Johanna Frondelius
Synnyin 70-luvulla Helsingissä ja minut vietiin Kotimäki-lastenkotiin jo vauvana. Sitä sanottiin mustalaisten lastenkodiksi. Aiemmin romanilapsia saatettiin ottaa huostaan vain sen takia, että he olivat romaniperheistä.
Uskon kuitenkin, että minut sijoitettiin, koska vanhempani olivat niin nuoria minut saadessaan. Minut kuitenkin adoptoitiin pian isäni sedän perheeseen Kristiinankaupunkiin. Kaksikielisenä paikkakuntana se tuntui suvaitsevalta paikalta.
Innostuin opiskelusta
14-vuotiaana muutin Turkuun isovanhempieni maatilalle. Se oli iso tila, jossa asui useampi sukupolvi saman katon alla.
Isovanhempani olivat oikein vanhanajan patriarkka ja matriarkka. He olivat mukana kauppamaailmassa, ja vaikka isoisäni ei osannut laskea tai lukea, hän hoiti kaupankäynnin hyvin. Hän oli Turussa arvostettu mies. Kanssakäyminen sukulaisten kanssa oli jokapäiväistä, mutta nykyään se on vähentynyt myös romanikulttuurissa.
Maatalon töitä tehdessä minulla jäi peruskoulu kesken, mutta kiinnostuin opiskelusta uudestaan parikymppisenä ja kävin koulun loppuun. Sen jälkeen innostuin tekemään ylioppilastutkinnon sekä lähihoitajakoulutuksen ja jatkoin ammattikorkeakouluun sairaanhoitajatutkintoon. Olen myös opiskellut ylemmän amk-tutkinnon, teologiaa, johtamista sekä suorittanut pedagogiset opinnot.
Romaniyhteisössä kouluttautuminen ei ollut tapana, vaan enemmän arvostettiin sitä, että olet sosiaalisesti lahjakas ja pidät huolta perheestäsi. Peruskoulussakin romaneille suositeltiin ammattikoulua. Kun valmistuin lukiosta 2001, romanitaustaisia ylioppilaita oli yhdellä kädellä laskettava määrä, nyt varmasti jo satoja. Neljästä lapsestanikin kaksi vanhinta ovat jo ylioppilaita, ja toinen heistä haki keväällä yliopistoon.
Me romanit emme ole yhtä massaa
Opiskellessani saatoin olla kummajainen. Moni varmasti ajatteli, mitä romanimies tekee johtajaopinnoissa. Kun kuitenkin pääsimme juttelemaan ja sinuiksi toistemme kanssa, ennakkoluulot hävisivät.
Joskus olen kokenut alaspäin katsomista ajatuksella “ettekö te kaikki ole tietynlaisia”. Tämä on tahatonta ja jos ei tiedä paremmin, niin saattaa helposti laittaa kaikki romanit yhteen massaan.
Nyt aikuisena lääkärillä käydessäni näin nuoruuden vanhat potilastietoni. Olin ollut neurologisissa tutkimuksissa. Lääkäri oli kirjannut papereihini lauseen “erittäin heikkolahjainen romanipoika”. Onneksi en silloin nähnyt paperia, jotta se ei vaikuttanut opiskeluintooni.
Olen tehnyt monenlaista työtä: ollut diakoni, töissä sosiaalialalla monella puolella, pastorina vapaissa seurakunnissa ja toiminnanjohtajana perustamassani Ruokakassi-järjestössä, jossa jaetaan ruokaa tarvitseville. Työskentelin myös Forssan hätämajoitusyksikössä silloin, kun ensimmäinen turvapaikanhakija-aalto saapui Suomeen. Näin, kuinka monet yksityiset toimijat kilpailivat siitä, kuka saa muuttaa ihmisten hädän rahaksi.
Paras oppimisen korkeakoulu minulle on ollut työskentely psykiatrisella psykoosiosastolla. Kun hoitajana vein erästä naista eristykseen, hän haukkui minua kaikilla mahdollisilla sanoilla, manneksi ja mustalaiseksi. Ymmärsin, että tässä ei haukuttu Mertsiä, vaan hoitajaa, ettei tämä ole henkilökohtaista.
Vaihdoin nimeni
Lisäsin nimeeni Mikaelin, sillä romaninimi haittaa joskus työnhaussa. Nimi on iso osa persoonallisuutta, mutta täytyy tehdä kompromisseja, jotta saa leipää pöytään. Muuttaessani perheeni kanssa Alastaroon hain useita koulutustani vastaavia johtamistason tehtäviä. Olin vuoden työttömänä, vaikka minulla on paljon työkokemusta. Eräässä työhaastattelussa koin ihan konkreettisesti minuun kohdistuvia ennakkoluuloja. Kun haastattelija luki CV:täni, tuntui kuin hän olisi ajatellut: ”Mistä sinä olet nuo paperit ostanut?” Sitten hän kysyi: ”Mites teillä nuo verikostot?” En osannut siinä tilanteessa reagoida millään tavalla. Olin niin hämilläni, että loppuhaastattelu ei enää sujunut.
Vihapuhetta on ollut aina. Romanit ovat Suomen syrjityin väestö. Silti Suomessa on maailmanlaajuisesti parhaat olot. Kun sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen, niin se on totta. Romaneilla on usein kaksoisidentiteetti, sekä romani että suomalainen.
Edistän työssäni yhdenvertaisuutta
On tutkittu, että erityisesti romaninaiset kokevat syrjintää pukeutumisen takia. Vaimoni ei pukeudu perinteiseen asuun, mutta monelle se on suuri osa identiteettiä.
Kerran olimme ystävien kanssa ravintolassa, ja seurueessamme oli romaniasua käyttävä nainen. Tarjoilija sanoi, että tarjoilee kaikille muille paitsi tälle naiselle. Syynä olivat hänen vaatteensa. Lähdimme tietysti koko porukka pois ravintolasta.
Työskentelen nyt projektipäällikkönä Nevo tiija -hankkeessa Diakilla. Se on vaikuttava hanke, joka keskittyy nuorten osallisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja työllisyyteen. Romanien yhdenvertaisuudessa ja syrjinnässä on vielä tekemistä, mutta onneksi asennemuutosta on jo tapahtunut. Uusi sukupolvi on erilainen. Joskus nuoret kuitenkin pohtivat mitä järkeä on edes opiskella, jos ei siltikään pääse töihin. Mielestäni paras keino ennakkoluulojen hälventämiseksi on toiseen tutustuminen.
Mertsi Ärling, 46
Perheeseen kuuluu vaimo, neljä lasta ja yksi lastenlapsi. Paras titteli on ukki.
Asuu Helsingin Tapanilassa.
Koulutus mm. ensihoitaja-sairaanhoitaja, diakoni YAMK ja ammatillinen opettajankoulutus.
Uskoo elinikäiseen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen.
Harrastus lukeminen
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.