Fotolia
Matti Remes
Eläkkeellä tai vuorotteluvapaalla voi tehdä irtioton Suomen vaihteleviin säistä ja lähteä muutaman kuukauden matkalle vaikkapa Välimeren lämpöön. Espanjan aurinkorantojen ohella pitkien lomien suosikkikohteita ovat Portugalin ja Ranskan rantakohteet.
Kaukokohteeksi moni suomalainen valitsee Thaimaan tai Floridan.
Onnistuneen loman takaavat huolellinen suunnittelu ja ennakkovalmistelut. Ainakin nämä asiat kannattaa muistaa ennen matkalle lähtöä.
1. Tarkista passin voimassaolo?
Passin tai henkilötodistuksen voimassaoloaika on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta ennättää tarvittaessa hakea itselleen uuden matkustusasiakirjan.
Schengen-maissa (26 Euroopan maata) riittää, että passi tai henkilötodistus on voimassa matkan ajan. Euroopan ulkopuolella vaaditaan usein, että passi on voimassa 3–6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen.
Kaukomaille suuntaavan on hyvä tarkistaa myös paikalliset viisumimääräykset. Yhdysvalloissa voi oleskella 90 päivää ilman viisumia niin sanotulla ESTA-matkustusluvalla, joka haetaan internetistä.
Thaimassa saa lomailla 30 päivää ilman viisumia. Sitä pidempään oleskeluun tarvitaan Thaimaan suurlähetystöstä viisumi, jonka avulla maassa voi oleskella 60 päivää ja anoa tarvittaessa paikan päällä vielä 30 päivää lisäaikaa.
2. Muista kolmen kuukauden sääntö
Suomen kansalainen voi oleskella toisessa Schengen-maassa 90 päivää, minkä jälkeen on rekisteröidyttävä paikalliselle viranomaiselle. Maasta riippuen se voi olla sikäläinen poliisiasema tai kunnanvirasto.
Rekisteröinnin yhteydessä on todistettava, että hakijalla on riittävä tulonlähde elämiseen ja kattava sairausvakuutus.
Yli kolmeksi kuukaudeksi ulkomaille muutosta on tehtävä lisäksi muuttoilmoitus Suomessa maistraattiin. Tätä kautta tieto muutosta menee usealle viranomaiselle, muun muassa verottajalle. Verotukseen oleskelu ulkomailla ei vaikuta, jos ulkomailla on vuoden aikana enintään 183 päivää eli noin puoli vuotta.
3. Ilmoita Kelalle ulkomaanmatkasta
Muutaman kuukauden ulkomaanreissu ei vaikuta eläkkeiden maksuun. Suomen sosiaaliturvakin pysyy yleensä voimassa, jos kotimaasta muuttaa ulkomaille tilapäisesti alle vuodeksi. Suomen sosiaaliturvaan ei voi kuitenkaan kuulua, jos ulkomailla oleskelee säännöllisesti yli puolet vuodesta.
Kaikkia Kelan etuuksia ei kuitenkaan makseta ulkomaille, vaikka matkalla olisi vain muutaman kuukauden. Tämä riippuu etuudesta ja matkakohteesta.
Kela suositteleekin, että etuuksia saava on ennen matkaa yhteydessä ja selvittää oman tilanteensa. Tämän voi tehdä Kelan puhelinpalvelussa tai verkkopalvelussa.
4. Reseptit kuntoon jo kotimaassa
Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa oma rokotussuoja ja ottaa tarvittavat täydennykset. Säännöllistä lääkehoitoa saavien on hyvä laittaa myös reseptiasiat kuntoon jo Suomessa.
Omaan käyttöön tarkoitettuja lääkkeitä saa viedä yleensä maasta toiseen, mutta silloin pitää olla resepti mukana, jotta tullissa ei synny ongelmia.
Kohdemaan määräyksistä kannattaa ottaa selvää, sillä esimerkiksi huumaavia ainesosia sisältävien lääkkeiden tuominen voi olla kokonaan kielletty.
Suomalaisella reseptillä ei voi ostaa lääkkeitä ulkomailla. Omaa lääkäriä voi kuitenkin pyytää kirjoittamaan eurooppalaisen lääkemääräyksen, jonka apteekit hyväksyvät muissa EU-maissa.
Toisessa EU-maassa ostetuista lääkkeistä on mahdollista hakea myöhemmin korvausta Kelalta.
5. Tarkista matkavakuutus
Euroopassa matkustavan kannattaa hakea itselleen Kelalta eurooppalainen sairaanhoitokortti, jota näyttämällä saa EU-maissa (sekä Sveitsissä, Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa) välttämätöntä sairaanhoitoa. Hoidosta maksetaan paikallinen omavastuu.
Myös matkavakuutus on hyvä tarkistaa ennen matkalle lähtöä. Erityisen tärkeää vakuutuksen riittävä kattavuus on Euroopan ulkopuolella, sillä sairauden hoito voi vaatia kalliin yksityissairaalan käyttöä tai jopa kuljetuksen takaisin Suomeen.
Matkavakuutusten ehdot vaihtelevat eri vakuutusyhtiöissä. Jatkuva matkavakuutus voi olla esimerkiksi voimassa enintään kahden tai kolmen kuukauden mittaisilla matkoilla. Jatkuvan vakuutuksen myöntämisen ehtona saattaa olla, että vakuutettu on alle 70-vuotias.
Pitkien ulkomaanmatkojen ja ikäihmisten vakuutuksiin kannattaa kysyä neuvoa omasta vakuutusyhtiöstä ja kartoittaa myös muiden yhtiöiden vaihtoehtoja.
6. Toistuvat maksut e-laskuiksi
Sanomalehden tulon voi katkaista tilapäisellä jakelunkeskeytyksellä. Ajan hermolla pysyy, kun hankkii itselleen lukuoikeuden lehden digitaaliseen versioon, ellei sitä ole jo tilannut.
Postilaatikon säännöllisestä tyhjentämisestä voi sopia naapurin tai läheisen kanssa. Postin pystyy myös kääntämään tilapäisesti ulkomaiseen osoitteeseen. Vain alle 250 gramman kirjeitä koskeva palvelu maksaa 25,50 euroa ensimmäiseltä kahdelta kuukaudelta ja sen jälkeen 8,60 euroa kuukaudessa.
Sähkölasku ja yhtiövastikkeen kaltaiset toistuvat maksut kannattaa muuttaa e-laskuksi, jolloin rahat lähtevät automaattisesti pankkitililtä. Laskutustavan muutoksen voi tehdä omassa verkkopankissa.
7. Muista ottaa mukaan pankkitunnukset
Muutaman kuukauden ulkomaanmatkaa varten ei tarvitse avata pankkitiliä paikallisessa pankissa, sillä maksaminen suomalaisilla maksukorteilla käy kätevästi eri puolilla maailmaa. Niillä saa myös käteistä automaatista.
Ota oman verkkopankin tunnukset mukaan, jotta voit tarvittaessa hoitaa maksuja ulkomailla ja tarkkailla korttiostoja.
Verkkopankkitunnuksia saattaa tarvita myös esimerkiksi Kelan verkkopalveluun kirjautumisessa. Lisäksi lentolippujen kaltaiset verkko-ostot edellyttävät usein, että luottokortilla tehty maksu varmennetaan pankkitunnuksilla.
8. Vuokra-asuntoja joka lähtöön
Asunnon vuokraaminen
- Selvitä vuokraajan taustat
- Lue asiakaspalautteet tai pyydä suosituksia
- Kysy alueen suomalaisyhdistyksistä
- Hanki tarvittaessa osaava kielenkääntäjä
- Älä allekirjoita jos et ole varma sopimuksen sisällöstä
- Älä maksa isoja ennakkoja ennen kuin olet nähnyt asunnon
- Onhan asunnossa langaton nettiyhteys? Ilman sitä on kallista hoitaa asioita.
Aurinkorannoilla usein viihtyvä voi harkita loma-asunnon ostamista, mutta etenkin ensimmäistä kertaa pitkää lomaa viettävälle helpoin vaihtoehto on vuokra-asunto.
Matkailijoiden suosikkikohteissa sopivaa majoitusta löytyy jokaiseen makuun ja jokaiselle kukkarolle.
Vuokra-asunnoissa pätee yleensä vanha totuus: sitä saa mitä tilaa. Eniten maksavat remontoidut ja varustelultaan korkeatasoiset huoneistot lähellä matkailijoiden suosimia nähtävyyksiä ja ravintoloita. Kattoterassi tai ikkunasta avautuvat kivat maisemat nostavat yleensä hintaa.
Espanjan Fuengirolassa sisämaasta voi saada yhden makuuhuoneen asunnon 800 eurolla kuukaudessa. Meren rannalla kuukausivuokra nousee helposti yli 2000 euron.
Myös ajankohta vaikuttaa hintaan. Esimerkiksi Espanjassa hinnat ovat talviaikaan selvästi matalammat kuin paikallisen lomasesongin aikaan heinä–elokuussa.
Vuokra-asunnosta on syytä tarkistaa, mitä hintaan sisältyy. Espanjassa huoneistosta voi löytyä kaikki tarpeellinen liinavaatteista astioihin. Ranskassa vuokrakämppä saattaa olla täysin riisuttu, eikä esimerkiksi keittiössä ole jääkaappia tai liettä.
Vuokran päälle voi tulla myös muita kuluja, kuten sähkö-, vesi- tai jätemaksuja. Joissakin maissa vuokralaisen on maksettava huoneistosta veroa.
9. Näin löytyy luotettava vuokranantaja
Vuokrattavia loma-asuntoja tarjoaa moni iso kansainvälinen toimija, kuten Airbnb, Homeaway, 9flats ja Wimdu. Turistien suosimissa paikoissa toimii lisäksi lukuisa joukko paikallisia vuokra-asuntojen välittäjiä.
Runsaaseen tarjontaan pääsee kiinni, kun internetin hakukoneeseen kirjoittaa vaikkapa ”holiday apartments” ja kaupungin nimen.
Suurten firmojen etu on, että niiden kautta asunnon vuokraaminen on suhteellisen riskitöntä. Esimerkiksi Airbnb veloittaa koko maksun luottokortilta varauksen yhteydessä, mutta yritys tilittää rahat asunnon omistajalle vasta vuorokausi sisäänkirjautumisen jälkeen. Näin vuokralaiselle jää reklamaatioaikaa, jos asunto ei tyydytäkään.
Asunnon vuokraus onnistuu pienenkin toimijan kautta, mutta välittäjästä ja asunnosta kannattaa silloin hakea hieman taustatietoja. Hälytyskellojen pitää soida etenkin silloin, jos asunnon kuvia on selvästi käsitelty ja hinta huomattavan halpa.
Eräät välittäjät haluavat pankkitilille varausmaksun. Huijausten ehkäisemiseksi majoitusta ei kannata maksaa kokonaisuudessaan ennen kuin on nähnyt majapaikan omin silmin.
Muiden matkailijoiden palaute voi paljastaa huijausyritykset. Riippumattomia arvioita löytyy esimerkiksi Tripadvisor-matkailupalvelusta.
Hyviä vinkkejä asunnon löytämiseen saa myös suomalaisyhteisöiltä ja Suomi-yhdistyksiltä, joita löytyy Espanjan ja Portugalin aurinkorannoilta ja Ranskan Rivieralta.
Näillä alueilla toimii myös suomalaisomisteisia kiinteistönvälittäjiä, joiden listoilla on vuokra-asuntoja. Yhteystietoja suositelluista välittäjistä voi kysyä esimerkiksi Suomi-Seuran neuvontapalvelusta.
10. Oma asunto vuokralle matkan ajaksi?
Pitkä matka vaatii järjestelyjä myös Suomessa tyhjilleen jäävän asunnon suhteen. Löytyykö läheisistä tai naapureista joku, jota voi pyytää keräämään postit ja kastelemaan kukat?
Omakotitalon asukas joutuu miettimään myös lumitöiden järjestämistä, jotta paikka näyttäisi asutulta.
Yksi vaihtoehto on etsiä asuntoon väliaikainen vuokralainen. Sellainen saattaa löytyä tuttavapiiristä, jos joku tarvitsee esimerkiksi töiden tai opintojen puolesta tilapäistä majoitusta toisella paikkakunnalla.
Asunnon voi antaa vuokralle myös lyhytaikaisia vuokra-asuntoja välittävän yrityksen kautta. Se vaatii kuitenkin ylimääräistä vaivannäköä, koska asunto on silloin järjestettävä vuokrakuntoon. Esimerkiksi arvokkaat esineet on vietävä säilytykseen.
Lisäksi asunnon on sovelluttava lyhytaikaiseen vuokrakäyttöön. Esimerkiksi eri paikkakunnilla toimiva Kotimaailma.com-palvelu edellyttää välitettäviltä asunnoilta hyvää sijaintia sekä hyväkuntoista keittiötä ja kylpyhuonetta.
Yksi vaihtoehto on värvätä joku läheinen tai ystävä vuokraamaan asuntoa Airbnb:n kaltaisten majoitussivustojen kautta. Avainten luovutukset ja siivoukset vieraiden jäljiltä vaativat kuitenkin sitoutumista.
Asunnon vuokrauksen voi antaa niin sanotun Airbnb-emännän tai -isännän hoidettavaksi. Tällaisia palveluja on tullut tarjolle etenkin pääkaupunkiseudulle. Palkkioperusteet ovat kirjavat, mutta esimerkiksi We Host -palvelu veloittaa 30 prosenttia vuokratuloista.
Pienetkin vuokratulot on ilmoitettava verottajalle ja niistä on maksettava pääomatulovero, joka on 30 prosenttia alle 34 000 euron pääomatuloista.
Asiantuntijat: Suomi-Seuran seniorineuvoja Helena Balash, Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Suvi Rasimus ja Kotimaailma.comin johtaja Vesa Kauppila.
Lisätietoja
Suomi-Seuran neuvontapalvelu 09-684 1210, sähköposti info@suomi-seura.fi
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.