”Miksi eläkkeelle on ylipäätään jäätävä? Miksi on olemassa yläikäraja työssä käymiselle? Se on diskriminoivaa. Miksi virkamies tai taksikuski ei saa jatkaa niin kauan kuin huvittaa? Työkyky voi säilyä 70-vuotiaaksi hyvällä tasolla ilman erityisiä tukitoimia”, työterveyslaitoksen erikoistutkija Marjo Wallin sanoo.
Työssä jaksaminen on yksilöllistä, mutta suurimmassa osassa fyysiseen suorituskykyyn vaikuttavista tekijöistä on kyse elämäntavoista. Kuusikymppinen voi olla nelikymppisen kunnossa tai päinvastoin. Jopa satavuotias vuodepotilas hyötyy lihasten ja tasapainon harjoittamisesta.
”Katutöissä korostuvat toiset seikat kuin näyttöpäätteen ääressä, mutta selkä voi hajota kummassakin”, Marjo Wallin sanoo.”Mutta kroonisenkin sairauden kanssa pärjää töissä, kunhan se otetaan työoloissa huomioon.”
TYÖPAIKAT TYYTYVÄT MINIMIHUOLENPITOON
Vaikka jo 1980-luvulla alettiin pohtia sitä, miten pitkään suuret ikäluokat jaksavat töissä, on Marjo Wallin huolissaan siitä, onko 30 vuoden aikana tapahtunut muutosta − hyvistä aikeista huolimatta.
”Kunta-alan seurantatutkimukseen kehitettiin työkykyindeksi. Tutkimuksen aineisto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Lopputulokseksi saatiin, että ikääntynyt pystyy huipputuloksiin, mutta heterogeenisyys lisääntyy.”
Työkyky jopa nousee, jos lähiesimies arvostaa ja tukee työntekijää, mutta ellei esimieheltä tule tukea ja ymmärrystä, työkyky laskee.
Kolmen ministeriön ja työvoimajärjestöjen voimin levitettiin ikäjohtamiskonseptia. Lakiin saatiin pykälä, että työnantajalla on velvollisuus pitää huolta työntekijöistään.
”Lain kirjain meillä kyllä täyttyy, mutta tuntuma on, että monilla työpaikoilla tyydytään minimivelvoitteeseen”, Marjo Wallin sanoo.
KONKARI NÄKEE YTIMEEN
Elämän järjestys oli ennen selkeä: opiskelut, avioliitto, lapset, työ, eläköityminen, lapsenlapset. 55-vuotias nainen oli helppo laittaa laatikkoon ja päälle leima: kaikkensa antanut.
Nyt perhe perustetaan missä iässä tahansa. Uusperheen pikkuvauva valvottaa yöllä kuusikymppistä isää, nelikymppinen äiti paahtaa täysillä työssään ja opiskelee samaan aikaan uuteen ammattiin.
”Vanha koira oppii uudet temput, kunhan sitä vain osaa opettaa”, Marjo Wallin sanoo.Uusia innovatiivisia ratkaisuja syntyy Wallinin mukaan parhaiten tiimissä, jossa on eri-ikäisiä ihmisiä.”Konkari näkee, missä on asian ydin ja mitä kannattaa painottaa. Nuorella puolestaan on tietoa uusista sovellutuksista.”Ihanne olisi työpaikka, jossa vallitsee elämänkulkunäkökulma eli tasa-arvo. Ikä on vain yksi osatekijä sukupuolen, kielen ja kulttuurin rinnalla.
Mutta biologinen ikä vaihtelee.
”Jos rivissä on kymmenen 55-vuotiasta, osa näyttää siltä kuin olisi liikkeellä väärennetyillä papereilla. Joku toinen voi olla samassa iässä aivan loppu. Ennakoivat oireet olisi pitänyt huomata jo parikymmentä vuotta aiemmin. Täysin uupunutta ei pidä pakottaa jatkamaan.”
Marjo Wallin muistuttaa, että kaikki eivät ole niin voimaantuneita, että ottaisivat vastuun urastaan: nostaisivat kytkintä ja lähtisivät, ellei työnantaja pidä heistä riittävän hyvää huolta.”Kyllä työelämä antaa mahdollisuuksia. On mahtava asia, että jos yksi ovi sulkeutuu, voi löytää uuden polun kuljettavaksi.”
HILJAINEN TIETO TUO ROHKEUTTA
Ikääntyneet saattavat myös itse epäillä taitojaan.
”Moni tuskittelee, oppiiko enää mitään. Mutta oman ajatuksen voi kääntää, mitä kaikkea osaankaan. Kun on koko elämänsä oppinut, voi poimia kokemuksensa hedelmät ja keskittyä siihen, mitä taitoja työuralla vielä tarvitaan. Aikuinen tarvitsee enemmän toistoja ja aikaa, mutta olennaista oppimisessa on se, että tehtävä työ on mielekästä”, Marjo Wallin sanoo.Kokenut työntekijä alkaa myös kyseenalaistaa työelämän kotkotuksia.
”Kyse ei ole siitä, että hän vastustaisi uudistuksia, mutta hänellä on taustaa, jota vasten peilata asioita.”Lause ”tuotakin yritettiin kymmenen vuotta sitten, mutta eipä vaan toiminut” ei ole jarru, vaan hiljaisen tiedon tuomaa rohkeutta kyseenalaistaa ehdotuksia. Sitä eivät pätkätöitä tekevät nuoret voi tehdä.
”Suomessa pelätään dialogia. Työntekijä ja työnantaja pysyvät poteroissaan, eikä vaihtoehdoille anneta varaa.”Iän mukanaan tuomaa osaamista ei ole Wallinin mielestä kylliksi mietitty eikä hyödynnetty.
”Esteenä ei ole organisaation koko eikä se, onko työ fyysistä vai asiantuntijatyötä. Ennen kaikkea tarvitaan tahtoa hyödyntää osaamista.”
Työterveyslaitoksen erikoistutkija Marjo Wallin on väitellyt tohtoriksi ikääntyneiden kuntoutusprosessista. ”Kroonisenkin sairauden kanssa pärjää töissä, kunhan se otetaan työoloissa huomioon.”
Valmentaja Jyrki Heliskoski, 67
”Sanon pehmeästi, mutta suoraan”
”75 prosenttia ajasta pitää harjoitella asioita, joissa on erittäin hyvä, 25 prosenttia niitä, joissa ei ole niin hyvä”, sanoo Jyrki Heliskoski. Hän on valmentanut Honkaa ja HJK:n kolmeen SM-kultaan. Hän on työskennellyt 21-vuotiaiden ja A-maajoukkuevalmentajana sekä maajoukkueen kakkosvalmentajana ja Suomen Palloliiton valmennuspäällikkönä.
”Tärkeintä on ilmapiiri ja se, tietävätkö ihmiset vahvuutensa ja heikkoutensa. Palloilujoukkueessa pelaajat ovat lähempänä toisiaan kuin työntekijät työpaikalla”, Jyrki Heliskoski, 67, sanoo.
Heliskoski käy yhä kerran viikossa valmentamassa Mäkelänrinteen urheilulukion maajoukkuejalkapalloilijoita. Hän kertoo Manchester Unitedin legendaarisesta valmentajasta Alex Fergusonista, joka kävelee kentälle niin kuin hän on tehnyt 25 vuoden ajan. Mies on 75-vuotias ja still going strong.
”Onko vain vanhoja valmentajia vai kokeneita valmentajia vai vanhoja kokeneita valmentajia? Ei Ferguson tee kentällä samoja asioita kuin nuorempana. Hän ei vedä rutiineja, vaan hoitaa ratkaisevat jutut, tekee pelaajavalintoja ja pelillisiä ratkaisuja, joissa kokemus auttaa voittoon.”
VIRHEITÄ EI PIDÄ TOISTAA
Jyrki Heliskoski on toiminut valmentajana 42 vuotta. Hän uskoo, että menestys antaa potkua ja auttaa jaksamaan. Mutta häviöt kasvattavat sisua. Hän sanoo miettivänsä jatkuvasti, miten pelaamista voisi kehittää.
”Olen ollut mieluummin kentällä valmentamassa kuin kapakassa kertomassa, miten pitäisi valmentaa. Ihminen voi kirjoittaa tai puhua elämän kauniiksi, mutta idean kehittäminen toiminnaksi onkin hankalampaa.”
Heliskosken mukaan vaatii sitkeyttä, että asiat etenevät.
”Kun jätkille puhuu siitä, miten pitäisi pelata, puheesta jää päähän kaksi prosenttia.”
Uusien valmentajapolvien ei tarvitsisi toistaa menneitä virheitä. Siksi konkarivalmentajia tarvitaan.
”Olisi arvokasta, jos palloilulajien vanhat ja kokeneet valmentajat voisivat ryhtyä mentoreiksi nuoremmille: Mara Kuusela, Keith Armstrong, Antti Muurinen, Jukka Ikäläinen… He voisivat vinkata nuoremmille, että pohdipas tätä.”
Heliskoski sanoo olleensa aiemmin tiukka. Nykyisin itseluottamus riittää leppoisuuteen.
”Aiemmin vaadin kaikilta kaikkea ja aika paljon. Nyt voin sanoa asioista pehmeämmin, mutta kuitenkin suoraan.”
IKÄ KASVATTAA ITSETUNTOA
Matkan varrella valmentajan takkiin on tarttunut tärkeitä oppeja. Varttunut pelaaja saattaa harjoitella kehnosti, mutta pelata hyvin. Nuorempi saattaa treenata innokkaasti, mutta pelata huonommin.
”Kun pelataan voitosta, ei kentälle kannata laittaa sitä huonompaa pelaajaa. Pelin kovuus tahtoo joiltakin unohtua. Peli alkaa aina nollasta.”
Heliskoski sanoo, että selkeä valmennusfilosfia syntyy asenteesta, itseluottamuksesta ja tavasta toimia. Kokemus vain vahvistaa sitä.
”Rutiineja ei tarvitse enää miettiä. Itseluottamus, päättäväisyys ja henkinen tasapaino kasvavat iän myötä.”
Rehtori Tuula Koskimies-Sirén, 59
"Elämänkokemus on tuonut uskallusta"
"Itsensä kehittäminen on tärkein keino työssä jaksamiseen", sanoo Helsingin normaalilyseon rehtori Tuula Koskimies-Sirén. Hän aloitti koulussa kemian opettajana 1983 ja rehtorina 1996.
”Opettajalle kokemus tuo rutiinia ja kykyä ajatella monipuolisesti”, sanoo rehtori Tuula Koskimies-Sirén.
”On pelkästään hyväksi, että jotkut asiat tulevat suoraan selkäytimestä.”
Tuula Koskimies-Sirénin ei ole tarvinnut kärsiä pätkätöistä: 59-vuotiaana hän on elämänsä toisessa työpaikassa. Helsingin normaalilyseo on ollut Koskimies-Sirénin työpaikka 30 vuoden ajan. Hän aloitti siellä kemian opettajana 1983 ja koulun rehtorina 1996. Puurtaminen saman työnantajan palveluksessa ei leipiinnytä:”Tärkein pointti työssä jaksamisessa on jatkuva itsensä kehittäminen. Se on kaksisuuntainen katu. Kun on jaksava, haluaa myös hakea uutta tietoa. Työn ohella opiskelu on avartavaa.”
Koskimies-Sirén on täydentänyt osaamistaan lukemalla kasvatustieteitä ja hallintoa sekä suorittamalla johtamisen erityisammattitutkinnon. Parhaillaan ovat menossa tohtoriopinnot ja väitöskirjan teko lukiolaisten kouluaikaisista korkeakouluopinnoista.
LUKIOLAISET HAASTAVAT
Helsingin normaalilyseo on yliopiston harjoittelukoulu, jonka pitää olla monissa asioissa kehityksen etunenässä. Koulussa toteutuu luontevasti eri-ikäisten yhteistyö, kun nuoret auskultantit opettavat rinnan kokeneiden konkareiden kanssa.”Olen tottunut muutosvastarintaan. Se ei ole negatiivinen asia, vaan ohjaa ajattelemaan entistä tarkemmin. Silloin ei ole vaarana, että uusiin käytäntöihin siirryttäisiin liian sukkelasti.”
Normaalilyseon lukiolaisista peräti 90 prosenttia jatkaa korkeakouluopintoihin.
”Lukiolaiset imevät paljon tietoa. He ovat haaste opettajalle, sillä oppitunnit on valmisteltava erityisen huolella.”
KOKEMUS TUO USKALLUSTA
Lukion opettajien eläkeikä on yli 63 vuotta: se riippuu iästä ja aloitusvuodesta.
Tuula Koskimies-Sirén sanoo olevansa eläkepaikassaan. Alun perin hänestä piti tulla sairaalafyysikko.
”Nuorena opettajana ihmettelin, miksi yläasteikäiset eivät millään tahtoneet oppia mielestäni helppoja asioita. Kasvatuspsykologian opinnot avasivat sitten silmäni sille, että kyky abstraktiin ajatteluun kehittyy vasta lukion alkuvaiheessa.”
Koskimies-Sirén muistelee, että alle kolmikymppisenä opettaminen oli kivaa, koska silloin oli itsekin lähellä nuorten elämänvaiheita.
”Mutta mitä enemmän opettaa, sitä enemmän alkaa tietää oppiaineen kokonaisuudesta. Tärkeää on, että tulee toimeen oppilaiden ja opettajien kanssa ja että osaa sen, mitä opettaa.”
Elämänkokemus on tuonut myös uskallusta.
”Nuorena olin aivan änkkänä, jos piti esittää luokan edessä jotakin. Nykyisin ei yhtään hirvitä pitää puhetta parillesadalle ihmiselle.”
Gynekologi Maija-Liisa Rantala, 63
”Kokenut lääkäri on tietotaidon huipulla”
”Missä on elämäsi? Tässä. Älä jää odottamaan eläkevuosia”, neuvoo gynekologi Maija-Liisa Rantala. Hän valmistui lääkäriksi 1975 ja naistentautien erikoislääkäriksi 1982. Yksityisvastaanottoa hän on pitänyt vuodesta 1983.
Gynekologi Maija-Liisa Rantala, 63, tunnetaan suorapuheisena lääkärin ä, joka ei epäröi antaa elämänohjeita potilailleen: Lapset pitää tehdä nuorina.Työelämää ehtii jatkaa sitten loppupäästä.
”Lääkärin tietotaito on huipussaan yli 50-vuotiaana. Moniin asioihin osaa suhtautua huumorilla, eikä kaikkea ota henkilökohtaisesti."
Hän arvioi jatkavansa töissä 68-vuotiaaksi, jos terveyttä riittää.
”Nuorena opiskelin ja tein töitä niin ahkerasti, että lapseni joutuivat tietyssä mielessä luopumaan äidistään. He eivät ole kokeneet sitä kielteisesti. Meillä vaihto-oppilaana ollut tyttö Latinalaisesta Amerikasta ihmetteli, miten paljon teen töitä ja silti huolehdin kodistamme. En valitsisi nytkään toisin. Ahkerat äidit antavat lapsilleen työnteon mallin.”
TERAPEUTTINEN TYÖYHTEISÖ
Yli viisikymppinen on tottunut monenlaiseen vuorovaikutukseen ja oppinut, miten vastoinkäymisistä selvitään. Rantalan mielestä työyhteisössä pitää olla kaikenikäisiä työntekijöitä.
”Se toimii myönteisesti myös sosiaalisessa mielessä. Työyhteisö on terapeuttinen, ja elämän isoissa murheissa ei tarvitse kylpeä yksin. Siksi vakavasti sairastuneetkin haluavat yleensä äkkiä takaisin töihin. Kun nuorempi työtoveri rakastuu, kihlautuu ja saa lapsia, vanhempi ikätoveri voi samalla käydä läpi omaa historiaansa.”
Kun pienten lasten äidillä tai isällä on kiire hakea lapsi hoidosta, vanhempi työkaveri joustaa.”He jäävät myös mielellään viikonlopputöihin ja arvostavat arkivapaita.”
TYÖ PITÄÄ RYHDISSÄ JA RYTMISSÄ
Vaihdevuodet voivat olla vaikeat, ja voimakkaasti oireileva nainen voi tärvellä koko työilmapiirin.
”Meillä yli viisikymppisillä naisilla on vastuu työyhteisöstämme. Kun joku omalla työpaikallani avaa ikkunan, veistelemme, että hänellä ei ole nyt lääkitys oikein kohdallaan. Onneksi apua löytyy.”
Myös omien vanhempien sairastelu voi viedä voimia.
”Kuusikymppinen nainen voi joutua työpäivän jälkeen hoitamaan ensin vanhempansa ja sitten omat kotityönsä. Niin raskaassa tilanteessa mahdollisuus osa-aikatyöhön olisi hyvä ratkaisu.”
Työ pitää elämän ryhdissä ja rytmissä.
”Naisten alkoholisoituminen on ikävä tosiasia. Työelämässä on rakentavan tarkkailun alla. Itselleni on eduksi, etten ole kaikkia päiviä kotijääkaapin herkkujen ääressä.”
Varhainen leskeys voi masentaa. Rantala huomauttaa, että pari työvuotta voi auttaa pahimman vaiheen yli.
KONKARI PAISKII TÖITÄ
Rantalaa harmittaa, miten terminologialla luodaan vääriä mielikuvia, kun puhutaan ikääntymisestä. Hänen mukaansa konkareiden työhön sitoutuminen ja tunnollisuus ovat omaa luokkaansa.
”Meidän ikäluokkamme yhtä lääkäriä korvaamaan tarvitaan kolme nuorempaa lääkäriä. Nuoremmat asennoituvat työntekoon toisella tavalla.”
Rantalan mukaan nykypäivän 45-vuotias ei ole puskenut niin paljon töitä kuin yli kuusikymppinen.”Nuoruudessamme ei pidetty välivuosia, vaan kaikilla oli kiire opiskelemaan, jotta pääsimme mahdollisimman pian kiinni työelämään.”
Hän kehottaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa enemmän ammatinvalinnasta – ja antaa nuorille ohjeet:”Valitse työ, jossa jaksat olla vielä viisikymppisenä. Tytöille painotan, että koulun ja ammattiopintojen välissä ei välivuotta kannata pitää, ellei ole pakko. Kivekset painavat yhä työmarkkinoilla, mutta ikäiseni naiset eivät siitä enää välitä.”
ULLA-MAIJA PAAVILAINEN TEKSTI / FABIAN BJÖRK KUVAT
Oma Aika 2/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.