Arvioidaan, että noin kaksi miljoonaa suomalaista käyttää Facebookia. Innokkaimmin ovat hiljattain menneet mukaan keski-ikäiset naiset. Myös senioreiden osuus kasvaa koko ajan. Toisaalta on ankaria vastustajia: periaatteen ihmisiä ja epäilijöitä. Oma lukunsa ovat sosiaalisen median jo hylänneet, jotka
ilmoittavat, että keksivät ajankäytölleen jatkossa parempia kohteita.
”Uusille käyttäjäryhmille sosiaalinen media avaa kiehtovan maailman, joka on täynnä vuorovaikutusta ja joka voi torjua jopa yksinäisyyttä”, sanoo sosiaalisen median kouluttaja Kristiina Pääkkönen.
Siellä ovat kaukana asuvat sukulaiset ja ystävät, vanhat koulukaverit, entiset ja nykyiset kollegat, erilaiset harrastajat ja niin edelleen. Kun vanhuksille kansalaisopistoissa aiemmin opetettiin verkkopankin käyttöä, näkee kurssiohjelmissa nyt Facebook-oppitunteja.
UUSIA SUHTEITA, HYÖTYÄ TYÖHÖN
Usein väitetään, että virtuaalisuus on uhka eläville kohtaamisille. Todellisuudessa monet virtuaalitutut tapaavat myös elävässä elämässä, ja uusia ystävyyksiäkin syntyy.
”Jos haluaa saada yhteyden vaikkapa sinisten pullojen kerääjiin, millään muulla välineellä se ei tapahtuisi yhtä tehokkaasti ja helposti”, Pääkkönen hehkuttaa.
Facebookille tyypillisiä ovat suljetut ryhmät, joiden jäseniä voi yhdistää paitsi harrastus, myös aate, sukulaisuus, musiikkimaku tai työkaveruus. Ryhmän voi perustaa kuka tahansa. Yhteisöllisiä ryhmiä on toki muuallakin internetissä.
Pääkkönen korostaa sosiaalisen median merkitystä myös ammatillisessa kehittymisessä.
”Monelle 50−60-vuotiaalle sosiaalisen median omaksuminen voi olla työuran kannalta todella arvokasta, jopa aikaansa seuraavan persoonallisuuskuvan luojana.”
KÄYTTÄYDY FIKSUSTI
Sosiaalisessa mediassa toimiminen kuuluu monen työnkuvaan. Vaatii hieman taitoa, jotta pystyy halutessaan erottamaan työminänsä ja yksityisen minänsä sosiaalisen median kuvioissa. On toki myös mahdollista, ettei koe sitä tarpeelliseksi.
Yritysjohtaja saattaa Facebookissa kertoa johdonmukaisesti vain omasta vapaaajastaan. Markkinointipäällikkö voi uutisoida aikajanallaan myös edustamansa yrityksen asioita.
Joku voi jakaa persoonansa niin, että toimii Facebookissa yksityishenkilönä ja vaikkapa Twitterissä vahvasti ammattikuntansa edustajana. Lisäksi moni urakehityksestään kiinnostunut luo profiilin LinkedIn-palveluun, jonka kautta syntyy työkontakteja.
Nykyisin työpaikoilla harvoin kielletään sosiaalisen median käyttö. Koska vahva verkostoituminen on ajan henki, aktiivisuus sosiaalisessa mediassa voi olla uralla pikemminkin etu kuin haitta. Edellyttäen, että käyttäytyy siellä fiksusti.
Monet yritykset ovat laatineet henkilöstölleen pelisäännöt, joiden mukaisesti oman väen toivotaan esiintyvän sosiaalisessa mediassa. Tarve on kummunnut epätietoisuudesta ja joidenkin käyttäjien ottamista harha-askelista, jolloin työantajan haukkuminen Facebookissa on johtanut jopa potkuihin.
”Pitää muistaa, että työntekijää sitoo lojaliteettivelvollisuus työnantajaa kohtaan. Voi kuitenkin olla oikeutettua tuoda työpaikan epäkohta julkiseen käsittelyyn, jos siihen ei ole saatu parannusta sisäisin keinoin, ja etenkin jos epäkohta on merkittävä”, sanoo viestintäoikeuden ma. professori Päivi Tiilikka.
Tekoa arvioidaan muun muassa todenperäisyyden, kielenkäytön ja tarkoitusperien valossa.
KIUSALLISET POSTAUKSET
Sosiaalisen median vapaa julkaisupolitiikka hämärtää tajua siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei. Julkinen bailauskuva edelliseltä illalta ei ehkä ole mukava yllätys kaikille osallisille Facebookissa.
”Periaatteessahan tuollaisen kuvan voi julkaista ilman kavereiden suostumusta ja merkitä nimet siihen edellyttäen, että se ei loukkaa yksityiselämää tai kunniaa”, Tiilikka toteaa. Hän kehottaa kuitenkin käyttämään harkintaa sekä palvelun asetuksia kuvien näkymisen rajoittamiseksi.
”Kunnianloukkaus on sitä myös sosiaalisessa mediassa”, Tiilikka korostaa.Joskus voidaan joutua oikeudenkäynteihin.
”Se on viimeinen keino, raskas ja monesti pitkä prosessi. Jos joku haluaa loukata, hän voi prosessin aikana julkaista tietoa ja kuvia yhä useammilla sivustoilla. Vaikka teko olisi lainvastainen, tietojen poistaminen voi osoittautua hankalaksi, jos ne sijaitsevat ulkomaisella palvelimella”, Tiilikka kertoo.
MAINONTA JA FACEBOOK
Facebookin suosio mainoskanavana kasvaa, ja Facebook kerää tietoja käyttäjästä mainostajia varten.
”Kaikkea netissä liikkumista profiloidaan jollakin tavalla, sillä ilmaispalvelut elävät mainoksista. Facebook valitsee käyttäjälle näytettäviä mainoksia tykkäysten, kirjoitusten ja linkkien napsautusten perusteella. Voi ajatella myös niin, että kohdistetut mainokset ovat käyttäjän etu, niissähän voi olla jotakin kiinnostavaakin”, sanoo IT-asiantuntija Petteri Järvinen.
”Sitä paitsi kauppojen bonuskorttien käytöstä voidaan tehdä yhtä tarkkoja analyyseja kuin Facebook-kirjoituksistamme. Meistä ja kulutustottumuksistamme on kerätty valtavat määrät tietoa ilman Facebookiakin”, Järvinen huomauttaa.
Tietty yksityisyyden varjelu sosiaalisessa mediassa on viisautta. Ylireagointia on kuitenkin syytä välttää, koska media on ytimeltään avoin ja yhteisöllinen.
TÄRKEÄT YKSITYISASETUKSET
Viestit leviävät sitä laajemmalle, mitä avoimemmat yksityisasetukset ovat. Facebookissa yksityisasetuksiin kannattaa perehtyä tarkasti. Kaveriryhmien avulla voi jakaa joitakin asioita kaikille, joitakin vain tietylle porukalle. Suosittua on rajata kaverien kaverit pois toimiensa näkemisestä.
”Yhtään ohjelmaa ei kannata hyväksyä, ellei ole varma, mitä se Facebookissa tekee. Siellä voi liikkua käyttäjien toisilleen tietämättään suosittelemia sovelluksia, jotka ovat haittaohjelmia.
Tämän vuoksi sovelluksia koskevat asetukset kannattaa säätää mahdollisimman tiukoiksi”, Järvinen neuvoo.
Erityistä harkintaa Järvinen kehottaa käyttämään kilpailujen suhteen, tulipa niitä vastaan Facebookissa tai muualla netissä.
”Ei pidä koskaan antaa pankkitilin numeroa tai henkilötunnusta. Myös osoite- ja puhelinnumerotietojen kanssa kannattaa olla varovainen.”
SIRKKA JÄRVENPÄÄ TEKSTI / 123RF KUVITUS
Oma Aika 3/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.