Mirjami Haimelin teksti Mirjami Haimelin ja kohteet kuvat
Jouluvaloihin sonnustautunut Pariisi on kirjaimellisesti loistava lomakohde loppuvuodesta. Jos aikaa on pitkän viikonlopun verran tai enemmän, kannattaa tehdä kulttuuriretki koristeltuun barokkipalatsiin. Museoita Pariisissa on enemmän kuin voi toivoa, ja talviaikaan niissä on miellyttävää kuljeksia maailman vaikuttavimpien maalausten ääressä.
Suuren luokan kimallusta on nähtävissä kabareessa, joista legendaarisimpia on Le Crazy Horse kymmenine säihkysäärineen.
Joulukoristellut tavaratalot ovat nähtävyyksiä, joista voi nauttia, vaikkei olisi liikkeellä shoppailuhousut jalassa. Tietenkin Pariisista hankittu joululahja on aina varma menestys.
Vaux-le-Vicomte,
tuntematon linna
Ulkona on säkkipimeää, mutta vähitellen horisontista piirtyy esiin loisteliaasti valaistu rakennus. Kun astelen pihatietä lähemmäs, sen ylväs olemus sen kuin kirkastuu. Olen saapunut Vaux-le-Vicomteen – linnaan, joka toimi aikanaan innoittajana Versailles’n barokkipalatsille.
Ensin kuitenkin kierros linnan vanhoissa hevostalleissa. Sisään astuessa nenään leijailee makea, hattarainen tuoksu, joka on peräisin kymmenistä räikeänpinkeiksi värjätyistä joulukuusista. Tallit ovat täynnä aidon kokoisia hevosfiguureja ja ikivanhoja vaunuja. Lisäksi on pikku bambeja, vaahtokarkkeja sekä muutama huoneellinen nahkasatuloita ja -suitsia, jotka kertovat paikan hevosentuoksuisesta historiasta.
– Ehkä saamme tänne jonain päivänä jälleen hevosia, sanoo Jean-Charles de Vogüé, yksi tilusten nykyisistä omistajista kävellessämme kohti 1600-luvulla valmistunutta päärakennusta.
De Vogüé tietää, mistä puhuu, sillä hän on varttunut linnassa. Perhe asui hulppeassa päärakennuksessa 1970-luvulle saakka, jolloin linna jouduttiin suurten ylläpitokulujen vuoksi avaamaan yleisölle. Tällöin de Vogüén perhekunta muutti hieman vaatimattomampaan sivurakennukseen, jossa he yhä asuvat.
Vaux-le-Vicomten historia on ehtaa saippuaoopperaa. Kuningas Ludvig XIV vehkeili linnan rakennuttanutta Nicolas Fouquet’a vastaan niin, että tämä joutui vankeuteen tekaistuin perustein. Linnan uudenlainen loistokkuus miellytti kuningasta kuitenkin siinä määrin, että hän palkkasi samat tekijät suunnittelemaan Versailles’n palatsia.
Loisto ei ole hävinnyt mihinkään. Valtavassa salissa piileskelee täytettyjä eläimiä villisioista mäyriin tekolumen peittämien puiden alla. Toisaalla kohtaan lahjapaketteja kanniskelevia jääkarhuja, Peter Pan -teemaisia satumetsiä ja joulukuusia, jotka ovat niin täynnä koristeita, että oksia on miltei mahdotonta erottaa.
Vaux-le-Vicomten linna saa tajuamaan, että Suomessa vastaavaa vaurautta ei ole nähty koskaan. Näin suuria luokkaeroja ei meillä pohjoisessa ole päässyt ikinä syntymään. Vuosisadat ovat vierineet ja sukupolvet vaihtuneet huomattavasti vaatimattomammissa ja tasapäisemmissä merkeissä.
On myös pakko ihmetellä, millaista on ollut elää täällä pikkupoikana – kuninkaalle rakennettujen huoneiden ja vuosisatoja vanhan ranskalaisen puutarhan ympäröimänä.
Päivälippu 19,50 e. Tarkista aukioloajat nettisivuilta,
vaux-le-vicomte.com.
Crazy Horse ja kehollisuuden ylistys
Niin miehet kuin naisetkin muikistelevat kännykkäkameroilleen teatterin ulkoseinän tulipunaisten pusuhuulien edessä. Alkamassa on yksi Pariisin legendaarisimmista esityksistä, Le Crazy Horse -tanssiteatterin Totally Crazy.
Hämyisä teatteri on kietoutunut punaiseen samettiin. Väri toistuu takahuoneessa, jonne pääsen kurkistamaan ennen kabareen alkua. Naulakoissa roikkuu höyhenpuuhkia, lierihattuja ja lakeerikorkokenkiä, ja seinillä on mustavalkoisia valokuvia 60 vuotta pyörineen show’n eri vaiheista.
Niissä näkyy tuttuja kasvoja, kuten burleskitaiteilija Dita von Teese ja poptähti Rihanna, jotka ovat tehneet yhteistyötä Hullun hevosen kanssa.
Kun esirippu nousee, pikkuruisen lavan täyttää toistakymmentä tanssijaa. Heillä on yllään vain valkoiset hansikkaat, olkapäillä kimaltelevat epoletit, stay up -sukat sekä kuninkaallisten brittivartijoiden tutut korkeat karvahatut.
Naiset marssivat sotilaallisesti, iskevät silmää ja vilkuttelevat yleisölle. Show’n ensimmäiset tahdit määräävätkin suunnan koko illalle: luvassa on hyväntuulinen, glamouria ja kauniita naisvartaloita ylistävä esitys.
Le Crazy Horse on pariisilainen instituutio, joka sai alkunsa jo vuonna 1951. Siitä pitäen kabareeta on esitetty tauotta niin Pariisissa kuin ympäri maailmaa. Nykyisin jokaisessa show’ssa on mukana nimekkäitä yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi muotisuunnittelijat Jean-Paul Gaultier ja Christian Louboutin ovat suunnitelleet koreografioita, pukuja ja asusteita esiintyjille. Tosin kuten tämänhetkinen taiteellinen johtaja Andrée Deissenberg on todennut, kaikkien asujen tulee mahtua kenkälaatikkoon.
Le Crazy Horse on haluttu työpaikka. Vuosittain teatteriin hakee yli 500 tanssijaa ympäri maailman, ja vain parikymmentä tulee valituksi. Ennen ensimmäistä esiintymistään yleisön edessä tanssijat saavat kollegoiltaan taiteilijanimen, joka ikuistetaan teatterin seinään. Nimet ovat kuin James Bond -elokuvista: Lova Moore, Polly Underground, Stella Patchouli. Esiintyjiltä vaaditaan klassinen tanssitausta, mikä näkyy lavalla ammattitaitona.
Tansseja yhdistää paitsi paljas iho myös hienostunut eleganssi. Show’n ei ole tarkoitus vietellä tai kiihottaa vaan kertoa tarinoita naisvartaloiden avulla. Tunnelma on milloin riemukas, milloin traaginen, mutta tanssijat pitävät homman tiukasti näpeissään. Yleisökin vaikuttaa koostuvan tasapuolisesti miehistä ja naisista; tänne on tultu viihtymään, ei tirkistelemään.
Poistuessani teatterista en voi olla miettimättä, miten show mahtaisi toimia Suomessa. Meillä alastomuus tavataan liittää saunakulttuuria lukuun ottamatta seksuaalisuuteen. Le Crazy Horse saatettaisiin täällä leimata vähättelevästi pelkäksi pornoksi, vaikka kyse on jostakin aivan muusta.
Liput alkaen 105 e, lecrazyhorseparis.com.
Valovoimaista taidetta Monet-museossa
Impressionismin kultapojan Claude Monet’n keskeisimpien taideteosten voisi ajatella olevan esillä jossain Pariisin maineikkaista keskustakortteleista. Mittava Monet-kokoelma sijaitsee kuitenkin pienessä ja sympaattisessa Marmottan-museossa Pariisin 16. kaupunginosassa. Vierailu siellä on matkan väärti.
Impressionismi on siitä kiinnostava taidesuuntaus, että sen unenomaisista teoksista on vaikeaa olla pitämättä. Ei siis ihme, että myös Monet’n kuuluisat lummemaalaukset ovat päätyneet joka toisessa turistikojussa myytävien avaimenperien ja kahvimukien kuvitukseksi.
Teokset heräävät kuitenkin uudella tavalla henkiin, kun niitä katselee museossa parin metrin etäisyydeltä. Esillä on myös Monet’n vuonna 1872 maalaama Impressio, auringonnousu, josta koko taidesuuntauksen katsotaan syntyneen.
Uutta syvyyttä työt saavat museon oppaan kertomista tarinoista. Hän painottaa, että impressionismi syntyi vastavoimana samoihin aikoihin yleistyneelle valokuvaukselle. Molemmat muuttivat sitä, miten maailma nähtiin. Siinä missä valokuvaus tallensi todellisuutta ensi kertaa sellaisenaan, impressionismissa tavoiteltiin tunnelmia ja katoavia vaikutelmia.
Monet’n innoittamina taiteilijat alkoivat ottaa uudenlaisia vapauksia. Yksityiskohdat olivat toissijaisia, ja maalauksiin haluttiin saada liikettä, valoa ja väriä. Ensi kertaa maalauksia tehtiin nopeasti ja usein ulkoilmassa.
Jos impressionismin jälkeen riittää nälkää, museossa on esillä Monet’n itsensä hankkimaa taidetta, muun muassa Renoiria. Kaikkiaan piskuisen museon seinillä roikkuu miljoonaomaisuus. Esimerkiksi vuonna 2008 Monet’n Lummelammikko-teoksesta maksettiin 80,5 miljoonaa dollaria.
Liput 11 e, marmottan.fr.
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.