PYHÄ-LUOSTO:
KOMEITA TUNTUREITA JA KAIVOSHOMMIA
Tuuli tuivertaa, ja auringonlasku värjää taivaan oranssiksi. Männynlatvassa istuu harvinainen tunturipöllö. Utelias kärppä katselee tunturikoivun juurelta. Porovaadin vasansa kanssa kurkistaa puun takaa, ja kuukkelit pyörivät nuotion ympärillä herkkujen toivossa.
Pyhä-Luoston 75-vuotias kansallispuisto on jäänne yhdestä maapallon vanhimmasta vuoristosta. Se syntyi yli kaksi miljardia vuotta sitten. Kansallispuistossa on peräti 12 tunturihuippua ja 150 kilometriä vaellusreittejä.
Pyhän erikoisuutena ovat jyrkät rinteet ja huippuja erottavat syvät kurut, karut kvartsiittilouhikot ja rakat. Tunturijonon rakkamaisemaa tasapainottavat Luoston metsät, joissa kasvaa 300–400 vuotta vanhaa ikimetsää.
SEITOJEN TUNTURIIN
Pyhä-Luosto sopii erinomaisesti päiväretkeilyyn. Sekä Pyhä- että Luostotunturin huipulta näkee kauas. Saamelaisten vanha seitatunturi, Noitatunturi, kohoaa 540 metrin korkeuteen. Sen huipulta avautuu laaja, Perä-Pohjolalle tyypillinen aapasoiden ja tunturien maisema.
Pyhän hotellilta lähtevä ja sinne palaava 12 kilometrin Pyhän kauneimmat reitit -lenkki vie retkeilijän Suomen syvimmän kurun, Isokurun kautta Pyhänkasteenputouksille.
Putouksilta pääsee 375 askelman jälkeen Uhriharjulle ja Karhunjuomalammelle, jossa voi tulistella ja ystävystyä Etelä-Suomesta jo kadonneiden kuukkeleiden kanssa.
KAIVA OMA JALOKIVI
Luoston Rykimäkurulta kannattaa kävellä soiden ja metsien halki, välillä pitkospuitakin pitkin, tunturiin Lampivaaran ametistikaivokselle.
Munkkikahvien jälkeen voi ryhtyä töihin. Ametistikaivos on yksi niitä harvoja kaivoksia, joissa voi käsihakun avulla kaivaa itselleen jalokiven. Leonardo da Vinci piti aikoinaan ametistikiveä työpöydällään ja kirjoitti päiväkirjaansa: ”Ametisti haihduttaa pahat ajatukset ja nopeuttaa älyä.”
Nuori yrittäjä Antti Keskitalo järjestää elämysretkiä kansallispuistossa.
”Syksyllä erityisesti Uhriharjun panoraamaterassi on hieno paikka katsella ruskan värejä. Suo värjääntyy komeasti.Ruska alkaa täällä syyskuun toisella viikolla.”
”Tunturiaavan lintutornista näkee värien lisäksi tunturijonon suoraan edessään. Ei kannata unohtaa Pyhän maisemahissiä, jolla pääsee myös syksyllä Kultakeron huipulle”, Keskitalo opastaa.
OULANKA:
KARHUNKIERROS JA KOSKENLASKUA
Aamuyön hiljainen hetki on taianomainen, kun kanootti lipuu hiekkasärkkien välissä Oulankajoella. Nousevan auringon säteet piirtävät oransseja raitoja jokilaakson usvaan Pähkänäkallion laella.
Illan hämärässä kalastajat heittävät perhosiimojaan Kitkajokeen Jyrävän putouksen kupeessa. Taimenet ja harjukset piileskelevät tumman veden suojissa. Taivas alkaa muuttua vaaleanpunaiseksi.
Oulangan kansallispuisto tunnetaan Karhunkierroksen patikkareitistä, kuohuvista koskista, jylhistä rantatörmistä, harjuista, hiekkarantaisista mutkittelevista joista ja kuivista mäntykankaista. Oulankajoen laakson kasvi- ja eläinmaailma on ainutkertainen sekoitus pohjoisia, eteläisiä ja itäisiä lajeja. Täältä tunnetaan peräti 392 uhanalaista lajia.
KOMEA KARHUNKIERROS
80 kilometriä pitkä Karhunkierros on yksi Suomen suosituimmista vaellusreiteistä. Jokivarren rotkot Oulankajoen laaksossa näkyvät tällä reitillä.
Kahdentoista kilometrin pituinen Pieni karhunkierros -rengasreitti lähtee Juumasta. Monipuolinen ”nähtävyysreitti” seuraa pääosin Kitkajokea, jonka vesi virtaa jyrkkien kalliopahtojen välistä nivojen, koskien ja könkäiden vauhdittamana.
Kitkajoen varrella on mäntyvaltaista metsää, Jyrävän mahtiputous ja riippusiltoja. Välillä reitti sukeltaa hämyisiin kuusikoihin.
MELOEN KOSKIEN LÄPI
Oulankaan voi tutustua myös kanootilla tai kumilautalla. Kilometrin pituinen Aallokkokoski on Kitkajoen Villireitillä. Se on Suomessa suurin koski, jonne uskalletaan viedä matkailijoita. Rock ’n rollia koko lasku!
Rauhallisempi koskenlaskuretki alkaa Jyrävän alta ja päättyy rajavyöhykkeen tuntumaan. Siellä Kitka- ja Oulankajoki yhtyvät ja jatkavat matkaansa rajan yli Venäjälle Paanajärven kansallispuistoon.
Puistonjohtaja Matti Hovi kertoo, että Karhunkierros saa pian uudet metalliviitat. Työn pitäisi valmistua ruskasesonkiin mennessä. Ruska alkaa yleensä syyskuun kymmenennen päivän tienoilla.
”Meille asiakasturvallisuus on tärkeätä. Siksi kehotan ihmisiä ottamaan tarpeeksi juotavaa mukaan, vaikka lähdettäisiin vain lyhyelle patikkaretkelle. Nestehukka voi uuvuttaa. Useimmiten joet ja järvet ovat puhtaita juotavaksi, mutta terve harkinta on paikallaan.”
LEMMENJOKI: KIRKAS JOKI JA ERÄMAAN TAIKAA
Kapustarinta henkäisee vienon varoitusäänen. Tuuli humisee. Ollaan korkealla Joenkielisen (534 metriä) huipulla Suomen suurimmassa kansallispuistossa. Yhdeksän kilometrin loivan nousun jälkeen avautuvat näkymät kymmenien kilometrien päähän vihreiden mänty- ja kuusimetsien, kapeana kiemurtavan Lemmenjoen ja tasaisten tunturilakien yli.
Tuolla metsien siimeksessä, tunturien kupeessa ja soiden reunoilla asuu monta karhua, sutta ja kettua, joita ihminen ei häiritse.
Lemmenjoen erämaat tunnetaan laakeista, pyöreämuotoisista tuntureista, kapeasta ja rehevästä Lemmenjokilaaksosta sekä Miessijoen kullankaivajista. Se on myös erakoiden ja poromiesten toinen koti.
JOKIVENE KULJETTAA
Monet vaeltajat ja retkeilijät matkustavat jokiveneellä Njurgulahdesta toiselle puolen jokilaaksoa joko Ravadaskönkään putoukselle tai Kultahaminaan. Sieltä on hyvä lähteä tutkimaan Lemmenjoen mystistä erämaata.
Puiston perusosassa on merkittyjä vaellusreittejä. Siellä saa leiriytyä vain merkityillä paikoilla. Suunnistustaitoja tarvitaan erämaaosassa, jossa leiriytyminen on vapaata. Erämaaosassa voi viettää sesonkiaikanakin jopa viikon näkemättä muita ihmisiä.
Ahkun Tuvan toimitusjohtaja Margetta Jompan-Tiainen on syntyjään lemmenjokelainen. Isä Juhani Jomppanen aloitti jokivenekuljetukset ja matkailutoiminnan alueella jo vuonna 1946.
Jompan-Tiaisen mielestä parasta puistossa on hiljaisuus, sillä täällä käy vain noin 12 000 ihmistä vuodessa. Heistä suurin osa liikkuu perusosan alueella jokilaakson maisemissa.
MYÖS VÄHEMMÄN KOKENEILLE
Erämaisuudesta huolimatta Lemmenjoelle on helppo tulla. Voi lentää Ivaloon ja tulla sieltä bussilla Inariin tai saapua junalla Rovaniemelle ja hypätä Inariin menevään bussiin.
”Jos retkeilijä pysyttelee perusosan alueella, voi tänne mielestäni tulla myös vähemmän kokenut vaeltaja. Jos rinkka alkaa painaa ja haluaa pian pois, pääsee jokiveneellä kaksi kertaa päivässä takaisin Njurgulahteen nukkumaan lakanoiden väliin”, Jompan-Tiainen kertoo.
Hän muistuttaa, että myös kesällä on oltava mukana riittävästi vaatetta ja ruokaa. Kelit voivat olla viileitä. Ruskan värit alkavat näkyä yleensä syyskuun alkupäivinä.
KULTAA KAIVAMAAN
◗ Koko 2 860 km2. Perustettu 1956. Laajennettu kaksi kertaa. Sijaitsee Inarissa ja Kittilässä. Ainoa kansallispuisto, jossa voi kokeilla kullankaivuuta.
◗ Lemmenjoen luontotupa on auki 27.9. asti ma–su klo 9–17. Lemmenjoentie 968, 99885 Lemmenjoki (Inari).
◗ Kesällä (ma–la) on iltapäivisin postitaksikuljetus Inarista Lemmenjoelle Njurgulahteen ja takaisin. Pysähtyy tarvittaessa luontotuvalla, 500 metrin päässä Njurgulahdesta. Inarista ajomatkaa 45 km.
◗ Puistossa on 11 autiotupaa ja kolme vuokratupaa. Njurgulahdessa on mökkimajoitusta.
◗ Kalastusluvat ja varaukset kansallispuiston vuokratupiin ja venekuljetuksiin: Ahkun Tupa, Njurgulahti.
KAIVOSKIERROKSELLE
◗ Koko 142 km2. Vuonna 1938 perustettiin Pyhätunturin kansallispuisto, johon liitettiin Luoston alue vuonna 2005. Nimi muuttui Pyhä-Luoston kansallispuistoksi. Sijaitsee Kemijärvellä, Pelkosenniemellä ja Sodankylässä.
◗ Pyhätunturin juurella, Pyhän kauppakeskuksen vieressä sijaitseva luontokeskus Naava on auki joka päivä vuoden ympäri. Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi (Pelkosenniemi).
◗ Autiotupia on viisi, vuokratupia kolme.
◗ Runsaasti hotelli- ja mökkimajoitusta Pyhällä ja Luostolla.
◗ Ametistikaivoksen opastetulle kierrokselle pääsee kesä–syyskuussa joka päivä. ametistikaivos.fi
◗ Pyhän maisemahissi avoinna 6.–21.9. ti–la.
LUONTOKESKUKSEEN
◗ Koko 290 km2. Perustettu 1956. Laajennettu kaksi kertaa. Sijaitsee Kuusamossa ja Sallassa.
◗ Oulangan kansallispuisto on viime vuosina ollut Suomen viiden suosituimman puiston joukossa kävijämäärän perusteella.
◗ Oulangan luontokeskus Kiutakönkään lähellä on auki ympäri vuoden, paitsi tulevana talvena, jolloin rakennusta remontoidaan. Liikasenvaarantie 132, 93999 Kuusamo.
◗ Sallassa sijaitseva Hautajärven luontotalo on auki kesällä ja syksyllä joka päivä, muutoin tiistaista perjantaihin. Talvella se on kolme kuukautta kiinni.
◗ Kuusamon keskustassa sijaitseva palvelupiste Karhuntassu on auki ympäri vuoden, heinäkuun alusta kolmen kuukauden ajan myös sunnuntaisin.
◗ Majoitusta puistossa tarjoaa mm. Basecamp Oulanka Myllykosken lähellä sekä Oulangan tutkimusasema Kiutakönkään lähettyvillä. Luontokeskuksesta 1,5 km päässä on puiston leirintäalue. Oulangan kansallispuistossa on seitsemän autiotupaa.
Lisätietoa kaikista kansallispuistoistamme.
luontoon.fi
TEA KARVINEN TEKSTI JA KUVAT
Oma Aika 6/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.