SanneBerg
Irma Heiskanen-Haarala
Hampaistossa tapahtuu muutoksia läpi elämän. Kasvojen luut kasvavat jatkuvasti, varsinkin pystysuunnassa. Jos hammaskaarelta poistetaan hammas, sen vastapari alkaa kurotella hakien purentakontaktia ja kasvaa muita hampaita pidemmäksi.
Hampaat eivät viihdy tyhjän päällä purenta-asetelmassa.
Ne vaeltavat sinne, missä on tilaa. Jos esimerkiksi alaposkihammas poistetaan, alasivualueen hampaat lähtevät liikkumaan taaksepäin.
– Muuten hampaat pyrkivät vaeltamaan keskilinjaa kohti, siksi aikuisilla näkyy etuhampaiden ahtautumistaipumus, varsinkin alaetuhampaissa. Jos hampaat ovat lähtökohtaisesti vähän limittäin, piirre korostuu iän myötä, kertoo Raija Lähdesmäki, oikomishoidon erikoishammaslääkäri ja hampaiston kehityksen dosentti Oulusta.
Purentavirheet ovat yksilöllisiä. Rakenteellisia poikkeamia korjataan usein oikomishoidolla, joka vie kaikkine ylläpitovaiheineen parista vuodesta viiteen vuoteen.
Hammaslääkärin vastaanotolla on käytävä tiiviisti, koska oikomiskojeita pitää säätää ja vaihtaa hoidon edetessä. Apuna purennan korjaamisessa käytetään hammaskruunuja, tavallista vahvempia paikkausmateriaaleja ja proteeseja.
Mitä tarkoittavat risti- ja syväpurenta?
Ristipurennassa alahampaat jäävät ylähampaitten ulkopuolelle yhden tai usean hampaan kohdalla. Ristipurenta saattaa aiheuttaa toiminnallisia ongelmia ja ohjata leuan virheelliseen asentoon.
Syväpurennassa alaetuhampaiden kärjet osuvat ylähampaiden taakse suulakeen, mikä kuluttaa hammasta ja pehmytkudoksia ja haittaa hampaiden kiinnittymistä leukaluuhun.
Syväpurenta pahenee iän myötä. Jos alahammaskaaren poskihammas joudutaan poistamaan, syväpurenta pahenee ja purenta voi suorastaan romahtaa, jos poistettua hammasta ei korvata proteesilla.
Oikomishoitoja myös aikuisille
Silloin, kun aikuiselle suunnitellaan laajempaa purennan hoitoa ja harkitaan leukojen leikkausta, tutkitaan aina myös uniapnea.
– Alaleuan asema vaikuttaa nielun ilmatilaan, ja tuomalla alaleukaa eteenpäin ilmatilaa saadaan laajennettua. Joskus leikkauksella siirretään sekä ylä- että alaleukaa eteenpäin, Lähdesmäki kertoo.
Ennen oikomishoitoa hampaat ja purenta tutkitaan laajasti haastatteluineen, röntgenkuvineen, kipsimalleineen ja valokuvineen. Aikuisilla oikomishoidolla saavutettu purenta säilyy kiinteiden tukilankojen turvin.
Usein laajan purennan hoidon jälkeen tehdään vielä purentakisko, joka jää joskus pysyväksi hoidoksi.
– Kiskon avulla voidaan myös tutkia, mikä on purennan osuus hartioiden ja pään alueen kipukierteessä. Jos kisko, joka irrottaa hampaat toisistaan auttaa hartiakipuihin, purenta on merkittävä aiheuttaja, Lähdesmäki kertoo.
Stressi panee narskuttamaan hampaita
Yöllä käytettävä yksilöllinen purentakisko on hyvä apu myös purentaelimistön toimintahäiriöihin.
Stressaajalle kireät leuat ovat tuttu juttu.
Ohimopäänsärky, poskien alueen jomotus ja korvakipukin voi olla merkki purentaelimistön ylikuormituksesta. Jos on vaikea saada suuta kunnolla auki ja leuat tuntuvat kipeiltä ja väsyneiltä, selitys löytyy usein puremalihaksista tai leukanivelistä.
– Suun avautumisen voi testata helposti: jos kolme sormea mahtuu poikittain etuhampaiden väliin, avaus on normaali, kertoo Kirsi Sipilä, hammasprotetiikan ja kliinisen purentafysiologian professori Oulun yliopistosta.
Purenta vaivaa useammin naisia kuin miehiä
Noin joka kymmenes aikuinen kärsii enemmän tai vähemmän purentaelimistön toimintahäiriöistä. Yksittäisiä oireita, kuten leukanivelen naksumista, löytyy vielä useammalta.
Purentavirhe, huono hammaspaikka tai kasvojen alueelle tullut vamma voi olla alkusyy toiminnallisiin purentaongelmiin, ja esimerkiksi reuma saattaa vaurioittaa leukaniveltä.
Myös geneettinen alttius vaikuttaa.
Uusimmat tutkimukset korostavat psykologisten tekijöiden ja stressikuormituksen merkitystä ongelman taustalla.
Naisilla purentaelimistön kivut ja vaivat ovat yleisempiä kuin miehillä. Estrogeenihormoni lisää alttiutta kivulle, ja naiset myös raportoivat miehiä herkemmin kipuoireita ja hakevat niihin hanakammin apua.
Yönarskuttelu laittaa lihakset ja nivelet lujille
Leukojen jännittyneisyys ja jäykkyys sekä hampaiden narskuttelu ja kiristely on erityisesti 20-50-vuotiaitten riesa.
Leukojen väsyminen ja kasvojen alueen kipu on yleensä voimakkainta aamuisin.
Liian korkea paikka hampaassa voi aiheuttaa toiminnallisen häiriön, samoin suun pitäminen pitkään auki hammashoitotoimenpiteen aikana.
Hammaslääkäri tekee oirekyselyn ja tutkii tunnustellen lihakset ja nivelet ja tarkistaa leuan liikelaajuudet ja niveläänet. Tarvittaessa leukanivelet kuvataan.
Lihasperäisessä häiriössä keskeinen oire on kipu kasvojen alueella ja ohimoseudulla. Kipu on jomottavaa ja häiritsevää, mutta ei useinkaan kovin voimakasta. Pureskelu yleensä pahentaa oireita.
Naksuvatko leukanivelet?
Nivelperäisessä vaivassa kipu tuntuu leukanivelen alueella, korvan edessä, mutta voi säteillä laajemmaltikin kasvojen ja pään alueelle. Nivelet vaivat naksua tai rahista.
– Joissakin tilanteissa suu ei avaudu kunnolla ja avaamiseen liittyy myös kipua, Sipilä kuvaa.
Purentakiskon ohella rentoutustekniikoista, lihasten hieronnasta ja lämpökäsittelystä voi olla apua, jos lihakset ovat hyvin jännittyneet.
Jos leukanivelessä on tulehdusta, leukaa ei akuuttivaiheessa liikutella, vaan rauhoitetaan.
Tietyissä tilanteissa purentaelimistön toimintahäiriö vaatii hampaiden purennan hiontaa tai oikomishoitoa. Joskus hankala leukanivelen välilevyongelma hoidetaan nivelhuuhtelulla tai kirurgisesti.
Fysioterapeutti voi auttaa toimintahäiriön hoidossa, etenkin jos mukana on kaularangan ja niskan alueen kipuja ja liikkuvuusongelmia. Jos häiriöön liittyy äänenkäytön ongelmia, apua saa esimerkiksi voice massage -terapeutilta.
Näin tehdään oikomishoito
● Aikuisen purentavirhettä hoidetaan yleensä kiinteällä oikomiskojeella eli hammasraudoilla.
Hammaskruunuun liimataan kiinnike ja siihen kiinnitetään kaarilanka. Aluksi lanka on ohutta ja joustavaa, ja vähitellen siirrytään paksumpiin ja jäykempiin. Hoito aloitetaan pyöreillä langoilla, joista edetään kulmikkaisiin lankoihin. Parhaassa tapauksessa hammas siirtyy millimetrin kuukaudessa.
Joskus hampaita pitää ensin poistaa, ja joskus purentaa korotetaan väliaikaisesti erillisellä korotuslevyllä tai takahampaisiin liimattavilla jatkeilla.
Oikomishoidon ylläpitovaiheessa yläleuan tueksi valmistetaan useimmiten irrotettava akryylilevy. Hammaskaaren sisäpuolelle, varsinkin alaetualueelle liimataan tukilankoja, jotka jäävät sinne yleensä pysyvästi.
Poistot ja siirrot auttavat ahtauteen
● Hampaiston ahtaus on yleisin purentavirhe aikuisilla. Hampaat eivät ole tasaisessa rivissä, vaan yksi tai useampi hammas on kiertyneenä ja puskee rivistön sisä- tai ulkopuolelle.
● Hampaita pitää ehkä poistaa, jotta hammaskaarelle tulee tilaa. Hampaita voidaan siirtää ja kallistaa haluttuun suuntaan kiinteän oikomiskojeen eli ’hammasrautojen’ avulla, jousia ja kumivetoja apuna käyttäen.
Leuka levossa – hampaat irti toisistaan
● Yönarskuttelu on tiedostamatonta toimintaa, eikä siihen voi itse vaikuttaa.
● Päiväaikaisesta hampaiden kiristelystä ja kynsien pureskelusta voi opetella pois rentoutumistekniikoiden avulla. Kun leuka on levossa, hampaat ovat irti toisistaan.
● Vältä purukumin pureskelua, jos tiedostat, että kasvolihaksissa ja leukanivelissä on kireyttä
Purentakisko lievittää toimintahäiriön oireita
● Hampaiden narskuttelu ja kiristely koettelevat leukaniveliä ja puremalihaksia sekä hampaita ja niiden kiinnityskudoksia.
● Tulehduskipulääke auttaa akuuttiin kipuun, ja tietoinen rentoutuminen sekä alaleuan liikeharjoitukset voivat helpottaa oireita.
● Usein tarvitaan yksilöllinen, öisin käytettävä purentakisko, joka pitää ylä- ja alahampaat irti toisistaan. Valmiskiskoja ei suositella.
Syväpurenta vaatii tukirakenteita
● Syväpurenta korostuu myöhemmällä iällä varsinkin, jos alaleuan poskihammas on jouduttu poistamaan. Syväpurennassa alaetuhampaiden kärjet osuvat ylähampaiden taakse suulakeen. Kiinteällä oikomiskojeella voidaan tasoitella hammaskaaret ja korjata hampaiden kulmauksia tarvittaessa. Jos kudoksissa on vaurioita, sivualueen purentaa voidaan tukea hammassillan tai implantin avulla.
Oikomiskoje avuksi ristipurentaan
● Ristipurennassa ylähampaat jäävät purtaessa alahampaiden sisäpuolelle, mikä aiheuttaa leukanivelten ja puremalihasten jännitystiloja ja leuan virheasentoja.
Ristipurentaa lähdetään korjaamaan kiinteillä oikomiskojeilla, usein kumivetojen avulla. Jos ristipurenta johtuu siitä, että yläleuka on jäänyt kapeaksi, tilanne voidaan korjata kirurgisesti.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.