SAMI TAKALA TEKSTI / FABIAN BJÖRK KUVAT Oma Aika 4/2013
Kolmikymppinen työntekijä ottaa rennon asennon, avaa chatin taulutietokoneesta ja odottaa kollegoiden liittymistä keskusteluun. Samaan aikaan kuusikymppinen kollega sulkee tietokoneen, kerää paperit ja lähtee etsimään neuvottelutilaa.
Tilanteet ovat kuvitteellisia, mutta ne voisivat olla totta. Esimerkki kuvastaa kärjistetysti eri sukupolvien tapoja tehdä samoja asioita.
”Maailma, josta tullaan työhön, on erilainen kuin ennen. Nuori sukupolvi on esimerkiksi tottunut käyttämään työryhmätyöskentelyssä erilaisia yhteisötyökaluja. Ne voivat olla kynnyskysymys vanhemmalle”, sanoo Management Institute of Finlandin toimitusjohtaja Timo Helosuo.
Nuorelle modernit työtavat saattavat olla ratkaiseva tekijä työpaikkaa hakiessa. Helosuon mielestä esimerkiksi sosiaalisen median käyttökielto työpaikalla pahimmillaan rajoittaa tuottavuutta. Eri-ikäisten sovittaminen yhteen vaatii uudenlaista ajattelua ja joustavuutta kaikilta.
”Jokaisen johtajan, esimiehen ja työntekijän pitää ottaa huomioon, että kaikki eivät motivoidu samoista asioista ja pitävät asioita eri tärkeysjärjestyksessä”, Helosuo sanoo.
TYÖ MUUTTUU RÄÄTÄLÖIDYKSI
Johtamisen asiantuntija arvelee, että tulevaisuuden työyhteisö muuttuu paljon nykyisestä: Työ räätälöidään työntekijälle sopivaksi, ja kansainvälisyys lisääntyy työperäisen maahanmuuton
ja ulkomaankomennusten vaikutuksesta. Töitä paiskitaan yhä enemmän erilaisten verkostojen kanssa, tiimityönä.
”Virtuaalisuuden ja etätöiden määrä kasvaa. Aiemmin puhuttiin epätyypillisistä työsuhteista. Sellaisia olivat kaikki muut kuin kahdeksasta neljään -työt. Yhä useammin nähdään, että työyhteisössä on ihmisiä, joille normaali työaika ei tarkoita toimistoaikoja”, Helosuo sanoo.
”Logiikka lähtee siitä, että mietitään, miten työntekijä on mahdollisimman tehokas. Voi olla, että olet parhaimmillasi, kun teet osan töistä kotona. Sen sijaan, että kaikilla on samat työajat, työtavat ja työvälineet, mietitään, miten tuottavuus voidaan optimoida.”
Onnistunut räätälöinti edellyttää aktiivista ajattelua myös työntekijältä. Pitää kysyä itseltään, miten saan aikaiseksi mahdollisimman paljon.
”Toisen tapa tehdä on erilainen kuin toisen. Joustavuus ja luottamus täytyy olla molemmin puolin. Tämän takia viestintä on tärkeää: jos asioista ei pysty viestimään, se voi jarruttaa tuottavuuden lisäämistä.”
HYVÄ JOHTAJA VIESTII TAITAVASTI
Johtamisesta lukuisia kirjoja kirjoittanut ja tutkimuksia tehnyt Pauli Juuti sanoo, että hyvä johtaja on välitön ja taitava viestijä.
”Tiukka hierarkia on historiaa. Enää ei arvosteta johtajaa, joka on omissa oloissaan ja antaa käskyjä alaisilleen. Jaettu johtajuus on nykypäivää, vaikka autoritaarisiakin johtajia varmaan löytyy vielä”, Juuti sanoo.
Uusi johtamistyyli on tullut nuorten mukana koulusta, jossa he ovat oppineet tekemään ryhmätöitä.
”Hyvä johtaja osaa käyttää vahvuuksiaan, hyväksyy puutteensa ja huomaa asiat, jotka eivät suju. Ei tarvitse leikkiä jumalaa, vaan pitää nöyränä keskustella ja palvella. Huono johtaja luulee, että muut tekevät hänelle töitä.”
Helosuon mukaan vanhemmat työntekijät eivät ole tottuneet valmentavaan ja keskustelevaan johtamiseen samalla tavalla kuin nuoret. He odottavat selkeämpiä suuntaviivoja.
”Nuoremmassa ikäpolvessa palautteen saamisen halu on isompi. Nuorille ei riitä, että on yksi kehityskeskustelu vuodessa. He odottavat jatkuvaa palautetta päivittäisestä työstä”, Helosuo sanoo.
Hänen mukaansa nuorten työntekijöiden odotukset johtajien viestintätaidoista ovat koko ajan korkeampia. Vuorovaikutustaidot nousevat työelämässä esiin monessa, kuten kriisiviestinnässä, työn ohjaamisessa ja työntekijän sparraamisessa.
NUORET OVAT SUOSITTUJA JOHTAJIA
Murros näkyy myös johtajien iässä. Nuorten suosio esimiehinä kasvaa. Juutin mukaan nuoret saivat vielä 1980-luvulla heikompia arvioita esimiehinä kuin yli 50-vuotiaat.
”Nyt se on päinvastoin. Nuorilla on paremmat johtamistaidot. He keskustelevat yksilöt huomioon ottaen ja sopivat nykyajan muuttuvaan henkeen ja vuorovaikutteiseen maailmaan paremmin kuin pönöttävä vanhakantainen tyyli, jossa hierarkkinen asema oli auktoriteetin perusta.”
Naiset saavat Juutin mukaan kaiken kaikkiaan parempia arvioita johtajina. Hän perustelee tätä sillä, että naisilla on monesti paremmat vuorovaikutustaidot kuin miehillä.
Ei vanhempikaan johtaja huono ole. Juuti sanoo, että ikä tuo parhaimmillaan vivahteikkuutta työyhteisöön ja syvyyttä vuorovaikutukseen.
”Ihmisillä on erilaisia kriisejä keskimäärin kymmenen vuoden välein. Kokemukset ovat arvokkaita, koska ne kasvattavat. Oman kasvun kautta vanhempi pystyy ymmärtämään muita, kun hän joutuu sukeltamaan omiin kokemuksiinsa. Se on kokeneemman valtti.”
KOLME FAZERILAISTA JA NELJÄ FINNAIRILAISTA KESKUSTELEE IKÄEROSTA JA JOHTAMISESTA.
”Vanhemmat eivät hötkyile”
Fazer on ollut useana vuonna kaupallisen alan suosituin työnantaja Suomessa, mikä näkyy muun muassa pitkinä työurina.
Henkilöstöjohtaja Maria Aaltonen, 41, on huomannut, että työntekijöiden suuret ikäerot tuovat haasteita johtamiseen.
”Nuorilla on erilainen ote työelämään kuin vanhemmilla. Iäkkäämmät ovat tulleet työelämään nöyrinä. Nuoret tulevat suuremmalla itseluottamuksella. He kaipaavat paljon haasteita, vaihtelua työtehtäviin ja nopeaa etenemistä”, hän kuvailee eroja.
”Jään kesäkuussa kesälomalle ja sen jälkeen eläkkeelle. Oli haasteellista löytää sopiva henkilö jatkamaan työtäni. Kun töihin tulee nuori työntekijä, hänellä on usein tähtäimessä jo seuraava paikka. Tehtäväni jaettiin kahdelle ihmiselle.”
Aaltonen muistuttaa, että kaikkiin ikäryhmiin mahtuu erilaisia ihmisiä.
”Mutta jos ajatellaan suuria trendejä, selvä muutos näkyy.
Tasapainon hakeminen työn ja vapaa-ajan välillä on paljon suuremmassa arvossa kuin se oli aiemmilla sukupolvilla. Saatetaan sanoa, että minulla on tulossa maailmanympärimatka lokakuussa ja pitäisi olla kuukausi poissa – sopiiko?”
”Työelämä on nyt paljon hektisempää. Jos työssä tarvitaan enemmän puristusta, sitten töitä tehdään. Kun joustaa työpaikan suuntaan, joustot ovat neuvoteltavissa toiseenkin suuntaan.”
Aaltonen pitää hyvänä sitä, että nuoret tuovat rohkeasti esiin omat mielipiteensä, näkemyksensä ja ideansa ja sopeutuvat helposti muutoksiin. Siinä vanhemmilla on opettelemista.
”Pitäisi muistaa, ettei tee aina niin kuin on tottunut jollain peruskurssilla tekemään. Omia toimintamallejaan voi muuttaa ja nuorilta oppia uusia jippoja”, Lostedt sanoo.
Kuikka pitää muutoksista, koska ne pakottavat miettimään asioita uudelleen ja sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin. Hän on kokenut vähintään kaksi isoa muutosta jokaisessa työpaikassaan. Myös hänestä ikäeron paras anti on toisilta oppiminen.
”Yritän ammentaa vanhemmilta tietoa ja kokemusta, jota he ovat keränneet työelämän varrella. Nuoret taas tuovat erilaista ajattelutapaa yrityksen toimintaan. Siitä tulee hyvä mix, ja näen sen rikkautena.”
Aaltosen mukaan iän tuoma kokemus näkyy seesteisenä suhtautumisena työhön.
”Ei tarvitse hötkyillä, ja on sellainen asiat järjestyy -asenne. Johtamisessa näkyy kokemuksen rintaääni. Autoritääriseen malliin tottuneet iäkkäämmät johtajat joutuvat puolestaan opettelemaan palautteenantoa ja kannustamista, ellei se ole persoonassa.”
Lostedtilla on ollut aina nuori johtaja, ja se on sopinut hänelle hyvin.
”Edellinen esimieheni oli nuorempi kuin oma poikani. Kaikki esimieheni ovat olleet mielettömän hyviä. He ovat olleet samoissa tehtävissä kuin alaiset, tietävät mitä he tekevät ja mitä heiltä voi vaatia.”
Sekä juniori että seniori arvostavat eniten onnistumisia.
”Tykkään, että työstä saa elämyksiä. Kun saavutan tai ylitän tavoitteeni, siitä tulee samanlainen hyvä tunne kuin pelikentällä voittaessa”, jalkapalloa pelaava Kuikka sanoo.
”Nuorempi näytti, miten Twitter toimii”
Vaikka Finnair on lentänyt viime vuosina kovassa turbulenssissa ja siellä on eletty vaikeita aikoja, lentoyhtiö on monelle
mieluinen työpaikka. Yrityksen asiakaspalvelua Helsingin lentoasemalla johtava Leena Värtinen, 45, allekirjoittajaa Juutin näkemyksen siitä, että ikä tuo etuja johtamiseen.
”Vanhempana on ehtinyt tehdä monia asioita. Nuorella ei välttämättä ole kokemusta eikä hän ehkä osaa asettua toisen asemaan. Helpottaa, että elämänkokemustaan voi hyödyntää.
Johtajan pitää pystyä huomioimaan työntekijöiden elämäntilanteet ja ymmärtämään, millaiset arvot ovat tärkeitä missäkin vaiheessa.”
Sen on huomannut myös lentoemäntä Riitta Kiiveri, 60. Hän jaksaa työntää tarjoiluvaunuja taivaalla, vaikka glamour on työstä karissut. Jaksaminen johtuu työkavereista, joille avautuminen on kuin terapiaa. Pilvien päällä myös ikäerot unohtuvat.
”Juniorin ja seniorin elämäntilanne voi olla samanlainen vaikka ihmissuhteessa. Kun ollaan päät yhdessä ja sympatiseerataan toista, huomataan, ettei iällä ole väliä”, Kiiveri sanoo.
”Työ on tärkeä osa elämääni. Olen kyllä alkanut miettiä, että miten olisi osa-aikaeläke. Pari vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän vapaa-aika merkitsee minulle.”
Värtisen mukaan työntekijöiden arvomaailma on muuttunut ja oman ajan arvostus on noussut nuoremmillakin.
”Ihmiset hakevat nyt vuorotteluvapaita ja lyhennettyä työaikaa enemmän kuin ennen.”
Nuorilta Kiiveri on oppinut sosiaalisen median salat. Kuusikymppinen viihtyy Facebookissa, jossa lentävillä on oma ryhmänsä.
”Siellä puhutaan jopa ihan henkilökohtaisista asioista. Nuoret ovat ihania, kun he ovat vieneet meidät konkarit sosiaaliseen mediaan. Nuorempi kollega kävi kotonani liittämässä minut kädestä pitäen Twitteriin. Minä laitoin ruokaa ja hän näytti, miten se toimii.”
Finnairin rahtitoimintojen henkilöstöasioista vastaavan Johanna Hulkon, 38, mielestä välitön ilmapiiri syntyy pienistä asioista,
kuten tervehtimisestä.
”Johtaminen ei ole temppujen tekemistä eikä jalustalla olemista. Esimerkiksi rahdin uusi toimitusjohtaja on mielestäni kaventunut etäisyyttä työntekijöiden ja johdon välillä omalla persoonallaan.”
Hulkko arvostaa johtamisessa samoja asioista kuin elämässä yleensä: oikeudenmukaisuutta, rehellisyyttä, avoimuutta ja ihmisten kohtelemista inhimillisesti.
”Toista pitäisi kohdella niin, että pystyy katsomaan häntä silmiin myöhemmin”, hän sanoo.
Hyvät välit alaisiin ovat tärkeitä myös Finnairin hollantilaiselle Operations Research Managerille Rogier van Enkille.
Kolmikymppinen diplomi-insinööri on esimerkki modernista työntekijästä: hän on nuori, korkeasti koulutettu ja ulkomaalainen.
”Johdan yksinkertaisilla esimerkeillä: Tulen ajoissa palaveriin ja otan vastuun töistäni. Annan alaisilleni vapauden luoda uutta ja kommunikoin heidän kanssaan mahdollisimman paljon.”
Neljän hengen tiimiä vetävä van Enk on perustanut Young Finnair -yhdistyksen. Se kokoaa uransa alussa olevat yhteen, jotta he voivat oppia eri yksiköiden työtapoja. Miehen mielestä ikäerot tasapainottavat työyhteisöä.
”Kokeneemmilla on osaaminen. He ovat oppineet virheistä ja tietävät, mikä toimii ja mikä ei. Nuoremmilla on valtavasti energiaa ja he kyseenalaistavat kaiken.”
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.