teksti Anna-Liisa Hämäläinen
Suruviesti tuli sunnuntaina aamupäivällä. Päivänä, jolloin Täti iltapäivisin soitti siskolleen eli äidilleni ja keskimmäiselle siskolleni, kummitytölleen. Pyhäpäivänä minäkin saatoin puhua Tädin kanssa, ellemme olleet viikon aikana ehtineet soitella.
Tädin numerot ovat yhä suosikeissani. En vielä osaa ottaa niitä pois. Syksyllä lisäsin sinne Isotätigsm, kun hän oli vihdoin suostunut ottamaan matkapuhelimen, jossa oli turvanappi.
Juttelimme puhelimessa usein. Aiheemme vaihtelivat säästä päivänpolitiikkaan, koirien kuulumisista työelämäjuttuihin, koska Tätini oli uranainen. Puhuimme ruoasta, puutarhanhoidosta ja muistoista. Suvun nuorten asioista hän oli loputtoman kiinnostunut.
Täti, joka sai bonusta
Me myös vierailimme hänen luonaan paljon. Tahti tiuheni kaksitoista vuotta sitten, kun isä sairastui.
Siitä Täti totesi:
- Minähän olen saanut tässä bonusta. Te käytte nykyään niin mukavan usein Tätilässä.
Isän nukuttua pois rytmi jäi ennalleen. Pyrimme toisaalla Suomessa asuvan kahden siskoni kanssa siihen, että vähintään yksi meistä käy vähintään kerran kuussa. Kutsun reissujani mummokiertueeksi, koska siihen kuuluvat äiti ja tähän asti myös Täti. Kaksi veljeämme asuu lähempänä, joten he auttavat spontaanimmin käytännön asioissa.
Olen yhteydenpidosta ja tapaamisista tänään kiitollinen. Meillä on ollut oikea, elävä yhteys.
Pionit nupulla, "väsy"
Täti oli tarkka, ja ennen vierailuja tarkastettiin kalenteri. En hänen eläessään tiennyt, että hän dokumentoi jokaisen puhelun ja vierailun. Hän raportoi myös säästä, kotipuuhistaan ja puutarhanhoidosta.
Joistakin tapahtumista hän kirjoitti tarinoita.
Matkaamme vanhan naapurimme hautajaisiin hän kuvasi yksityiskohtaisesti. Olin siellä hänen saattajanaan. Paluumatkalla hän halusi käydä kotikylän hautausmaalla - samalla, jolla hän itsekin nyt lepää sukuhaudassa. Hän näytti minulle äidin puoleisen sukunsa muistokivet. Tassutimme hiljakseen vaaleanvihreän alkukesän ja lintujen laulun täyttämällä hiekkaisella kirkkomaalla; täti käsikynkässäni, jokaisen kiven kohdalla muistellen.
Vuonna 2015 alkoi kalenteriin tulla harvakseltaan merkintöjä "väsy". Viime vuonna mainintoja oli jo tiuhaan.
Tätini Sirkka-Liisa Leskinen (28.1.1929-4.12. 2016) oli iloinen ja huumorintajuinen. Hän oli loputtoman kiinnostunut suvun lasten ja nuorten asioista - kuten myös politiikasta, puutarhanhoidosta, klassisesta musiikista, taiteesta, elämäkerroista ja ristikoista.
Tein osteoporoositestin
Täti oli jo jonkin aikaa raportoinut värikkäästi satunnaisista kaatumisistaan.
- Teinpä taas osteoporoositestin. Hyvät ovat luut.
Lisäksi alusta oli ollut pehmeä, vaatetus kohdillaan, sää ja vuorokaudenaika suotuisat. Apuakin Täti oli saanut pian.
Kesän lopussa hän vaikutti ensimmäisen kerran hauraalta. Nyt hän oli kaatunut tavalla, joka pelotti häntä. Siihen asti hän oli ollut varma siitä, että hän kaaduttuaan joko kuolee samantien tai saa apua.
Haluan lähteä saappaat jalassa
Tädille ei ollut helppo puhua suoraan hankalista asioista, koska hän oli täpäkkä ja käski minuakin pitämään suuni kiinni monta kertaa. Nyt ajattelin, että hän saa hikeentyä vaikka miten paljon, sillä olin huolissani.
- Entä jos kaadut yöllä etkä pääse puhelimeen ja sinuun sattuu pahasti? Ei kukaan pääse auttamaan. Ottaisit sen turvapuhelimen.
- Ja kaikki te pimpatatte aina samasta asiasta, Täti tormensi ja huitaisi kädellään torjuen, kuten hänellä oli tapana.
Minä siihen, että me kaikki siskon lapset pimpatamme, koska rakastamme häntä.
- Kaikki me kuolemme. Minä haluan lähteä saappaat jalassa, sanoi Täti.
Muutamaa viikkoa ennen poisnukkumistaan Täti suostui turvapuhelimeen.
Viimeisenä yönä turvapuhelin hälytti. Täti sai nukkua pois rauhallisesti sairaalassa seuraavana aamuna. Muussa tapauksessa hänet olisi löytänyt vasta seuraavana iltapäivänä naapuri,joka olisi hakenut häntä Kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen.
Joulu 1962. Täti vietti joulut kanssamme. Etualalla siskoni Eeva, sitten Täti, veljeni Lauri, isä, minä ja Anna-mummo sylissään Kerttu. Kuvan otti äitini.
Tädin vierailut olivat juhlaa
Kun olin pieni, Tädin vierailut olivat juhlaa. Ensimmäisenä kysyimme häneltä:
- Milloin sinä lähdet?
Toivoimme hänen viipyvän mahdollisimman pitkään. Hän luki meille ja leikki Täti Monikaa ja Kolmea pientä elefanttia.
Täti omisti meille, ainoan siskonsa lapsille, myös kaikki joulut, juhannukset ja pääsiäiset. Kun äiti oli sairaana 1960-luvun alussa, Täti otti vapaata töistään ja hoiti meitä monta kuukautta.
Sain Tädiltä albumin, johon hän oli koonnut kuviani ikävuosilta 0-18. Tässä pieni Anski ja kerrostalon ihme, kylpyamme vaahtokylpyineen.
Opin ihmisen arvosta paljon
Täti työskenteli Vaalijalan keskuslaitoksessa apulaisylihoitajana, sairaanhoidonopettajana ja ylihoitajana. Me tytöt vietimme kesällä aikaa Tätilässä.
Siskoni esittivät sairaanhoidon oppitunneilla ruumiita ja vammautuneita. Minä pääsin mukaan osastoille, joille lapsenkin saattoi viedä. Muistan huoltokäytävissä leijailleen vahvan pyykkipulverin tuoksun ja äänten kaiun osastojen käytävillä, eritteiden ja ruoan hajut. Satuttavin muistikuvani on teini-ikäinen poika, jolla oli pakkopaita, jotta hän ei olisi vahingoittanut itseään.
Minulla ja siskoillani oli myös leikkikavereina näitä erityislapsia - silloin he olivat kehitysvammaisia, sitä ennen vajaamielisiä.
Yhden tytön kanssa leikin kesällä, talvella hän kuoli. Hänellä oli aivoissa vamma, joka ei näkynyt ulkoisina piirteinä, mutta vei hänet alle kymmenvuotiaana.
Sain Tädin kanssa ja kautta oppia paljon ihmisarvosta ja rakkaudesta. Kukaan ei päätä, millaisena hän tähän maailmaan syntyy. Jokainen ihminen ja elämä on yhtä arvokas. Jokainen ansaitsee rakkautta ja huolenpitoa.
Lapsia rakastan, mutta se mies
Täti eli itsellisenä uranaisena. Kerran siskoni kysyi, eikö hän pidä lapsista, kun hänellä ei ollut omia lapsia.
- Kyllä minä lapsia rakastan, mutta kun sitten pitäisi ottaa myös se mies, Täti vastasi.
Kotikylän sankarihautoja katsellessaan hän totesi, että parhaat ovat siellä.
Emme tiedä, oliko hänellä mielitiettyä. Mutta tanssia hän rakasti. - Olin aina viimeisenä tanssilattialla, hän kertoi.
Olen miettinyt, että Täti valitsi työn ja aikansa perinteisen perhe-elämän välillä. Hän halusi oman elämän, ja katsoi, että ei olisi saanut sitä perheenäitinä.
Täti kuului viiteen perheeseen
Koko elämänsä Täti rikkoi ydinperheajattelua. Itsestäänselvästi hän kuului minun ja neljän sisarukseni perheisiin. Sen, keitä hän itse ajatteli perheenään, sain kuulla muutama vuosi sitten.
Vierailimme Tädin serkun luona.
- Sinulle sitä ei ole sitten omia lapsia ja perhettä siunaantunut, serkku toimitti.
Täti ojensi selkänsä suoraksi ja lausui:
- Kyllä minulla on perhe. Siskoni, hänen lapsensa ja heidän lapsensa. He ovat minun perheeni.
Oikeastaan vasta siinä ymmärsin, miten tärkeitä me olimme hänelle.
Tädin elämään näet kuului pitkän ja intensiivisen työuran jälkeen Suomen Punaista Ristiä, posliininmaalausta ja vesijumppaa. Hän oli taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja kuolemaansa asti ja opiskeli yli 80-vuotiaana uuden asunto-osakeyhtiölain kiemurat. Naapurin Pirjo ja Oskari toistuivat puheessa taajaan. Ilman heidän korvaamatonta apuaan Täti ei olisi voinut elää kuten eli.
Opintielle peräkamarin ikkunasta
Joka kerta kun mukanani vieraili jompikumpi lapsista tai molemmat, Täti keskittyi heihin. Hänen silmänsä loistivat, ja hän oli innokas, utelias ja laajasti sivistynyt keskustelija.
- Tädin kanssa saattoi puhua mistä tahansa, sanovat suvun nuoret.
Historiasta kiinnostuneille lapsilleni vierailut olivat tarinoiden aarreaitta.
-Täti oli suvun muisti ja matriarkka, sanoo tyttäreni.
Sota-ajasta täti kertoi usein. Talvisodan syttyessä 30.11.1939 hän oli kymmenvuotias koululainen. Koulu päättyi, koska oli alkanut sota. Kun lapset palasivat viiden kilometrin matkaa kotiin, lumisella, hämärällä maantiellä marssi sotilaita.
- He olivat hiljaisia poikia. Sotaan olivat menossa.
Lasten jutellessa Tädin kanssa sain tietää uusia asioita. Erityisesti tyttäremme oli sinnikäs ja suora haastattelija. Nuorena Täti lähti töihin lastenkotiin Joroisiin. Hän ei ollut paljastanut asiaa äidilleen, mutta jätti tälle kirjeen.
- No, mutta miten sinä sitten oikeasti läksit, tytär tiukkasi.
Täti vaikeni toviksi. Tuntui, että sanat tekivät kipeää.
- Kiipesin ulos peräkamarin ikkunasta.
Tuikkivat silmät ovat kiinni
Täti saatettiin kauniina talvipäivänä. Aurinko värjäsi laskiessaan maiseman vaaleanpunaisen sävyihin. Se oli Tädin lempiväri. Häntä kantoi kolme suvun vanhempaa ja kolme nuorta miestä, yhtenä heistä poikani Kustaa.
Kun hän syntyi, soitin Tädille Kätilöopistolta. Täti huudahti.
- Nyt se Kustaa on syntynyt!
Kustaa oli hänen isänsä, ukkini, nimi. Se oli ollut mahdollisen poikavauvan työnimi. Eihän hänelle muuta nimeä voinut antaa.
Kun katsoin Tätiä arkussa, ajattelin: - Avaa silmät!
En ollut koskaan nähnyt Tätiä silmät kiinni. Ne silmät tuikkivat aina kiinnostuneina, iloisina ja virkeinä. Se oli minun Tätini. Nyt silmät oli suljettu. Tässä lepäsi varjo-olento, josta elämä oli paennut.
Joka päivä Täti on läsnä muistoissa ja monissa kauniissa, tekemissään esineissä. Kirjoittaessani minua minua katsoo valokuvasta onnellinen puutarhuri omenapuunsa katveesta.
Kiitollisin olen siitä, että hän oli elämässämme aina. Rakas, tärkeä ja ainutlaatuinen Täti.
Onnellinen puutarhuri. Täti teki omenasosetta ja hilloja ja lahjoitti niitä muumimamman elkein. Kuvan otti Eeva-siskoni, Tädin kummityttö.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.