Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä

Koko on rengas­mer­kin­nöistä tutuin. Renkaasta löytyy muitakin merkintöjä joilla on merkitystä rengasta hankittaessa ja näiden lisäksi on EU-rengasmerkintä.

Auto Bild.Hyöty

Lä­hes kai­kis­sa tie­lii­ken­ne­käyt­töön hy­väk­sy­tyis­sä uu­sis­sa hen­ki­lö-, pa­ket­ti- ja kuor­ma-au­ton­ren­kais­sa on pi­tä­nyt ol­la mar­ras­kuus­ta 2012 läh­tien EU-ren­gas­mer­kin­tä. Lä­hes kai­kis­sa tar­koit­taa sitä, et­tä mää­räys ei kos­ke mm. nas­toi­tet­tu­ja tai pin­noi­tet­tu­ja ren­kai­ta, ei­kä en­nen 1.7.2012 val­mis­tet­tu­ja tai kil­pa­käyt­töön tar­koi­tet­tu­ja ren­kai­ta.

Tä­män EU:n yh­te­näi­sen mer­kin­nän tu­lee ol­la sel­ke­äs­ti nä­ky­vil­lä kai­kis­sa ren­kai­ta kos­ke­vis­sa ma­te­ri­aa­leis­sa sekä myyn­ti­pis­teis­sä. Tä­män ko­din­ko­neis­ta tu­tun nä­köi­nen mer­kin­tä­tar­ra on yleen­sä kiin­ni­tet­ty ren­kaa­seen.

EU-ren­gas­mer­kin­tä hel­pot­taa va­lin­taa

Tä­män yh­den­mu­kai­sen tes­taus- ja mer­kin­tä­jär­jes­tel­män tar­koi­tuk­se­na on li­sä­tä tur­val­li­suut­ta, ta­lou­del­li­suut­ta ja ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­syyt­tä oh­jaa­mal­la sekä ku­lut­ta­jien va­lin­to­ja et­tä val­mis­ta­jien tuo­te­ke­hit­te­lyä. Tar­ras­ta il­me­nee ren­kaas­ta kol­me asi­aa: polt­to­ai­ne­ta­lou­del­li­suus, mär­kä­pi­to ja vie­rin­tä­me­lu.

Näi­den kol­men omi­nai­suu­den ver­tai­le­mi­nen on­kin EU-ren­gas­mer­kin­nän pe­rus­teel­la help­poa. Mer­kin­tä hel­pot­taa ai­na­kin ke­sä­ren­kai­den va­lin­taa, mut­ta tal­vi­ren­kai­den koh­dal­la pelk­kä mer­kin­nän tui­jot­ta­mi­nen voi joh­taa hel­pos­ti har­haan.

Kes­kie­u­roop­pa­lai­siin olo­suh­tei­siin suun­ni­tel­tu kit­ka­ren­gas saa tyy­pil­li­ses­ti mär­kä­pi­to­luo­ki­tuk­ses­sa pa­rem­man ar­vo­sa­nan kuin poh­jois­mai­siin olo­suh­tei­siin suun­ni­tel­tu kit­ka­ren­gas. Vaa­ti­vam­mil­la tal­vi­ke­leil­lä ja jäi­sil­lä pin­noil­la nämä kes­kie­u­roop­pa­lai­siin oloi­hin suun­ni­tel­lut kit­kat ovat kui­ten­kin sel­ke­äs­ti huo­nom­pia kuin poh­joi­siin oloi­hin suun­ni­tel­lut ren­kaat.

Tal­vi­ren­kaan va­lin­nas­sa pelk­kä EU-ren­gas­mer­kin­tään tui­jot­ta­mi­nen ei ole siis jär­ke­vää, vaan sil­loin pi­tää miet­tiä, min­kä­lai­siin olo­suh­tei­siin ren­gas­ta ol­laan va­lit­se­mas­sa.

Lindstrom Toni

Sääs­töä tan­kil­la

Polt­to­ai­ne­ta­lou­del­li­suu­den luo­ki­tuk­set mää­räy­ty­vät la­bo­ra­to­ri­o­ko­kee­na mi­tat­ta­van ren­kaan vie­rin­tä­vas­tuk­sen mu­kaan. EU-ren­gas­mer­kin­näs­sä on käy­tös­sä as­teik­ko A–G, mut­ta D ei ole käy­tös­sä. Al­hai­sim­man vie­rin­tä­vas­tuk­sen omaa­vat ren­kaat kuu­lu­vat A-luok­kaan, ja G-luo­kas­sa ovat huo­noim­man eli suu­rim­man vie­rin­tä­vas­tuk­sen omaa­vat ren­kaat.

Au­ton­ren­gas­lii­ton mu­kaan pie­nim­män vie­rin­tä­vas­tuk­sen omaa­vat A-luo­kan ren­kaat voi­vat vä­hen­tää au­ton polt­to­ai­neen­ku­lu­tus­ta huo­noim­piin G-luo­kan ren­kai­siin ver­rat­tu­na jopa 7–8 pro­sent­tia. Pie­ni esi­merk­ki­las­ken­ta avaa, mitä nämä pro­sen­tit tar­koit­ta­vat eu­rois­sa.

En­sim­mäi­ses­sä esi­mer­kis­sä ole­te­taan, et­tä au­ton ku­lu­tus on G-luo­kan ren­kaal­la 7,5 l/100 km, ja au­tol­la aje­taan vuo­des­sa 15 000 ki­lo­met­riä. Näil­lä lu­vuil­la las­ket­ta­es­sa siir­ty­mi­nen A-luo­kan ren­kaa­seen tuo vuo­des­sa sääs­töä polt­to­ai­ne­ku­lui­hin noin 140 eu­roa, jos polt­to­ai­neen lit­ra­hin­nak­si va­li­taan 1,55 eu­roa.

Toi­ses­sa esi­mer­kis­sä au­ton ku­lu­tus on 6,0 l/100 km, ja sil­lä aje­taan vuo­des­sa 25 000 ki­lo­met­riä polt­to­ai­neen lit­ra­hin­nan ol­les­sa 1,40 eu­roa. Täl­löin las­ken­nal­li­sis­sa polt­to­ai­ne­ku­luis­sa sääs­te­tään vuo­des­sa 168 eu­roa, kun siir­ry­tään G-luo­kan ren­kaas­ta A-luo­kan ren­kaa­seen.

Ren­gas­va­lin­nal­la voi siis hy­vin­kin sääs­tää ren­gas­sar­jan hin­nan nel­jäs­sä vuo­des­sa. Täs­sä vai­hees­sa kan­nat­taa toki muis­taa, et­tä ajo­ta­val­la on mer­kit­tä­vä vai­ku­tus polt­to­ai­neen­ku­lu­tuk­seen. Sa­moin ren­gas­pai­neet vai­kut­ta­vat polt­to­ai­neen­ku­lu­tuk­seen, ja lii­an al­hai­nen ren­gas­pai­ne li­sää sekä polt­to­ai­neen­ku­lu­tus­ta et­tä ren­kaan ku­lu­mis­ta.

Mi­ten py­säh­tyy?

Mär­kä­pi­to­luo­ki­tus on por­ras­tet­tu EU-ren­gas­mer­kin­näs­sä kir­jai­min sa­maan ta­paan kuin polt­to­ai­ne­ta­lou­del­li­suus. Käy­tet­ty as­teik­ko on A:sta F:ään, ja D on jä­tet­ty vä­lis­tä pois. Ku­ten jo mai­nit­tiin, niin mär­kä­pi­to­luo­ki­tus ei an­na oi­ke­aa ku­vaa kit­ka­ren­kaan so­vel­tu­vuu­des­ta liuk­kai­siin poh­jois­mai­siin ke­li­o­lo­suh­tei­siin. Kes­kie­u­roop­pa­lai­siin olo­suh­tei­siin suun­ni­tel­lus­sa kit­ka­ren­kaas­sa on pai­no­tet­tu su­lan­ke­lin omi­nai­suuk­sia jää­pi­don kus­tan­nuk­sel­la.

Ke­sä­ren­kai­den kes­ken mär­kä­pi­to­luo­ki­tus ker­too ren­kai­den erois­ta jar­ru­tus­pi­dos­sa mä­räl­lä tiel­lä. Mer­kin­tä ker­too jar­ru­tus­pi­dos­ta mä­räl­lä as­val­til­la jar­ru­tet­ta­es­sa no­peu­des­ta 80 km/h. As­tei­kon ää­ri­päi­den vä­li­nen ero jar­ru­tus­mat­kois­sa on eh­kä­pä yl­lät­tä­vän­kin pal­jon eli 18 met­riä – siis ku­ta­kuin­kin nel­jä au­ton­mit­taa.

Luo­ki­tus­ten erot ei­vät ole ta­sa­por­tain, vaan A- ja B-luok­kien vä­lil­lä ero on kol­me met­riä, ja täs­tä al­hai­sem­paan luo­ki­tuk­seen siir­ryt­tä­es­sä jar­ru­tus­mat­ka­e­roon li­sä­tään jo­kai­ses­sa por­taas­sa yk­si met­ri. B:stä C:hen ero on nel­jä met­riä, seu­raa­va por­ras on vii­si met­riä ja vii­mei­nen väli E:stä F:ään on kuu­si met­riä.

Ke­sä­ren­kaan va­lin­nas­sa tämä yh­den­mu­kai­nen luo­ki­tus an­taa hy­vän ku­van ren­kaan mär­kä­pi­dos­ta.

Ren­kaan me­lut

Kol­mas mi­tat­tu tie­to EU-ren­gas­mer­kin­näs­sä on sekä de­si­be­lei­nä et­tä kol­me­por­tai­sel­la sym­bo­lil­la il­moi­tet­ta­va ohi­a­jo­me­lu. Sym­bo­lin kol­me kaar­ta on por­ras­tet­tu kol­men de­si­be­lin vä­lein. Kol­me mus­taa kaar­ta ker­too, et­tä ren­gas on ää­ne­käs, kak­si mus­taa kaar­ta tar­koit­taa, et­tä melu on kes­ki­mää­räi­nen, ja yk­si mus­ta kaa­ri on merk­ki­nä hil­jai­ses­ta ren­kaas­ta.

Tämä luo­kit­te­lu ei vas­taa au­ton si­sä­me­lua, sil­lä täs­sä mi­ta­taan ohi­a­jo­me­lua au­ton ul­ko­puo­lel­ta. Ta­voit­tee­na on oh­ja­ta ku­lut­ta­jia va­lit­se­maan ren­kaat, jot­ka vä­hen­tä­vät ym­pä­ris­tön me­lu­saas­tet­ta.

Näi­den mer­kin­tö­jen li­säk­si EU-ren­gas­mer­kin­nän va­sem­mas­ta ala­nur­kas­ta löy­tyy ren­kaan luok­ka­mer­kin­tä. C1 on hen­ki­lö­au­ton­ren­gas, C2 pa­ket­ti­au­ton­ren­gas ja C3 kuor­ma-
au­ton­ren­gas.

Li­sää tie­toa ren­kais­ta ja ren­gas­mer­kin­nöis­tä löy­tyy Au­to­ren­gas­liit­to ry:n si­vus­tol­ta.

Mer­kin­nät ren­kaas­sa

Ren­kaan si­vus­sa ole­vat mer­kin­nät ovat py­sy­neet ku­ta­kuin­kin sa­man­lai­si­na vuo­sien saa­tos­sa. Ren­kai­den ko­ko­mer­kin­näs­sä on su­las­sa so­vus­sa mil­li­met­rit, pro­sent­ti­suh­de ja tuu­mat. Ko­ko­mer­kin­tä on se­li­tet­ty eril­li­ses­sä tau­lu­kos­sa.

Ko­ko­mer­kin­nän jäl­keen ren­kaas­sa on hen­ki­lö­au­tois­sa tyy­pil­li­ses­ti kak­si­nu­me­roi­nen mer­kin­tä, joka on ren­kaan kuor­mi­tus­luok­ka LI, Load in­dex.

Tä­män jäl­keen ko­ko­mer­kin­nän pe­räs­sä on kir­jain­tun­nus, joka ker­too ky­sei­sel­le ren­kaal­le sal­li­tun suu­rim­man ajo­no­peu­den. Tär­keim­mät no­peus­luo­kat löy­ty­vät eril­li­ses­tä tau­lu­kos­ta.

Li­säk­si ren­kaan si­vus­ta saat­taa löy­tyä M+S-mer­kin­tä, joka tu­lee sa­nois­ta Mud+Snow. Nämä ren­kaat on siis hy­väk­syt­ty käyt­tä­väk­si meil­lä myös tal­vi­ren­gas­kau­del­la. Kan­nat­taa kui­ten­kin muis­taa, et­tä vaik­ka täl­lai­set ren­kaat ovat lain kir­jai­men mu­kaan hy­väk­syt­ty tal­vi­käyt­töön, niin pelk­kä M+S-mer­kin­tä ei ker­ro ren­kai­den to­del­li­ses­ta so­vel­tu­vuu­des­ta liuk­kai­siin tal­vi­siin ajo-olo­suh­tei­siin. M+S-mer­kin­tä ei edel­ly­tä tes­te­jä sii­tä, et­tä ren­kaan omi­nai­suu­det ovat pa­rem­mat kuin ta­val­li­sel­la ke­sä­ren­kaal­la. Tä­hän riit­tää se, et­tä val­mis­ta on sitä miel­tä, et­tä ren­kaan omi­nai­suu­det tal­vi­ke­leis­sä ovat pa­rem­mat kuin ta­val­li­sel­la ke­sä­ren­kaal­la.

Sii­tä, et­tä ren­gas on lä­päis­syt E-sään­nön mu­kai­sen lu­mi­pi­to­tes­tin jar­ru­tus- ja liik­keel­le­läh­tö­ko­kei­neen, on ren­kaan si­vus­sa vuon­na 2012 vi­ral­li­ses­ti hy­väk­syt­ty 3PMFS-merk­ki, jos­sa on kol­me­huip­pui­nen vuo­ri ja sen kes­kel­lä lu­mi­hiu­ta­le. Tä­mä­kään mer­kin­tä ei kui­ten­kaan tar­koi­ta, et­tä ren­gas on eri­tyi­ses­ti suun­ni­tel­tu poh­jois­mai­siin jäi­siin tal­vi­o­lo­suh­tei­siin.

Lindstrom Toni

Val­mis­tu­sai­ka

Ren­kaan si­vus­ta löy­tyy myös DOT-koo­din pe­räs­tä tie­to ren­kaan val­mis­tu­sa­jan­koh­das­ta. 2000-lu­vul­la käy­tös­sä on ne­li­nu­me­roi­nen mer­kin­tä ker­to­mas­sa sii­tä, mil­lä vii­kol­la ren­gas on val­mis­tet­tu. Esi­mer­kik­si mer­kin­tä 3311 tar­koit­taa, et­tä ren­gas on val­mis­tet­tu vii­kol­la 33 vuon­na 2011.

Ren­kai­den no­peus­luo­kat

N = 140 km/h

P = 150 km/h

Q = 160 km/h

R = 170 km/h

S = 180 km/h

T = 190 km/h

U = 200 km/h

H = 210 km/h

V = 240 km/h

Z = yli 240km/h

W = 270 km/h

Y = 300 km/h

Os­ka­ri Pent­ti, ku­vat Toni Lndström

Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!

Tarkempaa tietoa Suzuki eVitaran suorituskyvystä, toimintamatkoista sekä varustetasoista annetaan lähempänä myynnin alkua. Hinnat pyritään vahvistamaan mahdollisimman pian, mikä tarkoittaa tämän hetken tietojen mukaan kevättä 2025.

Tarkempaa tietoa Suzuki eVitaran suorituskyvystä, toimintamatkoista sekä varustetasoista annetaan lähempänä myynnin alkua. Hinnat pyritään vahvistamaan mahdollisimman pian, mikä tarkoittaa tämän hetken tietojen mukaan kevättä 2025.

Suzuki

Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena

Auto Bild.Uutiset
Tarkempaa tietoa Suzuki eVitaran suorituskyvystä, toimintamatkoista sekä varustetasoista annetaan lähempänä myynnin alkua. Hinnat pyritään vahvistamaan mahdollisimman pian, mikä tarkoittaa tämän hetken tietojen mukaan kevättä 2025.

Tarkempaa tietoa Suzuki eVitaran suorituskyvystä, toimintamatkoista sekä varustetasoista annetaan lähempänä myynnin alkua. Hinnat pyritään vahvistamaan mahdollisimman pian, mikä tarkoittaa tämän hetken tietojen mukaan kevättä 2025.

Suzuki

Suzuki eVitara: Tällainen on Suzukin ensimmäinen täyssähköauto, joka tulee markkinoille etu- ja nelivetoisena

Auto Bild.Uutiset
Etanoliautoilu on Suomessa melko lapsen kengissä - syy on verotuksessa.

Etanoliautoilu on Suomessa melko lapsen kengissä - syy on verotuksessa.

Shutterstock

Ranskassa on jo 400 000 etanoliautoa – miksi Suomessa ei olla päästy kehitykseen mukaan?

Auto Bild.Uutiset
Etanoliautoilu on Suomessa melko lapsen kengissä - syy on verotuksessa.

Etanoliautoilu on Suomessa melko lapsen kengissä - syy on verotuksessa.

Shutterstock

Ranskassa on jo 400 000 etanoliautoa – miksi Suomessa ei olla päästy kehitykseen mukaan?

Auto Bild.Uutiset
Kia EV4

Kia EV4

Kia

Kia EV4 esittelyssä AUTO 25 & Mobility -tapahtumassa Helsingissä

Auto Bild.Uutiset
Kia EV4

Kia EV4

Kia

Kia EV4 esittelyssä AUTO 25 & Mobility -tapahtumassa Helsingissä

Auto Bild.Uutiset

AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN