Renkaiden urasyvyyden voi testata esimerkiksi kolikon avulla.
Auto Bild Suomi
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Renkaat ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen, joten niiden kunnosta on huolehdittava.
Kelien lämmetessä ja auringon helottaessa kirkkaalta taivaalta herää kysymys, missä vaiheessa on aika vaihtaa kesärenkaat alle. Suomen pituudesta johtuen renkaanvaihdolle ei voi antaa mitään yksiselitteistä valtakunnallista aikaa. Siinä vaiheessa, kun etelässä voi huoletta ajella kesärenkain, pohjoisessa on vielä paikoin täysi talvi.
Vaikka lumi olisi pääosin sulanut, kesärenkaiden vaihtamisessa ei välttämättä kannata hosua. Jos autollaan joutuu liikkumaan iltamyöhään tai aamutuimaan, niin yöpakkaset voivat aiheuttaa yllätyksen – tielle valunut tai kerääntynyt vesi on nimittäin saattaa jähmettyä peilijääksi.
Tällöin kesärengas ei tarjoile läheskään samaa pitoa, mihin nastallinen tai nastaton talvirengas yltää. Eikä takatalvikaan ole meillä mikään uppo-outo ilmiö.
Nastalliset ja nastattomat
Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää pääsiäismaanantain jälkeiseen maanantaihin saakka. Tähän on olemassa omaan arvioon perustuva jousto, joka sallii nastarenkaiden käytön muulloinkin, kun ”sää tai keli sitä edellyttää”.
Nastattomien talvirenkaiden osalta käyttökieltoaikaa ei ole, ja moni ajeleekin niin sanotuilla kitkarenkailla myös kesällä säästyäkseen toisen rengaskerran ostamiselta ja renkaanvaihdolta. Turvallisuuden kannalta tämä
ei ole viisasta, eikä se oikeastaan kannata taloudellisestikaan.
Snapskan-palvelulla renkaiden urasyvyydet selviät vaivattomasti laitteen yli ajamalla. Ensimmäinen lasermittalaite otettiin käyttöön Helsingissä Q-Park Iso Erottajan parkkihallissa.
Auto Bild Suomi
Talvisiin olosuhteisiin suunnitellulla nastattomalla talvirenkaalla on märällä huomattavasti heikompi pito kuin kesärenkaalla. Lisäksi pehmeäseoksinen nastaton saattaa kulua keväällä karhealla tienpinnalla varsin nopeasti.
Juuri keväällä tapahtuvan renkaan nopeamman kulumisen vuoksi renkaanvaihdossa saatetaan viivytellä. Jos kesärenkaat ovat talvirenkaita leveämmät ja matalampiprofiiliset – siis huomattavasti talvirenkaita kalliimmat – niitä säästellään keväiseltä kulumiselta. Renkaan kuluminen on keväällä jopa 4–5 kertaa nopeampaa kuin loppukesällä.
Nastattomissa talvirenkaissa on se hyvä puoli, että ne voi vaihtaa auton alta pois myöhemmin kuin nastarenkaat. Nastoja ei sen sijaan kannata kuluttaa – ja raapia kuivaa asvalttia – sillä, että jättää renkaanvaihdon keväällä mahdollisimman myöhäiseksi.
Sama etu toistuu myös syksyllä: nastattomat voi huoletta laittaa alle aiemmin, jos on hiukankin epäilystä liukkaista keleistä. Sillä jos ennusteissa luvattuja pakkasia ei tulekaan, vaan keli jatkuu jäättömänä ja lumettomana vielä kuukauden, niin nastarenkailla ajaminen on turhaa.
Renkaan urasyvyydessä sadasosamillimetreillä ei ole merkitystä, sillä lukeman muuttuu useita satasia, jos mittaria painaa rengasta vasten kovempaa.
Auto Bild Suomi
Riittävä urasyvyys
Yksi tärkeä renkaista huomioitava asia on niiden urasyvyys. Urasyvyydellä on suuri vaikutus pitoon eritoten märällä kelillä. Lain määrittelemä kesärenkaan kulutuspinnan pääurien minimiurasyvyys on 1,6 millimetriä.
Neljä millimetriä on kuitenkin se urasyvyys, jonka alapuolella renkaan ominaisuudet heikkenevät voimakkaasti eritoten märällä pinnalla. Keväällä tapahtuvan nopeamman kulumisen vuoksi neljän millimetrin urasyvyys saattaa huveta minimirajan tuntumaan varsin nopeasti.
Renkaiden urasyvyydet kannattaa tarkastaa viimeistään kuukauden kuluttua siitä, kun ne on keväällä vaihdettu alle. Noin viiden millimetrin urasyvyys on tällöin saattanut ajokilometreistä riippuen huveta yllättävän pieneksi. Urasyvyyttä kannattaa muutoinkin tarkastella tasaisin väliajoin.
Normaalia vai epänormaalia?
Kulutuspinnan urasyvyys tulee tarkastaa koko renkaan leveydeltä, sillä epätasainen kuluminen tarkoittaa usein virhettä pyöränkulmissa. Pyöränkulmat kannattaa tällöin säädättää, ennen kuin alle laitetaan uudet renkaat. Sama koskee renkaiden kausivaihtoa: jos talvirenkaat ovat kuluneet epätasaisesti, pyöränkulmat tulee säädättää, ennen kuin alle laitetaan kesärenkaat.
Mikä sitten on epänormaalia kulumista? Vetävän akselin renkaat kuluvat normaalisti keskeltä hieman enemmän – ja vastaavasti vapaasti pyörivän akselin renkaat laidoilta. Tämän vuoksi suositellaan, että renkaiden paikkaa vaihdetaan akselilta toiselle 8−10 000 kilometrin välein, jotta renkailla saavutetaan paras kilometrisuorite.
Kahden euron kolikolla on helppo tarkastaa, onko renkaiden kulutuspinta lähellä suositusten alarajaa. Kahden euron kolikon hopeisen reunuksen leveys on hieman alle neljä millimetriä.
Auto Bild Suomi
Renkaiden paikkoja vaihdettaessa pitää muistaa, että niiden pyörimissuunnat eivät muutu – eli eturengas vaihdetaan taakse samalle puolelle autoa, missä se on ollutkin. Renkaan kulutuspinta kuluu normaalisti hieman portaalle, ja pyörimissuunnan vaihtaminen saa renkaan kulumaan tavanomaista nopeammin.
Kuluminen on epänormaalia silloin, kun kulutuspinnan toinen laita on kulunut toista enemmän.
Urasyvyystulkit
Renkaan sivussa oleva TWI-merkintä ilmaisee kohdan, mistä löytyy kulutuspinnan pääurista ”urasyvyystulkki”. Tämä uran pohjan kumipalkki ilmaiseen sen, milloin kesärengas on kulunut lain sallimaan 1,6 millimetrin minimiurasyvyyteen. Talvirenkaalla minimi 3mm.
Yhden ja kahden euron kolikot ovat mainioita apuvälineitä suuntaa-antavaan neljän millimetrin urasyvyyden hahmottamiseen. Laittamalla kolikon pystyyn kulutuspinnan uraan saa kolikon reunuksen avulla hyvän mitta-arvion.
Urasyvyys on alle neljä millimetriä, jos kahden euron kolikon hopeinen reunus näkyy urasta. Jos yhden euron kolikon reunus on kulutuspinnan tasolla, niin urasyvyyttä on enää kolmisen millimetriä. Näissä molemmissa tapauksissa urasyvyys täyttää lain kirjaimen, mutta renkaan ominaisuudet ovat huomattavasti heikentyneet.
Euron kolikon pronssisen reunuksen leveys on kolmisen millimetriä. Jos se näkyy kulutuspinnan tasalla, renkaan pito-ominaisuudet eritoten märällä ovat vähentyneet merkittävästi.
Auto Bild Suomi
Tarkemmin urasyvyyden pystyy mittaamaan urasyvyysmittarilla, jonka säilyttäminen ei vie juurikaan tilaa autossa. Mekaaniset mittarit maksavat muutaman euron, ja niiden tarkkuus on riittävä. Elektronisella mittarilla saa tarkemman lukeman kalliimpaan hintaan, mutta millimetrin sadasosilla ei ole turvallisuuden kanssa suurempaa merkitystä. Lain vaatimaa 1,6 millimetrin urasyvyyttä määriteltäessä sadasosilla voi olla merkitystä, mutta silloin renkaat ovat olleet jo pitkään vaihtoiässä.
Tekniikka avuksi
Nykytekniikka tekee urasyvyyden mittaamisen vielä helpommaksi. Nokian Renkaiden Snapskan-palvelu mittaa urasyvyyden auton liikkuessa, ja halutessaan käyttäjä saa tulokset vaikka älypuhelimeen. Kuulostaako liian hienolta ollakseen totta?
Mittaus todellakin tehdään auton liikkuessa, eikä kuljettajan tarvitse tehdä mitään. Kun auto kulkee mittauslaiteen yli, sen renkaiden kulutuspinnat skannataan laserilla ja rekisteritunnus kuvataan, jotta tulokset ja auto saadaan yhdistettyä toisiinsa.
Skannauksen jälkeen kulutuspinnasta muodostetaan kolmiulotteinen kuva, josta saadaan selville renkaan urasyvyydet. Urasyvyyden voi sitten tarkastaa joko internetistä tai maksuttomalla tekstiviestillä.
Miinuspuoli on se, että palvelu on ainakin vielä varsin rajallinen: tällä hetkellä ainoa mittauspaikka on Helsingissä Q-Park Iso Erottajan parkkihallissa. Mittausjärjestelmä on Nokian Renkaiden, Vianorin, SigmaVisionin, Futuricen Affecton ja Q-Parkin yhteistyön tulosta.
Renkaiden oikeat paineet
Urasyvyyden lisäksi on tärkeää huolehtia rengaspaineista – se on tärkeää sekä polttoaineenkulutuksen että turvallisuuden takia. Alhaiset rengaspaineet lisäävät polttoaineenkulutuksen lisäksi myös renkaiden kulumista, mikä näkyy siis suoraan ajokustannuksissa.
Auto Bildin viime vuonna tekemän testin perusteella tiedetään, että yhden baarin paineenmuutos vaikuttaa auton kulutukseen tasanopeudella ajettaessa useita prosentteja. Puoli baaria suositusta alhaisempi paine lisää kulutusta muutaman prosentin.
Kulutuslisäystä suurempi vaikutus liian alhaisilla rengaspaineilla on vesiliirtonopeuksiin. Puoli baaria suosituspainetta alhaisemmalla paineella uudet renkaat lähtivät testissä vesiliirtoon lähes kymmenen prosenttia alhaisemmalla nopeudella, kuin mitä tapahtui, kun renkaissa oli suositusten mukaiset paineet. Vajaapaineisuus on siis selkeä turvallisuusriski.
Sama toistui testissä märällä jarrutettaessa, mutta ero oli vähäisempi: puoli baaria suosituspainetta alhaisemmalla paineella jarrutusmatka oli vajaat pari prosenttia pidempi kuin suosituspaineilla. Renkaista kannattaa huolehtia ja pitää ne asianmukaisessa kunnossa. Huolehtimalla renkaista hyvin säästää rahaa – ja ehkä myös ihmishenkiä.
Oskari Pentti
Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!
VIIMEISIMMÄT ARTIKKELIT
MG Cyberster: Brändin historian tehokkain malli, täyssähköinen Roadster saapui Suomen markkinoille
Suzuki ja Toyota: Syventävät yhteistyötä sähköistettyjen ajoneuvojen osalta
Auto Bild 14/2024 on kaupoissa
Kuudes OTA-päivityspaketti: Saatavana nykyisiin Smart-malleihin - 1.5.0-tason OTA-päivitykset tuovat suosikkiasetukset yhden painikkeen taakse
Uusi Audi A5 -perhe: Suorituskykyistä kevythybriditeknologiaa
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Porsche Taycan Turbo GT varustettuna Weissach-paketilla: Vaikuttava osoitus kilparatapotentiaalista – tekaisi kolme ennätystä kolmella mantereella
Uusi kiinalainen katumaasturi rantautui Suomeen – omaa jopa 100 kilometrin sähköisen toimintamatkan
Mitsubishi Outlander -katumaasturi: Täysin uuden mallin Suomen-hinnat julkistetaan vielä syksyn aikana
AC Ace: Sähäkkää brittisporttia päivitetään hienolla tavalla, perinteistä luopumatta
HYÖTYJUTUT
Vertailussa kaksi vaahtoshampoota: Miten vaahtoaa?
Apua! Jakoketju on vaurioitunut! Miten toimitaan?
Miksi kuluneen jakohihnan vaihtamisen laistaminen voi tulla todella kalliiksi?
Vuonna 2012 tullut EU-rengasmerkintä täydentää renkaassa olevia merkintöjä
Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista
Käytetty Škoda Octavia Combi 4x4 (2004–13): Nelistävä kestosuosikki
Mielenkiintoinen retroritari
Paaliin vai pajalle?
Huolla peräkärry kesää vasten! Näin onnistut
Näin kuormaat peräkärryn oikein
KOEAJOT
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
Koeajossa Lexus RX 450h+ AWD A Executive: Jyhkeä ilmestys
Koeajossa Mitsubishi ASX 1.3 MHEV Intense AT: Salaneuvos
Koeajossa Toyota Corolla Touring Sports 2.0 Hybrid GR Sport: Taloudellista suorituskykyä
Koeajossa Mercedes-Benz A 250 e A AMG Line: Hinnakas kasvojenkohotus
Koeajossa Peugeot 408 GT PureTech 130: Ässäkortti
TESTIT
Suuri polttimoiden vaihtotesti - mukana 21 eri autoa
Pyyhkimien vapaapäivä?
Hyundai i20 Active Cross: Nyt myös automaattina
Bensan kulutus hallintaan ajotavalla - testasimme vaikutukset!
Autonominen ajaminen: Tiedätkö, miten pitkällä itsestään ajavien autojen kehitys tällä hetkellä on?
Mattoja oman maun mukaan - Testasimme itse leikattavat automatot
Auton pyörätelineet vertailussa - löydä omasi!
Pääseekö ruosteesta eroon poistoaineella? Testasimme!
Testissä elektroninen parkkikiekko - helppoa käyttöä ja hienosäätöä
Vertailussa kumimaalit - kumpi vie voiton?
FOKUS MEDIA
Super-Lintonit
Pro-jectin evoluutioprosessit
Aatami pöydälle
36 vuotta vanhaa kultaa
Rakkaudella remontoitu torppa sisustettiin 1920-luvun tyyliin
Kansainvälistä ääntä
Arvokasta bassotoistoa
Lähellä luontoa
Näin huollat ja pidät pyykinpesukoneen kunnossa
AUTO BILD 5 VUOTTA SITTEN
UUTTA
MG Cyberster: Brändin historian tehokkain malli, täyssähköinen Roadster saapui Suomen markkinoille
Suzuki ja Toyota: Syventävät yhteistyötä sähköistettyjen ajoneuvojen osalta
Auto Bild 14/2024 on kaupoissa
Kuudes OTA-päivityspaketti: Saatavana nykyisiin Smart-malleihin - 1.5.0-tason OTA-päivitykset tuovat suosikkiasetukset yhden painikkeen taakse
Uusi Audi A5 -perhe: Suorituskykyistä kevythybriditeknologiaa
KOEAJOT
Koeajossa Mercedes-AMG SL 43: Päivitetty legenda
Toyota GR Supra 3.0 eFuel: Muunnelma käy synteettisellä bensiinillä – ja on varustettu uskomattoman hienolla 6-portaisella manuaalivaihteistolla!
Koeajossa Opel Grandland PHEV GSe 300 AWD A8: Uusi lippulaiva
Koeajossa Land Rover Defender 110 P400e 75th Limited Edition: Nykyaikaistettu maastoikoni
Koeajossa Mercedes-Benz EQE SUV 500 4Matic: Kompaktimpi vaihtoehto
UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!
Kaupallinen yhteistyö
KILPAILU
AUTO BILDIN KOEAJOJA MERKEITTÄIN
UUTISFIIDI
MG Cyberster: Brändin historian tehokkain malli, täyssähköinen Roadster saapui Suomen markkinoille
Suzuki ja Toyota: Syventävät yhteistyötä sähköistettyjen ajoneuvojen osalta
Kuudes OTA-päivityspaketti: Saatavana nykyisiin Smart-malleihin - 1.5.0-tason OTA-päivitykset tuovat suosikkiasetukset yhden painikkeen taakse
Uusi Audi A5 -perhe: Suorituskykyistä kevythybriditeknologiaa
Uusi kiinalainen katumaasturi rantautui Suomeen – omaa jopa 100 kilometrin sähköisen toimintamatkan
Mitsubishi Outlander -katumaasturi: Täysin uuden mallin Suomen-hinnat julkistetaan vielä syksyn aikana
Täyssähköinen Ford E-Tourneo Courier: Laajentaa täyssähköisten Fordien mallistoa
Uudet Citroën C4 ja Citroën C4 X: Erityistä mukavuutta
Tesla Model Y: Nyt saatavana Suomessa 7-paikkaisena versiona
Ensimmäiset täyssähköiset Ford Caprit: Nyt matkalla ensimmäisille Capri-asiakkaille lähes neljään vuosikymmeneen
LUETUIMMAT
Hennessey H1000 Escalade-V -katumaasturi: Ahmii superautoja evääksi
Uusin Jeep Grand Cherokee rantautui Suomeen: Tarjoaa kehittyneen nelivedon ja ilmajousituksen ohella erittäin runsaan varustelun
Volkswagen ID.4 GTX ja ID.5 GTX -nelivetomallit: Hinnoiteltiin entistä edullisemmin ja kattavammin varustein – asiakasetu varusteet huomioiden jopa 11 500 euroa
Täysin uusi Škoda Elroq: Sähköauto suosittuun kompaktien katumaasturien kokoluokkaan - toimintamatka jopa yli 570 kilometriä
Ensimmäiset täyssähköiset Ford Caprit: Nyt matkalla ensimmäisille Capri-asiakkaille lähes neljään vuosikymmeneen
Uusi ladattava hybridi Audi A3 Sportback TFSI e: Sähköinen toimintamatka yli kaksinkertaistui jopa 143 kilometriin - myynti alkaa Suomessa lokakuussa
Uudet Citroën C4 ja Citroën C4 X: Erityistä mukavuutta
Peugeotin uusi Long Range -mallisto: Peugeot E-3008 Long Range yltää jopa 700 km toimintamatkaan, yhdessä Peugeot E-5008 Long Range -mallin kanssa
Tesla Model Y: Nyt saatavana Suomessa 7-paikkaisena versiona
Uusi Mini Cooper Cabriolet: Varustettu täysautomaattisella katolla
YHTEISTYÖSSÄ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rengastukkurit.fi
Kevään Tulo – Valmista Autosi Kesäkauteen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Nopealaina.fi
Säästä rahaa ja aikaa: Parhaat autolainat 2024 vertailussa
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Rahalaitos.fi
Rahoitusratkaisuja autounelmien toteuttamiseen
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: AXOLAINA.FI
Rahan säästäminen vertailemalla eri lainavaihtoehtoja
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: RAHALAITOS.FI