Pääsin viikonvaihteeksi tutustumaan Pariisiin itselleni uudesta, virkistävästä näkökulmasta, kun toimin muuttoapuna tyttärelleni, joka muutti sinne töihin. Hän puhuu sujuvaa ranskaa, mikä oli mahtavaa myös ranskaa taitamattoman äidin kannalta. Saimme hyvää - ja turisti-Pariisin ulkopuolella erittäin ystävällistä- palvelua ja kaikki asiat hoidetuksi mallikkaasti.
Aki Kaurismäki, Musée Marmottan ja Monet
Ystäväni Kristiina on puhunut usein Musée Marmottanista; se on hänen lempimuseonsa Pariisissa. Sinne suuntasimme lauantaina.
En kuitenkaan malta olla kertomatta matkan varrelta yksityiskohtaa, joka ilahdutti meitä suuresti. Musée D´Orsayn metroasemalla tytär meni ostamaan Le Monden viikonloppulehteä. Myyjä kysyi, eikö hän huomannut ottaa viikkoliitettä. Tytär siihen, ettei hän tiennyt sen kuuluvan hintaan, kun ei ole täkäläisiä. Myyjä, ehkä arabitaustainen, nuorehko mies kysyi sitten, mistä maasta hän on kotoisin.
Kun tytär kertoi tulevansa Suomesta, kioskinpitäjän kädet alkoivat heilua kuin helikopteri: "Oooh! Suomesta! Aki Kaurismäki! Minä rakastan hänen elokuviaan."
Erityisesti häneen olivat tehneet vaikutuksen Le Havre ja Mies vailla menneisyyttä.Ne olivat humaaneja ja vasemmistolaisia.
Tästä hyvästä hän myös tarjosi meille molemmille kahvit.
Musée Marmottanissa valokuvaaminen on kielletty. Kellarikerroksessa on kaksi huonetta ja yli 60 Claude Monet´n maalausta. Huikeaa! Muistoksi ja tuliaisiksi isälle ostimme tämän kirjan.
Musée Marmottan sijaitsee 16. kaupunginosassa. Lähin metroasema on La Muette. Siitä kävelee kauniin puiston halki museolle kymmenisen minuuttia. Seutu on kivaa, ja siellä on mukavia ruokapaikkoja. Söimme hyvän lounaan libanonilaisessa katukeittiössä.
Musée Marmottan on vanha hienostokoti. Jules Marmottanin poika Paul lahjoitti sen ja taiteen kaikkien ihailtavaksi. Monet-kokoelma on maailman laajin, ja sille on omistettu kaksi isoa huonetta kellarissa. Itse talossa, koristeellisen sisustuksen huomassa on muiden impressionistien töitä. Minut hurmasi Berthe Morisot, naistaiteilija, herkillä ja ihmeellisen värivoimaisilla töillään.
Suklaaleivoksia Le Bon Marché -tavaratalossa
Tarkoituksemme oli katsastaa tyttären kotikulmia, eli 7. kaupunginosaa Seinen vasemmalla rannalla. Niin myös teimme.
Lähistöllä sijaitsee sattumalta yksi maailman tunnetuimmista tavarataloista, Le Bon Marché. (24 Rue de Sèvres, lähin metro Sèvres-Babylone).Tämä tavaratalorakennus valmistui vuonna 1869,
Pohjakerroksessa on hulppea herkkumyymälä, ja saman rakennuksen toisessa kerroksessa La Table -kahvila. Siellä nautimme iltapäivän makeat, jotka olivat paitsi kauniit, myös suussasulavat ja huomattavan kalliit. Kaksi kahvia, kaksi suklaaleivosta - ja lasku ylitti reilusti 30 euroa.
No, kyllä me hieman kiersimme myös kadun toisella puolella sijaitsevassa osassa, jossa on kenkiä ja vaatteita. Kauniita, kalliita, mutta myös kohtuuhintaisia, persoonallisia tuotteita. Shoppailemaan emme ryhtyneet, sillä nyt ei ollut sen aika..
Minä ja Le Bon Marchén jumalainen suklaaleivos. Toisen kerroksen kahvilasta voi ihailla alakerran ruokaosaston hyörinää ja valaisinosaston eleganttia tarjontaa. Bongasimme myös Alvar Aallon messinkivalaisimet.
Tämä Le Bon Marchén leivos koostui lähes kokonaan madagaskarilaisesta suklaasta ja maistui yhtä hyvältä kuin näytti. Kalliskin se oli. Etenkin turisti-Pariisi on kallis kaupunki. Lounaan yhteydessä - lohi 17 euroa - nautittu kolajuoma maksoi 6,50 euroa.
Musée Rodin - veistospuisto on huikea myös talvella
Kuvanveistäjä Auguste Rodinin nimikkomuseo sijaitsee Hotel Bironissa, jossa veistäjä vietti railakasta elämäänsä. Nyt itse hotellirakennusta korjataan, joten se oli kiinni. Remontin pitäisi valmistua syyskuuussa.
Pääsimme kuitenkin tutustumaan upeaan veistospuistoon ja taiteilijan työprosessia esittelevään näyttelyyn museon modernissa osassa.
Musée Rodin: 79 Rue de Varenne, lähin metro Varenne.
Mitä pariisilaisin näkymä. Auguste Rodinin tunnetuimpiin kuuluva veistos Ajattelija. Takana hohtaa Invalidikirkon kupoli.
Suipoiksi leikatut, ikivihreät puut ja lehdettömien puiden tummat oksistot olivat vaikuttava tausta Rodinin veistoksille. Puistossa on rauhoittavaa kävellä. Vierailumme osui kuukauden 1. sunnuntaiksi, jolloin museoihin on vapaa pääsy.
Perinteet ja hipsterit mutkattomasti vieretysten
Paljon erilaisempaa ei voisi kohdata kuin ovat viereisissä taloissa sijaitsevat Au Pied de Fouet ja Café Coutume (45 ja 47 Rue Babylone, metro Sèvres-Babylone).
Kumpikin on lajissaan mainio.
Lauantai-iltana Au Pied de Fouet, jossa on vain 16 asiakaspaikkaa, on kirjaimellisesti tunnelmaltaan tiivis. Jokainen tuoli täytetään välittömästi eikä asiakkaan sovi jäädä lorvailemaan, jos uusia asiakkaita on tulossa.
"Nukkumaanko te olette tänne tulleet. Minä tarvitsen nyt tämän pöydän," sanoo tarjoilija napakasti pariskunnalle, joka jakaa pöydän kanssamme.
Mutta ruoka: valloittavaa ja edullista. Nautin marinoitua anjovista ja perunaa, nam! Pääruoaksi otamme kermassa haudutettua valkoturskaa - herkullinen, yksinkertainen annos. Jälkiruoka on kuvassa...
...ja se on nimeltään diplomaattivanukas. Hyvää oli. Siinä oli mantelia ja vaniljakastiketta.
Au Pied de Fouet on 150 vuotta vanha ravintola, ja kuuluu yhä samalle perheelle. Rue Babylonella sillä on kaksi paikkaa vieretysten: perusravintola ja yhtä pieni hampurilaisravintola. Turisti-Pariisin ulkopuolella kannattaa muistaa, että harva paikka on auki sunnuntaina. Ei tämäkään.
Lautasen alle tuodun voimapaperin sain mukaan siististi rullalle käärittynä. Enää se ei ole siisti, mutta kiva muisto kuitenkin. Kolmen ruokalajin illallinen kahdelle viineineen ja kahveineen maksoi täällä noin 60 euroa.
Vuonna 2011 perustettu Café Coutume on kuuluisa brunssistaan, jonne kannattaa varata pöytä etukäteen. Jopa tarkat pariisilaiset arvostavat paikan kahvia.
Café Coutumen miljöö olisi sisustuslehtikielellä rouhea ja vähän teollinen. Tunnelma on mutkaton. Sunnuntaina paikka tuntui olevan tupaten täynnä aamusta iltaan.
Tämän näköinen Café Coutumen aamiainen maksoi12,50 euroa / henkilö. Herkullista oli.
Pari asiaa panin merkille.
Ensinnäkin: Pariisi on kallis kaupunki. HInnat ovat suunnilleen Suomen tasoa. Alkoholi on selvästi edullisempaa, 50 cl hyvää viiniä maksaa noin 15-18 euroa.
Toiseksi: Turistiytimen ulkopuolella kaupunki elää omaan tyyliinsä, ja harva paikka on auki pyhänä. Näin myös suojataan perheyrityksiä, sillä suurten ketjujen on helpompi olla avoinna 24/7.
Lopuksi kiitänkin italialaista ravintola Geminiä, (Rue Vaneau 38). Sen ansiosta saimme myöhään perjantaina hyvän illallisen (kolme ruokalajia viineineen noin 100 euroa kahdelta hengeltä) ja sunnuntai-iltana maukkaat pizzat. Geminin lähin metro on Vaneau.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.