioiden mahdollisuuksia esille koko Euroopassa. Oreck myös remontoi Helsingin lähetystöä ja laajensi sen yhteyteen innovaatiokeskuksen.
- Rakennusprojektin arvo oli 125 miljoonaa dollaria, Oreck mainitsee.
Kun pesti päättyi vuonna 2015, Aalto-yliopisto kutsui hänet opettajaksi. Nykyisin Oreck on suosittu markkinoinnin luennoitsija.
- Suomalaiset opiskelijat ovat hyvin hiljaisia. Minun pitää tehdä paljon töitä, että saan heidät keskustelemaan.
Tärkeintä opetustyössä on mahdollisuus työskennellä nuorten yrittäjien kanssa. Bruce Oreck patistaa Suomea uudistamaan talouttaan, sillä maailma muuttuu vauhdilla.
- Suomalaisten pitää tulla mukaan globaaliin talouteen, hankkia taitoja osaamisensa ja tuotteittensa markkinointiin, tuotteittensa konseptointiin ja kykyä olla markkinoilla. Se mikä on toiminut ennen ei välttämättä toimi tulevaisuudessa, hän julistaa.
Luovien ihmisten konepaja
Kiinteistösijoittajan ja ideanikkarin uusin missio on saattaa yhteen enkelisijoittajia, startupeja ja luovia osaajia. Oreck iloitsee, että kaupat Vallilan konepaja-alueesta on saatu päätökseen. Entinen VR:n maalaamo, sähköjunahalli ja kokoonpanohalli saavat lähitulevaisuudessa uuden ilmeen. The Train Factorystä tulee dynaaminen luovien ihmisten kohtaamis- ja markkinapaikka.
- Vain mielikuvitus on rajana, Oreck sanoo.
Syntyvän yhteisön ensihaaste on ränsistyneeseen kuntoon päästettyjen rakennusten peruskorjaus. Esimerkiksi Bruno Granholmin suunnitteleman kokoonpanohallin lasikaton korjaus entiseen loistoonsa on iso ponnistus. Mustaksi maalattuja lasiruutuja on 1,7 kilometrin verran. Katto on korjattava vesitiiviiksi. Talon kantavat rakenteet uusitaan, samoin lämmitysjärjestelmä, mutta Oreck lupaa säilyttää kokoonpanohallin alkuperäisen hengen.
Vanhoista rakennuksista Oreckilla on paljon kokemusta. 2000-luvun alkupuolella Oreck kiinnostui New Orleansin historiallisten rakennusten kunnostusprojekteissa kestävistä ja ympäristöystävällisistä rakennusmenetelmistä. Se johti laajempaan kiinnostukseen hiilineutraalia rakentamista kohtaan. Oreck perusti silloisen vaimonsa Cody Oreckin kanssa vuonna 2003 Zero Carbon Initiative -projektin, joka pyrkii edistämään ilmastoneutraaleja rakennustapoja.
Oudot valkoiset lakit
Suuri luonnon ystävä, Coloradojoen koskenlaskija ja erämaavaeltaja Bruce Oreck näkee, että suomalaisilla on yksi valtti ylitse muiden.
- Teillä on syvä yhteys luontoon. Metsästätte ja keräätte marjoja. Luontoyhteys pitää mielen selkeänä. Tiedätte mikä on oikein.
Elämä on Suomessa asettunut mukaviin uomiin. Jotkin asiat ihmetyttävät Oreckia edelleen: valkolakit vappuna ja lainkuuliaisuus. Miten outoa, että jalankulkijat seisovat liikennevaloissa, vaikka yhtään autoa ei olisi lähimailla. Mutta saunomista hän rakastaa, ja suomalaiset kalaruuat maistuvat.
- Olin tyttäreni kanssa lomalla. Hän kysyi mikä minua vaivaa. Sanoin että ei mikään, kaikki on hyvin. Seuraavana päivänä tyttäreni toisti huolensa. Jälleen vastasin, että kaikki hyvin, mutta miksi ihmeessä kyselet samaa koko ajan? Tyttäreni vastasi, että kun olen niin hiljainen!
KUKA
USA:n Suomen-suurlähettiläs 2009-2015
Syntynyt 1953 New Yorkissa
Bachelor of Arts Johns Hopkins -yliopistosta, Juris Doctorate Louisiana State Universitysta ja Masters of Law (Taxation) New York Universitysta
Verojuristi, yrittäjä, kiinteistöjalostaja
Omistaa Helsingin Vallilan konepajan vanhoja teollisuusrakennuksia, joihin on suunnitteilla yhteisöllistä kulttuuri- ja bisnestoimintaa.
Eronnut, kaksi aikuista tytärtä USA:ssa
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.