Artikkeli

Mertsi Ärling: "Opiskeluintoni herätti kummastusta"

Mertsi Ärling on kouluttautunut useaan eri ammattiin, vaikka kaikki eivät häneen uskoneetkaan. Romanitaustainen Mertsi on kokenut syrjintää työelämässä, mutta uskoo, että eri kulttuurien ymmärrys on menossa parempaan suuntaan.

Syn­nyin 70-lu­vul­la Hel­sin­gis­sä ja mi­nut vie­tiin Ko­ti­mä­ki-las­ten­ko­tiin jo vau­va­na. Sitä sa­not­tiin mus­ta­lais­ten las­ten­ko­dik­si. Ai­em­min ro­ma­ni­lap­sia saa­tet­tiin ot­taa huos­taan vain sen ta­kia, et­tä he oli­vat ro­ma­ni­per­heis­tä.

Us­kon kui­ten­kin, et­tä mi­nut si­joi­tet­tiin, kos­ka van­hem­pa­ni oli­vat niin nuo­ria mi­nut saa­des­saan. Mi­nut kui­ten­kin adop­toi­tiin pian isä­ni se­dän per­hee­seen Kris­tii­nan­kau­pun­kiin. Kak­si­kie­li­se­nä paik­ka­kun­ta­na se tun­tui su­vait­se­val­ta pai­kal­ta.

In­nos­tuin opis­ke­lus­ta

14-vuo­ti­aa­na muu­tin Tur­kuun iso­van­hem­pie­ni maa­ti­lal­le. Se oli iso tila, jos­sa asui use­am­pi su­ku­pol­vi sa­man ka­ton al­la.

Iso­van­hem­pa­ni oli­vat oi­kein van­ha­na­jan pat­ri­ark­ka ja mat­ri­ark­ka. He oli­vat mu­ka­na kaup­pa­maa­il­mas­sa, ja vaik­ka isoi­sä­ni ei osan­nut las­kea tai lu­kea, hän hoi­ti kau­pan­käyn­nin hy­vin. Hän oli Tu­rus­sa ar­vos­tet­tu mies. Kans­sa­käy­mi­nen su­ku­lais­ten kans­sa oli jo­ka­päi­väis­tä, mut­ta ny­ky­ään se on vä­hen­ty­nyt myös ro­ma­ni­kult­tuu­ris­sa.

Maa­ta­lon töi­tä teh­des­sä mi­nul­la jäi pe­rus­kou­lu kes­ken, mut­ta kiin­nos­tuin opis­ke­lus­ta uu­des­taan pa­ri­kymp­pi­se­nä ja kä­vin kou­lun lop­puun. Sen jäl­keen in­nos­tuin te­ke­mään yli­op­pi­las­tut­kin­non sekä lä­hi­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­sen ja jat­koin am­mat­ti­kor­ke­a­kou­luun sai­raan­hoi­ta­ja­tut­kin­toon. Olen myös opis­kel­lut ylem­män amk-tut­kin­non, te­o­lo­gi­aa, joh­ta­mis­ta sekä suo­rit­ta­nut pe­da­go­gi­set opin­not.

Ro­ma­niyh­tei­sös­sä kou­lut­tau­tu­mi­nen ei ol­lut ta­pa­na, vaan enem­män ar­vos­tet­tiin sitä, et­tä olet so­si­aa­li­ses­ti lah­ja­kas ja pi­dät huol­ta per­hees­tä­si. Pe­rus­kou­lus­sa­kin ro­ma­neil­le suo­si­tel­tiin am­mat­ti­kou­lua. Kun val­mis­tuin lu­ki­os­ta 2001, ro­ma­ni­taus­tai­sia yli­op­pi­lai­ta oli yh­del­lä kä­del­lä las­ket­ta­va mää­rä, nyt var­mas­ti jo sa­to­ja. Nel­jäs­tä lap­ses­ta­ni­kin kak­si van­hin­ta ovat jo yli­op­pi­lai­ta, ja toi­nen heis­tä haki ke­vääl­lä yli­o­pis­toon.

Me ro­ma­nit em­me ole yh­tä mas­saa

Opis­kel­les­sa­ni saa­toin ol­la kum­ma­jai­nen. Moni var­mas­ti ajat­te­li, mitä ro­ma­ni­mies te­kee joh­ta­ja­o­pin­nois­sa. Kun kui­ten­kin pää­sim­me jut­te­le­maan ja si­nuik­si tois­tem­me kans­sa, en­nak­ko­luu­lot hä­vi­si­vät.

Jos­kus olen ko­ke­nut alas­päin kat­so­mis­ta aja­tuk­sel­la “et­te­kö te kaik­ki ole tie­tyn­lai­sia”. Tämä on ta­ha­ton­ta ja jos ei tie­dä pa­rem­min, niin saat­taa hel­pos­ti lait­taa kaik­ki ro­ma­nit yh­teen mas­saan.

Nyt ai­kui­se­na lää­kä­ril­lä käy­des­sä­ni näin nuo­ruu­den van­hat po­ti­las­tie­to­ni. Olin ol­lut neu­ro­lo­gi­sis­sa tut­ki­muk­sis­sa. Lää­kä­ri oli kir­jan­nut pa­pe­rei­hi­ni lau­seen “erit­täin heik­ko­lah­jai­nen ro­ma­ni­poi­ka”. On­nek­si en sil­loin näh­nyt pa­pe­ria, jot­ta se ei vai­kut­ta­nut opis­ke­luin­too­ni.

Olen teh­nyt mo­nen­lais­ta työ­tä: ol­lut di­a­ko­ni, töis­sä so­si­aa­li­a­lal­la mo­nel­la puo­lel­la, pas­to­ri­na va­pais­sa seu­ra­kun­nis­sa ja toi­min­nan­joh­ta­ja­na pe­rus­ta­mas­sa­ni Ruo­ka­kas­si-jär­jes­tös­sä, jos­sa ja­e­taan ruo­kaa tar­vit­se­vil­le. Työs­ken­te­lin myös Fors­san hä­tä­ma­joi­tu­syk­si­kös­sä sil­loin, kun en­sim­mäi­nen tur­va­pai­kan­ha­ki­ja-aal­to saa­pui Suo­meen. Näin, kuin­ka mo­net yk­si­tyi­set toi­mi­jat kil­pai­li­vat sii­tä, kuka saa muut­taa ih­mis­ten hä­dän ra­hak­si.

Pa­ras op­pi­mi­sen kor­ke­a­kou­lu mi­nul­le on ol­lut työs­ken­te­ly psy­ki­at­ri­sel­la psy­koo­si­o­sas­tol­la. Kun hoi­ta­ja­na vein eräs­tä nais­ta eris­tyk­seen, hän hauk­kui mi­nua kai­kil­la mah­dol­li­sil­la sa­noil­la, man­nek­si ja mus­ta­lai­sek­si. Ym­mär­sin, et­tä täs­sä ei hau­kut­tu Mert­siä, vaan hoi­ta­jaa, et­tei tämä ole hen­ki­lö­koh­tais­ta.

Vaih­doin ni­me­ni

Li­sä­sin ni­mee­ni Mi­ka­e­lin, sil­lä ro­ma­ni­ni­mi hait­taa jos­kus työn­haus­sa. Nimi on iso osa per­soo­nal­li­suut­ta, mut­ta täy­tyy teh­dä komp­ro­mis­se­ja, jot­ta saa lei­pää pöy­tään. Muut­ta­es­sa­ni per­hee­ni kans­sa Alas­ta­roon hain usei­ta kou­lu­tus­ta­ni vas­taa­via joh­ta­mis­ta­son teh­tä­viä. Olin vuo­den työt­tö­mä­nä, vaik­ka mi­nul­la on pal­jon työ­ko­ke­mus­ta. Erääs­sä työ­haas­tat­te­lus­sa koin ihan konk­reet­ti­ses­ti mi­nuun koh­dis­tu­via en­nak­ko­luu­lo­ja. Kun haas­tat­te­li­ja luki CV:täni, tun­tui kuin hän oli­si aja­tel­lut: ”Mis­tä sinä olet nuo pa­pe­rit os­ta­nut?” Sit­ten hän ky­syi: ”Mi­tes teil­lä nuo ve­ri­kos­tot?” En osan­nut sii­nä ti­lan­tees­sa re­a­goi­da mil­lään ta­val­la. Olin niin hä­mil­lä­ni, et­tä lop­pu­haas­tat­te­lu ei enää su­ju­nut.

Vi­ha­pu­het­ta on ol­lut ai­na. Ro­ma­nit ovat Suo­men syr­ji­tyin vä­es­tö. Sil­ti Suo­mes­sa on maa­il­man­laa­jui­ses­ti par­haat olot. Kun sa­no­taan, et­tä on lot­to­voit­to syn­tyä Suo­meen, niin se on tot­ta. Ro­ma­neil­la on usein kak­soi­si­den­ti­teet­ti, sekä ro­ma­ni et­tä suo­ma­lai­nen.

Edis­tän työs­sä­ni yh­den­ver­tai­suut­ta

On tut­kit­tu, et­tä eri­tyi­ses­ti ro­ma­ni­nai­set ko­ke­vat syr­jin­tää pu­keu­tu­mi­sen ta­kia. Vai­mo­ni ei pu­keu­du pe­rin­tei­seen asuun, mut­ta mo­nel­le se on suu­ri osa iden­ti­teet­tiä.

Ker­ran olim­me ys­tä­vien kans­sa ra­vin­to­las­sa, ja seu­ru­ees­sam­me oli ro­ma­ni­a­sua käyt­tä­vä nai­nen. Tar­joi­li­ja sa­noi, et­tä tar­joi­lee kai­kil­le muil­le pait­si täl­le nai­sel­le. Syy­nä oli­vat hä­nen vaat­teen­sa. Läh­dim­me tie­tys­ti koko po­ruk­ka pois ra­vin­to­las­ta.

Työs­ken­te­len nyt pro­jek­ti­pääl­lik­kö­nä Nevo tii­ja -hank­kees­sa Di­a­kil­la. Se on vai­kut­ta­va han­ke, joka kes­kit­tyy nuor­ten osal­li­suu­teen, yh­den­ver­tai­suu­teen ja työl­li­syy­teen. Ro­ma­nien yh­den­ver­tai­suu­des­sa ja syr­jin­näs­sä on vie­lä te­ke­mis­tä, mut­ta on­nek­si asen­ne­muu­tos­ta on jo ta­pah­tu­nut. Uu­si su­ku­pol­vi on eri­lai­nen. Jos­kus nuo­ret kui­ten­kin poh­ti­vat mitä jär­keä on edes opis­kel­la, jos ei sil­ti­kään pää­se töi­hin. Mie­les­tä­ni pa­ras kei­no en­nak­ko­luu­lo­jen häl­ven­tä­mi­sek­si on toi­seen tu­tus­tu­mi­nen.

Mert­si Är­ling, 46

Per­hee­seen kuu­luu vai­mo, nel­jä las­ta ja yk­si las­ten­lap­si. Pa­ras tit­te­li on uk­ki.

Asuu Hel­sin­gin Ta­pa­ni­las­sa.

Kou­lu­tus mm. en­si­hoi­ta­ja-sai­raan­hoi­ta­ja, di­a­ko­ni YAMK ja am­ma­til­li­nen opet­ta­jan­kou­lu­tus.

Us­koo eli­ni­käi­seen op­pi­mi­seen ja it­sen­sä ke­hit­tä­mi­seen.

Har­ras­tus lu­ke­mi­nen

Lue Myös