Perintökaaren mukaan ensisijaisia perillisiä ovat vainajan lapset tai jos joku heistä on kuollut, heidän lapsensa. Jos lapsia ei ole, leski perii vainajan.
Jos ei ole puolisoa, perillisiä ovat vainajan vanhemmat. Jos he ovat kuolleet, vainajan perillisiä ovat hänen sisaruksensa tai heidän lapsensa. Serkut eivät enää peri.
Vain rintaperillisillä on oikeus lakiosasuojaan eli siihen, että heillä on oikeus saada testamentista riippumatta puolet perintöosansa määrästä edellyttäen, että ovat tehneet määräajassa lakiosailmoituksen. Aviopuolisoa taas suojaa säännös siitä, että leski saa pitää jakamattomana hallussaan puolisoiden viimeisen yhteisen kodin ja siellä olevan irtaimiston, jos leski ei itse omista vastaavaa asuntoa.
Lesken asumisoikeus viimeiseen yhteiseen asuntoon on vahvempi kuin rintaperillisten lakiosaoikeus.
Leskikin voi tosin menettää asumisoikeutensa, jos asunto esimerkiksi tekemättömän aiemman osituksen vuoksi menee osittain tasinkona edelliselle puolisolle. Jotta asuntoon on asumisoikeus, sen tulee kuulua kuolinhetkellä vainajan omaisuuteen tai puolisoiden yhteisomistukseen. Usein yhteinen koti on omistettu yhdessä puolisoiden kesken.
AVIOEHTO JA PUOLISON PERINTÖOIKEUS
Kun uusperhe alkaa vakiintua, kannattaa huolehtia siitä, että omaisuuden ositukset tai erottelut mahdollisten aiempien puolisoiden välillä on tehty.
Jos naimisiin mennessä molemmilla osapuolilla on omia lapsia ja omaa omaisuutta, kannattaa harkita tarkasti, kannattaako tehdä avioehtosopimus, jolla puolison avio-oikeus poistetaan joko kokonaan tai ainakin ennen avioliittoa omistetusta omaisuudesta.
Avioehto ei poista puolison perintöoikeutta. Jos vainajalla ei ole omia lapsia tai testamenttia, puoliso perii. Avioehtosopimusta sovelletaan tällöin vasta, kun jaetaan omaisuutta molempien puolisoiden jälkeen kummankin omien perillisten välillä.
TESTAMENTILLA VOI TURVATA LESKEN
Kun ositukset aiemmista liitoista on tehty ja avioehtoa harkittu, kannattaa miettiä, onko tarvetta testamentin tai yhteisen keskinäisen testamentin tekemiseen.
Rintaperillisillä on oikeus lakiosaansa, joka on puolet siitä, mitä heille muutoin lakimääräisesti kuuluisi. Muusta osuudesta henkilö voi määrätä vapaasti testamentilla.
Testamentilla voi esimerkiksi suosia leskeä, antaa hänelle avioehtosopimuksesta huolimatta tietyn käyttöoikeuden omaisuuteen tai rahaa. Käyttöoikeuden saamisesta kukaan ei maksa perintöveroja.
Nykyisen lain mukaan leski saa periä 60 000 euroa ilman perintöveroja.
Testamenttia harkitessa kannattaa myös miettiä, miten erilainen tilanne voi olla riippuen siitä, kumpi puolisoista kuolee ensin. Myös näihin tilanteisiin voi varautua testamentilla.
AVOLIITOSSA OMAISUUDET OVAT ERILLISET
Monesti uudet kumppanit eivät mene naimisiin, vaan asuvat yhdessä avoparina. Avoliitossa kumppaneilla on täysin erilliset omaisuudet eikä heillä ole oikeutta toistensa omaisuuteen. Kummankin puolisoista perivät heidän omat perillisensä, lapset, tai jos heitä ei ole, heidän vanhempansa tai heidän sisaruksensa.
Jos avopuolisot haluavat järjestellä toisilleen vanhuuden turvaa, se on tehtävä testamentilla. Avopuoliso voi esimerkiksi testamentata käyttöoikeuden yhteiseen asuntoon tai kesämökkiin. Pelkästä käyttöoikeudesta ei joudu maksamaan perintöveroa.
Avopuolisot maksavat perintöveroa pääsääntöisesti korkeamman II-veroluokan mukaan. Perintövero määräytyy I-luokan mukaan, jos avopuolisot ovat olleet aiemmin naimisissa tai heillä on tai on ollut yhteinen lapsi. Perintöveroluokka II on yli kaksinkertainen I-veroluokkaan verrattuna.
Avopuoliso ei saa perintöverotuksessa hyväkseen lesken vähennystä, joka on korkeintaan 60 000 euroa.
ENTISEN LIITON LAPSET VASTAAN UUDEN LIITON LESKI
Uusperheen perinnönjaon tyypillinen riita tulee toisen avioliiton lesken ja ensimmäisen avioliiton lasten välille. Toisinaan ensimmäisen avioliiton lapset voivat olla miltei samanikäisiä kuin uuden avioliiton leski ja uuden avioliiton lapset kymmeniä vuosia nuorempia kuin ensimmäisen avioliiton lapset.
Perinnönjakoon saattaa tiivistyä katkeruutta aiemman perheen hajoamisesta tai uuden perheen suosimisesta. Henkilöt eivät välttämättä ole myöskään olleet aiemmin paljon tekemisissä keskenään, ja yhteinen perinnönjako saattaa heidät väistämättä yhteen selvittämään asioita.
Perinnönjakoa mutkistaa kovasti se, jos osalle lapsista on annettu ennakkoperintöinä pidettäviä lahjoja tai toisia on suosittu testamentissa enemmän kuin toisia. Jos haluaa välttyä riidoilta, kannattaa kohdella kaikkia lapsia mahdollisimman tasapuolisesti.
Monta asiaa voi suunnitella ja järjestellä etukäteen, mutta kaikkeen ei voi koskaan varautua. Uusperheen perinnönjaot saattavat olla sen verran monimutkaisia, että asiantuntija-apua kannattaa hankkia mieluummin etukäteen. Pahimmassa tapauksessa sitä tarvitaan moninkertaisesti jälkikäteen, jos asioita selvitellään myöhemmin perillisten välisissä riidoissa.
ESIMERKKITAPAUS 1
OMAISUUS ON OSITTAMATTA
KYSYMYS | Pekalla on tytär Maria aiemmasta avioliitostaan Pirkon kanssa. Pekalla ja Pirkolla on huonot välit. Myös omaisuuden ositus on riitojen vuoksi vielä kesken. Pekka oli puolisoista varakkaampi.
Pekka on uudessa avioliitossa Tiinan kanssa. Pekka ja Tiina ovat tehneet koko avio-oikeuden poissulkevan avioehtosopimuksen. He asuvat Pekan omistamassa asunnossa, johon suurin osa Pekan omaisuudesta on sijoitettu. Tämän lisäksi Pekka omistaa osuuden vanhemmiltaan peritystä kesäpaikasta yhdessä sisarustensa kanssa.
Pekka ja Maria joutuvat liikenneonnettomuuteen, jossa Pekka kuolee heti ja Maria myöhemmin sairaalassa.
Kuka perii Pekalta peräisin olevan omaisuuden? Saako Tiina pitää viimeisen yhteisen asunnon jakamattomana hallinnassaan?
VASTAUS | Pekan kuoltua hänen omaisuutensa perii hänen lapsensa Maria. Perintökaaren mukaan Marian perivät hänen vanhempansa. Kun Marialla ei ole sisaruksia ja toinen vanhempi on kuollut, Marian äiti Pirkko ainoana elossa olevana vanhempana perii kaiken Marian omaisuuden, joka oli siis peräisin kokonaan Pekalta.
Tiinan oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden viimeistä yhteistä kotia riippuu Pirkon ja Pekan kuolinpesän välisestä omaisuuden ositusratkaisusta. Jos Pirkolle on pakko antaa tasinkona osa asunnosta, Tiina saattaa menettää asumisoikeutensa.
Tämä ratkaisu ei varmasti olisi ollut Pekan toivomusten mukainen.
Pekka olisi voinut tehdä testamentin siten, että omaisuuden perii ensisijaisesti Maria ja mikäli Maria on kuollut, toissijainen perijä.
Tässä tapauksessa perinnön olisi saanut Pekan määrittelemä toissijainen testamentin saaja, esimerkiksi Pekan uusi vaimo Tiina. Pekka olisi voinut huomioida Tiinan testamentissaan myös muulla tavoin.
ESIMERKKITAPAUS 2
SUULLINEN SOPIMUS EI RIITÄ
KYSYMYS | Ristolla ja Anitalla on molemmilla lapsia aiemmista liitoistaan. He muuttavat yhteen, mutta eivät mene naimisiin. He ostavat yhdessä asunnon yhteiseksi kodikseen. Kaikille lapsille on esitetty suullisesti toivomus, että jos jommallekummalle heistä tapahtuu jotain, avoleski saa jäädä asumaan asuntoon.Risto kuolee yllättäen. Mitä asunnolle käy?
VASTAUS | Riston perillisiä ovat hänen lapsensa. Hänen lapsensa perivät tasaosuuksin Riston osuuden asunnosta. Jos yksikin Riston lapsista haluaa, heillä on oikeus saada omistusoikeus jaetuksi siten, että pahimmillaan koko asunto menee myyntiin.
Anitan omistusoikeus ei pelasta asiaa. Lapsille esitetyllä suullisella toivomuksella ei ole merkitystä. Lapset voivat myös vaatia Anitalta vuokraa käyvän vuokratason mukaisesti Riston kuolinpesän omistamasta osuudesta.
Risto ja Anita olisivat voineet tehdä testamentin, jossa toiselle puolisolle olisi annettu elinikäinen hallintaoikeus yhteiseen asuntoon. Tällöin Anita olisi saanut asua asunnossa maksamalla hallintaoikeuden kulut käypään vuokratasoon asti.
Lakiosaperillisellä on oikeus saada lakiosansa eli puolet perintöosastaan vapaana rasitteista eli niin, että siihen ei kohdistu käyttöoikeuksia. Jos joku Riston lapsista vaatii lakiosaansa eikä Riston omaisuuteen kuulu muuta omaisuutta, josta lakiosa voidaan maksaa, voi Anita menettää testamentin hänelle suoman käyttöoikeuden asuntoon.
Perintökaaren mukainen lesken vahva asumissuoja, joka ylittää myös lakiosaperillisen oikeuden lakiosaansa, koskee vain aviopuolisoita. Jos Anita ja Risto olisivat olleet naimisissa, Anitan elinikäinen asumisoikeus olisi ollut turvattu.
ESIMERKKITAPAUS 3
TESTAMENTILLA LAPSILLE TASAPUOLISESTI
KYSYMYS | Outilla oli pieni vauva Katja, kun hän tapasi Villen. Ville ja Outi menivät naimisiin. Ville oli varakkaasta perheestä, ja suurin osa omaisuudesta oli Villen nimissä. Ville ja Outi saivat myöhemmin kaksi yhteistä lasta, Katin ja Minnan.
Katja ei ollut yhteydessä omaan biologiseen isäänsä, joten perheessä ei koskaan puhuttu siitä, ettei Katja olisi ollut tasavertainen lapsi muiden lasten kanssa.Miten perintö jakautuu ja mitkä asiat vaikuttavat perinnön määrään?
VASTAUS | Jos Outi kuolee ensinOutin kuollessa Ville vetosi tasinkoprivilegioikeuteensa eikä luovuttanut tasinkoa Outin kuolinpesälle. Outin vähäinen omaisuus jaettiin kaikkien kolmen lapsen, Katjan, Minnan ja Katin kesken tasaosuuksin. Villen kuoltua hänen omaisuutensa jaetaan pelkästään Minnan ja Katin välillä. Katja ei ole Villen perillinen eikä siis peri häntä.
Tasinkoprivilegioikeuteen voi vedota ainoastaan leski, eli tässä tapauksessa Ville henkilökohtaisesti. Pelkkä tasinkoprivilegioikeuteen vetoaminen perunkirjoituksessa ei riitä, vaan ositus täytyy myös konkreettisesti tehdä Villen eläessä. Jos ositus on jäänyt tekemättä, Villen perilliset eivät voi enää siihen vedota.
Tällöin kuolinpesien välillä tehdään omaisuuden ositus normaalien sääntöjen mukaisesti, jolloin molemmat kuolinpesät saavat pääsääntöisesti yhtä paljon omaisuutta. Molempien kuolinpesien omaisuus jaetaan tämän jälkeen tasan heidän perillistensä kesken. Outin omaisuus jaetaan kolmen lapsen kesken, ja Villen omaisuus kahden lapsen kesken.
Tasinkoprivilegioikeuteen vetoamisella ja osituksen tekemisellä Villen elinaikana on siten tässä tapauksessa merkittävä vaikutus Katjan, Minnan ja Katin perimään omaisuuden määrään.
VASTAUS | Jos Ville kuolee ensinVillen jälkeen tehtiin omaisuuden ositus, jossa Katja sai huomattavan määrän omaisuutta tasinkona Villen kuolinpesältä. Villen jäljelle jäävän omaisuuden jakoivat Kati ja Minna.
Aikanaan Outin kuollessa hänen lapsensa perivät hänet tasaosuuksin. Tätä kautta Katja tuli saamaan myös osan Villeltä peräisin olevasta omaisuudesta.
Esimerkki osoittaa sen, miten eri lailla omaisuus voi jakautua riippuen siitä, kumpi puolisoista sattuu kuolemaan ensin.
Jos Ville olisi halunnut kohdella lapsia tasavertaisesti, hän olisi voinut tehdä testamentin, jonka mukaan perintö hänen jälkeensä tuli jakaa tasan Katin, Minnan ja Katjan välillä. Tämä ei olisi loukannut Minnan ja Katin oikeutta lakiosiinsa.
Aviopuolison perillinen maksaa perintöveroa I-luokan mukaan, minkä vuoksi kaikkia lapsia olisi kohdeltu myös perintöverotuksessa samalla tavalla.
ASIANTUNTIJAMME OTK, VARATUOMARI JA ASIANAJAJA ILONA PIIRONEN ON ERIKOISTUNUT PERHE- JA PERINTÖOIKEUTEEN.
Oma aika 9/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.