Artikkeli

Ikäerot haastavat työpaikalla

Suuri määrä suomalaisia lähestyy eläkeikää, ja työpaikoilla aloittaa paljon uusia nuoria työntekijöitä. Työntekijöiden kasvavat ikäerot tuovat uusia haasteita paitsi johtamiseen myös itse työn tekemiseen. Johtamisen asiantuntija uskoo, että työyhteisöt muuttuvat radikaalisti.

Kol­mi­kymp­pi­nen työn­te­ki­jä ot­taa ren­non asen­non, avaa cha­tin tau­lu­tie­to­ko­nees­ta ja odot­taa kol­le­goi­den liit­ty­mis­tä kes­kus­te­luun. Sa­maan ai­kaan kuu­si­kymp­pi­nen kol­le­ga sul­kee tie­to­ko­neen, ke­rää pa­pe­rit ja läh­tee et­si­mään neu­vot­te­lu­ti­laa.

Ti­lan­teet ovat ku­vit­teel­li­sia, mut­ta ne voi­si­vat ol­la tot­ta. Esi­merk­ki ku­vas­taa kär­jis­te­tys­ti eri su­ku­pol­vien ta­po­ja teh­dä sa­mo­ja asi­oi­ta.

”Maa­il­ma, jos­ta tul­laan työ­hön, on eri­lai­nen kuin en­nen. Nuo­ri su­ku­pol­vi on esi­mer­kik­si tot­tu­nut käyt­tä­mään työ­ryh­mä­työs­ken­te­lys­sä eri­lai­sia yh­tei­sö­työ­ka­lu­ja. Ne voi­vat ol­la kyn­nys­ky­sy­mys van­hem­mal­le”, sa­noo Ma­na­ge­ment Ins­ti­tu­te of Fin­lan­din toi­mi­tus­joh­ta­ja Timo He­lo­suo.

Nuo­rel­le mo­der­nit työ­ta­vat saat­ta­vat ol­la rat­kai­se­va te­ki­jä työ­paik­kaa ha­kies­sa. He­lo­suon mie­les­tä esi­mer­kik­si so­si­aa­li­sen me­di­an käyt­tö­kiel­to työ­pai­kal­la pa­him­mil­laan ra­joit­taa tuot­ta­vuut­ta. Eri-ikäis­ten so­vit­ta­mi­nen yh­teen vaa­tii uu­den­lais­ta ajat­te­lua ja jous­ta­vuut­ta kai­kil­ta.

”Jo­kai­sen joh­ta­jan, esi­mie­hen ja työn­te­ki­jän pi­tää ot­taa huo­mi­oon, et­tä kaik­ki ei­vät mo­ti­voi­du sa­mois­ta asi­ois­ta ja pi­tä­vät asi­oi­ta eri tär­keys­jär­jes­tyk­ses­sä”, He­lo­suo sa­noo.

TYÖ MUUT­TUU RÄÄ­TÄ­LÖI­DYK­SI

Joh­ta­mi­sen asi­an­tun­ti­ja ar­ve­lee, et­tä tu­le­vai­suu­den työ­yh­tei­sö muut­tuu pal­jon ny­kyi­ses­tä: Työ rää­tä­löi­dään työn­te­ki­jäl­le so­pi­vak­si, ja kan­sain­vä­li­syys li­sään­tyy työ­pe­räi­sen maa­han­muu­ton

ja ul­ko­maan­ko­men­nus­ten vai­ku­tuk­ses­ta. Töi­tä pais­ki­taan yhä enem­män eri­lais­ten ver­kos­to­jen kans­sa, tii­mi­työ­nä.

”Vir­tu­aa­li­suu­den ja etä­töi­den mää­rä kas­vaa. Ai­em­min pu­hut­tiin epä­tyy­pil­li­sis­tä työ­suh­teis­ta. Sel­lai­sia oli­vat kaik­ki muut kuin kah­dek­sas­ta nel­jään -työt. Yhä use­am­min näh­dään, et­tä työ­yh­tei­sös­sä on ih­mi­siä, joil­le nor­maa­li työ­ai­ka ei tar­koi­ta toi­mis­to­ai­ko­ja”, He­lo­suo sa­noo.

”Lo­giik­ka läh­tee sii­tä, et­tä mie­ti­tään, mi­ten työn­te­ki­jä on mah­dol­li­sim­man te­ho­kas. Voi ol­la, et­tä olet par­haim­mil­la­si, kun teet osan töis­tä ko­to­na. Sen si­jaan, et­tä kai­kil­la on sa­mat työ­a­jat, työ­ta­vat ja työ­vä­li­neet, mie­ti­tään, mi­ten tuot­ta­vuus voi­daan op­ti­moi­da.”

On­nis­tu­nut rää­tä­löin­ti edel­lyt­tää ak­tii­vis­ta ajat­te­lua myös työn­te­ki­jäl­tä. Pi­tää ky­syä it­sel­tään, mi­ten saan ai­kai­sek­si mah­dol­li­sim­man pal­jon.

”Toi­sen tapa teh­dä on eri­lai­nen kuin toi­sen. Jous­ta­vuus ja luot­ta­mus täy­tyy ol­la mo­lem­min puo­lin. Tä­män ta­kia vies­tin­tä on tär­ke­ää: jos asi­ois­ta ei pys­ty vies­ti­mään, se voi jar­rut­taa tuot­ta­vuu­den li­sää­mis­tä.”

HYVÄ JOH­TA­JA VIES­TII TAI­TA­VAS­TI

Joh­ta­mi­ses­ta lu­kui­sia kir­jo­ja kir­joit­ta­nut ja tut­ki­muk­sia teh­nyt Pau­li Juu­ti sa­noo, et­tä hyvä joh­ta­ja on vä­li­tön ja tai­ta­va vies­ti­jä.

”Tiuk­ka hie­rar­kia on his­to­ri­aa. Enää ei ar­vos­te­ta joh­ta­jaa, joka on omis­sa olois­saan ja an­taa käs­ky­jä alai­sil­leen. Ja­et­tu joh­ta­juus on ny­ky­päi­vää, vaik­ka au­to­ri­taa­ri­si­a­kin joh­ta­jia var­maan löy­tyy vie­lä”, Juu­ti sa­noo.

Uu­si joh­ta­mis­tyy­li on tul­lut nuor­ten mu­ka­na kou­lus­ta, jos­sa he ovat op­pi­neet te­ke­mään ryh­mä­töi­tä.

”Hyvä joh­ta­ja osaa käyt­tää vah­vuuk­si­aan, hy­väk­syy puut­teen­sa ja huo­maa asi­at, jot­ka ei­vät suju. Ei tar­vit­se leik­kiä ju­ma­laa, vaan pi­tää nöy­rä­nä kes­kus­tel­la ja pal­vel­la. Huo­no joh­ta­ja luu­lee, et­tä muut te­ke­vät hä­nel­le töi­tä.”

He­lo­suon mu­kaan van­hem­mat työn­te­ki­jät ei­vät ole tot­tu­neet val­men­ta­vaan ja kes­kus­te­le­vaan joh­ta­mi­seen sa­mal­la ta­val­la kuin nuo­ret. He odot­ta­vat sel­ke­äm­piä suun­ta­vii­vo­ja.

”Nuo­rem­mas­sa ikä­pol­ves­sa pa­laut­teen saa­mi­sen halu on isom­pi. Nuo­ril­le ei rii­tä, et­tä on yk­si ke­hi­tys­kes­kus­te­lu vuo­des­sa. He odot­ta­vat jat­ku­vaa pa­lau­tet­ta päi­vit­täi­ses­tä työs­tä”, He­lo­suo sa­noo.

Hä­nen mu­kaan­sa nuor­ten työn­te­ki­jöi­den odo­tuk­set joh­ta­jien vies­tin­tä­tai­dois­ta ovat koko ajan kor­ke­am­pia. Vuo­ro­vai­ku­tus­tai­dot nou­se­vat työ­e­lä­mäs­sä esiin mo­nes­sa, ku­ten krii­si­vies­tin­näs­sä, työn oh­jaa­mi­ses­sa ja työn­te­ki­jän spar­raa­mi­ses­sa.

NUO­RET OVAT SUO­SIT­TU­JA JOH­TA­JIA

Mur­ros nä­kyy myös joh­ta­jien iäs­sä. Nuor­ten suo­sio esi­mie­hi­nä kas­vaa. Juu­tin mu­kaan nuo­ret sai­vat vie­lä 1980-lu­vul­la hei­kom­pia ar­vi­oi­ta esi­mie­hi­nä kuin yli 50-vuo­ti­aat.

”Nyt se on päin­vas­toin. Nuo­ril­la on pa­rem­mat joh­ta­mis­tai­dot. He kes­kus­te­le­vat yk­si­löt huo­mi­oon ot­ta­en ja so­pi­vat ny­ky­a­jan muut­tu­vaan hen­keen ja vuo­ro­vai­kut­tei­seen maa­il­maan pa­rem­min kuin pö­nöt­tä­vä van­ha­kan­tai­nen tyy­li, jos­sa hie­rark­ki­nen ase­ma oli auk­to­ri­tee­tin pe­rus­ta.”

Nai­set saa­vat Juu­tin mu­kaan kai­ken kaik­ki­aan pa­rem­pia ar­vi­oi­ta joh­ta­ji­na. Hän pe­rus­te­lee tätä sil­lä, et­tä nai­sil­la on mo­nes­ti pa­rem­mat vuo­ro­vai­ku­tus­tai­dot kuin mie­hil­lä.

Ei van­hem­pi­kaan joh­ta­ja huo­no ole. Juu­ti sa­noo, et­tä ikä tuo par­haim­mil­laan vi­vah­teik­kuut­ta työ­yh­tei­söön ja sy­vyyt­tä vuo­ro­vai­ku­tuk­seen.

”Ih­mi­sil­lä on eri­lai­sia krii­se­jä kes­ki­mää­rin kym­me­nen vuo­den vä­lein. Ko­ke­muk­set ovat ar­vok­kai­ta, kos­ka ne kas­vat­ta­vat. Oman kas­vun kaut­ta van­hem­pi pys­tyy ym­mär­tä­mään mui­ta, kun hän jou­tuu su­kel­ta­maan omiin ko­ke­muk­siin­sa. Se on ko­ke­neem­man valt­ti.”

KOL­ME FA­ZE­RI­LAIS­TA JA NEL­JÄ FIN­NAI­RI­LAIS­TA KES­KUS­TE­LEE IKÄ­E­ROS­TA JA JOH­TA­MI­SES­TA.

”Van­hem­mat ei­vät höt­kyi­le”

Fa­zer on ol­lut use­a­na vuon­na kau­pal­li­sen alan suo­si­tuin työ­nan­ta­ja Suo­mes­sa, mikä nä­kyy muun mu­as­sa pit­ki­nä työ­u­ri­na.

Hen­ki­lös­tö­joh­ta­ja Ma­ria Aal­to­nen, 41, on huo­man­nut, et­tä työn­te­ki­jöi­den suu­ret ikä­e­rot tuo­vat haas­tei­ta joh­ta­mi­seen.

”Nuo­ril­la on eri­lai­nen ote työ­e­lä­mään kuin van­hem­mil­la. Iäk­kääm­mät ovat tul­leet työ­e­lä­mään nöy­ri­nä. Nuo­ret tu­le­vat suu­rem­mal­la it­se­luot­ta­muk­sel­la. He kai­paa­vat pal­jon haas­tei­ta, vaih­te­lua työ­teh­tä­viin ja no­pe­aa ete­ne­mis­tä”, hän ku­vai­lee ero­ja.

”Jään ke­sä­kuus­sa ke­sä­lo­mal­le ja sen jäl­keen eläk­keel­le. Oli haas­teel­lis­ta löy­tää so­pi­va hen­ki­lö jat­ka­maan työ­tä­ni. Kun töi­hin tu­lee nuo­ri työn­te­ki­jä, hä­nel­lä on usein täh­täi­mes­sä jo seu­raa­va paik­ka. Teh­tä­vä­ni ja­et­tiin kah­del­le ih­mi­sel­le.”

Aal­to­nen muis­tut­taa, et­tä kaik­kiin ikä­ryh­miin mah­tuu eri­lai­sia ih­mi­siä.

”Mut­ta jos aja­tel­laan suu­ria tren­de­jä, sel­vä muu­tos nä­kyy.

Ta­sa­pai­non ha­ke­mi­nen työn ja va­paa-ajan vä­lil­lä on pal­jon suu­rem­mas­sa ar­vos­sa kuin se oli ai­em­mil­la su­ku­pol­vil­la. Saa­te­taan sa­noa, et­tä mi­nul­la on tu­los­sa maa­il­ma­nym­pä­ri­mat­ka lo­ka­kuus­sa ja pi­täi­si ol­la kuu­kau­si pois­sa – so­pii­ko?”

”Työ­e­lä­mä on nyt pal­jon hek­ti­sem­pää. Jos työs­sä tar­vi­taan enem­män pu­ris­tus­ta, sit­ten töi­tä teh­dään. Kun jous­taa työ­pai­kan suun­taan, jous­tot ovat neu­vo­tel­ta­vis­sa toi­seen­kin suun­taan.”

Aal­to­nen pi­tää hy­vä­nä sitä, et­tä nuo­ret tuo­vat roh­ke­as­ti esiin omat mie­li­pi­teen­sä, nä­ke­myk­sen­sä ja ide­an­sa ja so­peu­tu­vat hel­pos­ti muu­tok­siin. Sii­nä van­hem­mil­la on opet­te­le­mis­ta.

”Pi­täi­si muis­taa, et­tei tee ai­na niin kuin on tot­tu­nut jol­lain pe­rus­kurs­sil­la te­ke­mään. Omia toi­min­ta­mal­le­jaan voi muut­taa ja nuo­ril­ta op­pia uu­sia jip­po­ja”, Los­tedt sa­noo.

Kuik­ka pi­tää muu­tok­sis­ta, kos­ka ne pa­kot­ta­vat miet­ti­mään asi­oi­ta uu­del­leen ja so­peu­tu­maan muut­tu­viin ti­lan­tei­siin. Hän on ko­ke­nut vä­hin­tään kak­si isoa muu­tos­ta jo­kai­ses­sa työ­pai­kas­saan. Myös hä­nes­tä ikä­e­ron pa­ras an­ti on toi­sil­ta op­pi­mi­nen.

”Yri­tän am­men­taa van­hem­mil­ta tie­toa ja ko­ke­mus­ta, jota he ovat ke­rän­neet työ­e­lä­män var­rel­la. Nuo­ret taas tuo­vat eri­lais­ta ajat­te­lu­ta­paa yri­tyk­sen toi­min­taan. Sii­tä tu­lee hyvä mix, ja näen sen rik­kau­te­na.”

Aal­to­sen mu­kaan iän tuo­ma ko­ke­mus nä­kyy sees­tei­se­nä suh­tau­tu­mi­se­na työ­hön.

”Ei tar­vit­se höt­kyil­lä, ja on sel­lai­nen asi­at jär­jes­tyy -asen­ne. Joh­ta­mi­ses­sa nä­kyy ko­ke­muk­sen rin­ta­ää­ni. Au­to­ri­tää­ri­seen mal­liin tot­tu­neet iäk­kääm­mät joh­ta­jat jou­tu­vat puo­les­taan opet­te­le­maan pa­laut­tee­nan­toa ja kan­nus­ta­mis­ta, el­lei se ole per­soo­nas­sa.”

Los­ted­til­la on ol­lut ai­na nuo­ri joh­ta­ja, ja se on so­pi­nut hä­nel­le hy­vin.

”Edel­li­nen esi­mie­he­ni oli nuo­rem­pi kuin oma poi­ka­ni. Kaik­ki esi­mie­he­ni ovat ol­leet mie­let­tö­män hy­viä. He ovat ol­leet sa­mois­sa teh­tä­vis­sä kuin alai­set, tie­tä­vät mitä he te­ke­vät ja mitä heil­tä voi vaa­tia.”

Sekä ju­ni­o­ri et­tä se­ni­o­ri ar­vos­ta­vat eni­ten on­nis­tu­mi­sia.

”Tyk­kään, et­tä työs­tä saa elä­myk­siä. Kun saa­vu­tan tai yli­tän ta­voit­tee­ni, sii­tä tu­lee sa­man­lai­nen hyvä tun­ne kuin pe­li­ken­täl­lä voit­ta­es­sa”, jal­ka­pal­loa pe­laa­va Kuik­ka sa­noo.

”Nuo­rem­pi näyt­ti, mi­ten Twit­ter toi­mii”

Vaik­ka Fin­nair on len­tä­nyt vii­me vuo­si­na ko­vas­sa tur­bu­lens­sis­sa ja siel­lä on elet­ty vai­kei­ta ai­ko­ja, len­to­yh­tiö on mo­nel­le

mie­lui­nen työ­paik­ka. Yri­tyk­sen asi­a­kas­pal­ve­lua Hel­sin­gin len­to­a­se­mal­la joh­ta­va Lee­na Vär­ti­nen, 45, al­le­kir­joit­ta­jaa Juu­tin nä­ke­myk­sen sii­tä, et­tä ikä tuo etu­ja joh­ta­mi­seen.

”Van­hem­pa­na on eh­ti­nyt teh­dä mo­nia asi­oi­ta. Nuo­rel­la ei vält­tä­mät­tä ole ko­ke­mus­ta ei­kä hän eh­kä osaa aset­tua toi­sen ase­maan. Hel­pot­taa, et­tä elä­män­ko­ke­mus­taan voi hyö­dyn­tää.

Joh­ta­jan pi­tää pys­tyä huo­mi­oi­maan työn­te­ki­jöi­den elä­män­ti­lan­teet ja ym­mär­tä­mään, mil­lai­set ar­vot ovat tär­kei­tä mis­sä­kin vai­hees­sa.”

Sen on huo­man­nut myös len­to­e­män­tä Riit­ta Kii­ve­ri, 60. Hän jak­saa työn­tää tar­joi­lu­vau­nu­ja tai­vaal­la, vaik­ka gla­mour on työs­tä ka­ris­sut. Jak­sa­mi­nen joh­tuu työ­ka­ve­reis­ta, joil­le avau­tu­mi­nen on kuin te­ra­pi­aa. Pil­vien pääl­lä myös ikä­e­rot unoh­tu­vat.

”Ju­ni­o­rin ja se­ni­o­rin elä­män­ti­lan­ne voi ol­la sa­man­lai­nen vaik­ka ih­mis­suh­tees­sa. Kun ol­laan päät yh­des­sä ja sym­pa­ti­see­ra­taan tois­ta, huo­ma­taan, et­tei iäl­lä ole vä­liä”, Kii­ve­ri sa­noo.

”Työ on tär­keä osa elä­mää­ni. Olen kyl­lä al­ka­nut miet­tiä, et­tä mi­ten oli­si osa-ai­ka­e­lä­ke. Pari vuot­ta sit­ten en oli­si voi­nut ku­vi­tel­la­kaan. Mitä van­hem­mak­si tu­len, sitä enem­män va­paa-ai­ka mer­kit­see mi­nul­le.”

Vär­ti­sen mu­kaan työn­te­ki­jöi­den ar­vo­maa­il­ma on muut­tu­nut ja oman ajan ar­vos­tus on nous­sut nuo­rem­mil­la­kin.

”Ih­mi­set ha­ke­vat nyt vuo­rot­te­lu­va­pai­ta ja ly­hen­net­tyä työ­ai­kaa enem­män kuin en­nen.”

Nuo­ril­ta Kii­ve­ri on op­pi­nut so­si­aa­li­sen me­di­an sa­lat. Kuu­si­kymp­pi­nen viih­tyy Fa­ce­boo­kis­sa, jos­sa len­tä­vil­lä on oma ryh­män­sä.

”Siel­lä pu­hu­taan jopa ihan hen­ki­lö­koh­tai­sis­ta asi­ois­ta. Nuo­ret ovat iha­nia, kun he ovat vie­neet mei­dät kon­ka­rit so­si­aa­li­seen me­di­aan. Nuo­rem­pi kol­le­ga kävi ko­to­na­ni liit­tä­mäs­sä mi­nut kä­des­tä pi­tä­en Twit­te­riin. Minä lai­toin ruo­kaa ja hän näyt­ti, mi­ten se toi­mii.”

Fin­nai­rin rah­ti­toi­min­to­jen hen­ki­lös­tö­a­si­ois­ta vas­taa­van Jo­han­na Hul­kon, 38, mie­les­tä vä­li­tön il­ma­pii­ri syn­tyy pie­nis­tä asi­ois­ta,

ku­ten ter­veh­ti­mi­ses­tä.

”Joh­ta­mi­nen ei ole temp­pu­jen te­ke­mis­tä ei­kä ja­lus­tal­la ole­mis­ta. Esi­mer­kik­si rah­din uu­si toi­mi­tus­joh­ta­ja on mie­les­tä­ni ka­ven­tu­nut etäi­syyt­tä työn­te­ki­jöi­den ja joh­don vä­lil­lä omal­la per­soo­nal­laan.”

Hulk­ko ar­vos­taa joh­ta­mi­ses­sa sa­mo­ja asi­ois­ta kuin elä­mäs­sä yleen­sä: oi­keu­den­mu­kai­suut­ta, re­hel­li­syyt­tä, avoi­muut­ta ja ih­mis­ten koh­te­le­mis­ta in­hi­mil­li­ses­ti.

”Tois­ta pi­täi­si koh­del­la niin, et­tä pys­tyy kat­so­maan hän­tä sil­miin myö­hem­min”, hän sa­noo.

Hy­vät vä­lit alai­siin ovat tär­kei­tä myös Fin­nai­rin hol­lan­ti­lai­sel­le Ope­ra­ti­ons Re­se­arch Ma­na­ge­ril­le Ro­gier van En­kil­le.

Kol­mi­kymp­pi­nen dip­lo­mi-in­si­nöö­ri on esi­merk­ki mo­der­nis­ta työn­te­ki­jäs­tä: hän on nuo­ri, kor­ke­as­ti kou­lu­tet­tu ja ul­ko­maa­lai­nen.

”Joh­dan yk­sin­ker­tai­sil­la esi­mer­keil­lä: Tu­len ajois­sa pa­la­ve­riin ja otan vas­tuun töis­tä­ni. An­nan alai­sil­le­ni va­pau­den luo­da uut­ta ja kom­mu­ni­koin hei­dän kans­saan mah­dol­li­sim­man pal­jon.”

Nel­jän hen­gen tii­miä ve­tä­vä van Enk on pe­rus­ta­nut Yo­ung Fin­nair -yh­dis­tyk­sen. Se ko­ko­aa uran­sa alus­sa ole­vat yh­teen, jot­ta he voi­vat op­pia eri yk­si­köi­den työ­ta­po­ja. Mie­hen mie­les­tä ikä­e­rot ta­sa­pai­not­ta­vat työ­yh­tei­söä.

”Ko­ke­neem­mil­la on osaa­mi­nen. He ovat op­pi­neet vir­heis­tä ja tie­tä­vät, mikä toi­mii ja mikä ei. Nuo­rem­mil­la on val­ta­vas­ti ener­gi­aa ja he ky­see­na­lais­ta­vat kai­ken.”

Lue Myös