Riitta Eskola
Hyppele, liiku paljon ja mittauta luuntiheys, siilinjärveläinen Keijo Weman, 77, neuvoo. Hän heräsi osteoporoosin mahdollisuuteen kuultuaan Luustoliiton luennolla luiden haurastumisen olevan vahvasti perinnöllinen sukusairaus.
– Kun siskolla on se, kysyin lähettäisikö lääkäri minutkin varmuuden vuoksi DXA-luuntiheysmittaukseen.
Mittaus paljasti, että Weman on yksi puolesta miljoonasta suomalaisesta, jonka luut haurastuvat huolestuttavasti.
Haurastuvassakin luussa kaikki mineraalit ovat tallella, mutta ne vähenevät niin, että luu muuttuu seittimäiseksi ja luupalkit katkeilevat helposti. Muutokset eivät olisi vaarallisia, ellei seittiluu murtuisi herkästi vähäisestä tönäisystä tai vaikka iloisesta halauksesta.
Luut liikkeeseen
Osteoporoosi on katala siksi, ettei se aiheuta kipuja tai tuntemuksia. Useimmiten luukadon jäljille päästään vasta, kun ranne särkyy kaatuessa tai vielä pahempaa, lonkka murtuu. Vuosittain lonkkamurtuman saa 6000 suomalaista. Seittiluu myös hidastaa lonkkamurtumasta toipumista.
Wemanilla luukatoa löytyi reisiluukaulasta ja lannenikamista.
– Jos olisin kaatunut vaikka jäätiköllä, lonkka olisi voinut särkyä.
Luita ja niitä tukevia lihaksia pitäisi joka päivä vahvistaa niin, ettei murtumia tulisi.
– Kaikki liikunta tekee luille hyvää. Itselleni mieluisinta on metsässä tarpominen.
Paljon liikkuva ja kalastava Weman suosittelee ikäisilleen myös ohjattua kuntosalia, uintia ja tanssia. Hän hoitaa luitaan myös sauvakävelyllä.
Kalkki ruoasta, D-vitamiini purkista
Luitaan pitää ladata myös ravinnolla. Tiheyden säilyttämiseen tarvitaan erityisesti D-vitamiinia ja kalsiumia. Rasvattomat maitotuotteet ja rasvaiset kalat sisältävät kumpaakin. Jos ei käytä maitotuotteita, homma mutkistuu, sillä luustoon pitäisi saada jopa 1,5 grammaa kalsiumia päivässä. Se on iso urakka.
Vähimmillä kaloreilla 1000-1500 milligrammaa kalsiumia saa, jos juo rasvatonta maitoa tai piimää noin litran päivässä. Rasvaton maitojauhe on kätevä kalkkilisä moniin ruokiin kerman sijasta.
Kalsium pitäisikin saada ruoasta, sillä pillereinä kalsiumia ei enää suositella.
– Kalkki saattaa tablettien suurista annoksista kertyä haitallisesti verisuonten seinämiin ja lisätä sydän- ja verisuonisairastavuutta, sanoo naistentautien erikoislääkäri, professori Marjo Tuppurainen Itä-Suomen yliopistosta Kuopiosta.
– Ruoasta saatava kalsium on turvallista. Sitä ei voi saada liikaa, eikä se kerry verisuoniin.
D-vitamiini on hyvä ottaa purkista, sillä ravinnosta tai auringosta on miltei mahdotonta saada luuta hyödyttävää vähimmäismäärää 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.
– Määrää voi turvallisesti lisätä jopa 100 mikrogrammaan vuorokaudessa, Tuppurainen sanoo. Hän suosittelee D-vitamiinipitoisuuden mittaamista siksi, että verikoe kertoo, millaista D-vitamiinilisää itse kukin tarvitsee.
Kasvissyöjien ja erikoisruokavaliota noudattavien on tarpeen jutella lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa siitä, miten luitaan voi vahvistaa parhaiten. Sitäkin voi miettiä, onko yli 65-vuotiaan järkevää laihduttaa, jos osa painosta putoaa luista.
Luu vahvistuu lääkkeellä
Osteoporoosin lääkehoito kehittyy koko ajan. Weman muistelee, että ensimmäiset luulääkkeet olivat hankalia ottaa.
– Kuulosti, että niiden kanssa piti heittää jos jonkinlaista kuperkeikkaa. Uudemmat lääkkeet ovat potilasystävällisempiä.
Wemanin luita alettiin vahvistaa bisfosfonaatilla. Kun luumassa tutkittiin viiden vuoden kuluttua uudestaan, luu oli tihentynyt. Luun tihentyminen jatkuu vielä pari vuotta lääkityksen lopettamisen jälkeenkin, eikä lääke myöskään katoa luusta milloinkaan.
– Joku lääkäri sanoikin, että hautausmaat ovat puolillaan bisfosfonaattia.
Suoraan suoneen voidaan kerran vuodessa annostella myös tsoledronihappoa. Lääkepistos on kätevä, jos tableteista tulee mahavaivoja.
Pistoshoidoista Weman kuulee kahdenlaisia tarinoita.
– Yksi sanoo, että pistoksen jälkeen on pari viikkoa kamalan kipeä joka paikasta. Toinen ei tiedä lääkettä saaneensakaan, Weman kertaa kuulemaansa.
Kolmas tehokas luulääke on denosumabi, jota otetaan puolen vuoden välein pistoksena ihon alle.
– Denosumabia voidaan käyttää jopa vuosikymmen, mutta käytön lopettaminen pitää suunnitella hyvin, sillä hoidon jälkeen luut haurastuvat nopeasti, Marjo Tuppurainen toteaa.
Hormonit hillitsevät luuhävikkiä
Kaikilla luuta alkaa 30 ikävuoden jälkeen kadota enemmän kuin uutta syntyä. Naisten luukato kiihtyy, kun kuukautiset loppuvat.
Kadon hidastamiseen suositellaan hormonikorvaushoitoa, jos siitä saa samalla hyötyä myös kuumien aaltojen viilentämiseen. Estrogeenilla ei voi lisätä luutaan varastoon, vaan hormonin suoja lakkaa, kun hoito lopetetaan.
Marjo Tuppurainen sanoo, että pienikin estrogeeniannos tekee luulle hyvää. Se on myös 50–60-vuotiaille luonnollinen keino pitää huolta luistaan, ellei hormonihoidolle ole esteitä, kuten sukualttiutta rintasyöpään.
Tuppurainen kantaa huolta myös syöpähoitoja saavien luista. Rintasyövästä parantuneiden luut voivat olla hyvin hauraat.
– Syöpälääkkeet hävittävät luuta. Siksi normaali ravitsemus ei hoitojen aikana riitä, vaan tarvitaan luunsuojalääke. Luunsuojaus usein unohtuu, kun syöpähoitojen aikana on paljon muuta ajateltavaa.
Miehen luut haurastuvat myös
Luuta katoaa huolestuttavan nopeasti myös joka neljännellä yli 50-vuotiaista miehistä. Vaikka miehillä on 15 prosenttia enemmän luumassaa kuin naisilla, heitäkin odottaa osteoporoosimurtuma lonkkaan tai selkänikamaan, ellei luistaan hoksaa huolehtia.
Hormonit suojaavat miestenkin luita, mutta murtumat lisääntyvät, jos testosteroni vähenee tai se ajetaan alas niin kuin eturauhassyöpähoidoissa tehdään.
Weman haluaakin lisätä miesten tietoisuutta osteoporoosista ja luennoi itsekin kokemusasiantuntijana luiden vahvistamisesta. Häntä harmittaa, että miehet eivät hanki tietoa sairauksista, vaikka kaikkialla maassa järjestetään terveysluentoja.
– Jos niistä ottaa onkeensa voi suorastaan pelastaa elämänsä. Näin ainakin minulle kävi, Keijo Weman sanoo.
Lisätietoja www.luustoliitto.fi
Lisää ruokiin
rasvaton maitojauhe
seesaminsiemen
kaalit
pavut ja linssit
pähkinät
kananmuna
basilika
ruusunmarja
merilevä
unikonsiemen
Kasvissyöjien on syytä varmistaa, että kasvimaitoihin ja -juustoihin on lisätty kalkkia.
Osteoporoosia sairastaa
- 200 miljoonaa maailmassa.
- 75 miljoonaa Euroopassa.
- ainakin 300 000 Suomessa, joista 75 000 miehiä.
Riskitekijöitä
✽ suvussa luunmurtumia tai osteoporoosia
✽ aikaiset vaihdevuodet
✽ ei hormonikorvaushoitoa
✽ käytän kortisonitabletteja
✽ olen laiha
✽ olen saanut syöpähoitoja
Lataa luustoa
✽ jumppaa, tanssi, hyppele, täräyttele
✽ treenaa tasapainoa päivittäin
✽ ravinnosta 1000–1500 mg kalsiumia/vrk
✽ 20–100 mikrogrammaa D-vitamiinia/vrk
✽ syö kalaa, kasviksia
✽ täysjyvävilja
✽ hoidata hampaat
✽ lopeta tupakointi
✽ käytä hormonikorvaushoitoa, ellei estettä
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
OMA AIKA TÄNÄÄN
LUETUIMMAT
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Asiakaspalvelu palvelee sinua arkisin klo 8-16 numerossa 03 4246 5341 ja sähköpostitse osoitteessa omaaika@jaicom.com
Tavoitat toimituksen osoitteista:
Päätoimittaja Anu Virnes-Karjalainen anu.virnes-karjalainen@elmomedia.fi tai p. 040 7464451
Toimitussihteeri Leena Filpus leena.filpus@elmomedia.fi tai p. 040 531 6552
LehtiMoguli Oy
PL 41, 00211 Helsinki
Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.