Kolesteroli on elintärkeä aine. Jokaisella solulla on kaksi tapaa varmistaa, että sitä tulee tarpeeksi: solut muodostavat sitä itse ja saavat sitä verenkierrosta, LDL-hiukkasista.
Professori, sisätautilääkäri Petri Kovanen Wihurin tutkimuslaitoksesta on tutkinut kolesteroliaineenvaihduntaa ja syitä sepelvaltimoiden kovettumiseen, joka johtaa sepelvaltimotautiin.
”Maksa on ainoa portti, jonka kautta kolesteroli pääsee verestä pois. Maksassa on pyydyksiä, joihin LDL-hiukkaset tarttuvat. Pyydys imaisee kolesterolia sisältävän hiukkasen sisäänsä ja erittää siitä kolesterolin sappeen, mistä se siirtyy suoleen ja ulos”, Kovanen kuvaa.
Osa kolesterolista imeytyy suolesta takaisin verenkiertoon. Kasvisterolit kilpailevat suolessa kolesterolin kanssa. Ne estävät kolesterolin imeytymistä riippumatta siitä, onko kolesteroli peräisin maksasta vai eläinperäisestä ravinnosta. Tähän perustuu kasvisteroleja sisältävien ravintorasvojen teho kolesterolin alentajina.
Koska elimistön omaa kolesterolia tulee jatkuvasti suoleen sapen kautta, kasvisteroleista on hyötyä, vaikka ruokavalioon ei kuuluisi kolesterolia sisältäviä rasvaisia maito- tai liharuokia.
”LDL-kolesterolitaso ei voi koskaan olla liian matala”, Kovanen painottaa.
Kolesteroli herättää jostain syystä tunteita enemmän kuin verenpaine tai verensokeri. Terveydestään tarkkaa huolta pitävät voivat olla turhankin huolissaan kolesteroliarvoistaan.
’”Kolesterolikriitikot” taas kiistävät eläinrasvojen ja kolesterolin yhteyden ja epäilevät kolesterolin merkitystä sydäntautien riskitekijänä.
:::::::::::__
Ldl = paha kolesteroliHDL = hyvä kolesteroli
◗ Kolesterolia on vain yhdenlaista.
◗ Kudosten suuntaan kolesteroli kulkee LDL-lipoproteiinien kyydissä ja kudoksista pois HDL-lipoproteiinihiukkasissa.
◗ Jos ”LDL-paketteja” kertyy enemmän kuin poistuu, veren LDL-kolesterolipitoisuus alkaa nousta.
◗ Osa LDL-hiukkasista takertuu sydäntä ruokkivien sepelvaltimoiden seinämiin ja alkaa ahtauttaa niitä. Syntyy kolesterolipatti. Siksi LDL-kolesterolia sanotaan ”pahaksi”.
◗ HDL-hiukkaset keräävät kolesterolia valtimon kolesterolipatista ja kuljettavat sitä maksaan poistettavaksi elimistöstä. Siksi HDL-kolesteroli on ”hyvää”.
:::::::::::_
Elintärkeä rasva-aine
◗ Kolesteroli on eläinten soluseinämän rakennepalikka, kudoksille välttämätön rasva-aine. Kolesterolista muodostuu stressihormonia ja sukupuolihormoneja sekä sappihappoja.
◗ Ihminen on eläin, ja jokainen solumme pystyy itse muodostamaan tarvitsemansa määrän kolesterolia. Maksa on elimistön aineenvaihduntatehdas ja myös kolesterolin tärkein tuottaja.
◗ Ihminen tarvitsee ravinnosta energiaa, mutta ei kolesterolia, jota tulee elimistöön turhana kyytipoikana eläinperäisten rasvojen mukana.
◗ Kasvisolujen elintärkeitä rakenneaineita ovat kasvisterolit. Kasveissa ei ole kolesterolia lainkaan.
◗ Energiarasvoja voi polttaa pois liikunnan avulla. Kolesteroli ei pala eikä hajoa elimistössä, vaan poistuu ulosteen mukana.
Kenelle korkea kolesteroli on riski?
◗ Epäedulliset veren rasva-arvot ovat riski erityisesti niille, joilla on valtimosairaus tai sille altistava tila, kuten diabetes.
◗ Miehillä riski sepelvaltimon tukkeutumiseen on suurempi kuin naisilla, iäkkäillä suurempi kuin nuorilla.
◗ Monilla pohjoismaisilla ihmisillä ravinnon kolesteroli imeytyy tehokkaammin kuin esimerkiksi Välimeren maiden asukkailla. Taustalla on täällä yleisempi apoE-4-geeni.
◗ Tupakointi, verenpaine, sukurasitus, nivelreuma ja munuaisten vajaatoiminta suurentavat sepelvaltimotautiriskiä.
◗ Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löytyvän FINRISKI-laskurin avulla saat arvion siitä, millainen on oma riskisi sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön. Arviota varten tarvitset tiedot kokonaiskolesterolistasi ja HDL-kolesterolistasi sekä systolisesta verenpaineestasi.
Löydä laskuri: thl.fi
Kolesterolissa ei ole turvarajaa
Tämän jutun potilastapaukset ovat aitoja esimerkkejä. Petri Kovanen kuitenkin arvelee, että vaikka hatusta olisi vedetty mitä ihmeellisimpiä lukemia, niille olisi löytynyt vastine todellisessa elämässä. Yksilötasolla kaikki on mahdollista, eikä etukäteen voi tietää, kenen kohdalla riskit realisoituvat.
Kolesterolissa ei ole turvarajaa, vaan jokaisella on omat rajansa. Ne määritetään sen perusteella, millainen on monen tekijän vaikutuksesta muodostuva sepelvaltimotautiriski.
”Ryhdynkö toimiin ja korjaan jotain veriarvoa, että eläisin pitempään enkä sairastuisi 20–30 vuoden päästä? Riskit ovat liian kaukana ollakseen pelottavia tai todellisia. Siksi moni kieltää ne”, Kovanen sanoo.
Dyslipidemiat tarkoittavat veren poikkeavia rasva-arvoja: seerumin kokonaiskolesterolipitoisuus, LDL-kolesterolipitoisuus tai triglyseridipitoisuus on suurentunut tai HDL-kolesterolipitoisuus on pieni.
Korjaus lähtee aina ruokavaliosta
Elämäntapahoito pohjautuu ruokavalioon, riittävään liikuntaan ja tupakoimattomuuteen. Tavoitteena on normaali paino ja vyötärönympärys, normaali verenpaine, normaalit veren sokeriarvot ja suositusten mukaiset veren rasva-arvot.
”Koreografia on selvä: aina lähdetään ensin liikkeelle ruokavaliosta, sitten otetaan avuksi kasvistanoleja tai kasvisteroleja sisältävät terveysvaikutteiset elintarvikkeet, kuten Benecol tai Becel pro.activ, ja sitten vasta lääke. Kolesterolia alentavan ruokavalion ehdoton ykkössääntö on se, että kovien eläinrasvojen määrää tulee vähentää”, Petri Kovanen painottaa.
Joskus elämäntapahoito ei riitä tai onnistu tai perimä on sellainen, että kolesterolitason ”termostaatti” on asettanut tason liian korkealle ja maksa tuottaa kolesterolia liikaa tai kolesterolia imeytyy liian tehokkaasti. Silloin dyslipidemioihin eli veren poikkeaviin rasva-arvoihin tarvitaan lääkehoitoa.
Ihmiset reagoivat ravinnon kolesteroliin eri tavalla. Toisilla siitä imeytyy 80 prosenttia, joillakin vain 25 prosenttia.
”Kun maksa saa kolesterolia tai kovista rasvoista tulevia tyydytettyjä rasvahappoja suolesta, maksasolut vähentävät LDLkolesterolihiukkasten pyydystämistä verestä eivätkä hiukkaset pääse jatkamaan matkaansa pois elimistöstä. LDL-kolesterolin taso veressä nousee ja sitä alkaa kertyä valtimoiden seinämiin. Se on juuri se ongelma: sepelvaltimot alkavat tukkeutua”, Petri Kovanen sanoo.
Statiineja syödään turhaan ja liian vähän
Oivallus, että LDL-pyydysten määrää maksan pinnalla voidaan lisätä estämällä maksan kolesterolisynteesiä, oli aikanaan suuri tieteellinen läpimurto. Statiinilääkkeet tulivat käyttöön 30 vuotta sitten, eikä sen jälkeen ole keksitty uutta, merkittävää ”rasvalääkettä”. Lääkehoitoa vaativista dyslipidemioista 98 prosenttia hoidetaan statiineilla.
Vaihtoehto statiinille on etsetimibi, joka vähentää kolesterolin imeytymistä suolesta, mutta se ei ole yhtä tehokas kuin statiinit sepelvaltimotautitapausten ehkäisyssä.
Lihasvaivat ovat statiinien yleisin varjopuoli. Kovanen arvioi, että joka kymmenes käyttäjä saa statiineista lihaskipuja.
Noin 700 000 suomalaista käyttää statiineja. Joukossa on paljon niitä, jotka syövät lääkettä turhaan. Jos kokonaiskolesteroli on 5,2, sitä ei tarvitse laskea lääkkeellä lukemaan 4,9. ”Sitten on paljon potilaita, jotka eivät saa statiinia lainkaan tai annos on liian pieni. Pahinta on, jos statiinihoidon lopettaa potilas, jolla on jo ollut sydäninfarkti, aivoinfarkti tai jolla on diabetes. Lääkehoito pitäisi kohdentaa paremmin”, Kovanen toteaa.
3 x kolesteroliarvot + lääkäreiden arviot
Perimä, ruokavalio, ikä ja sukupuoli vaikuttavat siihen, millaiset veren rasva-arvot ovat. Laboratoriotuloksia pitää tulkita yksilöllisesti. Yli viiden kokonaiskolesteroli ei välttämättä ole vaaran merkki.
Nainen, 45kokonaiskolesteroli: 6,8LDL-kolesteroli: 4,03HDL-kolesteroli: 2,32triglyseridit: 0,93
Kovasen kommentti: ”Onpa kokonaiskolesteroli reilusti koholla, ja LDL on liian korkea. Myös HDL on tosi korkea – naisilla tällaisia lukemia näkee, miehillä ei koskaan. Yleensä korkea HDLarvo on vahvasti perinnöllinen, ja tällaisen suvun naisilla ei yleensä ole sydäntautia. Triglyseridi-arvo on erinomainen. Olen lähes varma, että tämä nainen ei ole lihava. Riittääkö 2,3 suojaamaan nelosen pahoilta vaikutuksilta, kun hyvä ja paha taistelevat? En ottaisi riskiä, vaan haluaisin alentaa LDL-kolesterolia; jo 3 olisi ok. Jos ruokavaliolla ei päästä täysin tavoitteeseen, en ahdistuisi.Tuskinpa aloittaisin statiinihoitoa.”
Hoitavan lääkärin arvio: ”Ruokailutottumuksissa ja painossa ei ole huomautettavaa. Hyvä kolesteroli kompensoi huonon. Unohda koko asia ja jatka samaan malliin.”
Nainen, 57kokonaiskolesteroli: 4,3LDL-kolesteroli: 2,6HDL-kolesteroli: 1,35triglyseridit: 0,67
Kovasen kommentti:”Kokonaiskolesteroli 4,3 on loistava arvo. LDL ja triglyseridit ovat erinomaiset. HDL 1,35 vastaa eurooppalaista keskiarvoa. Naisella HDL voisi olla korkeampi, mutta kun katsotaan koko pakettia, sekin on aivan sopiva. Jos veren rasva-arvot pysyvät näissä lukemissa, tämä on todella hyvä tulos.”
Hoitavan lääkärin arvio: ”Erinomaiset lukemat. Tässä näkyy, että syöt terveellisesti. Nyt, kun vaihdevuosien hormonikorvaushoito päättyy ja estrogeenin antama suoja loppuu, veren rasva-arvoja kannattaa seurata tiiviimmin.”
mies, 64kokonaiskolesteroli: 5,6LDL-kolesteroli: 3,4HDL-kolesteroli: 1,31triglyseridit: 1,96
Kovasen kommentti: ”Tässä tapauksessa haluaisin lisää tietoja. Huolta herättää se, mistä kokonaiskolesteroli 5,6 koostuu. HDL 1,31 on miehelle varsin tyydyttävä, sen pitäisikin olla yli yksi. LDL on yli hoitosuosituksen tavoitteen ja triglyseridit ovat ylärajalla. Miksi? Triglyseridit ovat rasvaa, ja kohonneet arvot antavat viitettä siitä, että ruokavaliossa on ongelmia tai on ylipainoa tai alkoholinkäyttöä tai metabolinen oireyhtymä. Kun triglyseridit nousevat, hyvä HDL laskee. Mutta tässä HDL on vielä ihan kohdallaan. Ehkä siellä taustalla on joku hyvä geeni, joka taistelee huonoja elintapoja vastaan.”
Hoitavan lääkärin ratkaisu: ”Kymmenen vuotta käytössä ollut lääke lovastatiini vaihdetaan simvastatiiniin, ja annos on entinen, 20 milligrammaa joka ilta. Kolesterolikontrolli ja sokerirasitustesti kuukauden päästä. Lähisukulaisilla on diabetesta ja kolesterolitaso kohoaa helposti, joten ruokavaliossa on oltava erityisen tarkka. Tavoite on pudottaa lievä ylipaino normaalilukemiin.”
Terveiden aikuisten tavoitearvot
◗ Kolesteroliarvot kuvastavat yksilön tai väestön sydäntautiriskiä.
◗ ”Rasvapaketissa” veren seerumista tutkitaan kokonaiskolesterolipitoisuus, HDL-kolesterolin ja LDL-kolesterolin määrä sekä triglyseridit, jotka ovat varastoituvaa rasvaa.
◗ Lukemat kertovat, montako millimoolia rasvaainetta on litrassa seerumia.
◗ Seuraavat suositukset ovat terveille aikuisille. kokonaiskolesteroli alle 5 LDL-kolesteroli alle 3 HDL-kolesteroli yli 1 triglyseridit alle 2
◗ Triglyserideihin on aina sitoutunut kolesterolia, joten kokonaiskolesteroliin lasketaan mukaan puolet triglyseridilukemasta. Jos LDL on 3, HDL 1 ja triglyseridit 2, kokonaiskolesteroliksi tulee 3 + 1 + 1 = 5.
Uusi tehokas lääke luvassa
Parikymmentätuhatta suomalaista sairastaa perinnöllistä rasva-aineenvaihdunnan tautia, familiaalista hyperkolesterolemiaa. Heiltä puuttuu puolet maksan LDL-pyydyksistä, ja seerumissa kulkee tuplamäärä LDL-hiukkasia.
Simvastatiini kehitettiin alun perin juuri tämän taudin hoitoon. Nyt on löytynyt maksan valmistama PCSK9-niminen molekyyli, joka vähentää maksan pinnalla olevaa LDL-pyydysten määrää lyhentämällä niiden elinaikaa.
”LDL-pyydystäjät ovat kuin ravintolan sisäänheittäjät. Normaalisti yksi pyydystäjä jaksaa heittää sata ohi kulkevan veren LDL-hiukkasta maksasoluun, jonka jälkeen PCSK9 nappaa sen pois pelistä”, Petri Kovanen kuvaa.
On jo kehitetty vasta-aine, joka estää PCSK9:n toiminnan. Parhaillaan lääkeyritykset kilpailevat, mikä ehtii ensimmäisenä saada markkinoille tällaisen PCSK9-estäjän. Sen avulla LDL-pyydystäjät voivat jatkaa työtään, jolloin veren LDL-kolesterolin pitoisuus pienenee.
Uusi lääke ei ole suun kautta otettava kansanlääke, vaan ihon alle pistettävä valmiste, joka auttaa erityisesti familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavia, joiden LDL-kolesterolitaso on voimakkaasti koholla syntymästä lähtien.
”Yhdistämällä pieni annos statiinia ja tämä uusi lääke saadaan erittäin suuri teho ilman haittavaikutuksia. Ehkäpä PCSK9-estäjästä tulee vielä lääke laajempaankin käyttöön potilaille, jotka eivät voi käyttää statiinia lihashaittojen vuoksi.”
Erityisesti tästä hyötyisivät sydäninfarktipotilaat, jotka tarvitsevat suuria statiiniannoksia.
Statiineilla ja diabeteksella on yhteys
Statiinit voivat nostaa verensokeriarvoja erityisesti silloin, jos sokerit ovat jo valmiiksi koholla ja metabolinen oireyhtymä on päässyt kehittymään. Näin kolesterolilääkitys voi nopeuttaa diabeteksen puhkeamista niille, jotka ovat jo matkalla kohti sairastumista.
”Toisaalta statiinilääkityksestä hyötyvät juuri ne, joilla on metabolinen oireyhtymä, koska heillä on dyslipidemian vaikein muoto eli kaikki pielessä: suurentunut LDL-kolesterolin pitoisuus, pienentynyt HDL-kolesterolin pitoisuus ja suurentunut triglyseridien pitoisuus. Tämä on seurausta ylipainoon liittyvästä insuliinin vaikutuksen heikkenemisestä”, Petri Kovanen kertoo.Statiinin jättäminen pois aiheuttaisi enemmän haittaa kuin hyötyä.
Statiinit eivät lisää diabetesriskiä tavallisessa tilanteessa, jossa vain LDL on koholla, eivätkä myöskään aineenvaihdunnallisesti terveillä ylipainoisilla, joilla insuliini toimii hyvin eikä metabolista oireyhtymää ole kehittynyt.
LÄHTEET:KOLESTEROLI. TOIM. MARJATTA KARVINEN. KUSTANNUS OY DUODECIM 2002.PETRI KOVANEN, TIMO STRANDBERG, MAARIT HUOVINEN: TOTUUS KOLESTEROLISTA. WSOY 2011.VOIMAKKAAMMILLA STATIINEILLA SUUREMPI YHTEYS DIABETESRISKIIN KUIN MIEDOMMILLA. TOIM. ULLA TOIKKANEN. LÄÄKÄRILEHDEN VERKKOSIVUT 31.5.2013.MONET STATIINIT ALTISTAVAT DIABETEKSELLE. UUTISPALVELU DUODECIM 23.10.2013.MATTI J. TIKKANEN, HELENA GYLLING, MARKUS JUONALA, PETRI T. KOVANEN: RAVINTO JA KOLESTEROLI. SUOMEN LÄÄKÄRILEHTI 47/2013.DYSLIPIDEMIAT. KÄYPÄ HOITOSUOSITUS 8.4.2013.
Irma Heiskanen-Haarala Teksti / 123rf Kuvat
Oma Aika 2/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.