Sokeria eli sakkaroosia on pieniä määriä monissa elintarvikkeissa, joista osa on hyvinkin terveellisiä. Hedelmissä ja marjoissa on aika paljon hedelmäsokeria. Professori, sisätautilääkäri Jussi Huttunen suosittelee vähäsokerista ruokavaliota, mutta muistuttaa, että makeus on osa hyvää elämänlaatua.
Monen on vaikea vastustaa sokerisia herkkuja. Makeanhimo ei Huttusen mukaan ole riippuvuussairaus samalla tavalla kuin esimerkiksi alkoholiriippuvuus, joka saa aikaan sopeutumismuutoksia aivoissa. Makea voi silti koukuttaa, ja sokerisiin elintarvikkeisiin tottuneen voi olla vaikea muuttaa ruokavaliotaan.
Sokerihumalaa tiede ei tunne. Suurimmalle osalle ihmisistä suurikaan sokerimäärä ei aiheuta erityisiä oireita. Osalle meistä jokainen on joskus tullut huonovointiseksi, kun on vetäissyt makeaa mahan täydeltä.
SOKERI LISÄÄ TULEHDUSALTTIUTTA
Liiallinen sokeri lihottaa, ja tiedetään, että lihavuus tekee tietä pitkittyville tulehdusreaktioille. Lihominen ei kuitenkaan selittänyt kokonaan sokeriin liittyvää tulehdusmittareiden – muun muassa CRP-arvon – kohoamista amerikkalaisessa seurantatutkimuksessa.
Siinä verrattiin sokerilla ja keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja juomia käyttävien terveydentilaa. Tutkittavia oli yli 40 000.
Sepelvaltimotautivaara oli sokeripitoisia virvoitusjuomia juovilla viidenneksen suurempi kuin keinotekoisesti makeutettuja juomia käyttävillä.
”Viimeisten 3–5 vuoden tutkimustulokset puhuvat vahvasti sen puolesta, että sakkaroosi ja mahdollisesti juuri sen sisältämä fruktoosi lihottaa ja lisää tyypin 2 diabeteksen vaaraa ja jopa aivohalvauksen riskiä. Yksi mahdollinen selitys sairastumisriskille on, että sokeri lisää ihmisen elimistön tulehdusalttiutta”, Jussi Huttunen kertoo.
Sokerin vaikutuksia on tutkittu virvoitusjuomien avulla siksi, että tutkimusasetelma on helppo ja selkeä: kumman tyyppisiä juomia käytät ja kuinka paljon?
”Sokerin tarkkaa määrää muussa ravinnossa on vaikea arvioida”, Huttunen kertoo. Makeisista on vähemmän tutkimustietoa, mutta Huttusen mielestä on täysi syy olettaa, että makeisten sakkaroosi on yhtä haitallista kuin virvoitusjuomien.
VAARALLISTA MYÖS SYDÄMELLE JA VERISUONILLE
Sokeri imeytyy nopeasti ja palaa nopeasti. Myös kylläisyyden tunne tulee ja menee nopeasti sokeristen syömisten jälkeen. Pian on taas nälkä ja kaipaamme naposteltavaa.
Vapaaehtoisille terveille nuorille miehille tehdyssä kokeessa sokeri häiritsi rasva-aineenvaihduntaa, lisäsi maksan rasvoittumista ja suurensi veren glukoosi- ja insuliinipitoisuutta. Havainnot tukevat olettamusta, että sokeri on tärkeä tekijä vyötärölihavuuden ja metabolisen oireyhtymän kehittymisessä.
Sokerin haitallisuus hampaille on kauan sitten tutkittu ja todistettu.
”Uuden tutkimustiedon perusteella sokeri on myös sydämelle ja verisuonille vaarallisempaa kuin välillä uskottiinkaan, kun terveysvalistajat keskittivät voimansa tyydyttyneiden rasvojen vähentämiseen ihmisten ruokavaliosta”, Jussi Huttunen toteaa.
Terveydenhuollon maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen on huolissaan siitä, että fruktoosia aletaan pelätä niin, että marjat ja hedelmät jätetään pois ruokavaliosta.
”Marjoissa ja hedelmissä on myös tulehdukselta suojaavia aineita, kuten polyfenoleita. Sokeri ei ole täysin kiellettyä. Jos elintarvikkeen ainesosaluettelossa on mainittu viimeisenä sokeri, sitä voi olla niin vähän, ettei sillä ole käytännön merkitystä. Esimerkiksi hiivataikinoissa hiiva syö osittain sokerin.”
Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan lisättyä sokeria saa kuulua ruokavalioon, kunhan sen osuus pysyy alle kymmenessä prosentissa kokonaisenergiasta.
IRMA HEISKANEN-HAARALA TEKSTI / 123RF KUVAT / FABIAN BJÖRK TUOTEKUVAT
LÄHTEET:
JUSSI HUTTUNEN, SOKERI – PUHDASTA, VALKOISTA JA VAARALLISTA. LÄÄKETIETEELLINEN AIKAKAUSKIRJA DUODECIM 14/2013. EIJA ORREVETELÄINEN, MITÄ MAKEUTTAJAKSI SOKERIN TILALLE? TYÖTERVEYSLÄÄKÄRI 2/2011. PIRJO SAARNIA, IRTI MAKEANHIMOSTA. OTAVA 2008. JOHAN FRISK, EI MAKEAA MAHAN TÄYDELTÄ. ATAR KUSTANNUS OY 2013.
LAWRENCE DE KONING YM. SWEETENED BEVERAGE CONSUMPTION, INCIDENT CORONARY HEART DISEASE, AND BIOMARKERS OF RISK. CIRCULATION 125/2012.
ISABELLE AEBERLI YM. LOW TO MODERATE SUGAR-SWEETENED BEVERAGE CONSUMPTION IMPAIRS GLUCOSE AND LIPID METABOLISM AND PROMOTES INFLAMMATION IN HEALTHY YOUNG MEN. AMERICAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION 94/2011. FINELI.FI – ELINTARVIKKEIDEN KOOSTUMUSTIETOPANKKI. THL.
Oma Aika 9/2013
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.