teksti Paula Bagge
kuvat Fabian Björk
"Kesäkuussa 2017 elämänkumppanini Pertti Humppila kirjoitti Facebookiin seuraavanlaisen päivityksen:
– Tasan kolme vuotta ja kolme päivää sitten Katajanokan Kauppiaankadun kaupunkimaisema vaihtui tähän Porin Tuorsniemen maalaismiljööseen. Muutoksen synnyttämät ristiaallokot alkavat pikkuhiljaa laantua. Porilaisuus ei sentään ole toistaiseksi osoittanut tarttumisen merkkejä.
Luin päivitystä riemuissani. Pertti oli vihdoin sopeutunut!
Usein olen Porin-vuosiemme aikana miettinyt, miten voikin käydä niin, että kaksi toisilleen rakasta ja sopuisasti elävää ihmistä ajautuu vuosiksi epämukavuustilaan. Jos olisin sen tiennyt, muuttoa vanhaan, kunnostamista odottavaan ja rahaa nielevään taloon ei olisi taatusti tapahtunut. Vai olisiko sittenkin? Jälkeenpäin voi kliseisesti sanoa, että elämänmuutoksesta aiheutunut epäsopu sitoi meidät lopulta entistä vahvemmin yhteen.
Katajanokalta maalle
Kaikista mahdollisista paikkakunnista juuri Pori oli se, minne Pertti ei olisi koskaan kuvitellut muuttavansa. En tosin minäkään. Näin kuitenkin kävi.
Meidät sai muuttamaan Poriin talo, ei paikkakunta. Itse kaupunkiin meistä kummallakaan ei ollut siteitä. Minä olin asunut Helsingissä koko aikuisikäni.
Etsimme uutta kotia Helsingistä, Vantaalta, Espoosta ja koko Uudeltamaalta. Haaveilimme elämästä omassa kodissa, josta kukaan ei tulisi häätämään meitä pois, kun ikääntyisimme.
Hyvä ystäväni vinkkasi meille myyntiin tulleesta, vanhasta porilaisesta kartanosta. Ajatus tuli täysin puskasta mutta sai minut villiksi. Siellähän voisin remontoida sydämeni kyllyydestä ja vieläpä työmielessä: kirjoittaa blogeja ja lehtijuttuja kunnostus- ja sisustustöistä. Mielikuvituksessani näin tilan nousevan uuteen kukoistukseensa.
Teimme kaupat vuoden 2014 keväällä. Se oli muiden mielestä silkkaa hulluutta. Teimme päinvastoin kuin suurin osa ikäisistämme, sillä eläkeiän kynnyksellähän muutetaan yleensä pienempään kotiin.
Lue myös: 30 kertaa muuttanut Kitti Kumpulainen: ”Haaveilen elämästä Kalliovuorilla”
Paula ja Pertti olivat etsineet kotia Portugalista muutaman vuoden. Sitten ystävä kertoi Tuorsniemestä ja suunnaksi muuttuikin Pori.
Murinaa ja valitusvirsiä
Alku maalla ei ollut helppo. Murinaa aiheutui hyvin pienistä asioista, kuten ruohonleikkuusta, jota suurella tontilla riittää. Olin luvannut ennen muuttoa, ettei Pertin tarvitse ajaa ruohoa. Minä hoitaisin sen itse tai palkkaisin ulkopuolista apua.
Kävi kuitenkin niin, ettei minulla ollut varaa maksaa pihanhoidosta, enkä itse ehtinyt siitä huolehtia. Ruoho on leikattava 5 000 neliömetrin alalta vähintään kerran viikossa toukokuusta lokakuulle. Siihen menee aina koko päivä. Vielä kun Ruovedellä sijaitsevan mökkimme piha odotti ruohonleikkaajaa, olivat vitsit vähissä.
Valitusvirren aiheisiin kuului myös hyvän leivän puute. Porista ei saa sekaleipää, vaan pelkkää kakkoa. Maata kaatavia nahistelun aiheet eivät olleet, mutta silti ne tuntuivat. Vaikka välillä oli parempia aikoja ja naljailimme toisillemme huumorin kautta, tunsin toisinaan syvää mielipahaa ja syyllisyyttäkin.
Elämä remontin keskellä
Kun remontti alkoi, Pertti ehdotti, että laittaisin yhden huoneen kerrallaan kuntoon. En kuunnellut vaan innostuksissani revin kerralla auki neljän yläkerran huoneen katot, seinät ja lattiat. Kaaos oli melkoinen.
Kun yläkerran remontti oli ohi, meidänkin välimme kohenivat. Jos voisin elää uudelleen, toimisin luultavasti toisin. En omistautuisi remontille niin täysin. En olisi ihan niin innostunut jokaisesta naulan lyömisestä kuin olin. Ehkä ottaisin paremmin huomioon kumppanini. Rapsuttaisin vaikka selkää joka päivä, niin kuin silloin ennen.
Ymmärrän nyt niitä, jotka ovat remontoineet itselleen avioeron. Kohtuus kaikessa koskee myös rakentamista, kunnostamista ja sisustamista. Jos ne menevät parisuhteen edelle, voi käydä huonosti. Onneksi meillä oli pohjalla niin paljon rakkautta ja huumoria, että jaksoimme.
Paulalla on harvinainen geenivirhe, jonka takia hänen pitää välttää ilmansaasteita. Se oli tärkeä kimmoke muuttoon maalle.
Ihmissuhteet uusiksi
Kun muutimme Poriin, Pertti tunsi paikkakunnalta yhden ihmisen. Minä en sitäkään vähää. Monet lähisukulaisista, ystävistä ja etenkin työkavereista jäivät Helsingin seudulle. Lähdepä siinä sitten vieraassa kaupungissa luomaan ympärillesi uutta elämisen infrastruktuuria!
Kovin paljon emme ole tutustuneet paikallisiin ihmisiin. Maaseudulla asumisen huonoja puolia on, ettei tapaa tarpeeksi ihmisiä kasvotusten.
Sosiaalinen kanssakäyminen on vähentynyt, mutta toisaalta elämäämme on tullut lisää mukavia hyvän päivän tuttuja järjestämieni kirpputoritapahtumien myötä. Vanhoista, meille tarpeettomista tavaroista saaduilla pikku summilla on maalattu taas jokin seinä.
Onneksemme meillä on mukavat naapurit. Kartanon entisestä emännästä on tullut ystävämme. Voimme koska tahansa piipahtaa hänen luonaan tai kysellä kartanon vanhoista käytännöistä.
Entisistä ystävistä on tullut auttamatta pelkkiä Facebook-kavereita. Helsingissä asioidessamme emme ehdi tavata heitä, sillä meillä on aina kiire takaisin.
Plussan puolella
Uudessa kodissamme minut tekee onnelliseksi vadelmatarha. Valitettavasti se on päässyt pahasti pusikoitumaan. Saamme sieltä vuosittain runsaat 200 litraa vadelmaa, josta on joutanut marjoja myös myyntiin. Viini- ja karviaismarjoistakin saan hyvän sadon.
Olen lapsesta lähtien ollut himomarjastaja ja -sienestäjä. Porissa olen kolunnut lähimetsiä ja ajanut lähikyliin mustikoiden, puolukoiden ja sienten perään. Kerran sain herkkutatteja kymmeniä kiloja ja myin niitä Helsinkiin.
Riemua arkipäivään tuovat pienet asiat. Tonttimme rajalta lähtee kaunis, vanhanaikainen metsätie, jonka varrella on silmänkantamattomiin peltoja ja niiden keskelle jääneitä metsäsaarekkeita. Tähän satakuntalaiseen maisemaan en väsy. Sitä katsellen suoritan päivittäin pakollisen liikunnan.
Satakuntalainen maisema viehättää niin Perttiä kuin Paulaakin. – Maaseudulla asumisen huonoja puolia on, ettei tapaa tarpeeksi ihmisiä kasvotusten. Onneksi meillä on mukavat naapurit, Paula sanoo.
Anteeksipyynnön voima
Myönteistä muutossa on ollut myös se, että olemme kumpikin opetelleet pyytämään ja antamaan anteeksi. Aikaisemmin anteeksi-sanaa ei meillä liioin viljelty.
Anteeksi antamisessa meillä tosin on vielä parantamisen varaa. Olemme kumpikin melko ylpeitä ihmisiä emmekä anna hevin periksi. Itse en tuosta vain pysty antamaan anteeksi vaan saatan pantata vastaustani tunteja.
Isossa talossa riittää tekemistä yllin kyllin. Jaamme työt voimiemme ja mieltymystemme mukaan luontevasti, ilman riitelyä.
Nahistelemme edelleen, mutta vain pienistä asioista. Isoista asioista osaamme nykyään sopia ilman riitaa. Empatian kykyä meillä on molemmilla, joten viimeistään silloin, kun toista on sivaltanut sanoillaan oikein kunnolla, osaakin muuttaa suuntaa ja ottaa lempeämmän linjan. Sellaisessa tilanteessa muistutan itseäni siitä, että vastapäätä on ihminen, johon kerran rakastuin silmittömästi loppuiäkseni."
Lue myös:
8 + 1 vinkkiä: Näin muutto onnistuu
Mitä jos muuttaisitkin kommuuniin?
Suomalaissyntyisen Paulan kodin värikäs sisustus hurmaa Ruotsissa
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.