Teksti: Eija Aatela
Kuva: Fotolia
Oma Aika -lehti 2/14
Mistä välien katkeamisessa pohjimmiltaan on kyse?
Välien katkaiseminen tarkoittaa toisen hylkäämistä. Joissakin hylkäämisissä voi pohjalla olla lapsuuden ajan hylkäämiskokemus tai nuoruudessa koettu käsittelemätön erokriisi. Tästä syntynyttä tilannetta kutsutaan hylkäämisen tunnelukoksi. Tällöin toinen osapuoli voi olla tilanteeseen täysin syytön.
Kuinka tunnelukko voi ilmetä?
Tunnelukko aiheuttaa ongelmakäyttäytymistä, joka voi etsiä kohteensa läheisestä, vaikka tämä ei olisi koskaan aiheuttanutkaan hylätyksi tulemisen kokemusta.
Hylkäämisen tunnelukon pohjalta ihminen voi myöhemmin elämässään jatkuvasti etsiytyä suhteisiin, joissa voi ylläpitää sen mukaista käyttäytymistä ja tunnemaailmaa – eli etsii hylätyksi tulemista.
Ihminen voi myös ikään kuin hyökätä tunnelukkoaan vastaan ja käyttäytyä ylikorostuneesti kieltääkseen sen olemassaolon. Siinä tapauksessa hän ottaa itse hylkääjän roolin ja hylkää, ettei tulisi itse hylätyksi.
Mitä hylkäämisen taustalla voi olla?
Aikuisen lapsen kohdalla oman vanhemman hylkääminen voi olla osa kehitystä, joka on jäänyt aikanaan vajaaksi. Se voi olla tilapäinen vaihe matkalla kohti normaalia vuorovaikutusta.
Vanhempi voi hylätä aikuisen lapsensa, jos tämä uhkaa vanhemman turvallisuutta tai mielenterveyttä. Syiden tulisi olla todella painavia.
Vanhemman ja aikuisen lapsen välisessä suhteessa ulkopuolinen neuvonta ja ohjailu on varsin ongelmallista. Kukaan ulkopuolinen ei voi täysin tajuta, mitä kaikkia syviä pohjavireitä suhteeseen liittyy ja mikä on tunteiden historia ja tekojen oikeutus.
Millaisista asioista syntyy herkimmin ristiriitoja?
Useimmat ristiriidat saavat alkunsa siitä, että vanhemmat yrittävät käyttää enemmän valtaa aikuisten lastensa elämässä kuin mitä nämä heille haluaisivat antaa. Myös sisarusten eriarvoinen kohtelu voi johtaa välirikkoon. Joskus myös päihdeongelmaisesta vanhemmasta halutaan pysytellä kauempana.
Vanhemmat harvemmin hylkäävät aikuistakaan lasta. Jos niin käy, silloin kyseessä ovat raskaammat syyt.
Kylvetäänkö välirikon siemen lapsuudessa? Jos näin on, miten sen voi välttää?
Normaali rakkaus ja rajat sekä lasten tasapuolinen kohtelu riittävät. On turha kasvattajana pelätä, että tulee mahdollisesti joskus hylätyksi.
Kannattaako sovitella, eli onko laiha sopu parempi kuin lihava riita?
Sovittelu yleensä kannattaa. Laihan sovun ohella voidaan työstää asioita ja rakentaa vähitellen normaalia sopua.
Onko toipumisen kannalta eroa, onko jättäjä vai jätetty?
Jättäjä olettaa tilanteensa paranevan, ja ainakin aluksi hän haluaa nähdä asian niin.
Jätetylle hylkääminen on kova paikka. Miten kriisin pystyy käsittelemään, riippuu siitä, millaisia hylätyksi tulemisen kokemuksia ihmisellä on entuudestaan ja millaiset taidot hänellä on yleensä käsitellä kriisejä.
Katkovatko aikuiset lapset suhteet helpommin kuin heidän vanhempansa?
Aikuiset lapset katkaisevat välit joskus siksi, että haluavat parantaa elämänlaatuaan. Lastenhan kuuluukin murrosiässä irrottautua vanhemmistaan. Joskus prosessi jää vajaaksi ja toteutuu myöhemmin.
Jos vain toinen vanhemmista hylätään, kuinka toisen pitäisi toimia?
Kannattaa pitää yllä suhteita siinä määrin kuin se on mahdollista ja olla syyllistämättä aikuista lasta välirikosta. Jos aikuinen lapsi on väkivaltainen, kiristää rahaa tai terrorisoi muuten vanhempiaan, onko viisasta katkaista välit?
Ilman muuta vanhemmilla on oikeus ja velvollisuuskin suojella itseään. Välien katkaiseminen voi auttaa aikuista lasta nousemaan kuopastaan, kun vanhemmat eivät enää mahdollista poikkeavaa elämäntapaa.
Mitä aikuisten lasten pitäisi ottaa huomioon suhtautumisessa vanhempiinsa?
Tavalla tai toisella on hyvä käsitellä lapsuuden ja nuoruuden ristiriidat ja armahtaa vanhempiaan heidän virheistään. Ihan jokaisesta lapsuudessa koetusta epäkohdasta ei ole viisasta vaatia vanhempiaan tilille.
Vanhempien kanssa kannattaa ottaa avoimeen keskusteluun vain kaikkein selkeimmät väärinkäytökset, kuten väkivalta tai päihteiden väärinkäyttö.
Millaisia ohjeita voi antaa vanhemmille suhtautumisessa aikuiseen lapseensa?
Kannattaa tarjota apua, mutta ei neuvoja. Lastenlasten hoitamisessa on hyvä noudattaa hienotunteisuutta ja etsiä molempia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja. Aikuisten poikien äitien osa on tässä suhteessa haasteellisempi.
On myös varottava elämistä lastensa kautta ja toivoa, että nämä saavuttaisivat elämässään jotain sellaista, mitä itse olisi aikoinaan halunnut saavuttaa.
Viisasta on välttää marttyyriasennetta, vaikka siihen välillä olisi aihettakin. Molemminpuolinen anteeksiantamisen prosessi on läheisissä ihmissuhteissa aina tärkeää.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.