Teksti Eija Aatela
Kuvat Fotolia
Oma aika 3/2013
Suomessa osteoporoosia, luukatoa, sairastaa noin 400 000 ihmistä. Kun mukaan lasketaan osteoporoosin esiastetta, osteopeniaa, potevat, Suomessa on noin 800 000 ihmistä, joiden luut ovat haurastuneet.
Osteoporoosi on luuston yleissairaus, jossa luuston heikentyminen altistaa luita murtumiselle.
Osteopeniassa, osteoporoosin esiasteessa, luiden tiheys on pienentynyt, mutta sairaus ei ole vielä edennyt osteoporoosiin asteelle.
Luiden haurastuminen on joka vuosi osasyynä noin 35 000–40 000 luunmurtuman. Tyypillisin murtuma on lonkkamurtuma, joka on osteoporoosin vakavin ilmentymä. Yleisiä ovat myös nikama-, ranne- ja olkavarsimurtumat.
LUUHUIPPU KOLMIKYMPPISENÄ
Luu on elävää kudosta, joka uudistuu koko ihmisen elämän ajan: vanhaa luuta hajoaa ja uutta luuta tulee tilalle.
Lasten ja nuorten luut uusiutuvat tehokkaasti. Luun muodostuminen on nopeampaa kuin hajoaminen. Lapsena onkin tärkeää, että luut saavat tarvitsemansa rakennusaineet monipuolisesta, terveellisestä ravinnosta ja liikunnasta.
Luun määrä on huipussaan noin 30-vuotiaana. Yli 40-vuotiailla luukudoksen määrä alkaa pienentyä, koska vanhaa luuta hajoaa enemmän kuin uutta syntyy tilalle.
Naisilla luukudoksen pieneneminen kiihtyy menopaussissa kuukautisten loppuessa. Ikääntyessä luun häviäminen nopeutuu kummallakin sukupuolella ja murtuma-alttius kasvaa.
GEENIT JA POHJOISMAINEN PERINTÖ
”Perimä selittää 60–80 prosenttia osteoporoosin syistä”, kertoo osteoporoosiin perehtynyt yleislääketieteen erikoislääkäri Maiju Helin.
Osteoporoosia voi kutsua paitsi geenien aiheuttamaksi, myös skandinaaviseksi sairaudeksi.
Helin toteaa, että osteoporoosia esiintyy paljon nimenomaan Pohjoismaissa, koska saamme niukasti auringonvaloa ja sitä kautta liian vähän D-vitamiinia, jota syntyy ihossa auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.
D-vitamiinin riittävä saanti on luuston kannalta tärkeää, koska se auttaa luiden lujuudelle elintärkeän kalsiumin imeytymisessä.
Ravinnosta D-vitamiinia saa Suomessa parhaiten kalasta, sienistä, kananmunasta ja kanasta.
D-vitamiinia lisätään meillä nestemäisiin maitotuotteisiin ja ravintorasvoihin.
Maiju Helin puhuu monipuolisen ja terveellisen suomalaisen perusruoan puolesta. Hän suosittelee edelleenkin hyväksi tiedettyä lautasmallia, jossa lautasella puolet on vihanneksia ja juureksia, neljännes proteiinia ja neljännes hiilihydraatteja. Myös moniviljatuotteita kannattaa suosia, välttää turhaa rasvaa ja huolehtia kalsiumin ja D-vitamiinin riittävästä saannista.
D-VITAMIINIPUUTOS YLEISTÄ
Suomessa auringosta ja ravinnosta saatava D-vitamiini ei riitä tyydyttämään elimistön D-vitamiinitarvetta.
Pimeää aikaa, jolloin emme saa auringosta lainkaan D-vitamiinia, kestää noin lokakuusta toukokuulle. Kesällä tankattu auringon antama luonnon D-vitamiinivarasto loppuu nopeasti, 1–2 kuukaudessa.
Suurella osalla suomalaisista on lähes koko talven D-vitamiinipuutos. Tilannetta voi korjata käyttämällä D-vitamiinilisää.
”Nykyään suositellaankin kaikille yli 50-vuotiaille vähintään 20 mikrogramman D-vitamiinilisää”, Helin sanoo.
50 mikrogramman D-vitamiinilisän ottaminenkin on hänestä ihan turvallista.
”Suomessa D-vitamiinitasot ovat yleensä niin äärettömän alhaisia, ettei yliannostusta helpolla tule”, Helin sanoo ja lisää, ettei ole lääkäriuransa aikana kertaakaan törmännyt ihmiseen, jonka D-vitamiinitaso olisi liian korkea.
D-vitamiinitasonsa voi selvittää laboratoriossa verikokeella tehtävällä D-vitamiinitutkimuksella.
”Virallinen, yleisesti riittävä D-vitamiinitaso on 50 nanomoolia litrassa. Luuston kannalta se ei ole riittävä, vaan yli 80 nanomoolia litrassa on suositeltava taso”, Helin toteaa.
ESTROGEENI SUOJAA LUITA
Osteoporoosi on vahvasti perinnöllistä. Jos äidillä on osteoporoosi, tyttären riski sairastua siihen on kasvanut.
Vaihdevuodet, jotka suomalaisilla naisilla alkavat keskimäärin 51-vuotiaana, lisäävät osteoporoosin riskiä, kun luuta suojaavan estrogeenin määrä vähenee.
Estrogeenituotannon loppuminen vaihdevuosissa kiihdyttää luumassan menetystä vähintään kahden vuoden ajaksi. Koko menopaussin aikana luukudoksesta voi hävitä vuosittain jopa viisi prosenttia.
Estrogeeni-hormonihoito vaihdevuosissa parantaa luuntiheyttä.
SAATKO TARPEEKSI KALSIUMIA?
”Vaihdevuosissa naisen on viimeistään tärkeä puuttua siihen, että oma kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on riittävää”, korostaa Maiju Helin.
Kalsiumin saantisuositus on 800 milligrammaa vuorokaudessa.
Riittävän määrän kalsiumia saat esimerkiksi nauttimalla neljä annosta seuraavista tuotteista: 2 dl maitoa, 2 dl jogurttia, 2 dl maitorahkaa, 4 dl raejuustoa, 3–4 viipaletta juustoa, kypsää kirjolohta 160 g tai 3–4 kypsää silakkaa ruotoineen.
Jos ruoasta saatavan kalsiumin määrä ei riitä, kannattaa turvautua kalsiumtabletteihin. Yksi kalsiumtabletti sisältää yleensä 500 mikrogrammaa kalsiumia ja usein myös 10–20 mikrogrammaa D-vitamiinia, joka auttaa kalsiumin imeytymisessä.
Kannatta laskea omasta ruokavaliostaan, paljonko kalsiumia saa ruoasta, jotta osaa mitoittaa lisäkalsiumin tarpeensa. Ylimitoitetusta kalsiummäärästä ei ole etua luuston kannalta. Liiallinen kalsiumin saanti voi sen sijaan altistaa sydänsairauksille.
KARTOITA RISKITEKIJÄT
Usein osteoporoosi havaitaan vasta murtuman tultua, kun lääkäri vastaanotolla haastattelee murtumapotilasta.
”Osteoporoosia on syytä epäillä, jos kyseessä on pienienerginen murtuma tai jos murtumapotilaalla on riskitekijöitä, jotka altistavat häntä luiden haurastumiselle”, kertoo Helin.
Pienienergiseksi murtumaksi kutsutaan murtumaa, joka syntyy, kun kaatuu samalta tasolta tai putoaa matalalta.
Vähäinen liikunta on merkittävä riskitekijä osteoporoosille kuten myös liian vähäinen kalsiumin ja D-vitamiinin saanti.
Riskiä lisää myös tupakointi. Tupakoitsijalla on pienempi luumassa kuin tupakoimattomalla. Tupakointi voi myös estää vaihdevuosissa käytetyn estrogeenihoidon luustoa suojaavan vaikutuksen.
Liiallinen alkoholinkäyttö on myös riskitekijä, sillä se hidastaa luun muodostumista sekä häiritsee D-vitamiinin ja kalsiumin aineenvaihduntaa. Humalainen myös kaatuilee helpommin, mikä lisää murtumien vaaraa.
Alhainen paino, eli alle 19:n painoindeksi, altistaa osteoporoosille. Vaikka ylipaino ei muutoin ole terveydelle hyväksi, osteoporoosilta ylikilot suojaavat. Luilla on painoa kantaessaan enemmän työtä, mikä vahvistaa niitä.
Varhainen, ennen 45 ikävuotta alkanut menopaussi ilman estrogeenihoitoa, on osteoporoosin riskitekijä. Samoin se, jos sukukypsässä iässä olevalta naiselta kuukautiset jäävät pois esimerkiksi puoleksi vuodeksi jonkun muun syyn kuin raskauden takia.
Sairauksista osteoporoosille altistavat lisäkilpirauhasen liikatoiminta, nivelreuma, laktoosi-intoleranssi, hoitamaton keliakia ja kaikki tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten esimerkiksi haavainen paksunsuolen tulehdus.
Miehillä osteoporoosin riski lisääntyy eturauhassyöpäleikkauksen jälkeisen mieshormonia alentavan lääkehoidon vaikutuksesta.
Tietyt lääkkeet voivat lisätä luiden haurastumista. Näihin lääkkeisiin lukeutuu yli kolme kuukautta kestävä, suun kautta käytettävä glukokortikoidi, eli kortisonihoito. Kortisonia käytetään esimerkiksi reuman hoitoon. Osteoporoosille myös altistavat epilepsialääkkeistä fenytoiini ja karbamatsepiini, kilpirauhassyövän jälkihoitoon käytetty suuriannoksinen tyroksiini, rintasyövän hoitoon käytetty aromitaasin estäjä sekä pitkäaikainen hepariinilääkitys, jolla estetään veren hyytymistä.
OLETKO LYHYEMPI KUIN NUORENA?
Maiju Helin neuvoo, että riskiriskitekijöitä kartoittaessaan kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, onko pituus lyhentynyt. Se on asia, jonka voi konkreettisesti havaita ja jopa mitata mittanauhalla.
Joskus asiaan havahtuu kokeillessaan kauan kaapissa roikkuneita housuja, joiden lahkeet yllätykseksi laahaavatkin maata.
Jos pituudesta on kadonnut yli neljä senttiä, osteoporoosia Aikaon vahva syy epäillä. Se kielii, että selkänikamia on painunut kasaan, koska nikamien alueelle on jo alkanut kehittyä osteoporoosia.
Osteoporoosi aiheuttaa harvoin kipuja. Kipuja voi tosin tulla selkärangan nivelien kasaan painumisesta. Maiju Helin sanookin, että menopaussin ohittaneilta naisilta selkärangan alueella olevaa pitkittynyttä kipua ei pitäisi jättää tutkimatta.
DIAGNOOSI LUUNTIHEYSMITTAUKSELLA
”Jos epäilee osteoporoosia, asian selvittely kannattaa aloittaa heti”, Maiju Helin sanoo.
Lääkärissä kartoitetaan riskitekijät. Jos riskitekijöitä on riittävästi, jatketaan verikokeilla ja luuntiheysmittauksella.
Luuntiheysmittauksessa käytetyin menetelmä on Dexa, kaksienergiainen röntgenabsorptiometria. Luun tiheys mitataan reisiluun yläosasta ja lannerangasta. Tutkimustulosta verrataan 20−40-vuotiaiden huipputiheyden keskiarvoon sekä iänmukaiseen viitearvoon.
Osteoporoosin lääkityksessä käytetään joko luuta hajottavien solujen toimintaa estävää lääkettä tai lääkettä, joka stimuloi uudisluun muodostumista tai molempia lääkkeitä yhtä aikaa. Lääkityksen pituus arvioidaan joka potilaan kohdalla yksilöllisesti. Bisfosfonaatteja suositellaan käytettäväksi korkeintaan viisi vuotta. Teriparatidia, kauppanimeltään Forsteo, käytetään kahden vuoden ajan.
Lääkehoidolla luun tiheys voidaan saada osteopenian alueelta normaalialueelle tai osteoporoosista esiaste osteopenian tasolle.
Lähteet: Maito ja terveys ry:n maitoa kaiken ikää- kampanja, Suomen osteoporoosiliitto ry:n asko-hanke luusto ja osteoporoosi, duodecim.fi/terveysportti, osteoporoosiliitto.fi, terveyskirjasto.fi
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.