Teksti Anna-Liisa Hämäläinen
Kuva Mari Lahti
Raija ja Jyrki Orasen haastattelu on julkaistu kokonaisuudessan Oman Ajan numerossa 10/2014.
Raija ja Jyrki Oranen kohtasivat Helsingissä kevättalvella 1972. Raija opiskeli tiedotusoppia Tampereella, Jyrki Helsingissä. Jyrki oli perustanut Helsinkiin aineyhdistyksen, ja tamperelaiset tulivat kylään. Jyrkin mielestä Raija piti hänestä, koska hän puheenjohtajana antoi tälle puheenvuoroja.
”Jyrki katsoi minua silmiin. Kuin hän olisi kuunnellut. Illanvietossa laitoin jalkani hänen syliinsä. Seurustelimme kaksi viikkoa. Nukuimme perheyksiön lattialla, ja kosin häntä.”
Keväällä 1973 pari vihittiin. Raijan mukaan he olivat niin rakastuneita, ettei muuta vaihtoehtoa ollut. Hän oli jo eronnut kerran.
”Minulla oli myös pieni lapsi, jonka Jyrki adoptoi ja on ollut hänelle aina isä.”
Perheessä asui Jirimiko-pojan lisäksi Raijan äiti. He muuttivat Helsinkiin, jossa Jyrki työskenteli Suomen Ylioppilaskuntien Liiton pääsihteerinä ja Raija SKP:n vähemmistösiiven Tiedonantaja-lehden toimittajana. Oskari syntyi 1974.
”Taistolaisuus oli ihanaa nuoruutta”
Taistolaisuus puhutteli 1970-luvulla yhtä lailla hyrynsalmelaisen kauppiasperheen tytärtä kuin kenraali Woldemar Hägglundin tyttärenpoikaa.
”Taistolaisuus oli ihanaa nuoruutta! Marxismi-leninismi tarjosi suuren kertomuksen ja löysi syyn sille, miksi asiat ovat huonosti sekä korjausmenetelmän. Olimme vakuuttuneita siitä, että ratkaisemme asiat. Muutaman vuoden se kesti”, Raija kuvaa.
Jyrki toteaa, että tietämättömyys auttoi. Sitten matkat Neuvostoliittoon romuttivat mielikuvat. Silti vielä 1980-luvulla siellä selitettiin vakavasti, että huono tilanne johtui satsauksista Siperiaan tai toisen maailmansodan tuhoista.
"Pyysin anteeksi sotaveteraaneilta"
Taistolaisuudesta Raija kirjoitti romaanissaan Kohtauspaikka Marinad (2004). Hän kertoo, että kaikki Tiedonantajan toimitusta kuvaavat järjettömyydet ovat totta. Paljon myöhemmin, kirjassa Sulo tuli taloon ja muita käänteentekeviä kertomuksia (2007) hän kirjoitti: ”Uskovaisen korkein hyve on se, että uskoo, vaikka ei näe. Sosialismin ihailijan mitta oli päinvastainen: uskoi, vaikka näki.”
Jyrkin vanhempia taistolaisuus ei miellyttänyt, mutta välit eivät menneet poikki. Hänen isänsä oli myös sotainvalidi. Raija puolestaan pyysi Mäntsälässä veteraanipäivässä puhuessaan julkisesti anteeksi sotaveteraaneilta. Hän kuitenkin sanoo, että marxilaisesta metodista on yhä hyötyä, kun hän analysoi taloutta ja yhteiskuntaa.
"Haluan kertoa Suomen tarinaa"
C.G.E. Mannerheim, Kustaa Mauri Armfeft, Georg Sprengtporten, Urho Kekkonen, Fanny Sinebrychoff, Aurora Karamzin. J.K. Paasikivi. Raija Orasen tuoreimpien romaanien keskiössä ovat merkkihenkilöt. Kekkosesta riitti kahteenkin politiikkaa ja naissuhteita kuvaavaan, jännittävään teokseen: Nimeltään Kekkonen (2011) ja Kaiken takana Kekkonen (2013).
”Kauan sitten otin tehtäväkseni paitsi antaa aikalaistodistuksen elinajaltani myös kertoa Suomen tarinaa. Kekkosesta ja Paasikivestä on tehty ansiokkaat elämäkerrat, mutta harvapa niitä lukee. Minua on kiinnostanut, millaiset ihmiset tekivät kansakunnan kannalta olennaisia päätöksiä.”
"Historia auttaa arvioimaan nykypäivää"
Historiallisissa romaaneissaan Raija Oranen on löytänyt tyylilajin, joka on saanut kriitikotkin puhkeamaan kiitoksiin. Siinä missä hänen aikalaisteoksiaan on saatettu luonnehtia vetävästi kerrotuiksi, mutta ihmiskuvia ohuiksi, kehutaan nyt romaanien vereviä henkilökuvia ja kerrontaa – sekä faktoja.
Raija puhuu työstään vakuuttavasti, kirjakielellä.
”Tarvitsemme tietoa, jotta pystymme arvioimaan nykypäivää. Jos ei tunne historiaansa, tekee taatusti enemmän kohtalokkaita virheitä kuin oppimalla historiasta jotakin.”
"Kirjoistani tulisi loistavia tv-sarjoja"
Orasen romaaneja lukiessani näen silmissäni brittityyliin tehdyn tv-sarjan.
”Niistä tulisi loistavia sarjoja! Olen kirjoittanut ne niin, että ei olisi konstikaan tehdä niitä kohtauksiksi. Kekkosta kansa katsoisi silmät soikeina.”
Raija aloitti uransa juuri käsikirjoittajana. Ruusun aika (1990–91) ja Puhtaat valkeat lakanat (1993–96) saavuttivat miljoonayleisöt. Nyt aiheena voisi olla poliitikon perhe.
”He olisivat demareita, ja tarina sisältäisi ankaria törmäyksiä likaisessa valtataistelussa.”
"Raijan kirjat paranevat koko ajan"
Raija Oranen on julkaissut 77 teosta. Tuorein on J. K. Paasikivestä kertova Hirmuinen mies. Hänen kirjansa myös myyvät hyvin. 10 000 kappaletta menee yleensä rikki.
Raija ei kuitenkaan anna itselleen lupaa olla tyytyväinen. Kun tapasin Oraset, hän oli juuri julkaissut Aurora Karamzinista kertovan romaanin, Aurora. Se oli hänelle uusi elämys: ilo kädessä.
Jyrki juhlisi Raijan kirjoja mielellään, jos kirjailija suostuisi. Hän tietää niiden olevan suuria puristuksia ja odottaa pääsevänsä lukemaan ne.
”Tässä vaiheessa voin varmaankin jo tunnustaa, että aiemmat kirjat olivat naisille osoitettuja ja luin ne siksi, että Raija oli ne kirjoittanut. Mannerheim-romaanin jälkeen luen eri tavalla. Raijan kirjat paranevat koko ajan.”
"Sisäinen kansakoulunopettaja piiskaa"
Raija sanoo, että Jyrki on iso apu kirjoittamiselle, sillä myös hän tekee taustatyötä.
”Puhumme päivät pääksytysten kansantaloudesta, politiikasta ja historiasta. Jyrki on utelias ja kiinnostunut asioiden ytimistä. Joskus tietysti joutuu tekemään muutakin, kuten katsomaan Sydämen asialla.”
Raija sanoo, että hänen työteliäisyytensä on raatajakansan ylikehittynyttä vastuuntuntoa. Sisäinen kansakoulunopettaja toistaa lakkaamatta, ettei hän ole tehnyt työtään tarpeeksi hyvin. Opettajan kanssa ei ole helppo elää, joskin hänen piiskaamanaan saa paljon aikaiseksi.
”Jyrkillä on parempi elämäntaito kuin minulla. Hän pystyy siirtämään asioita huomiseksi. Minä en voi siirtää huomiseksi mitään.”
"Sitä sanotaan rakkaudeksi"
Raija ja Jyrki huomaavat muistelevansa usein ”nuoruutta ja meitä”, kuten Raija sanoo. Miten Raija meni Helsinkiin metsästämään Jyrkiä ja nosti jalkansa tämän syliin. Miten Raija ei silloin jättänyt mitään epäselväksi. Sitä ennen viestintä ei ollut Jyrkin mielestä selkeää.
Mikä on pitänyt teidät yhdessä?
Raija: ”Sitä sanotaan rakkaudeksi. Elämä ilman toista tuntuu kauhealta ajatukselta.”
Jyrki: ”Kun elämä toisen kanssa tuntuu paremmalta kuin elämä ilman häntä. Kun haluaa jakaa ja olla osallinen, mutta se ei ole yksinkertaista eikä universaalia. Olen tämän Raijan kanssa halunnut elää.”
"Emme jää murehtimaan"
Raija kirjoittaa nelisen tuntia päivässä. Sen ajan Jyrki tekee omia asioitaan. Raija nauttii tästä hetkestä ja kauniista omasta kodista. Jyrki puolestaan on saanut vapauttavan elementin, eläkkeen.
”Olen ollut yrittäjä, ja siihen pitää panostaa, jotta tulonhankinta onnistuu. Eläke vapauttaa huomiota yhdessä olemiseen. Ei tarvitse kilpailuttaa suhdetta työasioiden kanssa. Toki Raijalla on kirjoittaminen, mutta hän tykkää siitä.”
Yhdessä on selvitty konkurssista ja kahden asunnon loukusta, hometalokatastrofista ja Raijan alkoholismista.
”Ihmisessä on sisäänrakennettu elämisen tahto. Sitä vain menee eteenpäin ja pyrkii ratkomaan ulostuloväyliä. Emme jää murehtimaan", Raija kiteyttää.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.