Joka neljäs 45–64-vuotias suomalainen on suuressa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen, selvisi tamperelaisen diabeteslääkärin Timo Saariston puolitoista vuotta sitten julkaistussa väitöstutkimuksessa.
Saaristo toimi koordinaattorina laajassa diabeteksen ehkäisyhankkeessa vuosina 2003–08 ja tekee tällä hetkellä työtä sen seurantahankkeessa Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä. Hänen mielestään diabeteksen ehkäisy kannattaa aloittaa jo lastenneuvolassa. On järkevää laittaa isot panokset siihen, että lapsista kasvaa aikuisia, jotka liikkuvat, ovat normaalipainoisia eivätkä ala tupakoida.
Jos oppii terveet ruokailutottumukset nuorena, voi myöhemmin välttää verenpaineen ja kolesterolin kohoamisen eikä ehkä saa tyypin 2 diabetesta, vaikka monilla meistä on sellaiset perintötekijät, että ne sallivat taudin kehittymisen.
Vuosituhansien takaa ihmislajille on valikoitunut geeniperimä, joka varmistaa eloon jäämistä niukan ravinnon oloissa. Kehomme pystyy varastoimaan energiaa pahan päivän varalle. Kun rasvavarastot karttuvat, aineenvaihdunnallinen taakka voi aiheuttaa ensin häiriöitä sokeriaineenvaihdunnassa ja sitten diabeteksen.
”Diabetes ei tarkoita pelkkää verensokerin kohoamista. Kyseessä on ikävä tauti, joka on kaverina loppuelämän. Diabetekseen liittyy usein muita vakavia sairauksia, kuten sydänveritulppa ja aivoverenkiertohäiriö”, Saaristo sanoo.
Hänen väitöstutkimuksessaan 43 prosenttia miehistä, jotka olivat suuressa vaarassa sairastua diabetekseen, oli myös suuressa ennustetussa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonisairauteen. Joskus sydäninfarkti on ensimmäinen oire diabeteksesta.
MOTIVOIVA LIIKENEUVOTTELU
Saariston väitöstutkimuksessa analysoitiin yli 10 000 diabeteksen ehkäisyhankkeeseen osallistunutta keski-ikäistä henkilöä, joilla oli suuri diabetesriski. Heille tarjottiin elintapaohjausta. Jos paino laski viisi prosenttia tai enemmän, riski sairastua diabetekseen putosi 69 prosenttia verrattuna ryhmään, jonka paino ei muuttunut.
”Hankkeen tulokset vahvistivat käytännössä sen, mikä on teoriassa tiedetty toistakymmentä vuotta: diabetesta pystytään ehkäisemään varsin yksinkertaisin keinoin”, Saaristo sanoo.
Teoriassa tämä on yksinkertaista, käytännössä vaikeaa.
Harva onnistuu elämäntapojen korjaamisessa yksin. Saariston tutkimus osoitti, että mitä enemmän ihminen sai tukea ja oppia terveydenhuollon ammattilaiselta, sitä paremmin hän onnistui laihduttamisessa.
Ohjaukseen on kehitetty muun muassa motivoivan haastattelun menetelmää.
”Se on kuin liikeneuvottelu. Yhdessä, ihmisen omilla ehdoilla, kartoitetaan ongelmat ja etsitään yksilölliset ratkaisut. Onko sairastumisvaarassa olevan ongelmana pikaruoka, liikunnan tai unen puute vai stressi?”
DIABETEKSEN OIREISIIN VOI TOTTUA
Sokeriaineenvaihdunnan häiriö alkaa usein jo vuosia ennen kuin lääkärin vastaanotolla tehdään diabetesdiagnoosi. Ensimmäiset muutokset saattavat näkyä vain aterian jälkeisinä kohonneina sokeriarvoina. Myöhemmin havaitaan kohonnut paastoglukoosi ja lopulta tulee diabetes.
”Tauti etenee vääjäämättä. Esimerkiksi heikentyneen glukoosinsiedon saaneista puolet saa kymmenessä vuodessa diabeteksen. Suhtautuisin heikentyneeseen glukoosinsietoon kuin diabetekseen. Se on liitännäissairauksien suhteen yhtä ongelmallinen”, Saaristo sanoo.
Myös espoolainen diabeteshoitaja Eija Oukko-Ruponen muistuttaa, että muutokset elimistössä ovat jo pitkällä, kun tyypin 2 diabetes todetaan:
”Diabetes on katala tauti; se ei tunnu, se ei näy ja oireisiin, kuten lievään väsymykseen, voi tottua. Tauti on usein vuosia vanha, kun se todetaan. Aineenvaihduntahäiriöt ovat nakertaneet elimistöä pitkään.”
Kannattaa siis laittaa kaikki peliin, kun ensimmäiset merkit sokerihäiriöstä näkyvät. Silloin elintaparemontti voi vielä pelastaa taudilta.
LÄÄKEHOITO MUKAAN AJOISSA
Aikaisemmin tyypin 1 ja tyypin ja 2 diabeteksesta oli eri hoitosuositukset. Nyt Käypä hoito -suositus on yhteinen. Vaikka tautityypit syntyvät eri mekanismeilla, niiden hoito ei paljon poikkea toisistaan taudin kestettyä riittävän pitkään. Tyypissä 1 aloitetaan aina insuliinihoito, tyypissä 2 useimmiten ensin tablettihoito.
”Terveellisiä elintapoja ei unohdeta, vaikka lääkehoito alkaa. Diabeteksen hoidossa veren sokeritasapainon kuntoon saaminen on vain välitavoite. Lopullinen tavoite on estää lisätauteja”, Saaristo muistuttaa.
”Hyvällä hoidolla tauti saadaan kuriin ja sen etenemistä jarrutetaan. Hyvä elämänlaatu on aina hoidon lähtökohta”, Oukko-Ruponen toteaa.
Tyypin 2 diabeteksen lääkehoito aloitetaan yleensä metformiinilla, joka on vanha, hyvä peruslääke, ja siihen yhdistellään muita. Etenevän taudin hoidossa erilaisten lääkkeiden määrä lisääntyy vuosien mittaan.
Joskus diagnoosin saanut haluaisi siirtää lääkehoidon aloittamista, ja moni kavahtaa ’piikille joutumista’.
”Lääkehoito pitäisi kuitenkin aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, eikä insuliinihoidonkaan aloittamisessa kannata viivytellä”, Oukko-Ruponen painottaa.
UUSIA LÄÄKKEITÄ JA LIHAVUUSLEIKKAUS
Suolistohormonit eli inkretiinit ovat uusi, lupaava lääkeryhmä. Saariston mukaan oli iso keksintö, että suolistokin on diabeteksessa mukana. Inkretiinejä on tabletteina ja pistettävinä valmisteina, ja niitä otetaan kerran tai kaksi kertaa päivässä tai kerran viikossa. Uusina lääkkeinä suolistohormonit ovat kalliita, ja niiden korvattavuus on puhuttanut paljon.
”Taloudelliset realiteetit ovat ikäviä tilanteessa, jossa haluaisimme antaa potilaillemme parhaan mahdollisen hoidon. Vanhat lääkkeet ovat halvempia, mutta niillä ei aina päästä tavoiteltuun hoitotasapainoon. Niillä ei myöskään ole pystytty estämään potilaan lihomista eikä haiman toiminnan vähittäistä huononemista, mikä johtaa insuliinihoitoon. Tässä suhteessa inkretiinilääkkeiltä odotetaan paljon”, Saaristo kertoo.
Lihavuusleikkaukset ovat uusi tapa hoitaa vaikeasti ylipainoisen diabetesta. Leikkauksen ansiosta paino laskee nopeasti. Silloin sokeritasapaino ja diabetes voivat korjaantua niin, että osa leikatuista pääsee kokonaan eroon lääkityksestään.
”Tila ei valitettavasti ole pysyvä, sillä pitemmässä seurannassa jopa puolet potilaista joutuu aloittamaan lääkkeet uudelleen. Diabetes siis on edelleenkin parantumaton sairaus, ja myös lihavuusleikkauksen jälkeen terveelliset elintavat ja loppuiän seuranta ovat tarpeen”, Saaristo sanoo.
LAIHDUMME SYÖMÄLLÄ
Oukko-Ruponen ohjasi painonhallintaryhmiä jo ennen kuin kouluttautui diabeteshoitajaksi. Joskus ryhmä teki yhdessä ruokaa, tutustui terveellisiin elintarvikkeisiin ja harjoitteli valmistamaan maukasta perunamuusia ilman runsasta rasvaa.
Jo viiden kilon painon pudotuksella on terveyden kannalta ratkaiseva merkitys, kun muutos on pysyvä.
Välillä Oukko-Ruponen tapaa painonhallintaryhmistä tuttuja ihmisiä vuosien jälkeen, kun he tulevat ensimmäiselle diabeteskäynnille. Moni kertoo muistavansa hänen ohjeensa, mutta: ”Se vain lipsahti.”
Hän on havainnut, että eniten tukea ja rohkaisua lihomiseen taipuvainen tarvitsee, kun paino alkaa laihtumisen jälkeen nousta uudestaan. Vaivihkaa kokeilemme, voimmeko syödä vanhoja herkkuja. Huomaamatta takaisin tulee ensin pari kiloa, sitten toiset pari ja niin edelleen.
Ryhmän tuki auttaa painonhallintaryhmän jälkeenkin, kun uusia tottumuksia juurrutetaan arkeen ja pieniä muutoksia istutetaan pysyviksi elämäntavoiksi. Painonhallintaporukka voi perustaa yhdessä vaikka kuntosaliryhmän.
”Tärkeintä on säännöllinen syöminen. Syömällä me laihdumme, emme paastolla. Sitten ratkaisevat määrä ja laatu: mitä suuhusi laitat ja miten paljon. Arkeen suosittelen kotimaisia kasviksia, kuorineen keitettyjä perunoita, kalaa, puuroja ja ruisleipää. Metsät ovat täynnä marjoja, ja mikä on sen parempaa liikuntaa kuin marjastus ja sienestys?”
LIIKUNTA ON IHMELÄÄKE
Liikuntaa Oukko-Ruponen mainostaa ihmelääkkeenä. Se on ilmainen. Sillä ei ole sivuvaikutuksia. Se auttaa varmasti. Se on mielialalääke, diabeteslääke, verenpainelääke, kolesterolilääke ja unilääke.
Liikunta tukee painonhallintaa. Sillä on terveydelle edullisia vaikutuksia, vaikka ihminen ei laihtuisikaan. Koska liikuntaa ei voi kerätä varastoon, joka päivä pitää liikkua. Parasta on, jos liikunta on myös hauskaa.
”Arjen hyötyliikuntaa ei korvaa mikään liikuntaharrastus”, Oukko-Ruponen painottaa.
DIABETES EI PIDÄ LOMAA
Kun diabetes on todettu, yksi haluaa kieltää asian, toinen pelästyy, jollekin tieto on helpotus. Useimmat kysyvät hoitajalta, paraneeko diabetes. Tieto, että kyseessä on parantumaton ja etenevä sairaus, on kova juttu sairastumisvaiheessa.
”Diabetes on tauti, joka ei pidä lomaa. Kaikki, mitä teet tai jätät tekemättä, vaikuttaa sokeritasapainoon. Diabeetikon täytyy itse hoitaa sairautensa, eikä ole ollenkaan harvinaista, että potilas kertoo olevansa väsynyt hoitoon”, Oukko-Ruponen kertoo.
Verensokerin omaseuranta ja laboratoriokokeet kertovat, onko lääkitys sopiva ja riittävä. Säännöllinen syöminen ja verensokerin tarkkailu auttavat insuliinihoitoista diabeetikkoa välttämään verensokerin laskua vaarallisen matalaksi esimerkiksi autolla ajaessa.
Varsinaisten diabeteslääkkeiden ohella useimmille tyypin 2 diabeetikoille tulee lisäksi verenpaine- ja kolesterolilääkitys ja aspiriini. Miesten lääkearsenaaliin kuuluu usein myös erektiolääke.
”Hyvä sokeritasapaino auttaa tässäkin. Paikat pelaavat, kun veri kiertää kunnolla.”
ARVOT JÄRJESTYKSEEN
Mitä pitempään tyypin 2 diabetekseen sairastumista pystytään lykkäämään, mitä tehokkaammin hoito aloitetaan ja mitä tunnollisemmin sairautta hoidetaan, sitä paremmin vältytään esimerkiksi jalkaongelmilta, silmänpohjien muutoksilta ja munuaisten vajaatoiminnalta.
Joissakin tapauksissa diabetekseen sairastuminen on uusi alku, josta elämänmuutos käynnistyy. Pysyvä sairaus pistää arvot uuteen järjestykseen: halu huolehtia itsestään ja nähdä lasten ja lastenlastensa kasvavan saa toimimaan.
Diabetes vaikuttaa myös sairastuneen lähipiiriin ja voi aktivoida perheenjäsenet kiinnittämään huomiota omiin elämäntapoihinsa.
”Diabeetikko voi syödä samaa, terveellistä ja monipuolista ruokaa kuin muutkin. Voitte edelleen tehdä karjalanpaistit ja makaronilaatikot, mutta aina ei tarvitse syödä kattilaa tyhjäksi”, Oukko-Ruponen neuvoo.
Kokenut diabeteshoitaja kannustaa potilaitaan hiihtelemään, kävelemään, kuntoilemaan ja uimaan yhdessä – ja nauttimaan elämästä:
”Mitä se sitten tarkoittaakin: yhdelle musiikkia, toiselle mökkihommia. Muistakaa myös levätä!”
SELVITÄ RISKISI
◗ Suomalaisten tutkijoiden kehittämä testi
ennustaa hyvin riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Perintötekijöihisi et voi vaikuttaa. Terveellisellä ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja pysyvällä painonpudotuksella – jos olet ylipainoinen – voit väistää aikuistyypin diabeteksen tai siirtää sen puhkeamista.
◗ Voit arvioida oman riskisi vastaamalla kahdeksaan kysymykseen osoitteessa diabetes.fi kohdassa diabetestietoa.
IRMA HEISKANEN-HAARALA TEKSTI / 123RF KUVAT
LÄHTEET:
DIABETES. TOIM. PIRJO ILANNE-PARIKKA, TAPANI RÖNNEMAA, MARJA-TERTTU SAHA, TIMO SANE,
DUODECIM/ DIABETESLIITTO, 2011.
DIABETES. KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS, DUODECIM 2011.
TIMO SAARISTO: TYYPIN 2 DIABETEKSEN RISKIN ARVIOINTI JA EHKÄISY. PERUSTERVEYDENHUOLLOSSA, OULUN YLIOPISTO 2011.
Oma Aika 6/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.