Renkaiden urasyvyyden voi testata esimerkiksi kolikon avulla.

Renkaiden urasyvyyden voi testata esimerkiksi kolikon avulla.

Auto Bild Suomi

Aika vaihtaa renkaat? Kaikki urasyvyydestä ja paineista

Renkaat ovat auton ainoa kosketuspinta tiehen, joten niiden kunnosta on huolehdittava. 

Auto Bild.Hyöty

Ke­lien läm­me­tes­sä ja au­rin­gon he­lot­ta­es­sa kirk­kaal­ta tai­vaal­ta he­rää ky­sy­mys, mis­sä vai­hees­sa on ai­ka vaih­taa ke­sä­ren­kaat al­le. Suo­men pi­tuu­des­ta joh­tu­en ren­kaan­vaih­dol­le ei voi an­taa mi­tään yk­si­se­lit­teis­tä val­ta­kun­nal­lis­ta ai­kaa. Sii­nä vai­hees­sa, kun ete­läs­sä voi huo­let­ta ajel­la ke­sä­ren­kain, poh­joi­ses­sa on vie­lä pai­koin täy­si tal­vi.

Vaik­ka lumi oli­si pää­o­sin su­la­nut, ke­sä­ren­kai­den vaih­ta­mi­ses­sa ei vält­tä­mät­tä kan­na­ta ho­sua. Jos au­tol­laan jou­tuu liik­ku­maan il­ta­myö­hään tai aa­mu­tui­maan, niin yö­pak­ka­set voi­vat ai­heut­taa yl­lä­tyk­sen – tiel­le va­lu­nut tai ke­rään­ty­nyt vesi on ni­mit­täin saat­taa jäh­met­tyä pei­li­jääk­si.

Täl­löin ke­sä­ren­gas ei tar­joi­le lä­hes­kään sa­maa pi­toa, mi­hin nas­tal­li­nen tai nas­ta­ton tal­vi­ren­gas yl­tää. Ei­kä ta­ka­tal­vi­kaan ole meil­lä mi­kään up­po-ou­to il­miö.

Nas­tal­li­set ja nas­tat­to­mat

Lain mu­kaan nas­ta­ren­kai­ta saa käyt­tää pää­si­äis­maa­nan­tain jäl­kei­seen maa­nan­tai­hin saak­ka. Tä­hän on ole­mas­sa omaan ar­vi­oon pe­rus­tu­va jous­to, joka sal­lii nas­ta­ren­kai­den käy­tön muul­loin­kin, kun ”sää tai keli sitä edel­lyt­tää”.

Nas­tat­to­mien tal­vi­ren­kai­den osal­ta käyt­tö­kiel­to­ai­kaa ei ole, ja moni aje­lee­kin niin sa­no­tuil­la kit­ka­ren­kail­la myös ke­säl­lä sääs­ty­äk­seen toi­sen ren­gas­ker­ran os­ta­mi­sel­ta ja ren­kaan­vaih­dol­ta. Tur­val­li­suu­den kan­nal­ta tämä 
ei ole vii­sas­ta, ei­kä se oi­ke­as­taan kan­na­ta ta­lou­del­li­ses­ti­kaan.

Snapskan-palvelulla renkaiden urasyvyydet selviät vaivattomasti laitteen yli ajamalla. Ensimmäinen lasermittalaite otettiin käyttöön Helsingissä Q-Park Iso Erottajan parkkihallissa.

Snapskan-palvelulla renkaiden urasyvyydet selviät vaivattomasti laitteen yli ajamalla. Ensimmäinen lasermittalaite otettiin käyttöön Helsingissä Q-Park Iso Erottajan parkkihallissa.

Auto Bild Suomi

Tal­vi­siin olo­suh­tei­siin suun­ni­tel­lul­la nas­tat­to­mal­la tal­vi­ren­kaal­la on mä­räl­lä huo­mat­ta­vas­ti hei­kom­pi pito kuin ke­sä­ren­kaal­la. Li­säk­si peh­me­ä­se­ok­si­nen nas­ta­ton saat­taa ku­lua ke­vääl­lä kar­he­al­la tien­pin­nal­la var­sin no­pe­as­ti.

Juu­ri ke­vääl­lä ta­pah­tu­van ren­kaan no­pe­am­man ku­lu­mi­sen vuok­si ren­kaan­vaih­dos­sa saa­te­taan vii­vy­tel­lä. Jos ke­sä­ren­kaat ovat tal­vi­ren­kai­ta le­ve­äm­mät ja ma­ta­lam­pip­ro­fii­li­set – siis huo­mat­ta­vas­ti tal­vi­ren­kai­ta kal­liim­mat – nii­tä sääs­tel­lään ke­väi­sel­tä ku­lu­mi­sel­ta. Ren­kaan ku­lu­mi­nen on ke­vääl­lä jopa 4–5 ker­taa no­pe­am­paa kuin lop­pu­ke­säl­lä. 

Nas­tat­to­mis­sa tal­vi­ren­kais­sa on se hyvä puo­li, et­tä ne voi vaih­taa au­ton al­ta pois myö­hem­min kuin nas­ta­ren­kaat. Nas­to­ja ei sen si­jaan kan­na­ta ku­lut­taa – ja raa­pia kui­vaa as­valt­tia – sil­lä, et­tä jät­tää ren­kaan­vaih­don ke­vääl­lä mah­dol­li­sim­man myö­häi­sek­si.

Sama etu tois­tuu myös syk­syl­lä: nas­tat­to­mat voi huo­let­ta lait­taa al­le ai­em­min, jos on hiu­kan­kin epäi­lys­tä liuk­kais­ta ke­leis­tä. Sil­lä jos en­nus­teis­sa lu­vat­tu­ja pak­ka­sia ei tu­le­kaan, vaan keli jat­kuu jäät­tö­mä­nä ja lu­met­to­ma­na vie­lä kuu­kau­den, niin nas­ta­ren­kail­la aja­mi­nen on tur­haa.

Renkaan urasyvyydessä sadasosamillimetreillä ei ole merkitystä, sillä lukeman muuttuu useita satasia, jos mittaria painaa rengasta vasten kovempaa.

Renkaan urasyvyydessä sadasosamillimetreillä ei ole merkitystä, sillä lukeman muuttuu useita satasia, jos mittaria painaa rengasta vasten kovempaa.

Auto Bild Suomi

Riit­tä­vä ura­sy­vyys

Yk­si tär­keä ren­kais­ta huo­mi­oi­ta­va asia on nii­den ura­sy­vyys. Ura­sy­vyy­del­lä on suu­ri vai­ku­tus pi­toon eri­to­ten mä­räl­lä ke­lil­lä. Lain mää­rit­te­le­mä ke­sä­ren­kaan ku­lu­tus­pin­nan pää­u­rien mi­ni­miu­ra­sy­vyys on 1,6 mil­li­met­riä.

Nel­jä mil­li­met­riä on kui­ten­kin se ura­sy­vyys, jon­ka ala­puo­lel­la ren­kaan omi­nai­suu­det heik­ke­ne­vät voi­mak­kaas­ti eri­to­ten mä­räl­lä pin­nal­la. Ke­vääl­lä ta­pah­tu­van no­pe­am­man ku­lu­mi­sen vuok­si nel­jän mil­li­met­rin ura­sy­vyys saat­taa hu­ve­ta mi­ni­mi­ra­jan tun­tu­maan var­sin no­pe­as­ti.

Ren­kai­den ura­sy­vyy­det kan­nat­taa tar­kas­taa vii­meis­tään kuu­kau­den ku­lut­tua sii­tä, kun ne on ke­vääl­lä vaih­det­tu al­le. Noin vii­den mil­li­met­rin ura­sy­vyys on täl­löin saat­ta­nut ajo­ki­lo­met­reis­tä riip­pu­en hu­ve­ta yl­lät­tä­vän pie­nek­si. Ura­sy­vyyt­tä kan­nat­taa muu­toin­kin tar­kas­tel­la ta­sai­sin vä­li­a­join.

Nor­maa­lia vai epä­nor­maa­lia?

Ku­lu­tus­pin­nan ura­sy­vyys tu­lee tar­kas­taa koko ren­kaan le­vey­del­tä, sil­lä epä­ta­sai­nen ku­lu­mi­nen tar­koit­taa usein vir­het­tä pyö­rän­kul­mis­sa. Pyö­rän­kul­mat kan­nat­taa täl­löin sää­dät­tää, en­nen kuin al­le lai­te­taan uu­det ren­kaat. Sama kos­kee ren­kai­den kau­si­vaih­toa: jos tal­vi­ren­kaat ovat ku­lu­neet epä­ta­sai­ses­ti, pyö­rän­kul­mat tu­lee sää­dät­tää, en­nen kuin al­le lai­te­taan ke­sä­ren­kaat.

Mikä sit­ten on epä­nor­maa­lia ku­lu­mis­ta? Ve­tä­vän ak­se­lin ren­kaat ku­lu­vat nor­maa­lis­ti kes­kel­tä hie­man enem­män – ja vas­taa­vas­ti va­paas­ti pyö­ri­vän ak­se­lin ren­kaat lai­doil­ta. Tä­män vuok­si suo­si­tel­laan, et­tä ren­kai­den paik­kaa vaih­de­taan ak­se­lil­ta toi­sel­le 8−10 000 ki­lo­met­rin vä­lein, jot­ta ren­kail­la saa­vu­te­taan pa­ras ki­lo­met­ri­suo­ri­te.

Kahden euron kolikolla on helppo tarkastaa, onko renkaiden kulutuspinta lähellä suositusten alarajaa. Kahden euron kolikon hopeisen reunuksen leveys on hieman alle neljä millimetriä.

Kahden euron kolikolla on helppo tarkastaa, onko renkaiden kulutuspinta lähellä suositusten alarajaa. Kahden euron kolikon hopeisen reunuksen leveys on hieman alle neljä millimetriä.

Auto Bild Suomi

Ren­kai­den paik­ko­ja vaih­det­ta­es­sa pi­tää muis­taa, et­tä nii­den pyö­ri­mis­suun­nat ei­vät muu­tu – eli etu­ren­gas vaih­de­taan taak­se sa­mal­le puo­lel­le au­toa, mis­sä se on ol­lut­kin. Ren­kaan ku­lu­tus­pin­ta ku­luu nor­maa­lis­ti hie­man por­taal­le, ja pyö­ri­mis­suun­nan vaih­ta­mi­nen saa ren­kaan ku­lu­maan ta­va­no­mais­ta no­pe­am­min.

Ku­lu­mi­nen on epä­nor­maa­lia sil­loin, kun ku­lu­tus­pin­nan toi­nen lai­ta on ku­lu­nut tois­ta enem­män.

Ura­sy­vyys­tul­kit

Ren­kaan si­vus­sa ole­va TWI-mer­kin­tä il­mai­see koh­dan, mis­tä löy­tyy ku­lu­tus­pin­nan pää­u­ris­ta ”ura­sy­vyys­tulk­ki”. Tämä uran poh­jan ku­mi­palk­ki il­mai­seen sen, mil­loin ke­sä­ren­gas on ku­lu­nut lain sal­li­maan 1,6 mil­li­met­rin mi­ni­miu­ra­sy­vyy­teen. Tal­vi­ren­kaal­la mi­ni­mi 3mm.

Yh­den ja kah­den eu­ron ko­li­kot ovat mai­ni­oi­ta apu­vä­li­nei­tä suun­taa-an­ta­vaan nel­jän mil­li­met­rin ura­sy­vyy­den hah­mot­ta­mi­seen. Lait­ta­mal­la ko­li­kon pys­tyyn ku­lu­tus­pin­nan uraan saa ko­li­kon reu­nuk­sen avul­la hy­vän mit­ta-ar­vi­on.

Ura­sy­vyys on al­le nel­jä mil­li­met­riä, jos kah­den eu­ron ko­li­kon ho­pei­nen reu­nus nä­kyy uras­ta. Jos yh­den eu­ron ko­li­kon reu­nus on ku­lu­tus­pin­nan ta­sol­la, niin ura­sy­vyyt­tä on enää kol­mi­sen mil­li­met­riä. Näis­sä mo­lem­mis­sa ta­pauk­sis­sa ura­sy­vyys täyt­tää lain kir­jai­men, mut­ta ren­kaan omi­nai­suu­det ovat huo­mat­ta­vas­ti hei­ken­ty­neet.

Euron kolikon pronssisen reunuksen leveys on kolmisen millimetriä. Jos se näkyy kulutuspinnan tasalla, renkaan pito-ominaisuudet eritoten märällä ovat vähentyneet merkittävästi.

Euron kolikon pronssisen reunuksen leveys on kolmisen millimetriä. Jos se näkyy kulutuspinnan tasalla, renkaan pito-ominaisuudet eritoten märällä ovat vähentyneet merkittävästi.

Auto Bild Suomi

Tar­kem­min ura­sy­vyy­den pys­tyy mit­taa­maan ura­sy­vyys­mit­ta­ril­la, jon­ka säi­lyt­tä­mi­nen ei vie juu­ri­kaan ti­laa au­tos­sa. Me­kaa­ni­set mit­ta­rit mak­sa­vat muu­ta­man eu­ron, ja nii­den tark­kuus on riit­tä­vä. Elekt­ro­ni­sel­la mit­ta­ril­la saa tar­kem­man lu­ke­man kal­liim­paan hin­taan, mut­ta mil­li­met­rin sa­da­so­sil­la ei ole tur­val­li­suu­den kans­sa suu­rem­paa mer­ki­tys­tä. Lain vaa­ti­maa 1,6 mil­li­met­rin ura­sy­vyyt­tä mää­ri­tel­tä­es­sä sa­da­so­sil­la voi ol­la mer­ki­tys­tä, mut­ta sil­loin ren­kaat ovat ol­leet jo pit­kään vaih­toi­äs­sä.

Tek­niik­ka avuk­si

Ny­ky­tek­niik­ka te­kee ura­sy­vyy­den mit­taa­mi­sen vie­lä hel­pom­mak­si. No­ki­an Ren­kai­den Snaps­kan-pal­ve­lu mit­taa ura­sy­vyy­den au­ton liik­ku­es­sa, ja ha­lu­tes­saan käyt­tä­jä saa tu­lok­set vaik­ka äly­pu­he­li­meen. Kuu­los­taa­ko lii­an hie­nol­ta ol­lak­seen tot­ta?

Mit­taus to­del­la­kin teh­dään au­ton liik­ku­es­sa, ei­kä kul­jet­ta­jan tar­vit­se teh­dä mi­tään. Kun au­to kul­kee mit­taus­lai­teen yli, sen ren­kai­den ku­lu­tus­pin­nat skan­na­taan la­se­ril­la ja re­kis­te­ri­tun­nus ku­va­taan, jot­ta tu­lok­set ja au­to saa­daan yh­dis­tet­tyä toi­siin­sa.

Skan­nauk­sen jäl­keen ku­lu­tus­pin­nas­ta muo­dos­te­taan kol­miu­lot­tei­nen kuva, jos­ta saa­daan sel­vil­le ren­kaan ura­sy­vyy­det. Ura­sy­vyy­den voi sit­ten tar­kas­taa joko in­ter­ne­tis­tä tai mak­sut­to­mal­la teks­ti­vies­til­lä.
Mii­nus­puo­li on se, et­tä pal­ve­lu on ai­na­kin vie­lä var­sin ra­jal­li­nen: täl­lä het­kel­lä ai­noa mit­taus­paik­ka on Hel­sin­gis­sä Q-Park Iso Erot­ta­jan park­ki­hal­lis­sa. Mit­taus­jär­jes­tel­mä on No­ki­an Ren­kai­den, Vi­a­no­rin, Sig­ma­Vi­si­o­nin, Fu­tu­ri­cen Af­fec­ton ja Q-Par­kin yh­teis­työn tu­los­ta.

Ren­kai­den oi­ke­at pai­neet

Ura­sy­vyy­den li­säk­si on tär­ke­ää huo­leh­tia ren­gas­pai­neis­ta – se on tär­ke­ää sekä polt­to­ai­neen­ku­lu­tuk­sen et­tä tur­val­li­suu­den ta­kia. Al­hai­set ren­gas­pai­neet li­sää­vät polt­to­ai­neen­ku­lu­tuk­sen li­säk­si myös ren­kai­den ku­lu­mis­ta, mikä nä­kyy siis suo­raan ajo­kus­tan­nuk­sis­sa.

Au­to Bil­din vii­me vuon­na te­ke­män tes­tin pe­rus­teel­la tie­de­tään, et­tä yh­den baa­rin pai­neen­muu­tos vai­kut­taa au­ton ku­lu­tuk­seen ta­sa­no­peu­del­la ajet­ta­es­sa usei­ta pro­sent­te­ja. Puo­li baa­ria suo­si­tus­ta al­hai­sem­pi pai­ne li­sää ku­lu­tus­ta muu­ta­man pro­sen­tin.

Ku­lu­tus­li­säys­tä suu­rem­pi vai­ku­tus lii­an al­hai­sil­la ren­gas­pai­neil­la on ve­si­liir­to­no­peuk­siin. Puo­li baa­ria suo­si­tus­pai­net­ta al­hai­sem­mal­la pai­neel­la uu­det ren­kaat läh­ti­vät tes­tis­sä ve­si­liir­toon lä­hes kym­me­nen pro­sent­tia al­hai­sem­mal­la no­peu­del­la, kuin mitä ta­pah­tui, kun ren­kais­sa oli suo­si­tus­ten mu­kai­set pai­neet. Va­jaa­pai­nei­suus on siis sel­keä tur­val­li­suus­ris­ki.

Sama tois­tui tes­tis­sä mä­räl­lä jar­ru­tet­ta­es­sa, mut­ta ero oli vä­häi­sem­pi: puo­li baa­ria suo­si­tus­pai­net­ta al­hai­sem­mal­la pai­neel­la jar­ru­tus­mat­ka oli va­jaat pari pro­sent­tia pi­dem­pi kuin suo­si­tus­pai­neil­la. Ren­kais­ta kan­nat­taa huo­leh­tia ja pi­tää ne asi­an­mu­kai­ses­sa kun­nos­sa. Huo­leh­ti­mal­la ren­kais­ta hy­vin sääs­tää ra­haa – ja eh­kä myös ih­mis­hen­kiä.

Os­ka­ri Pent­ti

Auto Bild Suomi suosittelee myös näitä!

Auto Bild 3/2025 on kaupoissa

Auto Bild.Uusin lehti

Auto Bild 3/2025 on kaupoissa

Auto Bild.Uusin lehti
Ford E-Tourneo Courierin 43 kWh:n akku (nettokapasiteetti) mahdollistaa jopa 288 kilometrin toimintamatkan. Sähkömoottorissa on tehoa 100 kW ja vääntöä 290 Nm.  Auto on ketterä ja suorituskykyinen kaupunkiajossa ja mukava ajettava suuremmilla nopeuksilla tai täydellä kuormalla. Ford E-Tourneo Customin suurin sallittu vetopaino on 750 kg.

Ford E-Tourneo Courierin 43 kWh:n akku (nettokapasiteetti) mahdollistaa jopa 288 kilometrin toimintamatkan. Sähkömoottorissa on tehoa 100 kW ja vääntöä 290 Nm. Auto on ketterä ja suorituskykyinen kaupunkiajossa ja mukava ajettava suuremmilla nopeuksilla tai täydellä kuormalla. Ford E-Tourneo Customin suurin sallittu vetopaino on 750 kg.

Ford Motor Company

Täyssähköinen Ford E-Tourneo Courier: Laajentaa täyssähköisten Fordien mallistoa

Auto Bild.Uutiset
Ford E-Tourneo Courierin 43 kWh:n akku (nettokapasiteetti) mahdollistaa jopa 288 kilometrin toimintamatkan. Sähkömoottorissa on tehoa 100 kW ja vääntöä 290 Nm.  Auto on ketterä ja suorituskykyinen kaupunkiajossa ja mukava ajettava suuremmilla nopeuksilla tai täydellä kuormalla. Ford E-Tourneo Customin suurin sallittu vetopaino on 750 kg.

Ford E-Tourneo Courierin 43 kWh:n akku (nettokapasiteetti) mahdollistaa jopa 288 kilometrin toimintamatkan. Sähkömoottorissa on tehoa 100 kW ja vääntöä 290 Nm. Auto on ketterä ja suorituskykyinen kaupunkiajossa ja mukava ajettava suuremmilla nopeuksilla tai täydellä kuormalla. Ford E-Tourneo Customin suurin sallittu vetopaino on 750 kg.

Ford Motor Company

Täyssähköinen Ford E-Tourneo Courier: Laajentaa täyssähköisten Fordien mallistoa

Auto Bild.Uutiset
Uuden DS:n ohjaamo

Uuden DS:n ohjaamo

DS Automobiles paljastaa palasia uudesta autostaan

Auto Bild.Uutiset
Uuden DS:n ohjaamo

Uuden DS:n ohjaamo

DS Automobiles paljastaa palasia uudesta autostaan

Auto Bild.Uutiset

UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!

UUSIN AUTO BILD LEHTIPISTEISSÄ!