Teksti Anu Virnes-Karjalainen
Kuva Fotolia
Onko ok, että iäkäs äiti soittaa työpäivän aikana kymmenen kertaa? Menenkö käymään maalla joka viikonloppu? Kuka sisaruksista tekee vanhempien eteen eniten? Kuinka jaksan auttaa?
– Kun huoltajasta tulee huollettava, moni asia muuttuu ja tulee näkyväksi, toteaa perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa Väestöliitosta.
– Sellainen on esimerkiksi sisarusten välinen suhde. Kuka onkaan lempilapsi? Kuka saa kaiken hoitaakseen?
Kun vuosikymmeniä sitten samassa taloudessa asui useita sukupolvia, lapset ja vanhukset hoidettiin siinä sivussa. Nyt välimatkat saattavat olla pitkiä ja perhesuhteet monimutkaisia. Tutkimusten mukaan autamme helpommin lapsiamme ja lapsenlapsiamme kuin vanhempiamme.
– Evoluutionäkökulmasta seuraava sukupolvi on siis tärkeämpi. Myös biologialla on merkitystä. Siksi omien vanhempien auttaminen on meille helpompaa kuin appivanhempien auttaminen.
Puhu asioista hyvissä ajoin
Vanhempien kanssa kannattaa hyvissä ajoin avata keskustelu siitä, kuinka he haluaisivat järjestellä raha- ja asumisasiansa sitten, kun terveys heikkenee. Vaikka keskustelun aloittaminen voi olla hankalaa ja sitä mielellään siirtää, aloite kannattaa tehdä.
Jos keskusteluja ei käydä ajoissa, voi jo huonokuntoinen vanhus kokea auttamisyritykset loukkaavina ja jopa raivostua niistä.
Aikuisen lapsen ei kuitenkaan kannata soimata itseään siitä, jos keskusteluja ei ole käyty. Menneessä ei kannata velloa.
Vanhempaa voi myös kannustaa käyttämään rahaa omaan hyvinvointiinsa. Silloin palveluiden hankkiminen ei myöhemminkään muodostu ylivoimaiseksi. Siinä voittavat kaikki.
– Välitä vanhuksille viestiä, että heillä on lupa olla terveellä tavalla itsekkäitä ja käyttää omaa rahaa palveluihin. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja pihistellä. Kituuttamisen meiningistä voi opetella pois.
Kartoita tilanteesi
Kun vanhemman avuntarve lisääntyy, pysähdy hetkeksi pohtimaan omaa elämäntilannettasi. Oletko työelämässä? Onko sinulla lapsia ja lapsenlapsia? Millaiset ovat omat voimavarasi?
– Jotkut ottavat vuorotteluvapaata tai ryhtyvät omaishoitajiksi. Se on äärimmäinen ratkaisu, jota ei tehdä sankaruuden tai muiden ihmisten vuoksi.
Auttamisen tapoja on yhtä monta kuin on tarinaakin. Mieti, miten juuri sinä voit ja haluat olla avuksi. Hoidatko ehkä juoksevia asioita? Menetkö usein käymään?
Sisarusten kannattaa kokoontua ja sopia, kuinka kukin osallistuu. Jos asioista ei puhuta avoimesti ja pelisääntöjä sovita, tulee helposti katkeruutta.
– Ei ole oikein, jos yksi ottaa koko vastuun. Vastuu on jaettava kohtuullisuusperiaatteen mukaan. Jos joku lapsista asuu lähellä ja auttaa paljon, muiden on mietittävä, kuinka he voivat osallistua.
Aseta rajat
Jokaisen on itse asetettava auttamiselle rajat. Ei voi olettaa, että vanhus huolehtisi aikuisen lapsensa jaksamisesta ja määrittelisi auttamiselle sopivat raamit.
– Raja on jokaisen vedettävä johonkin. Hankaliin tilanteisiin auttavat konkreettiset ratkaisut. Voi sanoa, että ’et voi soittaa minulle töihin niin usein, ellei ole hätätilanne. Voisimme yhdessä miettiä, mitä niissä tilanteissa tekisit.’
Itseään kannattaa kuunnella herkällä korvalla, jos tulee tunne, että hoidettavaa on liikaa. Ei ole oikein, jos parisuhde tai ystävyyssuhteet jäävät auttamisen jalkoihin. Itseään ei pidä näännyttää.
– Hyvä nyrkkisääntö on, että omista lapsista ja vanhemmista huolehtiminen ei saisi viedä enempää kuin neljänneksen ajasta. Muut neljännekset ovat oma hyvinvointi, parisuhde ja työ, Oulasmaa summaa.
Lue myös:
Oletko empaattinen? Tutkimusten mukaan empatia voi aiheuttaa stressiä
3 syytä, miksi hoitotahto kannattaa tehdä
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.