1. Kylmyys stressaa elimistöä
Ihminen on tasalämpöinen olento, jonka sisäelinten lämpötila on noin 37 astetta. Jos se vaihtelee enemmän kuin kaksi astetta suuntaan tai toiseen, elintoiminnot häiriintyvät. Siitä seuraa monenlaista: työkyky laskee, fyysinen ja älyllinen suoriutuminen heikentyvät, tapaturmien määrä kasvaa ja tulee monenlaisia sairauden oireita. Jo paljon ennen näitä oireita kylmyys tekee olon epämukavaksi. Kun ihmisellä on kylmä, hänestä tulee ärtynyt ja mieliala laskee.
”Hieman viileässä lanttu leikkaa paremmin ja suorituskyky paranee. Mutta jos sisätiloissa on jatkuvasti liian kylmä, se huonontaa henkistä suorituskykyä”, kertoo tutkimusprofessori, kylmätutkija Hannu Rintamäki Työterveyslaitokselta.
Tehokkaan työnteon kannalta paras huonelämpötila on 21 astetta.
2. Kylmyys kurittaa pintaa, kuumuus sisäelimiä
Säätelemme kehon lämpötilaa 90-prosenttisesti ihon kautta. Lämpöä haihtuu iholta lämpösäteilynä ja hikoilemalla. Me myös tuotamme paljon lämpöä: levossa 110 watin verran ja raskaassa työssä yli kilowatin. Kun menemme pakkaseen, menetämme nopeasti paljon lämpöä ja siksi meitä puistattaa ja paleltaa.
”Kun lämpötila on sopiva, meidän ei tarvitse hikoilla eikä täristä, vaan keho säätelee lämpötilaa pintaverenkierrolla”, Hannu Rintamäki kertoo.
Kylmässä tavallinen ongelma on se, että kehon pintaosat jäähtyvät liikaa. Kuumuus, helle ja ankara saunominen taas aiheuttavat ongelmia nostamalla liiaksi kehon sisäosien lämpötilaa.
3. Kylmyys lisää kuolemia mutta ei aiheuta flunssaa
Suomalaisille optimaalinen lämpötila on 14 astetta. Kun lämpötila siitä nousee tai laskee, sairastavuus ja kuolleisuus lisääntyvät.
Välimeren maissa vastaava luku on 24 astetta. Siellä kuolleisuus lisääntyy, kun lämpötila laskee alle 24 asteen. Vaikka ihminen sopeutuu ilmastoon, kylmyys ja kuolleisuus kulkevat käsi kädessä.
”Ilmiö on selvä. Kylmänä aikana tilastoissa näkyy 2 000–3 000 ’ylimääräistä’ kuolemaa. Vain pieni osa niistä johtuu suoraan kylmyydestä, kuten hypotermiasta, mutta kylmä sää lisää kuolleisuutta”, Hannu Rintamäki sanoo.
Kylmyys tai kylmettyminen ei Rintamäen mukaan aiheuta flunssaa, mutta tasoittaa vilustumiselle tietä monin tavoin: Kylmyys turvottaa limakalvoja, ja se luo viruksille ja bakteereille otollisemman kasvualustan. Kylmyys myös lamaa puolustusjärjestelmäämme, joten sekin tekee tietä taudinaiheuttajille.
4. Kylmyys nostaa verenpainetta
Kylmyys on erityinen riski korkeaa verenpainetta tai sepelvaltimotautia sairastaville ja astmaatikoille. Talvipakkasilla pelkästään kasvojen jäähtyminen nostaa yläpainetta noin ikävuosien verran. Se johtuu siitä, että kylmässä ihon pintaverisuonet supistuvat voimakkaasti, mikä taas kohottaa verenpainetta. Jos oleskelee pää paljaana pakkasessa ja pää jäähtyy äkisti, se voi nostaa yläpainetta lähes 100 yksikköä.
Pää kannattaa suojata pipolla ja hupulla, sillä kasvot aistivat kylmyyden herkimmin. Jos oleilee pakkasessa ilman päähinettä, jo se voi laukaista rintakipukohtauksen. Kun keho aistii kylmyyden, verenpaine nousee, sydämen kuormitus ja hapentarve lisääntyvät. Sydänpotilaalle voivat lumityöt kovalla pakkasella olla vaarallisia, mutta kevyt liikunta sen sijaan on hyväksi, sillä se tasaa verisuonten supistumista.
5. Pitkä ja laiha palelee pätkää ja tukevaa herkemmin
Parhaiten kylmyyttä kestävät kookkaat, lihaksikkaat ja hyväkuntoiset nuoret miehet. Mitä enemmän ihmisellä on massaa, sitä paremmin hän pystyy varastoimaan lämpöä kehoonsa. Siksi voimakasrakenteiset ja lihaksikkaat pärjäävät kylmässä hoikkia paremmin. Jos on kaksi samanpainoista ihmistä, heistä lyhyempi pärjää kylmässä pitkää paremmin.
Matematiikka on yksinkertaista: pidemmällä ihmisellä raajoista muodostuu isompi pinta, joka luovuttaa lämpöä.
Jos kehossa on paljon rasvaa, se eristää ja suojaa sisäelimiä kylmältä. Lihavat siis sietävät paremmin kylmää, mutta liikalihavuus heikentää kylmänsietoa, sillä siihen liittyy usein jokin sairaus.
6. Ikä pistää palelemaan
Naiset sietävät kylmyyttä miehiä huonommin pienemmän lihasmassansa ja kokonsa takia. Tosin naisia suojaa suurempi määrä ihonalaista rasvaa. Ikä kuitenkin tasapuolistaa tilannetta: kun ikää karttuu, kylmänsieto heikkenee sekä miehillä että naisilla. Se johtuu siitä, että lihasmassan määrä kehossa vähenee. Lisäksi ihon ja raajojen verisuonten supistuminen alkaa miehillä heiketä jo noin 45-vuotiaana. Se taas lisää lämmönhukkaa, ja jos on pitkään kylmässä, kasvaa riski koko kehon jäähtymiseen.
Ikä heikentää ääreisverenkiertoa kaikilla, mutta etenkin tupakoijilla. Myös diabetes ja eräät lääkkeet heikentävät ääreisverenkiertoa.
7. Kylmänsietokykyään voi parantaa
Kylmän sietäminen on yksilöllistä, mutta kun kohentaa fyysistä kuntoaan, kohentaa samalla kylmänsietokykyään. Kunnon kohentuessa kohenee kropan kyky tuottaa lämpöä lihastyön ja lihasvärinän avulla. Kestävyysharjoittelu ja hyvä hapenottokyky parantavat hermoston säätelykykyä kylmän
suhteen.
Kylmänsietoa voi kohentaa avantouinnilla ja säännöllisellä saunomisella, sillä ne parantavat verenkierron sopeutumista lämpötilanvaihteluihin ja elimistön palautumiskykyä. Sietokykyään voi kasvattaa myös ulkoilemalla säännöllisesti. Kun kylmään tottuu, kylmä ei tunnu enää niin epämiellyttävältä ja silloin elimistön stressireaktiot pienenevät.
Lähde: Raija Ilmarinen ym.: Hypotermia. kylmän haitat työssä
ja vapaa-aikana, työterveyslaitos 2011.Oma Aika 2/2014
Jaana Kivipelto-Tulkki teksti
Oma Aika 2/2014
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.