Moni meistä voi vain muistella aikaa, kun huvipuistolaitteet olivat hauskinta mitä kuvitella saattaa. Nyt seurauksena ovat todennäköisesti huimaus ja epämukava olo.
”Iän myötä sisäkorvassa sijaitsevan tasapainoelimen kaarikäytävän nesteiden viskositeetti eli kitka heikkenee eivätkä nopeat pyörähdys- tai ylös-alas-liikkeet tunnu mukavilta”, sanoo UKK-instituutin tutkija, aikuisten liikehallinnasta väitellyt Marjo Rinne.
Tasapainon heikkenemisen huomaa muuallakin kuin karusellissa.
”Moni alkaa kävellä jalat levällään saadakseen kävelyyn vakautta. Myöhemmin avuksi tarvitaan keppi tai rollaattori. Mitä huonompi tasapaino, sitä enemmän tukipintaa tarvitaan pystyssä pysymiseen.”Ikä tekee tepposensa usein myös ryhdille. Hartiat painuvat kasaan, ja lonkat koukistuvat.
”Kun ollaan johonkin suuntaan kallellaan, on vaikea korjata kehon asentoa niin, että tasapaino säilyy. Usein huonoryhtinen kaatuu eteenpäin.”
Vaikka tasapainoelin sijaitseekin korvassa, sillä ei ole yhteyttä kuulon kanssa. Näöllä ja tuntoaistilla sen sijaan on merkitystä.
”Tuntoaisti jalkapohjissa välittää alustan muodon ja näkö kertoo horisontin aseman. Vaikka pystyssä pysyy silmät kiinnikin, tasapaino on helpompi säilyttää, jos katseen kiinnittää tiettyyn pisteeseen.”
LÄÄKKEET JA VAIVAT VAIKUTTAVAT
Iän lisäksi tasapainoa voivat horjuttaa niinkin arkinen asia kuin flunssa.
”Korva- tai poskiontelotulehdus vaikuttaa tasapainoelimen toimintaan. Tilanne normalisoituu nopeasti, kun tauti on voitettu”, Rinne toteaa.
Myös niskan kulumat, aivojen verenkiertohäiriöt ja kivuliaat selkävaivat vaikuttavat. Huimaus heikentää tasapainoa, mutta on eri asia kuin huono tasapaino.
”Lisäksi keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, käytännössä siis kaikki kolmiolääkkeet, voivat tehdä olosta huteran. Ja tietysti myös alkoholi vaikuttaa tasapainoa heikentävästi.”
TREENAA TASAPAINOA
Tasapaino ja kehon hallinta auttavat jäisellä ja liukkaalla kelillä. Harjoita tasapainoa ja vältä kaatumiset.
Nivelrikko heikentää ihmisen kykyä tunnistaa nivelten, vaikkapa polven, asentoa ja jalka voi pettää alta.
”Tekonivelten asentamisen jälkeen tarvitaan aika paljon harjoittelua, jotta aivot oppivat tunnistamaan asentoja ja tasapaino säilyy.”
ARKISTA TREENAUSTA
Ei ole yhdentekevää, miten vakaasti pysyy pystyssä. Vuosittain sattuu eri arvioiden mukaan useasta kymmenestätuhannesta sataantuhanteen jalankulkijoiden liukastumis- ja kaatumisonnettomuutta.
”Kun tasapaino paranee, elämänlaatu kohenee. Ei tarvitse pelätä liikkumista, epätasaiselle alustalle menemistä tai esineiden kantamista.”
Harjoituksia on helppo tehdä arkisissa tilanteissa.
”Aamun voi aloittaa pesemällä hampaat ja vetämällä sukanjalkaan yhdellä jalalla seisten. Bussissa kannattaa mennä seisomapaikalle. Silloin joudut tasapainottamaan itsesi ulkoiseen horjuttavaan liikkeeseen. Se on hyvää treeniä.”
”Mallikävely”, jossa kävellään jalat peräkkäin, toimii harjoitteena, kuten myös epätasaisessa maastossa liikkuminen ja takaperin kävely.
Ryhdin, lihasvoiman ja kunnon parantaminen eri urheilulajien avulla on hyödyksi.
”Erityisesti palloilulajit ja tanssilliset lajit ovat hyviä. Ne parantavat nopeutta ja ketteryyttä sekä harjoittavat kykyä muuttaa liikkeen suuntaa sujuvasti. Vastaavasti esimerkiksi jooga ja pilates kehittävät keskivartalon lihasvoimaa sekä koordinaatioita ja parantavat ryhtiä ja kehon asennon hallintaa.”
Rinne korostaa säännöllisen harjoittelun tärkeyttä. On parempi tehdä usein vaikka vähänkin kerralla kuin paljon. Jo neljän viikon jälkeen tuloksia alkaa näkyä.
”Pienet lapset ovat hyviä malleja. He harjoittelevat koko ajan. Tee perässä sama mitä lapsi ja yhtä reippaasti”, Rinne kannustaa.
1 VOIMAKKAAT REIDET JA JOUSTAVAT POLVET
◗ Harjoitus kehittää lihasvoimaa reisiin ja auttaa myös nivelten joustavuudessa.
◗ Seiso hartioiden levyisessä haara-asennossa. Laskeudu takapuoli edellä kohti lattiaa polvista joustaen, kuin istuisit tuolilla. Nouse seisomaan. Huolehdi, että polvet eivät mene varpaiden yli ylhäältä päin katsottaessa. Tee 15 toistoa. Pidä tauko.
Tee vielä kaksi sarjaa.
2 PYSÄHDYSKOORDINAATIO
◗ Liike kehittää koordinaatiota, ketteryyttä ja keskikehon hallintaa.
◗ Asetu liikkeen 1 tavoin seisomaan. Pyörähdä 180 astetta ympäri 6 kertaa oikean jalan ja 6 kertaa vasemman jalan kautta ympäri.
3 KUIVAN MAAN LUISTELU
◗ Harjoitus auttaa löytämään tasapainopisteen ja lisäämään lihastasapainoa. Kun horjutat tasapainoa harjoitusmielessä, opit pitämään sen paremmin yllättävässä tilanteessa.
◗ Kuvittele itsesi retkiluistelijaksi. Kallista vartaloa lonkista suorana eteenpäin, koukista polvia ja laita kädet takapuolen päälle. Luistele etuviistoon eli ota luistelumainen askel. Jää ääriasentoon ja pidä tasapaino. Tee kolme 10 luisteluliikkeen sarjaa molemmilla jaloilla.
4 VIIVALLA KÄVELY
◗ Harjoitus kehittää tasapainoa ja kehon hallintaa.◗ Aseta kirja pään päälle. Kävele suoraa viivaa eteenpäin asettamalla aina jalkaterä aivan taakse jäävän jalan varpaiden eteen. Kävele 3 metrin matka ja käänny takaisin varpailla seisten. Voit kävellä samoin takaperin.
5 HUOJUVA YLÄKROPPA
◗ Erinomainen harjoitus liikunnallisemmallekin ihmiselle. Tasapainon horjuttaminen vahvistaa keskivartaloa, joka on tärkeässä roolissa tasapainon ylläpitämisessä ja kehittämisessä.
◗ Seiso normaalisti. Koukista toinen jalka taakse kuin alkaisit hyppiä yhdellä jalalla. Kurkota käsivarret suorina sivuille ja huojuta ylävartaloa hitaasti puolelta toiselle. Toista kurkotus molemmille puolille yhteensä 10 kertaa.
6 JÄTTILÄISHARPPAUKSET
◗ Tässä liikkeessä suuri on kaunista. Harjoitus auttaa kehittämään lihaskuntoa ja tasapainoa.
◗ Ota toisella jalalla iso harppaus eteen venyttämällä askelta niin pitkäksi kuin pystyt. Jätä taaimmainen jalka paikalleen. Siirrä nyt tasapaino etujalalle ja nosta taaimmainen jalka ilmaan. Pysyttele asennossa 5 sekunnin ajan. Toista toisella jalalla kuin kävelisit rullaavasti eteenpäin.
7 KURKISEISONTA
◗ Tämä harjoitus auttaa kehittämään tasapainoa.
◗ Nosta toinen jalka eteen ja koukista polvi. Yritä pitää tasapaino nostamatta käsiä sivulle. Pysyttele asennossa 10 sekunnin ajan. Toista toisella jalalla.
ANU VIRNES-KARJALAINEN TEKSTI / KIRSI-MARJA SAVOLA KUVAT
Oma Aika 8/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.